pecet0 16.12.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Jeśli natomiast, w dłuższej perspektywie czasu, chcesz swobodnie różnicować temp. w pomieszczeniach, bez biegania i kręcenia przepływomierzami, termostaty naścienne mogą być przydatne. Na pewno przynajmniej zalecam położenie przewodów w ścianach pod ewentualne podłączenie automatyki w przyszłości. Wystarczy do jednego pomieszczenia podciągnąć (z dala od kominka) czy do każdego pomieszczenia gdzie jest osobna pętla grzewcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 16.12.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Chyba trochę wyolbrzymiacie tę mityczną bezwładność OP. Z moich obserwacji wynika że to jest bardziej 1,5-2 godziny niż kilkanaście. Ale tak to bywa. Pierwszy napisze kilka godzin, następny na tej podstawie że od kilku do 10, potem robi się z tego kilkanaście, a zaraz zacznie się liczenie w dobach. Jak by tak było to taka instalacja byłaby w praktyce niesterowalna bo kompletnie nie reagowałaby na zmiany temp zewnętrznej bo mielibyśmy np reakcję na ochłodzenie wieczorem dopiero w południe następnego dnia a wiemy że tak nie jest. Automatykę można sobie od razu darować bo można temat załatwić kilkudniową obserwacją temperatur w pomieszczeniach - raz ustawiasz i szlus, więc nie ma co się sadzić na skomplikowane rozwiązania skoro podłogówka i tak "wygładzi" poczynania regulującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 W pokoju co 10cm? Co w tym dziwnego? czasami sie tak zdarza ze pokój jest narozny i ma 2cm lity parkiet, chcąc nie podwyzszac Tz dla tego konkretnego pomieszczenia zageszczamy rozstaw. To wynika z obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Wystarczy do jednego pomieszczenia podciągnąć (z dala od kominka) czy do każdego pomieszczenia gdzie jest osobna pętla grzewcza? Kabelki sobie pociągnij nawet do każdego pomieszczenia. Jeżeli po np. roku, dwóch dojdziesz do wniosku że potrzebne jest ci sterowanie jakichś pomieszczeniach, to sobie założysz siłowniki. Jednak nie sadzę byś to po tym czasie zrobił. Ale kabelki są stosunkowo tanie, więc sobie pociągnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 16.12.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Ja wykonując to dla siebie, zainwestowałbym w dodatkowe metry przewodu elektrycznego (min. 3-żyłowy) i doprowadził go do głównych pomieszczeń (pokoje, korytarze, kuchnia + łazienka). Miejsce powinno dobrze oddawać odczucie temp. w pomieszczeniu, z dala od okien, miejsc nasłonecznionych, zabezpieczone przed ewentualnymi przeciągami, nie zakryte przez firany lub inne elementy wyposażenia pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Chyba trochę wyolbrzymiacie tę mityczną bezwładność OP. Z moich obserwacji wynika że to jest bardziej 1,5-2 godziny niż kilkanaście. W górę tak (odpowiednia temperatura czynnika), ale w dół to tylko przy słabo izolowanym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.12.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Co w tym dziwnego? czasami sie tak zdarza ze pokój jest narozny i ma 2cm lity parkiet, chcąc nie podwyzszac Tz dla tego konkretnego pomieszczenia zageszczamy rozstaw. To wynika z obliczen. Masz rację, ale mój błąd polegał na tym, że dałem jedną pętlę dł. 200 m w rozstawie co 10 cm zamiast dwóch pętli, a rozdzielacz już kupiony i zamontowany. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Masz rację, ale mój błąd polegał na tym, że dałem jedną pętlę dł. 200 m w rozstawie co 10 cm zamiast dwóch pętli, a rozdzielacz już kupiony i zamontowany. Pozdrawiam Cezary Tak to faktycznie bład, ale 10 cm to wcale nie bład. Coraz czesciej inwestorzy wykanczają posadzki parkietem i te 10 cm z powodu ograniczenia temp posadzki musi byc. gdy do tego dodamy temp pomieszczenia 22-23 oC to te 10 cm jest za duzo. Niestety mniejsze rozstawy z powodów czysto wykonawczych rzadko sie stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Dorzucę: pętle w miarę równe (+-25%?) Nie ma takiego wymogu, czasem jest to fizycznie niemozliwe, bo jak dac mało rozniące sie petle do pomieszczenia 5 m2 i np. 20 m2 przy jednakowym rozstawie. Po to są rotametry aby ustawic żądane wg obliczen przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 17.12.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 W górę tak (odpowiednia temperatura czynnika), ale w dół to tylko przy słabo izolowanym domu. Prawda. Tyle że ludzi zwykle interesuje "w górę" co jest zrozumiałe. U mnie chałupa bierze przy ~0stC jakieś 3KW więc nie mam problemu z "w dół" : | Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 17.12.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Potrzebuję zrobić ok 70m2 ogrzewania podłogowego w metodzie suchej na podłodze na legarach drewnianych .Czy jest ktoś może kto ma jakieś doświadczenie w temacie i wykonuje takie kombinacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleknh 17.12.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Podpowiedzcie prosze jak wyregulować podłogowke z dwoma zaworami rtl, mam taką instalacje , ktos to kiedys ustawił i walcze ostatnio z duzym zuciem gazu i zastanawiam sie czy to sa dobre ustawienia ,tak naprawde nie wiem co do czego służy ,dziekuje za pomoc i wyrozumiałość.Ogrzewanie w domu 80m2 ogrzewania podłogowego i 5 grzejnikowhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/2b489a3459b2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 17.12.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Podpowiedzcie prosze jak wyregulować podłogowke z dwoma zaworami rtl, mam taką instalacje , ktos to kiedys ustawił i walcze ostatnio z duzym zuciem gazu i zastanawiam sie czy to sa dobre ustawienia ,tak naprawde nie wiem co do czego służy ,dziekuje za pomoc i wyrozumiałość.Ogrzewanie w domu 80m2 ogrzewania podłogowego i 5 grzejnikowhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/2b489a3459b2.jpg ale ktos ci napierniczyl w tym rozdziepaczu, zaworow, zaworkow termoststow a prostych rotametrow nie dal. Bez rotsmetrow nie wyregulujesz podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 17.12.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Chyba trochę wyolbrzymiacie tę mityczną bezwładność OP. Z moich obserwacji wynika że to jest bardziej 1,5-2 godziny niż kilkanaście. Ale tak to bywa. Pierwszy napisze kilka godzin, następny na tej podstawie że od kilku do 10, potem robi się z tego kilkanaście, a zaraz zacznie się liczenie w dobach. Jak by tak było to taka instalacja byłaby w praktyce niesterowalna bo kompletnie nie reagowałaby na zmiany temp zewnętrznej bo mielibyśmy np reakcję na ochłodzenie wieczorem dopiero w południe następnego dnia a wiemy że tak nie jest. Automatykę można sobie od razu darować bo można temat załatwić kilkudniową obserwacją temperatur w pomieszczeniach - raz ustawiasz i szlus, więc nie ma co się sadzić na skomplikowane rozwiązania skoro podłogówka i tak "wygładzi" poczynania regulującego. Bezwładność OP zależy od TZ CO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 17.12.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Oczywiście że tak, ale i tak każdy celuje w minimum bo wahania temp wewn wtedy mniejsze. To raczej podstawy... Chodzi mi o to że gdzie zajrzysz to czasy bezwładności coraz dłuższe a to bzdura. Akurat patrzę na moje wykresy zasilanie/temp w pokoju i wychodzi mi że reakcja jest po ~2 godzinach a grubość posadzki niespecjalnie ma duży wpływ. Dałbym wykres ale coś mi nie wychodzi wklejanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 18.12.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Co to znaczy reakcja - co masz na myśli , ile czasu trwa podniesienie o 1*C temp w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.12.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Podpowiedzcie prosze jak wyregulować podłogowke z dwoma zaworami rtl, mam taką instalacje , ktos to kiedys ustawił i walcze ostatnio z duzym zuciem gazu A kiedy piec był serwisowany? może zanieczyszczony wymiennik ? gazowy i problem z nadpalaniem trzeba to przede wszystkim sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 18.12.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Co to znaczy reakcja - co masz na myśli , ile czasu trwa podniesienie o 1*C temp w domu . Reakcja w sensie zauważalny wzrost temperatury. Wczoraj wieczorem z 20,8 na 21,8 trwało ~3 godziny przy zasilaniu stopniowo rosnącym od 29 do 32. Pewnie dałoby się szybciej ale nie ma sensu pałować wyższymi temperaturami na wejściu. Czego jak klikne załącznik i "wybierz plik" to nic się nie dzieje? Firefox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.12.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Nie ma takiego wymogu, czasem jest to fizycznie niemozliwe, bo jak dac mało rozniące sie petle do pomieszczenia 5 m2 i np. 20 m2 przy jednakowym rozstawie. Po to są rotametry aby ustawic żądane wg obliczen przepływy. Zdarzają się takie przypadki, ale sądzę że w zdecydowanej większości da się tak zakombinować. OK, ważniejsze aby nie robić pętli zbyt długich (pętle wyraźnie krótsze można przydławić choć czasem szkoda dodatkowej sekcji rozdzielaczy, jeśli już nie chcemy łączyć pomieszczeń lub dołączyć do małego pomieszczenia skrawka podłogi z innego pomieszczenia). Wiem że nie robisz statystyk (vide moje "zdarzają się" i "w zdecydowanej większości"). Zauważyłeś, że odpowiadałem na pytanie @pecet0, dot. wykonania podłogówki _bez_projektu_, więc skąd obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 18.12.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Reakcja w sensie zauważalny wzrost temperatury. Wczoraj wieczorem z 20,8 na 21,8 trwało ~3 godziny przy zasilaniu stopniowo rosnącym od 29 do 32. Pewnie dałoby się szybciej ale nie ma sensu pałować wyższymi temperaturami na wejściu. Czego jak klikne załącznik i "wybierz plik" to nic się nie dzieje? Firefox. Co by nie mowić to 3 godz to jest bardzo długo i szczerze powiem nie chce mi sie wierzyć ze dokonałeś tego 32*C ewentualnie mówisz o jakimś małym pomieszczeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts