devileczek 17.01.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Czyli sterowanie ilościowe lub jakościowe. Czytałem i mam pojęcie o tym. U mnie będzie sterowanie jakościowe - pogodówka plus kocioł niskiej mocy (2kW-12kW czyli Immergas). Zastawiam się, jak ustawić kocioł (do tego jeszcze sporo czasu, ale skoro temat się pojawił, chciałbym się dowiedzieć)? [ATTACH=CONFIG]95865[/ATTACH] Skłaniam się do ustawienia parametru P2 - 0, P3 - 1. Sterowanie pogodowka wymaga dobrego policzenia parametrow podlogowki , dobranie wlasciwego pieca, krzywej grzewczej i idealnej regulacji petli. Ktos kto dobrze zaprojektowal wyreguluje szybko i sprawnie , jak to udowodnil Piczman. Jednak jak zycie pokazuje ( watek na forum dot. Junkersa CERAPUR sMART) ludziska maja spore problemy z wyregulowaniem tego systemu ( osiagnieciem pozadanej temperatury). Sterowanie PID ( termostaty pokojowe) - bardziej skomplikowane, drogie, ale umozliwia sterowanie nie tyle temp zasilania podlogowki, ale temp podlogi, przez co precyzyjniejsze dozowanie ciepla. Ponadto, mozna polaczyc to z czujnikiem zewnetrznym i wtedy mamy sysem pogodowo-PIDowy. I u mnie taki bedzie Najwiekszy problem to nasze dobrze docieplone domy, ktore nie potrafia zagospodarowac dodatkowego ciepla z gotowania, imprez, kominkow, naslonecznienia...tutaj zadne sterowanie nie pomoze. Dobrze mysle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.01.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 O co chodzi z tymi litrami ? czy dom 7 litrowy to taki ktory potrzebuje 7kW mocy przy -20C ? Średnie roczne zapotrzebowanie na energie do ogrzewania m2, 7 litrów =~ 70 kWh/m2/rok Zastawiam się, jak ustawić kocioł (do tego jeszcze sporo czasu, ale skoro temat się pojawił, chciałbym się dowiedzieć)? [ATTACH=CONFIG]95865[/ATTACH] Skłaniam się do ustawienia parametru P2 - 0, P3 - 1. Ja też się do tego skłaniam na tym kotełeku. Piczman a nie szkoda prądu aby ta pumpa cały okres grzewczy biegała? U mnie z grubsza planuję taki układ: • ~ 18 pętli x 65m (1/3 krążka) • sterowanie pogodowe (CAR v2) + jeśli będą potrzebne (kable poprowadzę) termostaty pokojowe i elektrozawory zamykające rozdzielacze dla stref (zakładam cztery: 2 lokale x parter+piętro), może na tej centralce: http://pl.immergas.com/media/centralka_strefowa.pdf • podłogówka pędzona pompą z kotła (liczę że wydoli) • drabinki łazienkowe (z możliwością grzania prądem latem) i ew. grzejnik wiatrołapowy na początkach pętli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Policzylem zapotrzebowanie na energie programem Purmo SDG i sam na piechote, biorac pod uwage sciany zewnetrzne, dach, podloge, okna, drzwi, mostek liniowy fundament, mostek liniowy obrzeza okienne, nie uwzglednialem wentylacji ( przy -20C w zasadzie sie nie wentyluje). Purmo wyliczyl ok 10kW, ja ok 5kW. W Purmo wybieralem opcje jak najbardziej energooszczedne. Dla przykladu Salon 32m2, pow okien 8.5m2, pow scian zewnetrznych ok 30m2 : Purmo - 1800W, Ja- 1000W Kto jest blizszy prawdy ? Edytowane 17 Stycznia 2012 przez devileczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.01.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Tylko ze wentylacja przy -20C ma bardzo zgubny efekt...drastycznie obniza wilgotnosc powietrza, wiec to nie jest rozwiazanie. To takie bardziej energooszczedne ' otwarcie okna' - trudno nazwac to zarzadzaniem energia w budynku. Bardziej pomyslalbym o jakiejs pompie ciepla i buforze. ciekawe czy robia takie instalacje ? Raczej chodziło mi o to, że w tych tak zwanych energooszczędnych domach, najpierw montuje się na ścianach zewnętrznych od 20cm do 30cm styropianu (bo jakiś specjalista od 3 litrowych domów tak zalecił), później okazuje się że żeby w takim termosie mieszkać normalnie, a nie jak w pieczarkarni, to trzeba za ciężkie pieniądze zamontować wentylację mechaniczną z rekuperacją o sprawności ekonomicznej 10-15%, żeby z budynku usuwać na bieżąco nadmiar wilgoci, która z racji pobytu ludzi w budynku wytwarzana jest codziennie, po czym żeby to ogrzać trzeba wydać kolejne ciężkie pieniądze na pompę ciepła lub kocioł kondensacyjny z buforem i na koniec ów specjalista doradza nieświadomym tych wszystkich konsekwencji inwestorom jak powinno się budować dom 3 litrowy, nie informując uprzednio, że koszty zamortyzują się za około 50 lat. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Tylko ze wentylacja przy -20C ma bardzo zgubny efekt...drastycznie obniza wilgotnosc powietrza, wiec to nie jest rozwiazanie. To takie bardziej energooszczedne ' otwarcie okna' - trudno nazwac to zarzadzaniem energia w budynku. Bardziej pomyslalbym o jakiejs pompie ciepla i buforze. ciekawe czy robia takie instalacje ? Jest na to lepsze rozwiazanie - klimatyzator, reaguje szybko i skutecznie. W sumie to w domu 2-3 litrowym moglby byc jedynym zrodlem ciepla, tylko zeby byl taki co dziala do -20 . POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 17.01.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Najwiekszy problem to nasze dobrze docieplone domy, ktore nie potrafia zagospodarowac dodatkowego ciepla z gotowania, imprez, kominkow, naslonecznienia...tutaj zadne sterowanie nie pomoze. Przecież rekuperator to potrafi. Dystrybuuje to ciepło na wszystkie "czyste" pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.01.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Piczman a nie szkoda prądu aby ta pumpa cały okres grzewczy biegała? Jak się szlachta bawi to koszta się nie liczą , 60 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Jak się szlachta bawi to koszta się nie liczą , 60 zł ? Hmm, no chyba tak wychodzi gdy pompa na III biegu (tj. Grundfos UPS 25-50) popracuje 100 dni (niepotrzebnie). Nie dramat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Wiesz Piczman, mnie osobiście okropnie gryzła pompka w Immergasie. Ustawiona standardowo na 3 bieg i pobierająca 100W non stop!!! Więc dobowo 2,4kWh=1,5zł. Przy zużyciu gazu rzędu 5,5m3/dobę=12,5zł. Jak widzisz, pompka podnosi koszt o 10%. Mało to czy dużo? Przestawiłem ją na 1 bieg (45W) i wyregulowałem pętle ponownie. Nawet łatwiej to jakoś poszło. I już moralnie mi lepiej . Poprzednio dT miałem 2-2,5st. Teraz mam 4st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Jak by mi zżerała 100 W to też by mnie gryzło. Choć można się przyzwyczaić, niedawno sobie akwarium wymyśliłem i mam 2 filtry, 1 pompa cyrkulacyjna,grzałka + oświetlenie. Jak liczyłem to wyszło 350 zł rocznie czyli tyle co rekuperacja z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 17.01.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Jak się szlachta bawi to koszta się nie liczą , 60 zł ? I to ten sam piczman, który kiedyś pisał, że kluczem do zbudowania domu oszczędnego jest dbanie o szczegóły, bo tu 1zł, tam 1zł, i robi się 100zł miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.01.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 No wiesz, akwarium to już jest hobby, dodatek. A piecyk pasowałoby by hulał. Tak samo mój projektor zabiera 205W, ale nie boli mnie gdy oglądam filmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Kto z Was myśli że Plazma 43 Cali dużo prądu ciągnie ? Strzelajcie, wczoraj mierzyłem i jestem mile zaskoczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.01.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 65 w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.01.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 90w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Od 80 do 110 Wat. Najwięcej ciągnie na bajkach HD . Ale widzę że nie będzie zaskoczenia, ja jednak żyłem ze świadomością że 150W i w górę bo tyle się mówi o tym że plazmy więcej a LCD mniej . Ceekawe jaka jest różnica. Koniec tematu, myślałem że na elektrycznym jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.01.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 I to ten sam piczman, który kiedyś pisał, że kluczem do zbudowania domu oszczędnego jest dbanie o szczegóły, bo tu 1zł, tam 1zł, i robi się 100zł miesięcznie? No właśnie. Ile czasu taka pompa może średnio pracować bez potrzeby? Czytałem że w tym Immergasie siedzi ten UPS 25-50, który bierze 50W, ale swistak81 pisze o 100W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.01.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 u mnie w Kospelu pracuje na II biegu (67W) i tylko wtedy gdy grzeje piecyk, niech będzie to codziennie po 6-10h, to maks 20gr/dziennie w 2 taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 kto ci takich głupot nagadał, znowu nilsan i jego fantazje ?? MPOPLAW, NO I ZROBILO SIE GORACO KOLEGO.PO PIERWSZE TO NIE FANTAZJE, PO DRUGIE WLASNE DOSWIADCZENIA ZAWODOWE, CHECSZ MNIE UCZYC WENTYLACJI ? 2 LATA PRACOWALEM NA UTRZYMANIU RUCHU WYSOKOSCIOWCOW ZAJMUJAC SIE TAKIMI SPRAWAMI JAK BMS (bUILDING mANAGEMENT sYSTEM) , AIR HANDLING UNIT, STEAM GENERATORS, CHILLERS, ETC. I UWIERZ MI NA SLOWO ZE PROBLEM Z WILGOTNOSCIA POWIETRZA ISTNIEJE PRZY UJEMNYCH ZEWNETRZNYCH TEMPERATURACH. po pierwsze WM posiada włącznik i wyłącznik, przez co ty decydujesz kiedy i jak długo ma działać, czyli jest sterowana bardzo precyzyjnie, po drugie alternatywą bez WM jest siedzenie w pomieszczeniu gdzie woda leci po oknach, albo dołożenie 1000zł/rocznie do kosztów CO żeby zapewnić normową wentylację grawitacyjną JAK ZWYKLE POPADASZ W SKRAJNOSCI... KOMFORTOWA WILGOTNOSC JEST NA POZIOMIE 50-60% PRZY TEM 20-22C, NIKT NIE MOWI O TOTALNYM WYLACZENIU REKU TYLKO OGRANICZENIU JEGO AKTYWNOSCI, ZEBY UNIKNAC PRZESUSZENIA POWIETRZA PRZY NISKICH TEMPERATURACH NA ZEWNATRZ, SZCZEGOLNIE W NOCY GDY SPISZ, BO TO NIE ZDROWE. ZAPYTAJ SIE LEKARZA CZY MAM RACJE PS. mała rada, zacznij czytać artykuły o budowaniu domku z pewną dozą niedowierzania, w szczególności te które są tylko ulotką reklamową, bo tam bajki piszą tylko po to żeby sprzedać jak najwięcej swojego produktu, pamiętaj w reklamie wszystkie chwyty dozwolone, a kłamstwo jest tam wykładnikiem prawdy MURATOROW I ETC NIE CZYTAM JUZ OD DAWNA ( CZASEM SA FAJNE ZDJECIA, MOZNA POPRZEGLADAC W EMPIKU), CZASEM ZERKNE NA MAJSTRA BO MAJA FAJNE POMYSLY ten program jako parametr ocieplenia ścian przyjmuje 3 wersje, dobrze, średnio, tak sobie, jest nieprecyzyjny jak wypowiedzi nilsan, równie dobrze możesz iść do wróżki bo merytorycznie ich odpowiedzi są jednakowo z sufitu wzięte a tą wartość to skąd wziąłeś ?? zmyśliłeś tak samo jak poprzednie ?? KOCHANY, CIEZKO DYSKUTOWAC Z TAKIM IGNORANTEM JAK TY. WIEKSZOSC LICZB KTORE PRZEDSTAWILEM POPARTE BYLY WYLICZENIAMI, JEZELI NIE PODOBA CI SIE METODYKA OBLICZEN, MOZEMY DYSKUTOWAC, WIADOMO TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDA W PARZE. NATOMIAST NIE ZARZUCAJ MI ZE BIORE LICZBY Z SUFITU, OK? PS poniżej link do wypowiedzi tych którzy mają u siebie WM i ich opinie CIEZKO POWIEDZIEC CZY LEPSZE SA OPINIE KRAWCOWEJ CO WYBUDOWALA Z MEZEM DOM I MA JAKIES TAM SWOJE WIDZIMISIE CZY ULOTKI PRODUCENTOW LUB PORADY MURATORA. mNIE INTERSUJA OPINIE LUDZI Z DOSWIADCZENIEM, KTORZY SA SPECJALISTAMI W SWOJEJ DZIEDZINIE, MNIE INTERESUJA LICZBY, DANE I BADANIA. POKI CO WIDZE ZE JESTES SPECJALISTA OD OGRZEWANIA, WENTYLACJI, CZEGO JESZCZE, MAM NADZIEJE ZE NIE OD ELEKTRYKI BO TO MOJA DZIEDZINA. WIEM ,ZE O WENTYLACJI WIEKSZEGO POJECIA NIE MASZ, WIEC NIE BEDE SIE KLOCIL, ODSYLAM DO PROFESJONALNEJ LITERATURY (MOGE PODAC NA PRIV). http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=5129787&viewfull=1#post5129787 ZZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Mpoplaw, moglbys sie popisac, zerknac na projekt, dane w stopce masz i powiedziec mi ilu 'litrowy' mam dom. W koncu jestes czy nie jestes specjalista od energooszczedzania. Bo ja nie jestem , nie moja dziedzina, podobnie jak hydraulika MALE SPROSTOWANIE, ODNOSNIE LICZB TO CHODZILO CHYBA O WYPOWIEDZ NILSANA, JESLI TAK TO ZWRACAM HONOR. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez devileczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts