Kwitko 08.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Kurcze, a już myślałam że wymyśliłam Czyli jak mam podłogówke i piec na ekogroszek to musze mieć mieszacz? No bo temperatura nie ta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.02.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 na pewno musisz czymś obnizyc i wyregulować temperaturę na podłogówke, prosto z kotła być nie może, moze to być zespół mieszajacy na rozdzielaczu, jednak chyba lepszym rozwiażaniem (szczególnie przy samej podłogówce) jest centralne mieszanie w kotłowni np. za pomocą zaworu 3D z siłownikiem sterowanym regulatorem (pogodowym, pokojowym itp)jak chcesz porównać rozdzielacze to weź jakaś konkretną firmę ( np. Kan) i porównaj rozdzielacze o jednakowej liczbie sekcji a z różnych serii w zależnosci od wyposażenia, od czystych belek, przez proste zawory odcinajace, rotametry po zawory siłowników elektrycznych czy mieszacze, a tansze wersje niz markowe typu Kan znajdziesz na allegro z tańszym osprzętem ale też czasem gorszej jakości (zawory, rotametry itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 08.02.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Czyli w rozdzielaczu nie musze miec mieszacza Lepiej jak jest przy piecu. A czy pompe musze mieć? Tylko czy jak kupie ten tani rozdzielacz to będę mogła sobie przykręcić temperature na każdym obwodzie czy tylko odciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolipopi 08.02.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 A tak w ogóle to zasilana ma być podłogówka czy grzejniki? wiadomo... tylko podlogowka:wiggle: zadnych grzejnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 08.02.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Czyli w rozdzielaczu nie musze miec mieszacza Lepiej jak jest przy piecu. A czy pompe musze mieć? Tylko czy jak kupie ten tani rozdzielacz to będę mogła sobie przykręcić temperature na każdym obwodzie czy tylko odciąć? Ja mam kocioł na ekogroszek i tylko podlogówkę. Mam jeden mieszacz - zawór czterodrogowy przy kotle i jedną pompę obiegową do CO. Poszukaj w moich postach, ewentualnie - jak znajdę trochę czasu wyślę Ci schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 08.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 A tak trochę w innej sprawie.... Czy zna któryś z kolegów program w którym mógłbym sobie rozrysować pętle podłogówki, a program wyliczyłby ich długość? Zależy mi, żeby każda pętla była o zbliżonej długości. A czemu Ci tak zależy? Myślę, że nie do końca jest to ważne. Bez programu da się to spokojnie zrobić (na razie w głowie) Pomyślmy. sypialnie mamy jakieś 12m2 - niech na m2 (rozstaw 25cm) zużycie to 4mb rury, to daje nam jakieś 50mb rury. Salon najczęściej widzę u innych (bez jadalni) ok30m2. zakładamy również (roztaw25cm), da nam 120mb (120m to chyba już maksimum dopuszczalne przy fi16). Różnica bez tranzytów jest jakieś 70mb i wygląda na to, że bez łączenia pomieszczeń, nie zmieniając rozstawu, nie ma szans na uzyskanie tych samych długości i muszą być jakieś dopuszczalne widełki a później sterowanie rotametrami/zaworami etc. polecam http://www.roth-polska.com/files/Systemy_ogrzewania_podlogowego_inf_tech_v1_09_2.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.02.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 no ztego co zrozumiałam to w tym przypadku byłby problem z odpowietrzaniem instalacji... No właśnie może nie...? Co piszą zawodowcy: Załatwia się problem prawidłowym doborem średnic rur, z których ułożone są wężownice oraz odpowiednią prędkością przepływu wody w wężownicach. Dzięki temu powietrze jest usuwane do rozdzielacza pomimo pracy wężownic na zasyfonowaniu. Przykładem takiego wariantu pracy są ogrzewania ścienne i sufitowe, w których nie montuje się żadnych odpowietrzników. i nieco krócej: a po co odpowietrzniki? Tylko że je nie jestem zawodowcem, jeszcze nie wiem jak to rozwiązać madric, czechu77, te długości pętli to jak dla mnie po pierwsze primo powinny pomóc w równej reakcji instalacji na np. zamknięcie jednej pętli czy rozdzielacza, a drugie primo: można zgrabniej zagospodarować krążki powiedzmy 200m rury (/3). Co do liczenia długości to w małym oprogramowaniu bym się nie spodziewał, ale wg. mnie to powinno się po pierwsze znać zapotrzebowanie pomieszczenia, po tym przyjmując jakąś temp podłogówki i z uwzględnieniem wykończenia podłogi dobieram długość pętli (np. z tabel Rotha), możliwie zbliżone długością i nie współdzielone przez 2 pomieszczenia. Rozmieszczenie rury na podłodze to myślę odrobina matematyki i improwizacji powinna załatwić. U mnie pierwszy przymiar wskazuje że na bodaj 18 pętli wszystkie będą miały między ~65m (60-75), i max dwie będą współzasilały 2 pomieszczenia (beginners luck? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 08.02.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 No właśnie się zastanawiałem, czy można zrobić 3 pętle w dwóch pomieszczeniach, tzn. jedna z pętli ogrzewałaby po części dwa pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.02.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 No właśnie się zastanawiałem, czy można zrobić 3 pętle w dwóch pomieszczeniach, tzn. jedna z pętli ogrzewałaby po części dwa pokoje Moim zdaniem w domkach zwykle nie ma przeszkód. Choć chyba tym bardziej warto to dokładnie zaprojektować, a ew. małe korekty robić na tych "całych" pętlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.02.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 1. Zapotrzebowanie pomieszczenia na ciepło 2. Ustalenie rozstawu rurek 3. Ustalenie ilości pętli w pomieszczeniach (mój salon podzieliłem na 2 pętle- ze względu na ich długość) 4. Zakup zwojów rurek 200mb- lepsze wykorzystanie rur. 5. Montaż Co do rozplanowania bez programu: podzielić pomieszczenie na siatkę zależną od rozstawu- np. rozstaw 20cm- oko siatki 20x20cm. Każdy odcinek poziomy i pionowy zaczynając od ściany będzie więc o 40cm krótszy od poprzedniego. Wystarczy zsumować wszystkie poziome i pionowe odcinki i mamy długość rur. Myślę, że nie ma problemu, żeby sobie nawet w wordzie zrobić siatkę (tabelkę) i rozrysować pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_inka 09.02.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam. Męczę się firmą która robi mi domek.Co chwila wyłażą jakieś fuszerki, niedociągnięcia, niechlujstwo i bałagan.Ostatnio coś mnie tknęło i wezwałam hydraulika, w celu weryfikacji "dokonań" mojej ekipy w zakresie podłogówki. Powiedział, że jest trochę baboli, ale ja z tego nie za wiele na szybko rozumiem.Ale jedna rzecz mnie zaniepokoiła - podobno mam pompę od podłogówki założoną "odwrotnie".Czy ktoś mógłby rzucić okiem? http://www.voila.pl/411/i2y5h/?1http://www.voila.pl/411/i2y5h/?1 ps.na pompie jest strzałka skierowana w dół - na "powrót" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 09.02.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 zgadza się , pompa jest na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 09.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 i jeszcze zastanawia mnie po co jest ta miedziana rurka pośrodku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 09.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ok - dzięki. Jeszcze jedno - w domu będzie 100% podłogówki. Z tego względu obawiam się, że łazienka będzie niedogrzana, pomimo zagęszczenia rurek. Rozdzielacz mam w łazience. Czy dobrym pomysłem byłoby przęciągnąć po kilka zwojów pexa z rozdzielacza z łazienkę a dopiero później przez korytarz do pokojów. Spowodowało by to nieco wyższą temperaturę w łazience. Jeszcze nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania, więc może ma jakieś wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 09.02.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Chyba zależy jaka łazienka (powierzchnia). Swego czasu czytałem Piczmana dziennik i on chyba dał co 10cm (nawet pod wanną) i ponoć za mało. Tylko że on ma dość niską temp. zasilania i to może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 ja mam w łazienkach co 10, w tej co jest pomiędzy ścianami i jest sąsiadem z rozdzielaczem jest bardzo ciepło, natomiast drugą mam odległą, w narożniku domu, i tam jest ciut chłodniej, ale bez utraty komfortu (jesteśmy ciepłoluby z bloków). W łazienkach mam jeszcze na ścianie drabinki na ręczniki, zasilane bezpośrednio z rozdzielacza podłogówki, dogrzewają bez problemu, mam w nich grzałki elektryczne z których jeszcze nie musiałem korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 09.02.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam. A co za cholera może być u mnie. Mieszkam w nowym domu od 17.12.2010 poprzedni sezon w ustawieniach c.o. stracony bo w dniu przeprowadzki złamałem nogę i nie bardzo mogłem kombinować z ustawieniami. Dom około 280 m po podłogach, podłogówka łazienki, kuchnia, przedpokój około 50 metrów reszta kaloryfery. Dom ocieplony w skosach 30 cm wełny, w suficie 40 cm, strych nad piętrem nieocieplony, parter domu ocieplony jeszce lepiej. Już w zeszłym sezonie na piętrze było raczej chłodno, głównym problemem było że kaloryfery grzały na 1/3 - 1/4 górnej powierzchni. Tłumaczono mi żeby zwiększyć temp grzania, zrobiłem - mało to dało, zwiększyć powierzchnię grzejników - zrobiłem - mało to dało, dodać dodatkowe grzejniki też g... to dało. Podłogówka działała raczej dobrze ustawiona na pompce na I biegu ( na drugim i trzecim pojawiał się dość głośny świst ). I dzisiaj eureka postanowiłem całkiem zablokować działanie pompki od podłogówki - pierwszy raz od początku grzania grzejniki w całości cieplutkie, w domu ciepło, włączam podłogówkę na I bieg grzejniki stygną, na wyższych biegach pompki podłogówki całkiem zimne, o co może chodzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.02.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 a masz sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 10.02.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (...) I dzisiaj eureka postanowiłem całkiem zablokować działanie pompki od podłogówki - pierwszy raz od początku grzania grzejniki w całości cieplutkie, w domu ciepło, włączam podłogówkę na I bieg grzejniki stygną, na wyższych biegach pompki podłogówki całkiem zimne, o co może chodzić ?Wydaje się, że podłogówka zawłaszcza sobie większość strumienia wody. Może pomoże zwiększenie prędkości pompy wbudowanej w kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 10.02.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ta pompka w Immergasie jest b.mocna. A podłogówki kolega ma malutko.Możliwe, że z tego powodu instalator przełączył ją na 1 bieg. Zerknij do niej. Zdejmij front i odchyl panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts