Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

13.000 kpl. zestaw solarny minus 50% = 6.500 minus 3.000 dotacji z miasta = 3.500 ale to może ja źle liczę.

Czy Wy panowie czerpiecie radość z robienia ludziom wody z mózgu? Moje kalkulacje były absolutnie na marginesie, a pytanie nic z tym nie miało wspólego.

Zapytam może jakiegoś pana Gienka ze sportem w ustach, bo tu chyba nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze raz Ci tłumaczę - od każdej złotówki którą dostaniesz płacisz 19% podatku. Dotację dostaniesz ale tylko jak na całość weźmiesz kredyt a to marże i inne duperele dla banku. Ponadto zapytaj się swojego doradcy czy aby na pewno jak dostaniesz dotację to miasto da Ci te trzy tysiące lub odwrotnie jak weźmiesz od miasta to czy będziesz mógł skorzystać z dotacji.

Od kiedy kominek z płaszczem jest w kotłowni? Ale nie mnie oceniać, jak kto sobie mebluje...

Kominek z płaszczem wodnym to nic innego jak kocioł opalany drewnem z symboliczną sprawnością ( w stosunku do dedykowanych kotłów).

Kotłownia to pomieszczenie, w którym znajdują się kotły/kocioł wytwarzające parę lub podgrzewające wodę.

Widzisz ja też nie osądzam jak ktoś nazywa kotłownię salonem.

OZC kończę i wychodzą mi miłe dla portfela wartości. Dom 106 m2 ogrzewanej powierzchni, działka 20arów. jest miejsce na GWC(będzie), PC(nie będzie) i inne takie.

Ja zapytałem o różnice pomiędzy mieszaczami, a tu kroi się przewrót sierpniowy? :rolleyes:

Na szybkiego.

300m2 kolektora poziomego 5tyś zł. PC 12tyś. zł=17tyś. +kotłownia (niech będzie 7tyś)=24tyś.

Nie da rady? Zacznij najpierw czytać forum, zanim zaczniesz o coś pytać. Dla mnie gaz+kominek z płaszczek+solary to idiotyzm. Droga inwestycja i droga eksploatacja. Troszkę pokory i da się coś z tym zrobić;)

Wylewki samopoziomujące nie są nigdy samopoziomujące :-)

1 m2 wylewki ze styrobetonu kosztuje razem z wykonaniem około 20 zł/m2.

Styrobeton ma współczynnik przewodzenia cieplnego 0,07 W/(mK) czyli całkiem niezły.

Ja miałem b.nierówno. Wkleiłem styropian na zaprawę klejowo/cementowo/piaskowo/bylejąką. Wbrew pozorom nie ma tak dużo z tym roboty.De facto ta zaprawa pod styropianem mi wyrównała nierówności.

Ja miałem b.nierówno. Wkleiłem styropian na zaprawę klejowo/cementowo/piaskowo/bylejąką. Wbrew pozorom nie ma tak dużo z tym roboty.De facto ta zaprawa pod styropianem mi wyrównała nierówności.

Wklejałeś od razu styropian "docelowy", czy jakieś cienkie kawałki wyrównujące ?

jarek-pol1, uważam, ze jak na dom 106m2 to planujesz system mocno przekombinowany. Twoje wyliczenia: : Kominek z płaszczem i osprzętem to max 10.000, zbiornik multiwalentny z nierdzewki z osprzętem to ok. 6.000, solary z dotacjami to 3.000, piec gazowy załóżmy 6.000. Razem 25.000 - są mocno optymistyczne. Dolicz przynajmniej 10.000 na osprzęt, żeby to wszystko spiąć do kupy.

Kominek z płaszczem bym odpuścił jak źródło ogrzewania (ale to moje zdanie). Zrobiłbym zwykły (sam nie posiadam, ale z doświadczenia piszących, kotłownia w salonie bardzo szybko zdaje się nieznośna).

Jeśli chcesz gaz, to zrobiłbym kocioł kondesacyjny 1F, z niego bezpośrednio zasilanie na OP, bez żadnych dodatkowych pomp, mieszaczy itp, sterowanie regulatorem pogodowym. Do tego zasobnik, niech będzie z dwoma wężownicami - może w przyszłości wepniesz solary (ewentualnie w drugą wężownicę możesz wpiąć kominek z płaszczem, ale wg mnie to bez sensu). Tanio, łatwo, prosto - dobrze.

Druga opcja, jak pisze Liwko - pompa ciepła. Mocno bym się nad nią zastanowił. Koszt instalacji będzie porównywalny. Zaryzykowałbym twierdzenie, że nawet tańszy niż Twój pierwotnie wymyślony skomplikowany system. Dodatkowo, z doświadczeń Liwko - bardzo tani w eksploatacji. Jedyny minus jaki widzę to uzależnienie wszystkiego od prądu, ale to jest naprawdę dla mnie jedyny minus. Dzięki pompie możesz zrezygnować całkowicie z gazu, a dzięki temu nie musisz mieć tylu kominów, nie musisz ponosić kosztów związanych z przyłączem, projektem owego itp. itd, oraz co najważniejsze unikasz kolejnych opłat miesięcznych związanych z abonamentem za gaz. Ja płacę miesięcznie ok. 70 zł za sam abonament. W skali roku to jest ponad 800 zł wydane na sam luksus posiadania gazu, zużycie dodatkowo! Przemyśl to - zwłaszcza w tak małym, jak piszesz, domu.

Jeśli szanujesz pieniądze, nie daj się namówić na drogie, skomplikowane systemy. Idź w prostotę i ekonomię. Moja kotłownia kosztowała +- 12k PLN (kocioł, zasobnik 2W, 2 rodzielacze do podłogówki, osprzęt, robocizna w tym 1200 zł) - tylko tyle bo mam totalnie prostą kotłownię. Nie ma w tym koszcie opłat za przyłącze, komin i inne rzeczy związane z gazem. Kotłownia, którą proponuje Liwko (PC) tylko pozornie jest 2x droższa.

Liwko, jaki Ty masz kolektor i ile kosztowało Cię wszystko co związane z PC - możę już pytałem, ale zapomniałem :)

asolt podesłał mi ozc-jest trochę tych cyferek do analizy

zapotrzebowanie 36,4 kwh m2 rok na cały dom 4600 kwh rok

jest podanych wiele parametrów

czy na podstawie tych danych można jaka temperatura będzie na wejściu w podłogę?

mam zagęszczoną podłog. na 10 cm przy pc pow

Zageszczenie 10 cm dla poszczegolnych pomieszczeń dla Twojego domu jest zbędne. Jedynie dla łazienki te 10 cm jest konieczne. Dla innych pomieszczen rozstaw

powinien być wiekszy. Wyliczenie temperatury zasilania w tym przypadku nie jest takie proste i na niektórych obwodach trzeba zmniejszyć przepływy zwiekszając dT

sam sobie życie pokomplikowałem

na 2/3 domu będzie drewno-z tego powodu zasilanie chciałbym jak najmniejsze

z powietrzną też większe kolomyje niż ziemną - 2 taryfa nocą

tak przy okazji robienie podlogówki , całego domu bez ozc to po omacku robota

Edytowane przez malux20

sam sobie życie pokomplikowałem

na 2/3 domu będzie drewno-z tego powodu zasilanie chciałbym jak najmniejsze

z powietrzną też większe kolomyje niż ziemną - 2 taryfa nocą

tak przy okazji robienie podlogówki , całego domu bez ozc to po omacku robota

Też planuję częściowo deskę na podłogówce, generalnie odstępy liczę jak pamiętam w okolicy: płytki 30, panele 25, drewno 20, łazienki 10. Izolację mam chyba podobną jak Ty, zasilanie GZ też niekotemp.