Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli natomiast, w dłuższej perspektywie czasu, chcesz swobodnie różnicować temp. w pomieszczeniach, bez biegania i kręcenia przepływomierzami, termostaty naścienne mogą być przydatne.

Na pewno przynajmniej zalecam położenie przewodów w ścianach pod ewentualne podłączenie automatyki w przyszłości.

Wystarczy do jednego pomieszczenia podciągnąć (z dala od kominka) czy do każdego pomieszczenia gdzie jest osobna pętla grzewcza?

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba trochę wyolbrzymiacie tę mityczną bezwładność OP. Z moich obserwacji wynika że to jest bardziej 1,5-2 godziny niż kilkanaście. Ale tak to bywa. Pierwszy napisze kilka godzin, następny na tej podstawie że od kilku do 10, potem robi się z tego kilkanaście, a zaraz zacznie się liczenie w dobach. Jak by tak było to taka instalacja byłaby w praktyce niesterowalna bo kompletnie nie reagowałaby na zmiany temp zewnętrznej bo mielibyśmy np reakcję na ochłodzenie wieczorem dopiero w południe następnego dnia a wiemy że tak nie jest.

Automatykę można sobie od razu darować bo można temat załatwić kilkudniową obserwacją temperatur w pomieszczeniach - raz ustawiasz i szlus, więc nie ma co się sadzić na skomplikowane rozwiązania skoro podłogówka i tak "wygładzi" poczynania regulującego.

Wystarczy do jednego pomieszczenia podciągnąć (z dala od kominka) czy do każdego pomieszczenia gdzie jest osobna pętla grzewcza?

Kabelki sobie pociągnij nawet do każdego pomieszczenia. Jeżeli po np. roku, dwóch dojdziesz do wniosku że potrzebne jest ci sterowanie jakichś pomieszczeniach, to sobie założysz siłowniki. Jednak nie sadzę byś to po tym czasie zrobił. Ale kabelki są stosunkowo tanie, więc sobie pociągnij.

Ja wykonując to dla siebie, zainwestowałbym w dodatkowe metry przewodu elektrycznego (min. 3-żyłowy) i doprowadził go do głównych pomieszczeń (pokoje, korytarze, kuchnia + łazienka).

Miejsce powinno dobrze oddawać odczucie temp. w pomieszczeniu, z dala od okien, miejsc nasłonecznionych, zabezpieczone przed ewentualnymi przeciągami, nie zakryte przez firany lub inne elementy wyposażenia pomieszczenia.

Co w tym dziwnego? czasami sie tak zdarza ze pokój jest narozny i ma 2cm lity parkiet, chcąc nie podwyzszac Tz dla tego konkretnego pomieszczenia zageszczamy rozstaw. To wynika z obliczen.

Masz rację, ale mój błąd polegał na tym, że dałem jedną pętlę dł. 200 m w rozstawie co 10 cm zamiast dwóch pętli, a rozdzielacz już kupiony i zamontowany.

Pozdrawiam

Cezary

Masz rację, ale mój błąd polegał na tym, że dałem jedną pętlę dł. 200 m w rozstawie co 10 cm zamiast dwóch pętli, a rozdzielacz już kupiony i zamontowany.

Pozdrawiam

Cezary

Tak to faktycznie bład, ale 10 cm to wcale nie bład. Coraz czesciej inwestorzy wykanczają posadzki parkietem i te 10 cm z powodu ograniczenia temp posadzki musi byc. gdy do tego dodamy temp pomieszczenia 22-23 oC to te 10 cm jest za duzo. Niestety mniejsze rozstawy z powodów czysto wykonawczych rzadko sie stosuje.

Podpowiedzcie prosze jak wyregulować podłogowke z dwoma zaworami rtl, mam taką instalacje , ktos to kiedys ustawił i walcze ostatnio z duzym zuciem gazu i zastanawiam sie czy to sa dobre ustawienia ,tak naprawde nie wiem co do czego służy ,dziekuje za pomoc i wyrozumiałość.Ogrzewanie w domu 80m2 ogrzewania podłogowego i 5 grzejnikowhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/2b489a3459b2.jpg

Podpowiedzcie prosze jak wyregulować podłogowke z dwoma zaworami rtl, mam taką instalacje , ktos to kiedys ustawił i walcze ostatnio z duzym zuciem gazu i zastanawiam sie czy to sa dobre ustawienia ,tak naprawde nie wiem co do czego służy ,dziekuje za pomoc i wyrozumiałość.Ogrzewanie w domu 80m2 ogrzewania podłogowego i 5 grzejnikowhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/2b489a3459b2.jpg

ale ktos ci napierniczyl w tym rozdziepaczu, zaworow, zaworkow termoststow a prostych rotametrow nie dal. Bez rotsmetrow nie wyregulujesz podlogowki

Chyba trochę wyolbrzymiacie tę mityczną bezwładność OP. Z moich obserwacji wynika że to jest bardziej 1,5-2 godziny niż kilkanaście. Ale tak to bywa. Pierwszy napisze kilka godzin, następny na tej podstawie że od kilku do 10, potem robi się z tego kilkanaście, a zaraz zacznie się liczenie w dobach. Jak by tak było to taka instalacja byłaby w praktyce niesterowalna bo kompletnie nie reagowałaby na zmiany temp zewnętrznej bo mielibyśmy np reakcję na ochłodzenie wieczorem dopiero w południe następnego dnia a wiemy że tak nie jest.

Automatykę można sobie od razu darować bo można temat załatwić kilkudniową obserwacją temperatur w pomieszczeniach - raz ustawiasz i szlus, więc nie ma co się sadzić na skomplikowane rozwiązania skoro podłogówka i tak "wygładzi" poczynania regulującego.

Bezwładność OP zależy od TZ CO .

Oczywiście że tak, ale i tak każdy celuje w minimum bo wahania temp wewn wtedy mniejsze. To raczej podstawy...

Chodzi mi o to że gdzie zajrzysz to czasy bezwładności coraz dłuższe a to bzdura. Akurat patrzę na moje wykresy zasilanie/temp w pokoju i wychodzi mi że reakcja jest po ~2 godzinach a grubość posadzki niespecjalnie ma duży wpływ.

Dałbym wykres ale coś mi nie wychodzi wklejanie.

Podpowiedzcie prosze jak wyregulować podłogowke z dwoma zaworami rtl, mam taką instalacje , ktos to kiedys ustawił i walcze ostatnio z duzym zuciem gazu

A kiedy piec był serwisowany? może zanieczyszczony wymiennik ? gazowy i problem z nadpalaniem trzeba to przede wszystkim sprawdzić.

Co to znaczy reakcja - co masz na myśli , ile czasu trwa podniesienie o 1*C temp w domu .

Reakcja w sensie zauważalny wzrost temperatury.

Wczoraj wieczorem z 20,8 na 21,8 trwało ~3 godziny przy zasilaniu stopniowo rosnącym od 29 do 32. Pewnie dałoby się szybciej ale nie ma sensu pałować wyższymi temperaturami na wejściu.

Czego jak klikne załącznik i "wybierz plik" to nic się nie dzieje? Firefox.

Nie ma takiego wymogu, czasem jest to fizycznie niemozliwe, bo jak dac mało rozniące sie petle do pomieszczenia 5 m2 i np. 20 m2 przy jednakowym rozstawie. Po to są rotametry aby ustawic żądane wg obliczen przepływy.

Zdarzają się takie przypadki, ale sądzę że w zdecydowanej większości da się tak zakombinować. OK, ważniejsze aby nie robić pętli zbyt długich (pętle wyraźnie krótsze można przydławić choć czasem szkoda dodatkowej sekcji rozdzielaczy, jeśli już nie chcemy łączyć pomieszczeń lub dołączyć do małego pomieszczenia skrawka podłogi z innego pomieszczenia).

Wiem że nie robisz statystyk (vide moje "zdarzają się" i "w zdecydowanej większości"). Zauważyłeś, że odpowiadałem na pytanie @pecet0, dot. wykonania podłogówki _bez_projektu_, więc skąd obliczenia?

Reakcja w sensie zauważalny wzrost temperatury.

Wczoraj wieczorem z 20,8 na 21,8 trwało ~3 godziny przy zasilaniu stopniowo rosnącym od 29 do 32. Pewnie dałoby się szybciej ale nie ma sensu pałować wyższymi temperaturami na wejściu.

Czego jak klikne załącznik i "wybierz plik" to nic się nie dzieje? Firefox.

Co by nie mowić to 3 godz to jest bardzo długo i szczerze powiem nie chce mi sie wierzyć ze dokonałeś tego 32*C ewentualnie mówisz o jakimś małym pomieszczeniu .