Drogba 07.03.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) nie no ludziska spokojnie wystarczy.. to w końcu 16cm a nie 5cm zalezy jeszcze jaki to styro, jaka lambda.. ten systemowy to chyba robiony jest z pianki więc i lambda bedzie lepsza lambda będzie dla tych moich 13 cm 0,036 + systemowy 3cm. Pytanie zasadnicze to czy zostawić 13 cm + wylewki ~ 9,5 cm czy 16 cm i wylewki ~6,5 cm Edytowane 7 Marca 2013 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.03.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 jeśli jesteś na 100% pewien, że te 6,5cm ci na pewno wyjdzie to ok, jenie przy tej grubości wylewki zadbaj o poprawne jej zbrojenie,tyle, ze w praktyce przeważnie założenia się nie sprawdzają, i wylewka może wyjść 5-8cm, chudziak czy strop nigdy idealnie na równy nie jest, dodasz folie styropian, instalacje, tu się uniesie tam się uniesie i już wylewki mniej, zacznij od dokładnego zbadania poziomu stropu/chudziaka najlepiej dobrym laserem i znajdź najwyższe punkty,z jednej strony im więcej styropianu tym lepiej, z drugiej czy walka o 1 czy 2cm jest warta ryzyka podnoszenia narożników, spękania czy klawiszowania posadzki? nie wiem, rozważ to sam, ja bym, po dokładnych pomiarach poddłoża, może się zastanawiał nad zrezygnowaniem z 3cm (drogiego) styropianu systemowego a zamiast tego dał 2cm zwykłego na spód, pomierz też dokładnie poziomy okien i drzwi, może tu też da się wygospodarować jakiś centymetr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Niestety tego do końca nie przypilnowałem. I jestem ograniczony jeżeli chodzi o gr. izolacji. Dlatego zastanawiam się czy 16 cm czy 13cm. 16 to czyba nie tak mało. wtedy zostaje na wylewkę około 6-6,5 cm. Ten dom na zdjęciu, który prezentujesz ma jaką izolację na gruncie? Masz rację, Twoje nie jest mało, ale czytając widzę że bardzo starałeś się o osiągnięcie jak najlepszej izolacji termicznej, a tutaj lekkie zaniedbanie - zdjęcie przedstawia nieocieplony fundament i ucieczkę ciepła właśnie tą drogą ;(. Jeżeli masz już wątpliwości to wg mnie jednak lepiej dać grubszą wylewkę niż ocieplenie.(bo tak jak ktoś wspomniał na pewno ten styropian ma dobrą lambdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 07.03.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Masz rację, Twoje nie jest mało, ale czytając widzę że bardzo starałeś się o osiągnięcie jak najlepszej izolacji termicznej, a tutaj lekkie zaniedbanie - zdjęcie przedstawia nieocieplony fundament i ucieczkę ciepła właśnie tą drogą ;(. Jeżeli masz już wątpliwości to wg mnie jednak lepiej dać grubszą wylewkę niż ocieplenie.(bo tak jak ktoś wspomniał na pewno ten styropian ma dobrą lambdę. Zrobię tak. Mam już zakupiony styropian 6 cm+ 7 cm do tego dokupię jeszcze 2cm. Dam go na pierwszą warstwę. A na górę dam samą folię zkratkami i będzie razem 15 cm . Wtedy będę miał min 7 cm wylewki. To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie w moim przypadku. A może zastosować wylewkę anhydrytową? Podobno wylewa się jej mniej już od 3-4 cm mógłym wtedy dać 18 cm styropianu. To zdjęcie to przedstawia "nieocieplony fundament - w ogóle czy słabo ocieplony fundament" Edytowane 7 Marca 2013 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 07.03.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 anhydryt owszem mozna, na rurki podłogowego min to 5-5,5cm - tylko trzeba się liczyć z większymi kosztamijak dla mnie to lepiej jak piszesz zrobić 15cm styro i 7cm wylewkiale wcześniej jednak lepiej sprawdzić poziomy chudziaka w domu (lub płyty fundamentowej), żeby było wiadomo jakie są różnice maks miedzy pomieszczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 07.03.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Siema DROGBA napisze jak mam u siebie powinno rozwiać Twoje wątpliwości. Podstawa to zrób tak abyś uzyskał co najmniej te 6,5 centa wylewki a jeżeli chodzi o styro to proponuje dać te 16cm tylko z lepszą lambdą. U mnie jest 20cm o lambdzie 0,038 i w połączeniu z piaskiem, chudziakiem, wylewką właśnie 6,5cm folią i płytkami daje mi współczynnik dla całej przegrody U=0,128 [W/(m2·K)]. Więc jak zapodasz 16centów z lepszą lambdą będzie dobrze. Przy takim zestawieniu powinno Ci wyjść poniżej 0,2 więc jak dla mnie spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 07.03.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Siema DROGBA napisze jak mam u siebie powinno rozwiać Twoje wątpliwości. Podstawa to zrób tak abyś uzyskał co najmniej te 6,5 centa wylewki a jeżeli chodzi o styro to proponuje dać te 16cm tylko z lepszą lambdą. U mnie jest 20cm o lambdzie 0,038 i w połączeniu z piaskiem, chudziakiem, wylewką właśnie 6,5cm folią i płytkami daje mi współczynnik dla całej przegrody U=0,128 [W/(m2·K)]. Więc jak zapodasz 16centów z lepszą lambdą będzie dobrze. Przy takim zestawieniu powinno Ci wyjść poniżej 0,2 więc jak dla mnie spoko. Mój ma 0,036 /tak piszą na opakowaniu ;)/ też mam piasulek bo dom w lesie. Dam 15 lub 16 cm styro tak aby było min te 7 cm wylewki. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jak będę kiedyś budował dom po raz drugi i w dodatku taki sam to służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.03.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 jeśli zaś chodzi o same rotametry to nie bierz takich z dużym zakresem, bo nie będą nic na skali przepływu pokazywały i nic nie pomogą w regulacji, takie z zakresem 0,5-2l/min będą ok Jakie rozdzielacze (firmy) mają takie zakresy? Większość jak widzę mają raczej okolicę 0-5, znalazłem tylko Tece 0-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 12.03.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) ja kupilem Kan i maja do 2l/min.mnie natomiast ciekawi jakie zawory mieszajace stosujecie? sa dwie szkoly:1) 3D termostatyczny np. esbe/afriso2) 3D z silownikiem np. esbe + aragrzeniu666 i inni jakie macie zawory u siebie. chodzi mi o konkretny model i numer. mialem kupic esbe vta321 (25-43*C) i dopiero teraz doczytalem, ze nadaje sie do 50m2. do 100m2 zalecaja numer wyzej? czym one sie roznia skoro oba sa 1" a jeden obsluguje do 50m2, a drugi do 100m2? Edytowane 12 Marca 2013 przez amciek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.03.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 j grzeniu666 i inni jakie macie zawory u siebie. chodzi mi o konkretny model i numer. mialem kupic esbe vta321 (25-43*C) i dopiero teraz doczytalem, ze nadaje sie do 50m2. do 100m2 zalecaja numer wyzej? czym one sie roznia skoro oba sa 1" a jeden obsluguje do 50m2, a drugi do 100m2? Róznią sie przepływem maksymalnym, te 50 czy 100 m2 to tylko tak umownie i zanizone. Faktyczna powierzchnia obsługiwana przez dany zawór wynika z projektu podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 12.03.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 asolt, skrzynka pw przepelniona - czas na wiosenne porzadki . Czy zamawiajac u Ciebie projekt podlogowki jestes w stanie podac jakie zawory mieszajace nalezy uzyc? Pewnie tak bo z tego co wyczytalem okresla sie typ zaworu na podstawie spadku cisnienia. Ale dla pewnosci chcialem zapytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.03.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Jakie rozdzielacze (firmy) mają takie zakresy? Większość jak widzę mają raczej okolicę 0-5, znalazłem tylko Tece 0-3. kantherm albo identyczne robione przez kan dla tadmaru i sprzedawane w tadmarze i w necie pod nazwą handlową altech ... mnie natomiast ciekawi jakie zawory mieszajace stosujecie? sa dwie szkoly: 1) 3D termostatyczny np. esbe/afriso 2) 3D z silownikiem np. esbe + ara grzeniu666 i inni jakie macie zawory u siebie. chodzi mi o konkretny model i numer. mialem kupic esbe vta321 (25-43*C) i dopiero teraz doczytalem, ze nadaje sie do 50m2. do 100m2 zalecaja numer wyzej? czym one sie roznia skoro oba sa 1" a jeden obsluguje do 50m2, a drugi do 100m2? u mnie opcja 2): zawór 3d esbe (chyba coś z serii VRG) i siłownik serii ARA6xx, regulowany pogodowo-pokojowym frisko mr65mct, wydaje mi się ze regulacja jakościowa (temperaturą) a nie ilościowa (wyłączaniem pompy) jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.03.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 asolt, skrzynka pw przepelniona - czas na wiosenne porzadki . Czy zamawiajac u Ciebie projekt podlogowki jestes w stanie podac jakie zawory mieszajace nalezy uzyc? Pewnie tak bo z tego co wyczytalem okresla sie typ zaworu na podstawie spadku cisnienia. Ale dla pewnosci chcialem zapytac. Lekkie porząddki zrobione. Tak jestem w stanie podać jakie zwory mieszające zastosować, typ zaworu dobieramy do przepływu, gdy spadek cisnienia jest za duzy trzeba zastosować pompe o wiekszym cisnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.03.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a ja zapytam o takie coś jak róznice w cenie i jakości rurek pex.. tzn. ostatnio w obi chyba widziałem rurki 16x2.0 za 1.5zł chyba, ktoś te pisał o promocji w castoramie i rurkach poniźej 2 zł?czy to chińskie badziewie czy można kupić bez obaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 12.03.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 artstarz, na pewno ktos to kupuje i montuje. czy jestes na tyle odwazny zeby sobie wstawic pod posadzki niepewny towar? czy oszczednosci na tej rurce sa warte ewentualnego skuwania posadzki jak cos peknie? nie chce demonizowac bo pewnie szansa na to, ze peknie wavin czy kan moze byc podobna do tej chinki ale po co sobie glowe zawracac? za tysiaka? imo nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odi69 13.03.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A co powiecie o firmie Prefexim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 13.03.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 a ja zapytam o takie coś jak róznice w cenie i jakości rurek pex.. tzn. ostatnio w obi chyba widziałem rurki 16x2.0 za 1.5zł chyba, ktoś te pisał o promocji w castoramie i rurkach poniźej 2 zł? czy to chińskie badziewie czy można kupić bez obaw? Na alledrogo masz krążki 200m Wavina po 460 złczyli wychodzi po 2,3 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 14.03.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Perfexim. Ja mam całość z tej firmy - około 1000m. Kładłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 14.03.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Powiedzcie mi jaki macie rozstaw na poddaszu? Mnie z wyliczeń wychodzi zapotrzebowanie w granicach 30-35 W/m2 na podłodze planuje panele, wełna 30 cm i okna dachowe z szybą 1.1 to całe okno pewnie gdzieś w granicach 1.5 będzie miało. Coś małe zapotrzebowanie mi wyszło i boję się położyć rurki co 30-35 cm jak wychodzi mi z tabel Rotha. Poddasza mam niecałe 140 m2 to kładąc rurki co 10 cm troszkę by mi tego wyszło Pozdrawiam, memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 14.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 no to jeszcze raz sobie policz, sprawdź..jeśli nie jesteś pewien tak optymistycznego wyniku to daj co 20-25cmu siebie mam co 20-25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts