mistalova 19.10.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Dobra, dajmy juz spokoj i skonczmy jalowa dyskusje - kilka postow wyzej jest podany sluszny kierunek dzialania - sprzeglo z mocna jedna pompa i tyle wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Dobra, dajmy juz spokoj i skonczmy jalowa dyskusje - kilka postow wyzej jest podany sluszny kierunek dzialania - sprzeglo z mocna jedna pompa i tyle wystarczy. Moze byc jedna moze byc dwie, jezeli stosujemy regulacje temp. kondygnacyjna to trzeba dwie, po jednej na kazdą kondygnację, jezeli jest pogodówka przy kotle gazowym wystarczy jedna mocna. Kazdy przypadek jest inny, nie ma jednego uniwersalnego rozwiazania dla wszystkich przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Dobra, dajmy juz spokoj i skonczmy jalowa dyskusje - kilka postow wyzej jest podany sluszny kierunek dzialania - sprzeglo z mocna jedna pompa i tyle wystarczy. Nawet jak masz oddzielną instalację grzejnikową wysokotemperaturową i oddzielną niskotemperaturową podłogową ? ja np. potrzebuję 3 pompy i nijak nie ma jak tego przeskoczyć. jedna kocioł-bufor ze zbiornikiem cwu druga zasilanie grzejników trzecia zasilanie podłogówki Edytowane 19 Października 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nawet jak masz oddzielną instalację grzejnikową wysokotemperaturową i oddzielną niskotemperaturową podłogową ? Nie, wtedy musza byc dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.10.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nawet jak masz oddzielną instalację grzejnikową wysokotemperaturową i oddzielną niskotemperaturową podłogową ? ja np. potrzebuję 3 pompy i nijak nie ma jak tego przeskoczyć. jedna kocioł-bufor ze zbiornikiem cwu druga zasilanie grzejników trzecia zasilanie podłogówki W tym wypadku dyskutujemy o instalacji z jednym obiegiem. Zreszta, nie zabieram glosu w przypadku instalacji mieszanych, bo zakladam, ze jak ktos taka robi to nie jest do konca swiadomy "bledu" budowy takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.10.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Tak, siłą argumentów. Jakbyś nie zauważył, to asot też skrytykował twoje rozwiązanie, więc kto tu ma braki intelektu?[/QU OTE] A ja myślę, żeby zakonczyć te przepychanki. W gruncie rzeczy to przeze mnie to wszystko. Niepotrzebnie zacząlem o tych rozdzielaczach z pompami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.10.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A ja myślę, żeby zakonczyć te przepychanki. W gruncie rzeczy to przeze mnie to wszystko. Niepotrzebnie zacząlem o tych rozdzielaczach z pompami. Jestem jak najbardziej za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Nie dość że pijawka to jeszcze kapuś i kłamczuszek. Ty nie rozumiesz to wytłumacze, rozwiazanie z pompą w rozdzielaczu nie jest złe w przypadku wg39070 i działa prawidłowo, ale nie oznacza ze nie mogło byc innego lepszego i tanszego rozwiązania. Edytowane 19 Października 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.10.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A dlaczego błędu ? Ja akurat jestem świadomy tego co robię i tak ma być u mnie, a każdy robi jak chce. jeden same grzejniki, drugi sama podłogówkę, a trzeci mieszaną a czwarty nic nie daje to samo piece/kotły , to samo kominki itp. Jeden garaż ociepla, a drugi nie. Rozwiązania są różne i nie znaczy, że ktoś popełnia błąd. Natomiast śmieszy mnie, jak ludzie z uporem maniaka, uważają, że jak oni zrobili tak, to tak ma robić cały świat i każde inne rozwiązanie jest błędem, do kitu itp. To, ze ktoś robi tak a nie inaczej nie jest żadnym błedem Mieszana instalacja to dodatkowa komplikacja ukladu hydrauliki, ukladu sterowania, no i nie ma co ukrywac - komfort przy OP jest nieporownywalnie wiekszy niz przy ogrzewaniu grzejnikowym. W zasadzie eksploatacja OP tez wyjdzie minimalnie mniejsza. Niestety, sam mam mieszana instalacje z powodow niezaleznych ode mnie (kiedys nie dalo sie zrobic OP na drewnianym stropie) i jest to jedyna rzecz w moim domu ktora nie daje mi spokoju. Ale kiedys wreszcie wywale te kalafiory na pietrze i dam OP na suchym jastrychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Tak, siłą argumentów. Jakbyś nie zauważył, to asot też skrytykował twoje rozwiązanie, więc kto tu ma braki intelektu? Argumentow?? wolne zarty. Moja krytyka to nic w porównaniu z twoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Niepotrzebnie zacząlem o tych rozdzielaczach z pompami. Nie do konca, z kazdej normalnej dyskusji mozna wyniesc jakis pozytek. Wlele osób to czyta, moze sie zastanowią gdy hydraulicy będą im proponowac rózne rozwiazania rozdzielaczy, pomp, sprzegieł. Edytowane 19 Października 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.10.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Mieszana instalacja to dodatkowa komplikacja ukladu hydrauliki, ukladu sterowania, no i nie ma co ukrywac - komfort przy OP jest nieporownywalnie wiekszy niz przy ogrzewaniu grzejnikowym. W zasadzie eksploatacja OP tez wyjdzie minimalnie mniejsza. Niestety, sam mam mieszana instalacje z powodow niezaleznych ode mnie (kiedys nie dalo sie zrobic OP na drewnianym stropie) i jest to jedyna rzecz w moim domu ktora nie daje mi spokoju. Ale kiedys wreszcie wywale te kalafiory na pietrze i dam OP na suchym jastrychu A widzisz, a ja żebym sie sfajdał na srodku ulicy nie dam rady OP na pietrze dlatego są kaloryfery. Z resztą tak chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 19.10.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nie do konca, z kazdej normalnej dyskusji mozna wyniesc jakis pozytek. Wlele osób to czyta, moze sie zastanowią gdy hydraulicy będą im proponowac rózne rozwiazania rozdzielaczy, pomp, sprzegieł. Ale czy to jest normalna dyskusja? Kolega wg39070 nie podał parametrów instalacji. Liwko napisał: "NIE PISZ GŁUPOT!, ŻE PRZY ROZDZIELACZACH DODATKOWE POMPKI TO OCZYWISTOŚĆ, BO TAK NIE JEST! Owszem, czasami są potrzebne, ALE NIE ZAWSZE!" Macie między sobą na pieńku więc Ty wymagasz, żeby pamiętał stopki każdego użytkownika i robi się zadyma. Liwko dostaje bana. Tak wygląda normalna dyskusja? Przecież napisał prawdę - przy rozdzielaczach dodatkowe pompki to wcale nie jest oczywistość. Mam rozdzielacze i jedna pompa z PC wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.10.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nawet jak masz oddzielną instalację grzejnikową wysokotemperaturową i oddzielną niskotemperaturową podłogową ?Nie sądze,żeby ktoś rozsądny i myślacy robił instalację mieszaną :DDla takiego to i 10 pompek bedzie mało Łot własnie Zreszta, nie zabieram glosu w przypadku instalacji mieszanych, bo zakladam, ze jak ktos taka robi to nie jest do konca swiadomy "bledu" budowy takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.10.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 A widzisz, a ja żebym sie sfajdał na srodku ulicy nie dam rady OP na pietrze dlatego są kaloryfery. Z resztą tak chciałem. z perspektywy kilkuletniego użytkowania nie wyobrażam sobie nie mieć OP na piętrze....no ale każdy ma prawo wyboru i prawo do popełniania własnych błędów mistalova - opcją alternatywną jest ogrzewanie ścienne w przypadku drewnianego stropu. Byłem w takim domu który ma częściowo ścienne i reszta OP i na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż kalafiory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.10.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Widzę, że u Liwko stopka także zniknęła.... pamiętam co w niej było i dlaczego to może wiele tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 20.10.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 witajcie, Mam pytanie ponieważ posiadam 100% podłogówki - 2 rozdzielacze zwykłe bez rotametrów - czy zawory od powrotów odkręcić na max - pomimo że niektóre od zasilania są przykręcone? i jeszcze jedno czy jak odkręcę wszędzie przepływy na maxa to zwiększy się zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 20.10.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Każda z pętli grzewczych powinna być odpowiednio wyregulowana - przepływ przez daną pętle zależy od wielu czynników, między innymi od ich długości. Mówiąc w skrócie pętle długie będą miały przepływ większy, pętle krótkie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 28.10.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 U mnie wg projektu pętle mają taką długość :sypialnia 1 53m, sypialnia 2 - 81m, salon - 2 pętle 96 i 78m, kuchnia i korytarz+wiatrołap 78m, sypialnia + pralnia 92m.Rozstaw wszędzie co 15 cm. Czy to prawidłowy projekt ?Zastanawiam się czy nie lepiej po prostu walić wszędzie po równo (co 15 cm) , byle pętle były mniej więcej równe ?Grzał będę PC albo kotłem elektr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.10.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Czy dobrze rozumiem że kuchnię korytarz i wiatrołap masz na jednej pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts