Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

devileczek, ja jestem za cieńki na rozwikłanie tej hydrozagadki :sick: raczej się uczę (choć moją instalacja będzie wiele prostsza)

pawelpiwowarczyk, to chyba ten wątek w alfie:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5003-pompa-grundfos-alpha2-25-60/

spojrzałem też do instrukcji i tam też coś piszą o tygodniu "nauki", ale opcji ma mnogo więc jak z kotłową pompą będzie trudno to pewnie kupię LFP Experia (to samo co alfa2). Jest też Immergasowy DIM w wersji "Top" napędzany alfą (bez autoadapta) - też tam w instrukcji jest conieco o ustawieniach.

Podsumowując mój plan jest taki:

- 18 pętli zgrupowanych w 3 strefach (zakładam że dokoptuję do jednego rozdzielacza na parterze trzy pętle z piętra)

- pętle max 65m

- kocioł Victrix 12kW, CARv2 + sonda zew.

- centralka Immergasa do sterowania tymi strefami (ster. pokojowe, elektrozawory, komunikacja z kotłem)

- w razie potrzeby dołożę sprzęgło i pompę.

Edytowane przez grzeniu666

moze mi ktos napisac , kto juz ma podłogówke ile moze wyniesc koszt podlogowki dla takiego domu:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-miniaturka-n/m4e2426dcaa0e8

bo mam mega metlik w glowie i co chwile dostaje tak rozne wyceny ze nie wiem czy jedni partacza robote i daja niskie stawki albo ci od stawek z kosmosu dla mnie zdzieraja z ludzi ktorzy nie maja pojecia o takim ogrzewaniu

ile tam moze tak mniej wiecej wejsc petli biorac pod uwage ze domek bedzie lepiej docieplony niz standardowo w projekcie (20cm styro z lambda 0,031 lub 0,032)

Gość Arturo72
moze mi ktos napisac , kto juz ma podłogówke ile moze wyniesc koszt podlogowki dla takiego domu:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-miniaturka-n/m4e2426dcaa0e8

ok.500-600mb rurki*2,5=1,2-1,5tys.zł+rozdzielacz=1tys.zł+robocizna za rozłożenie rurek i połączenia wszystkiego ok.20-30zł/m2=4,2-5,5tys.zł

Styro rozkładasz sam.

Edytowane przez Arturo72

Arturo72 i mpoplaw pięknie dziekuje bo juz mam dzieki waszej pomocy rzad wielkosci przynajmniej tak w wielkim skrocie

a mozecie mi napisac jeszcze co potem???? czy pozostaje to z rozdziela podpiac pod piec czy cos jeszcze po drodze mnie czeka????

nie chce sam tego spierniczyc ale z drugiej strony mam wieksza wiare w moje rece niz w rece partacza ktorzy chce tylko skasowac ile trzeba i zrobic robote na odwal sie

z ta robociazna na 4 dni to dla jednej wprawionej w takiej pracy osoby czy dla ekipy jakiejs wiekszej????

i czy w tym czasie liczysz ulozenie styropianu, foli , potem rozlozenie rurek i podpiecie pod rozdzielacz??

Wygodniej rozkładać rurki w dwie osoby- jedna rozwija , druga wbija spinki. Styropian sobie możesz wcześniej sam rozłożyć, folia na to też żaden problem. Pamiętaj o taśmie brzegowej dylatacyjnej. Piec- rozdzielacz- podłogówka. Do tego dochodzi sterowanie- trzeba na początek w wylewce umieścić czujniki.

Czytam i czytam i daleko jeszcze do końca :welcome:

Niebawem zabieram się za podłogówkę na poddaszu. Będzie tam kilka pętli.

Zastanawiam się jednak jak poprawnie ją wykonać?

Na stropie monolicie jest warstwa 15cm styropianu i na to wylewka 5cm posadzki z suchego betonu.

Na tym teraz chciałem układać podłogówkę i wylać posadzkę - względem parapetów mam jeszcze do dyspozycji jakieś 6-7cm + płytka lub panela.

Pytanie brzmi czy dawać tą specjalną folię pod podłogówkę czy tylko ułożyć siatkę zbrojeniową i do niej montować węże?

ułożyć folię ( ta alu z kratką ułatwia znacznie układanie rur), ułożyć taśmy dylatacyjne, rurki, i zalać betonem z miksokreta z włóknami i plastyfikatorem, siatkę stalową bym odpuścił

nie bardzo widzę sens trzymania się wymiaru (grubości wylewki) w stosunku do parapetów, tu 1 czy 2 cm różnicy są praktycznie niezauważalne, inaczej ma się sprawa z drzwiami i czasem schodami

podłogówka musi się ślizgać, a to zapewnia warstwa foli na styropianie, bez ślizgania będzie pękać podczas nagrzewnia, szczegóły na początku wątku

Twierdzisz, że bez folii, gdy beton będzie na "czystym" styropianie - nie będzie się ślizgać...???

Przecież zostało już dość głośno uzgodnione po co jest ta folia...

Hej

Z innej beczki...

Rozmawiałem i czytałem, że bez sensu są regulatory i siłowniki na rozdzielaczu.

Myślę że musi być jakiś sens tego sterowania. Nad bezwładnością w stronę nagrzewania mozna zapanować poprzez działanie wyższą temperaturą. Skoro tak, to może pogodówkę wyrzucić i zasilać poprzez takie elektrozawory rozdzielacz wyższą temperaturą np. 45st.C.

Pogodówka byłaby bez sensu, bo regulatory w pokojach jeśli wyczują obniżoną temperaturę pow to przydawkują odpowiednio aby została uzyskana. Będą miały z czego, bo do rozdzielacza będzie dochodzić podwyższona temp. System ten posiada dwa czujniki w regulatorze temp pomieszczenia i podłogi. Tak więc przy 0st na dworze, będzie grzać krócej, a przy -15st. odpowiednio dłużej

Przypuszczalna zasada działania takeigo regulatora.

Jeżeli temp. powietrza nie jest osiągnięta, to regulator wrzuca do podłogi np. 45st. ale ma ograniczenie temp maksymalnej dla podłogi tj. ok 29st jak dobrze pamiętam i po jej uzyskaniu wyłącza ogrzewanie. Jest pytaniem, ile okresów musi minąć aby sterownik PWM nauczył się o ile wcześniej musi wyłączyć elektrozawór aby powietrze osiągnęło temp. 21st. Pamiętając że za tydzień z 0st. na zewnątrz może zrobić się -15st i znowu musi się uczyc????

Powiem tak rozmawiałem z przestawicielem Salusa i na pytanie ile okresów odpowiedział: "krótko" :D:D:D:d Wyczerpał moją cierpliwość... ale nie zniechęcił do jakiegokolwiek takiego systemu.

W moim przypadku chodzi mi o sterowanie dwóch stref parterówki nocnej i dziennej, w nocy i w czasie naszej praktycznie codizenniej nieobesności podczas pracy 9godz. to jest prawie 1/3 czasu ogrzewania a więc jest coś do zaoszczędzenia tym bardziej iż planuję jak każdy majster tutejszy Bufor min 1m3.

Pozdrawiam

PliP nie ma czystego styropianu, ma 5cm posadzki z suchego betonu, czyli prawdopodobnie nie ma też dylatacji przy ścianach

Zgadza się nie mam dylatacji. Mam natomiast tą posadzkę pociętą w wielu miejscach. Ekipa, która to robiła cięła pacą świeżą posadzkę w miejscach gdzie może pęknąć. Dzięki temu ani na poddaszu ani w domu nie miałem pęknięć. Po wyschnięciu dookoła ścian powstała minimalna szczelina 1-2mm i utrzymuje się już przez 2 lata.

Dziś ta posadzka miała tyle stopni ciepła ile było na zewnątrz- czyli około -10*C. Za chwilę jej temp się podniesie gdyż ciemny dach łatwo przyjmuje ciepło i tym samym strych się nagrzewa. W nocy efekt zadziała w drugą stronę. Efekt ten powoli się skończy gdy ocieplę w całości połać dachu.

Zastanawia mnie jednak moja ściana południowa. Około 7 rano miała -12*C teraz ma około +13*C. Wczoraj była bezwietrzna pogoda i od Słońca nagrzała się do +21*C. Kolektor na dachu właśnie teraz ma +37*C i nagrzewa się woda w bojlerze. Wczoraj było podobnie.

Wracając jednak do ściany: Po czym ślizga się teraz ten biedny tynk :confused:

Albo latem gdy w nocy ma temp +20*C, a w dzień około 50*C, a przy bezwietrznej pogodzie ta temp jeszcze bardziej wzrasta - tym bardziej na ciemnych elewacjach.

Albo jeszcze inaczej: Mamy posadzkę 1mx1m = 1m2 o ile zwiększa oraz zmniejsza się jej powierzchnia pod wpływem nagrzewania oraz ochładzania w zakresie temp od +15*C do +40*C.