plamiak 07.02.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 My niestety sami ogrzewania nie będziemy robić, bo nie mamy o tym pojęcia Ale mam pytanie do tych co się znają. W całym domu będzie podłogówka. Mają zostać zamontowane dwa rozdzielacze, jeden na parterze, drugi na poddaszu. I teraz mamy wybrać jakie to będą rozdzielacze za 300 zł jeden czy za 1050 zł. Instalator poleca te droższe bo podobno jakieś zajebi... są. Tylko czy ja potrzebuje zajebi... rozdzielaczy? Podobno te droższe są lepsze pod każdym względem i mają więcej możliwości. Czy warto zapłacić 1500 zł więcej? Jesli masz tylko podłogówkę to wystarczą zwykłe rozdzielacze - domyślam się że ten droższy miałby jakiś układ mieszający - stąd różnica. Te "zwykłe" rozdzielacze wystarczy jak będą miały rotametry i zawory odcinające na każdą pętlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolipopi 07.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 witam, to mj pierwszy post na tym forum wiec prosze nie krzyczec jak walne jakąś glupotke... mam pytanie, czy w domu z uzytkowym poddaszem mozna zrobic jeden rozdzielacz na parter i poddasze ale umieszczony na poddaszu? tam akurat planuje miec piec i byloby to duzym ułatwieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 07.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Rozumiem, że chcesz zrobić jeden rozdzielacz na cały dom. Zastanów się jak poprowadzisz zasilanie każdego obwodu z poddasza na parter. Nie prościej i taniej zrobić po jednym rozdzielaczu na kondygnacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 07.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Skoro jesteśmy przy rozdzielaczach ... Planuję umieścić rozdzielacz na 6-7 obwodów w spiżarni.Spiżarnia jest w środku domu i ma być planowo nieogrzewana.Temperatura zasilania będzie wynosić około 40 stopni Zastanawiam się, czy taki rozdzielacz nie spowoduje niepotrzebnego nadmiernego nagrzewania spiżarni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jaka jest powierzchnia spiżarki ?Jeśli w środku domu i do tego malutka to spowoduje.Temp. będzie max 1 C niższa od pozostałych pomieszczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 07.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Jaka jest powierzchnia spiżarki ? Jeśli w środku domu i do tego malutka to spowoduje. Temp. będzie max 1 C niższa od pozostałych pomieszczeń . Spiżarnia ma 4,5 m2. Minąłem się z prawdą pisząc, że spiżarnia jest "w środku domu". Ma jedną ścianę zewnętrzną 1,5 m szerokości z oknem 60 x 120 cm. Zapotrzebowanie na ciepło = 40W (dla osiągnięcia temperatury 18 stopni) Ile taki rozdzielacz może generować Watów ... Edytowane 7 Lutego 2012 przez gp69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Myślę że sobie poradzisz, zawsze możesz rozszczelnić nieco okno .Nie powinno być problemu z utrzymaniem tam niskiej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 07.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Czy ktoś w podłogówkę pchał większą temperaturę niż 35stC i wie z doświadczenia jakie efekty to przyniosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolipopi 07.02.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Rozumiem, że chcesz zrobić jeden rozdzielacz na cały dom. Zastanów się jak poprowadzisz zasilanie każdego obwodu z poddasza na parter. Nie prościej i taniej zrobić po jednym rozdzielaczu na kondygnacje? no chce całość domu miec na jednym rozdzielaczu, domek jest malenki musialabym zejsc na parter grubsza rura i tan zrobic 5 a na poddaszu 3 obwody... wiec wymyslilam ze jepiej zrobic 8 na poddaszu i zejsc na parter z tymi 5 obwodami( miejsce na zejscie mam,oczywiscie je ocieple zeby nie tracic energii ) czy tak mozna ? piec mam na poddaszu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.02.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A czy są przeciwskazania aby trzy pętle (po ~70m) wyprowadzić na piętro z rozdzielacza na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 07.02.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Czy ktoś w podłogówkę pchał większą temperaturę niż 35stC i wie z doświadczenia jakie efekty to przyniosło? u mnie przy -22 w czasie pracy pieca grzał wodę do 41 stopni, podłoga w pokojach gdzie mam zatopione czujniki temperatury w jastrychu rozgrzała się do 30, w łazienkach na kafelkach czuć było lekko ciepełko, natomiast w pokojach gdzie mam rzadziej rurki nie odczułem różnicy w dotyku (w domu temperatura 24,5 stopnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolipopi 07.02.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A czy są przeciwskazania aby trzy pętle (po ~70m) wyprowadzić na piętro z rozdzielacza na parterze? no ztego co zrozumiałam to w tym przypadku byłby problem z odpowietrzaniem instalacji... natomiast w moim przypadku wszystko odpowietrza sie na rozdzielaczu na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.02.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no chce całość domu miec na jednym rozdzielaczu, domek jest malenki musialabym zejsc na parter grubsza rura i tan zrobic 5 a na poddaszu 3 obwody... wiec wymyslilam ze jepiej zrobic 8 na poddaszu i zejsc na parter z tymi 5 obwodami( miejsce na zejscie mam,oczywiscie je ocieple zeby nie tracic energii ) czy tak mozna ? piec mam na poddaszu! Lepiej zejść jedną, a właściwie dwoma grubszymi rurami na dół, niż 10 rurkami - miejsce zabierają, 10x więcej ocieplenia z otuliny potrzeba na te rurki. Dla mnie to bez sensu. Nie oszczędzisz na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolipopi 07.02.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 czyli co? mam od pieca zrobic wyjscie , rozdzielic je na 2 czyli poddasze i pietro i jednym zjechac na parter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 czyli co? mam od pieca zrobic wyjscie , rozdzielic je na 2 czyli poddasze i pietro i jednym zjechac na parter? Od pieca dajesz trójniki, jedna para rur (zasilanie i powrót) poziomo do rozdzielacza na poddaszu, druga pionowo na parter do drugiego rozdzielacza i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Nie wiem czy nie będą potrzebne zawory dławiące przed rozdzielaczami jeśli ma to być z jednej pompy .Ale trzeba by się kogoś bardziej kompetentnego zapytać , Ja myślę ze warto było by takie wstawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.02.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A tak w ogóle to zasilana ma być podłogówka czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 07.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A tak troche winej sprawie....Czy zna któryś z kolegów program w którym mógłbym sobie rozrysować pętle podłogówki, a program wyliczyłby ich długość? Zależy mi, żeby każda pętla była o zbliżonej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 08.02.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 To ja chyba już wiem o co chodzi z tymi rozdzielaczami Tanie są tylko do podłogówki, a drogie są z pompą i mieszaczem jak mam podłogówkę i kaloryfery, tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.02.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Chyba to jeszcze nie tak. Zależy od źródła ciepła, jaką temperaturę z niego uzyskujemy- wtedy konieczne mieszacze, itp.; od ilości obwodów -czy trzeba ją dodatkową pompą popchać no i pewnie z "milion" innych rzeczy, o których nie wiem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts