Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko zaprasowywane. Niestetey dobiegi mam w podłodze i pion na górę. A skrzynki mam w garażu. Ale w górnej warstwie więc przykrywa je tylko folia. gorzej jest na pietrze bo mam 1.5m po długości między dwoma warstwami styropianu i w dodatku na tym odcinku rozchodzą się wszystkie dobiegi do pętli. :( już nie mówiąc o piance :( Edytowane przez wojtf23

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry ,mam pytanie do osób zorientowanych w temacie ,nurtuje mnie jedna kwestia, mianowicie czy jest sens dawać folię na styropian przed położeniem rurek ,będę robił system oparty na siatkach i spinkach do tego anhydryt .Pytam bo na chłopski rozum wydaję mi się że jeżeli da się folię na styro ale mimo to wilgoć z wylewki przedostanie się do warstwy izolacji ,lub izolacja przeciwwilgociowa na chudziaku będzie nieszczelna to wpłynie to niekorzystnie na izolację cieplna podłogi .Z kolei bez foli na styro ,ów wilgoć miałaby z czasem szanse odparować .Nastręczyło by mi to więcej pracy bo musiałbym płyty styro kleić na piankę dla uzyskania szczelności żeby anhydryt nie dostał się pod płyty ale rozważam takie działanie! Podpowiedzcie czy ma to sens ?

Podpowiedzcie czy ma to sens ?

IMO zwłaszcza przy anhydrycie istotną rolą folii na termoizolacji jest zabezpieczenie przed wlaniem się jastrychu we wszelkie szczeliny między płytami i tym samym zrobienie mostków. Pianki nie wciśniesz w takie szczeliny, w które wleje się anhydryt.

Jakbym chciał pozostawić możliwość odparowania wilgoci to dałbym najtańszą membranę paroprzepuszczalną. Ale nie brałbym pod uwagę możliwości dostania się wilgoci od spodu - tu trzeba zrobić pewną i trwałą hydroizolację. Jak chcesz to wszystko pogodzić - możesz dać natryskowo pianę ZK. Załatwi wszystkie problemy (poza finansowymi).

Dzięki Kaizen za odpowiedz ,myślałem właśnie o foli paro przepuszczalnej a na to siatkę .Izolację przeciwwilgociową robiłem z membrany epdm ,łączenia kleiłem specjalnym klejem,nad nią i pod dałem grubą włókninę ,jest porządnie zrobiona.Problem w tym że z wystającej izolacji poziomej fundamentu ślad nie pozostał ,zniszczona przez ekipy budowlane,w większości całkowicie zakryta tynkiem .Epdm wyłożyłem na ściany z zakładem 10 cm i myślę przykleić taśmą butylową do tynku ale obawiam się że że wilgoć przedostanie się poprzez tynk i permanentnie przejdzie w izolację.

Witam. Jak pisałem. Odciąłem calkwoicie belki wraz z petlami. Tak że zostawiłem całkowicie tylko odcięte dobiegi. I na dobiegu powrotnym gdzieś sobie ucieka. Nabilem dzisiaj woda dobieg ten właśnie felerny do 4 atm i czekam. Narazie żaden gwint nie puszcza. Po ustabilozwaniu zeszlo do 3.9 i tak zostawiłem do jutra. Jak ucieknie będę musiał ciąć folie żeby szukać. Najgorsze w tym to że jutro już chcieli robić wylewki. Ale nie pozwoliłem.

Rób wylewki i się nie martw. Taki urok robienia prób na powietrzu.

Panowie. Wku...em się. Wywaliłem powietrze i nabiłem wodą dobieg powrotny ale pompą ruską bo takową miałem na miejscu. Nabiłem do 4 atm. i ile mogłem to odpowietrzyłem. Dwa razy dziennie sprawdzałem i co przychodziłem spadało od 15-tego do dzisiaj rana spadło z 4 do 3,25 atm. W między czasie sprawdzałem złączki i rurę rozcinając folię. Niestety nic nie znalazłem. Dzisiaj wziąłem ponownie nabiłem ale już dodatkowo wziąłem otworzyłem belki powrotne i pod odpowietrznik podłączyłem przewody żeby całkowicie wyeliminować bańki powietrza. Tak czekałem i sprawdzałem aż będzie lecieć sama woda i zakręcałem zawory dobiegu do belek. Po zamknięciu zaworów na belkach manometr pokazywał 5 atm ale pompa jeszcze szła bo chciałem dobić jak najwięcej ale niestety nie podnosiło ciśnienia. Po zakręceniu zaworu przez który dobijałem wodę nagle podskoczyło do 6 atm.

15:08 było minimalnie powyżej 6 atm

16:03 było minimalnie powyżej 5 atm

16:43 było już ok. 4,8

17:22 było już ok. 4,6

19:17 było już 4,25 po tym pomiarze pojechałem już do domu.

Za każdym razem sprawdzałem złączki czy gdzieś nie pojawia się kropla czy coś.Niestety nic nie widać. Nawet sprawdzałem ręcznikami papierowymi zielonymi takimi jak na stacjach są do wycierania rąk żeby było widać jak się namoczy przesuwając cm po cm pod rurką. Sprawdzone wszystkie łączenia i też sucho. Na piętrze wyrąbałem rurki podłogowe, folię i styropian i tam również suchutko. Co może być ???? Bo zaraz hu..a do głowy dostanę.

Edytowane przez wojtf23

Takie zmiany ciśnienia będą wynikać ze zmian temperatury wody, nie przejmuj się. W moich instalacjach przy zimnych podłogach ciśnienie wynosiło 1,0 a przy ciepłych (tzn.30 stopni) 1,4.... Nic nie kapie....

Prawie 2bar spadło skąd na budowie miałbyś mieć takie różnice temperaturowe żeby były takie różnice w ciśnieniu.

Jestem właśnie na budowie i jest już 3.25 atm. Nie widać nigdzie wycieku czy mokrego. Nie wiem czy może czasem manomete h..j nie strzelil

Proszę jeszcze spróbować ustawić ciśnienie kontrolne na około 2,5 bar (to jest mniej więcej 1,5 x ciśnienie robocze).

Obserwować co będzie działo się w instalacji przy tym ciśnieniu.

Z ciekawości, jakiego typu rur użył Pan w instalacji - jednorodnych np. PE-Xc lub PE-RT czy wielowarstwowych?

Jak to jest z tym ciśnieniem i badaniem szczelności instalacji?

W poradniku Kan-thern napisane jest, że dla ogrzewania płaszczyznowego próbę szczelności, przy użyciu wody, robić przy ciśnieniu min 9bar.

Kilka postów wyżej, użytkownik @wojtf23 robi taką próbę przy ciśnieniu ok 6bar, z kolei @KAN-therm proponuje przeprowadzić ją dla ciśnienia 2.5bar.

Jestem w trakcie remontu domu i zdecydowałem się w korytarzu, wiatrołapie i łazience na ogrzewanie podłogowe. Razem ok 20 m2 powierzchni. Poza tym w pozostałej części domu są grzejniki. Hydraulik, który był u mnie twierdzi, że tą podłogówkę można zrobić na rozdzielaczu do grzejników tylko trzeba zamontować tam zawór termostatyczny aby zmniejszyć temperaturę. Jestem zielony w temacie, ale znajomy ma tak zrobione i mówi, że nie bardzo się to sprawdza i powinien być oddzielny rozdzielacz do podłogówki. Co myślicie?

Jak to jest z tym ciśnieniem i badaniem szczelności instalacji?

W poradniku Kan-thern napisane jest, że dla ogrzewania płaszczyznowego próbę szczelności, przy użyciu wody, robić przy ciśnieniu min 9bar.

Kilka postów wyżej, użytkownik @wojtf23 robi taką próbę przy ciśnieniu ok 6bar, z kolei @KAN-therm proponuje przeprowadzić ją dla ciśnienia 2.5bar.

Nie no 9 bar jako ciśnienie minimalne to troche przesada - jeśli tak jest, to jest to zapewne ewidentny błąd - sprawdzimy, poprawimy.

Procedura próby szczelności opisana jest na pewno poprawnie formularzu odbiorowym:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/Protokol-szczelnosci-instalacji-grzewczych-plaszczyznowych-nr2.pdf

To co Panu zaproponowałem to zupełnie inna kwestia niż sztuka budowlana, bardziej praktyczna - czy sprawdził Pan co się dzieje przy takim ciśnieniu jakie sugerowałem, jakie są wahania/róznice/spadki?

Jestem w trakcie remontu domu i zdecydowałem się w korytarzu, wiatrołapie i łazience na ogrzewanie podłogowe. Razem ok 20 m2 powierzchni. Poza tym w pozostałej części domu są grzejniki. Hydraulik, który był u mnie twierdzi, że tą podłogówkę można zrobić na rozdzielaczu do grzejników tylko trzeba zamontować tam zawór termostatyczny aby zmniejszyć temperaturę. Jestem zielony w temacie, ale znajomy ma tak zrobione i mówi, że nie bardzo się to sprawdza i powinien być oddzielny rozdzielacz do podłogówki. Co myślicie?

Hydraulik mysli zapewne o tzw. zaworach RTL zamocowanych na pętlach podłaczonych do zwykłego rozdzielacza grzejnikowego - jeśłi zrobi to z głową to ma to szanse działać. Natomiast jesli tych powierzchni jest dużo, bezpieczniej dać typowy rozdzielacz do ogrzewania podłogowego i instalację zrobić zgodnie ze sztuką.

• 3 weeks później...

Mam pytanie nie do końca dotyczące podłogówki, ale rurek pex.

Mam instalację wody użytkowej wykonaną na rurkach pex 16mm. Instalacja prowadzona w połowie grubości warstwy izolacyjnej ze styropianu.

Czy rowki w których położone są te rury w styropianie mogę wypełnić pianką pistoletową niskoprężną?

Mam pytanie nie do końca dotyczące podłogówki, ale rurek pex.

Mam instalację wody użytkowej wykonaną na rurkach pex 16mm. Instalacja prowadzona w połowie grubości warstwy izolacyjnej ze styropianu.

Czy rowki w których położone są te rury w styropianie mogę wypełnić pianką pistoletową niskoprężną?

Zdecydowanie lepiej na rury założyć dodatkową izolację termiczną.

Pianki mogą destruktywnie działać na tworzywowe (PPSU) kształtki występujące w instalacji.

Zdecydowanie lepiej na rury założyć dodatkową izolację termiczną.

Pianki mogą destruktywnie działać na tworzywowe (PPSU) kształtki występujące w instalacji.

Ja nie daje dodadkowej otuliny nie dość ze mniejszy rowek trza wypalić to rure jest łatwiej wcisnąć rowek wycinam o odpowiednim kształcie i wielkości aby rura się klinowala i nie wyskakiwala tylko ja stosuje kształtki metalowe.

• 2 weeks później...