Liwko 09.01.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Liwko - dobra regulacja na rotametrach to podstawowa kwestia, ale czy faktycznie masz identyczne straty w każdym pomieszczeniu? No mnie się chyba udało Fakt, najszybciej u mnie stygnie górna łazienka, ale też najszybciej się nagrzewa (dodatkowa drabinka). Około 22 mam w niej 24-25 stopni i tak do około 9-10 rana. Później stygnie do około 22 stopni. Reszta pomieszczeń w całym domu stygnie bardzo równomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzisiaj w Praktikerze trafiłem na taką oto rurkę do ogrzewania podłogowego:http://www.usmetrix.com/pl/usmpex_rury.php Wg informacji 100mb PEX 16mmx2mm kosztowało 132złCo sądzić o tym produkcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Ja powiem tak, że mam ok 700mb podłogówki + 2 drabinki. Kocioł Immergas 12. Chyba 9+6 obwodów. I drugi sezon już używam wyłącznie pompki z kotła i to na pierwszym biegu. Maksymalny opór najdłuższej nitki (i też najwyższej obliczeniowej prędkości przepływu) to 3800Pa. Obliczeniowo potrzebuję ok. 560l/h dla -20st i zadanych temperatur. Ty jednak tych mb masz znacznie mniej. no i pętle b. krótkie. Ja pętle mam równe i nieco dłuższe, ale spodziewam się że mocowo blisko granicy pompy. Podłogówkę liczyłem m.in. z tabel Rotha (dla średniej temp 35°C, najniższej jaka tam jest, z naddatkiem chyba ze 30%). Mam dwie grupy kotłów do rozważenia, ze słabszą pompą (około 900 l/h @ 2Bar, JunSmart14, Victrix12, S.Duval18 ) oraz mocniejszą (około 1200l/h @ 2Bar, JunComfort16, Beretta15) i nie wiem czy "ryzykować" tego np. Victrixa (który mocowo min/max mi się podoba). Edytowane 9 Stycznia 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzisiaj w Praktikerze trafiłem na taką oto rurkę do ogrzewania podłogowego: http://www.usmetrix.com/pl/usmpex_rury.php Wg informacji 100mb PEX 16mmx2mm kosztowało 132zł Co sądzić o tym produkcie? sądzić, ze jakość raczej proporcjonalna do ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 11.01.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Dzisiaj byłe w jednej hurtowni graty zamowić i Panowie jak zobaczii ile chce rurki i jakie planuje rozstawy to za łeb sie zlapali. bo oni od lat w hydraulice sidzą (projektują i instalują)i takiego cuda nie widzieli. Jak ich zapytałem czy kiedykolwiek OZC robili to stwierdzili ze po swojemu robią i im rozstaw wychodzi 10, 15 i to co ja mówie to napewno nie pójdzie. Jak gościowi kazałem policzyć jaki piec do mojej chałupy ma być to stwierdził, że min. ma mieć 5 KW a góra granica nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 11.01.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 jaremyChyba wszędzie jest podobnie. Mam kilku znajomych instalatorów, niektórzy z dużym doświadczeniem i renomą ale jak usłyszeli o moich rozstawach rurek to za głowy się łapali. Nawet stosują rozstawy co 7.5cm. Ale dla nich to są pieniądze. Działać i tak będzie a materiału idzie sporo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 11.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 ale dlaczego tak ma być. Ja byłbym nawet w stanie zaplacić ciut wiecej, ale niech ktoś to zrobi porządnie a nie na zasadzie że inwestora trzeba złupić a ogrzewanie i tak będize chodzić ok mimo że jest przewymiarowane o 200%.Jedynie co na koniec gość stwierdził na plus, że w moim przypadku najlepszy byłby bufor.Ogólnie wyszedłem zniesmaczony Panami. Acha: rozdzielacze wywalil mi po 900 zł za sztuke netto (4 obwody i 7 obwodow bez pompek - najzwyklejsze). Jak sie zaptałem czy nie ma tańszych np. aspola (gdzie nawet stwierdzil że są ok) i porównywalnych jakościowo to stwierdził że te są najlepsze, bez żadnych argumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 12.01.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ja mam uczulenie na fachowców typu "będzie Pan zadowolony". Rozstaw zależy od zapotrzebowania na ciepło konkretnych pomieszczeń, a nie doświadczenia instalatora. Kładąc rurki zgodnie z zapotrzebowaniem masz z głowy wstępną regulację instalacji - nie ma wtedy potrzeby mocnego dławienia obwodów rotametrami, a i obwody z pewnością będą krótsze. Wykonaj obliczenia w OZC, policz rozstawy z nomogramów (dostępne na necie) i każ instalatorowi położyć rurki wg twoich obliczeń - oczywiście uwzględnij błąd obliczeń (jeżeli nigdy nie korzystałeś z aplikacji OZC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 12.01.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 obliczenia ozc mam i wczoraj to gościom położyłem na stół plus tabele. gość nawet bał się zerknąć w to OZC a tabele jak zobaczył to tylko oczy zrobił, że to na 200% nie będzie grzało poprawnie bo on już nie jedną podłogówkę popełnił i wie. Do tego określił że do mojego domu (podałem mu roczne zapotrzebowanie na ciepło z OZC) po policzeniu kalkulatorem będzie potrzebny piec o minimalnej mocy 5 KW (nie mnie bo nie da rady) a gorna granica nie ma znaczenia- czyli np. 24 kw.Oczywiście obowiązkowo każde pomieszczenie ma mieć sterownik.Powiedziałem, że jak odpalę podlogówkę i będzie to działać to zaproszę go do siebie na wizję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Wykonaj obliczenia w OZC, policz rozstawy z nomogramów (dostępne na necie) i każ instalatorowi położyć rurki wg twoich obliczeń - oczywiście uwzględnij błąd obliczeń (jeżeli nigdy nie korzystałeś z aplikacji OZC). Tylko jak ocenić i uwzględnić bład obliczeń ozc i podłogówki. Przecież ten bład moze być na minus jak i plus, skąd początkujący uzytkownik audytora lub innych programów do ozc ma wiedziec jakiego rodzaju błędy popełnił. Z mojej praktyki wynika ze zwykle jest niedoszacowanie, w niektórych przypadkach nawet do 100%. Zsumowanie błedów może spowodowac ze takie obliczenia mogą sie niewiele róznić od rozstawów przyjętych przez instalatora, który również dobiera te rozstawy na tzw. oko czyli z wiekszym lub mniejszym błedem. Edytowane 12 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Rozstaw zależy od zapotrzebowania na ciepło konkretnych pomieszczeń Nie tylko, często ważny jest też czas (o temperaturze zasilania nie wspominając). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Oczywiście obowiązkowo każde pomieszczenie ma mieć sterownik. Budujesz mułowaty system a później chcesz tym sterować? Moim zdaniem głupota. Osobiście mam poprowadzone kabelki do każdego pomieszczenia, zrobiłem tak na wszelki wypadek. jestem absolutnie pewien, że nigdy z nich nie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Nie tylko, często ważny jest też czas (o temperaturze zasilania nie wspominając). Jak się uzwglednia czas do obliczeń rozstawu ? Nie spotkałem tego parametru we wzorach i w literaturze fachowej Edytowane 12 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Jak się uzwglednia czas do obliczeń rozstawu ? Nie spotkałem tego parametru we wzorach i w literaturze fachowej Oczywiście chodzi o wykorzystanie taniej taryfy grzejąc prądem. Nie sądzisz, że w tym momencie potrzeba rurki bardziej zagęścić i dać mocniejszą pompkę? Oczywiście przy tej samej temperaturze zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Oczywiście chodzi o wykorzystanie taniej taryfy grzejąc prądem. Nie sądzisz, że w tym momencie potrzeba rurki bardziej zagęścić i dać mocniejszą pompkę? Oczywiście przy tej samej temperaturze zasilania. Albo grzanie prądem, albo wodna podłogówka- jedno z drugim ma coś mało wspólnego... wyszła pompka do grzania prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Albo grzanie prądem, albo wodna podłogówka- jedno z drugim ma coś mało wspólnego... wyszła pompka do grzania prądem Mówię o pompce obiegowej ... i o wodnej podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Oczywiście chodzi o wykorzystanie taniej taryfy grzejąc prądem. Nie sądzisz, że w tym momencie potrzeba rurki bardziej zagęścić i dać mocniejszą pompkę? Oczywiście przy tej samej temperaturze zasilania. Tak ten przypadek jest szczególny, ale taka akumulacja powoduje wieksze wahania temp niż w przypadku zastosowania bufora dla II taryfy, kosztowo dla bufora wyjdzie to samo albo i mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Tak ten przypadek jest szczególny, ale taka akumulacja powoduje wieksze wahania temp niż w przypadku zastosowania bufora dla II taryfy, kosztowo dla bufora wyjdzie to samo albo i mniej. Czystym prądem czy PC? Tak czy siak bufor to straty. Jeżeli bufor, który stoi w pomieszczeniu które grzejemy, to można je pominąć, ale grzejąc PC spada nam COP, a bufor możemy w miarę sensownie ładować tylko gdy mamy jeszcze zapas tanich godzin. Te wahania będą również zależeć od samej taryfy, ile ma godzin i o jakich porach doby. Reasumując. Rozstaw rurek zależy od większej ilości wiadomych, niż tylko od zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Czystym prądem czy PC? Tak czy siak bufor to straty. Jeżeli bufor, który stoi w pomieszczeniu które grzejemy, to można je pominąć, ale grzejąc PC spada nam COP, a bufor możemy w miarę sensownie ładować tylko gdy mamy jeszcze zapas tanich godzin. Te wahania będą również zależeć od samej taryfy, ile ma godzin i o jakich porach doby. Reasumując. Rozstaw rurek zależy od większej ilości wiadomych, niż tylko od zapotrzebowania na ciepło. Obciązenie cieplne jest bardzo waznym parametrem obok temperatury zasilania, ale wazne jest również: srednica rur, rodzaj podłogi/stropu (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny, strop zewnetrzny), temperatura pomieszczenia pod posadzką (nie dotyczy podłog na gruncie), temp pomieszczenia, grubość i rodzaj jastrychu, grubość i rodzaj izolacji termicznej pod wylewką, rodzaj wykończenia podłogi Edytowane 12 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Obciązenie cieplne jest bardzo waznym parametrem obok temperatury zasilania, ale wazne jest również: srednica rur, rodzaj podłogi/stropu (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny, strop zewnetrzny), temperatura pomieszczenia pod posadzką (nie dotyczy podłog na gruncie), temp pomieszczenia, grubość i rodzaj jastrychu, grubość i rodzaj izolacji termicznej pod wylewką, rodzaj wykończenia podłogi Oczywiście, absolutnie się z tym zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts