grzeniu666 07.07.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) grzeniu ja to nie wiem jak przy gazie a może warto zagęścić pod drewnem żeby temp była jak najniższa Temp. zakładam 35. Tak to wychodzi (przy moim ociepleniu), że odpowiednikiem rozstawu 30 w np. kuchni (ściślej tam wychodzi średnio ze 35, ale pod szafkami ominę stąd na reszcie gęściej) jest około 20 pod deskami. Spory dylemat miałem (i nadal trochę mam) czy dawać pod wylewkę z podłogówką dodatkowy styro (niżej izolowana płyta fundamentowa), i jednak raczej dam bo coś czuję że bez tego to drewno by zaczęło grzać sporo później (przez wielkość akumulatora niżej). Przy okazji ułatwi mi to trochę inny spraw. Jeśli chodzi o deski pewnie będzie dąb lity, olejowany. Edytowane 7 Lipca 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 08.07.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Z jednej strony piszecie o OZC, z drugiej o rozstawie w łazience 10cm. Jak to jest?Nie pamiętam dokładnie, ale z pierwszych przymiarek w OZC, które robiłem jakiś czas temu, zdaje się że wynikało że m2 podłogówki w kuchni musi grzać prawie dwukrotnie mocniej, niż w łazience. I takie wyniki wydają się być prawidłowe, ponieważ kuchnię mam w narożniku domu i jedną czwartą podłogi zabudowaną szafkami, a w łazience tylko jedna krótka ściana jest zewnętrzną a i okno mniejsze. Nie obliczałem jeszcze rozstawu, ale na oko, za nic mi nie chce "wyjść" 10cm w łazience i 15-20cm w kuchni, pomimo wymaganej wyższej temperatury w łazience.Będę chyba pierwszym przypadkiem, który będzie miał w łazience większy rozstaw niż w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.07.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 czy olejować czy lakierować u nas dylemat na miarę szekspirapodobno olejowanie jest bezpieczniejsze przy ogrzewanej podlodzeja do rozstawu podszedłem zupełnie na wyczucie-w całym domu co 10 cm-sugerowałem się tym żeby pompie pw łatwiej było uzyskać dobry cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.07.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Z jednej strony piszecie o OZC, z drugiej o rozstawie w łazience 10cm. Jak to jest? Nie pamiętam dokładnie, ale z pierwszych przymiarek w OZC, które robiłem jakiś czas temu, zdaje się że wynikało że m2 podłogówki w kuchni musi grzać prawie dwukrotnie mocniej, niż w łazience. I takie wyniki wydają się być prawidłowe, ponieważ kuchnię mam w narożniku domu i jedną czwartą podłogi zabudowaną szafkami, a w łazience tylko jedna krótka ściana jest zewnętrzną a i okno mniejsze. Nie obliczałem jeszcze rozstawu, ale na oko, za nic mi nie chce "wyjść" 10cm w łazience i 15-20cm w kuchni, pomimo wymaganej wyższej temperatury w łazience. Będę chyba pierwszym przypadkiem, który będzie miał w łazience większy rozstaw niż w innych pomieszczeniach. Raczej nie napisałbym "z drugiej strony" ale "w konsekwencji"... Średnio wychodzi mi 2x większe zapotrzebowanie ma m2 w łazienkach (głównie przez wentylację i temp. jak sądzę, w mniejszym stopniu umiejscowienie). Z tabel rotha wychodzi że między rozstawem 10 a 35 różnica strumienia jest (tylko) ~dwukrotna. Redukując nawet 1/4 podłogi w kuchni z rozstawu 35 robi się nam 25. Może sprawdź sobie to OZC jeszcze raz, polecam zwrócić uwagę na wydajności wentylacji, ja tam musiałem ponaprawiać sporo baboli. Edytowane 8 Lipca 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.07.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) nie wiem czy dobrze podaję u mnie strata ciepła na m2 to 26 watt przy minus 18 na m3 10 watt to przy rozstawie 10cm da się utrzymać temp zasilania 26stopnii [no właśnie do jakich mrozów?]część podłogówki pod deską 14 mm a reszta płytkajeszcze jedno jaka moc będzie drabinki1400w/90 stop przy zasilaniu 26 stopnii?wolałbym wpuścić taką samą temperaturę w drabinkę jak podlogę Edytowane 8 Lipca 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.07.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Co wy z tymi deskami wymyślacie? Nie lepiej zwykłe cienkie panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.07.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) malux, ja mam obawy (ale nie jestem fachura) czy wogólne jesteś w stanie uzyskać w łazienkach 24* przy tak małej temp. zasilania szczególnie przy większych mrozach? No i czy/jak wysterować tę podłogówkę przy równych rozstawach i b. różnych zapotrzebowaniach W/m2, wydaje mi się że jednak najlepiej moce (rozstawy) projektować raczej proporcjonalnie. Ile jesteś w stanie "stuningować" COPa przy zmniejszeniu zasilania z powiedzmy 35 do tych 26? autorus, grzewczo (i pewnie cenowo) lepiej, a najlepiej płytki. Ale "w odbiorze" jak dla mnie nie lepiej. De gustibus... Edytowane 8 Lipca 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.07.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 mnie merbau 15 mm polakierowany kosztuje 92 złote jak patrzę na ceny paneli i widzę ceny 80-120 to sam się zastanawiam co jest granetuning ? może 0,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.07.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 podłogę to sobie pooglądAĆ i tak żona decyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.07.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 10 lat temu kupiłem najzwyklejsze panele w 2 gatunku do zakładu a że mam go w piwnicy to i wilgoć jest spora - osuszacz chodzi 24 h/dobe, dwa razy pływały bo mnie zalało, płaciłem coś około 18 zł/m2, na klientów nie narzekam czyli łażą butami z dworu przez 4 pory roku. W domu robiłem jakieś 8 lat temu remont kupiłem panele z górnej półki niby twardość, ścieralność i inne duperele duże - przecież badziewia nie położę płaciłem coś około 90zł/m2 i powiem tak, jak drugi raz będę robił coś w obecnym mieszkaniu to kupię takie za 18 zł. Te panele w zakładzie na dzień dzisiejszy praktycznie lepiej wyglądają jak te w domu, które są dmuchane,chuchane i pielęgnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.07.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekrek 17.07.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Jak pisałem wcześniej planuje podłogówkę w całym domu. Przyjąłem rozstaw co 15 cm wszędzie poza łazienka i wiatrołapem gdzie będzie co 10 cm. Mam problem z rozstawem rurek na poddaszu gdzie są skosy. Jaki rozstaw tam zastosować ? Po podłodze jest np 25m2 czyli trzeba by było robić 2 pętle w rozstawie co 15 cm ale powierzchni użytkowej jest już nie 25m2 a ok 15m2. Jak rozwiązaliście to u siebie ? Na poddaszu mam takie 3 pokoje gdzie musiałbym robić po 2 pętle na pokój - tylko ze kubatura jest dużo mniejsza niż normalny pokój 25m2 z pełna wysokością. Jak rozwiązaliscie to u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Jak pisałem wcześniej planuje podłogówkę w całym domu. Przyjąłem rozstaw co 15 cm wszędzie poza łazienka i wiatrołapem gdzie będzie co 10 cm. Mam problem z rozstawem rurek na poddaszu gdzie są skosy. Jaki rozstaw tam zastosować ? Po podłodze jest np 25m2 czyli trzeba by było robić 2 pętle w rozstawie co 15 cm ale powierzchni użytkowej jest już nie 25m2 a ok 15m2. Jak rozwiązaliście to u siebie ? Na poddaszu mam takie 3 pokoje gdzie musiałbym robić po 2 pętle na pokój - tylko ze kubatura jest dużo mniejsza niż normalny pokój 25m2 z pełna wysokością. Jak rozwiązaliscie to u siebie ? Rozstaw powinno się obliczyć na podstawie strat cieplnych danego pomieszczenia, rodzaju podłogi, dT i temp zadanej, jezeli rozstaw dobieramy na tzw. oko to mamy takie dylematy. Co do meritum sprawy na podstawie danych które podałeś nikt nie poda właściwego rozstawu rur w tych pomieszczeniach. To trzeba obliczyć lub przyjąć orientacyjnie, ale wtedy konieczna jest regulacja przepływu rotametrami, pod warunkiem wystarczającej mocy grzejnika podłogowego. W przypadku niewystarczającej mocy regulacja nic nie pomoże, a pomieszczenie będzie niedogrzane. Edytowane 17 Lipca 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekrek 17.07.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A ktoś dysponuje owym programem do liczenia ? Na podłodze będą panele. Grzanie piec na ekogroszek. Ocieplenie to 16 cm podłoga grunt 3 cm na pietrze 15 cm elewacja i 25 cm dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekrek 17.07.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 W takim razie jak rozstawić podłogówkę na poddaszu ? Tam gdzie wysokość >2.5 m dać co 15 cm a tam gdzie <2.5 m jaki rozstaw zastosować ? Czy zmniejszyć rozstaw do takiej samej wartości na całej powierzchni pomieszczenia na poddaszu ? ? Na pewno ktoś ma podłogówkę na poddaszu - jak to wykonaliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ja mam co 15, a w łazience co 10cm. Szkoda tylko, że ten niskotemperaturowy grzejnik będziesz zasilał kotłem wysokotemperaturowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekrek 17.07.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ja mam co 15, a w łazience co 10cm. Szkoda tylko, że ten niskotemperaturowy grzejnik będziesz zasilał kotłem wysokotemperaturowym. Na poddaszu tez cale podłogi pod skosami co 15 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Na poddaszu tez cale podłogi pod skosami co 15 cm ? Tak, do ścianki kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Na poddaszu tez cale podłogi pod skosami co 15 cm ? Njalepiej zrobić obliczenia zapotrzebowania na ciepło z uwzględnieniem kubatury pomieszczeń. Ja robiłem na tzw czuja. Dół pomieszcenia h=2,8m - 15 cm, poddasze h - 2,7m (kąt nachylenia dachu 45st) co 20 cm. Wylane same posadzki bez podłóg i drzwi wewnętrznych. Termostat na rozdzielaczach skręcony na min. W tamtym sezonie w największe mrozy w domu temp nigdy nie spadła poniżej 16C. W środku trwały prace wykończeniowe. Edytowane 17 Lipca 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 co ma piernik do wiatraka ?? gdzie konkretnie problem widzisz ?? Problemem widzę w subiektywnych odczuciach Livko ale to raczej problem samego Livko, a nie grzejnika podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts