mrio 18.03.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 czemu chcesz dodawac te grzejniki? czy masz na mysli grzejniki zasilane temp podlogowki? ...znaczy chodziło mi, że tyle Watt muszę mieć czymś dostarczone do chaty - w zamyśle podłogówka. Już poprawiłem. Grzejniki niestety 2 sztuki w salonie gdyż tam już zalane 50% w podłogówce jest a reszta dodatkowo te grzejniki gdyby było za mało (za późno wpadłem na ten wątek). Grzejnik w jednym pokoju 13m2, który potrzebuje 403W i nie ma niestety podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.03.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 @mario jest jeszcze ścienne, myśle że łatwiejsze do opanowania z podłogówką Ad 3. niektóre kotły mają opcje centralki do takich zadań (z pompami lub bez, np. Immergas chyba obsłuży max trzy strefy niskiej temp.), Junkers też chyba takie sterowniki, i inni pewnie też. Kwestia ceny. Ad 4. no raczej pompa elektroniczna bezpieczniejsza, o ile chcesz regularnie przymykać/otwierać strefy. Ad 5. pompkę chyba można też dołożyć poza rozdzielaczem. Ad 6. to się chyba bypass nazywa, woda idzie przez niego (ciśnienie?) jak zamkniesz wszystkie rozdzielacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 18.03.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 z anhydrytu owszem można zrobić nawet do 300m2 bez dylatacji, z jastrychu cementowego, nie bardzo.. i nie zależy to od podziału domu na pomieszczenia tylko od właściwości materiału. zalecam zrobienie dylatacji. Rozumię, że dylatacje != nacięcia blichówką. Może zrobię po kawałku dzieląc sobie na płyty grzewcze i lejąc z betoniarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.03.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 no pewnie najlepiej to podzielić jak napisałeśkażdy kawałek (pole) będzie pracował oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 20.03.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Jeszcze w nawiązaniu do mojej instalacji z poprzednich postów (str 221) 1. Czyli rozumiem z kotłowni wychodzi zasilanie i powrót i każą z tych nitek najlepiej dać na potrójny rozdzielacz, który rozdzieli już na docelowe szafki z rozdzielaczami (2 rozdzielacze na podłogówkę i jeden na grzejniki)? 2. Czy ten rozdzielacz 3 obiegów zasilania i powrotu lokalizować gdzieś centralnie miedzy trzema docelowymi tak aby od niego do każdej szafki było mniej więcej równo odległością? 3. Czy powinno być do niego (trójnika) dojście tzn. powinien być gdzieś w jakiejś szafeczce i mieć zawory odcinające na poszczególne obwody czy wystarczy zrealizować te zawory w rozdzielaczach? 4. Ponieważ będę główne nitki zasilania i powrotu robił w tworzywie fi 32 (wewnątrz jest chyba 25mm) to czy taka średnica wystarczy czy może do trójnika pojechać 40mm i z trójnika 32mm? Innymi słowy czy zrobić stopniowanie 40mm->32mm – jak na rysunku niżej czy wszystko 32mm. 5. Czy mogę ten trójnik po prostu sobie zgrzać i czy ma on jakoś szczególnie wyglądać. Gdyż są 3 odgałęzienia więc niesymetrycznie.(rys wyżej) 6. Z jakiego tworzywa rury kupić do C.O. ? Znalazłem z polipropylenu (PP) zwykłe stosowane do zimnej wody oraz stabilizowane (wewnątrz wkładka aluminiowa) mają zastosowanie głównie w instalacjach c.o. Pasowały by mi zgrzewane bo mam dojście do zgrzewarki. 7. Czy rura zwykła PP może być tez do ciepłej wody czy lepiej do ciepłej dać stabilizowaną.? Edytowane 20 Marca 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 05.04.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Proszę pomóżcie bo zgłupiałem. Chcę kupić rurkę do ogrzewania podłogowego.rozważam wavina i kana. na aledrogo znalazłem takie cuda. powiedzcie mi, którą byście wybrali http://allegro.pl/rura-wavin-pex-alupex-fi-16x2-200m-i3114898476.html http://allegro.pl/rura-kan-therm-pe-rt-al-pe-rt-16x2-lodz-i3122607057.html Podpowiedzcie bo czym więcej czytam tym jestem głupszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 05.04.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Obie to sprawdzone marki.Wavin tańszy wię... decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 05.04.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 ale ponoć kan łatwiejszy w układaniu. jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.04.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 a co będzie łatwiejsze, że użyje się troszkę mniej siły, czy warto przepłacać ? to i tak lekkie zajęcie w porównaniu do innych prac przy budowie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 różnica jest w tym, że wavin ma jedna z warstw polietylenu sieciowaną a ten (tańszy) kan nie, zdaje się, ze kan ma też w swojej ofercie rury z PEXC i ta pewnie będzie porównywalna parametrami z wavinem a cenowo ze dwa razy droższawavina możesz brać śmiało, nie ma z nim zdanego problemu z układaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.04.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A ja zastosowałem Kisan -a. Rurki dedykowane do podłogówki, polskie, u mnie się sprawdziły i pewnie u wielu. Układanie dość dobre, rurki chociaż twarde; tak mi się wydawało gdy układałem je samodzielnie, ale jestem zadowolony, bo przy użyciu prostego narzędzia do wyginania(sprężyny) ułożyłem coś koło 1000mb i działa. Pozdrawiam ps. Kupowałem w krążkach po 200mb po 3zł/mb na aukcji znanego portalu.Jeden obwód 100m "wykręciłem z białej (ta sama firma oferuje również białą rurkę tego typu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.04.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Wavin też polski, robiony w Strzelinie, tak samo zresztą jak Tece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.04.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Proszę pomóżcie bo zgłupiałem. Chcę kupić rurkę do ogrzewania podłogowego. rozważam wavina i kana. na aledrogo znalazłem takie cuda. powiedzcie mi, którą byście wybrali http://allegro.pl/rura-wavin-pex-alupex-fi-16x2-200m-i3114898476.html http://allegro.pl/rura-kan-therm-pe-rt-al-pe-rt-16x2-lodz-i3122607057.html Podpowiedzcie bo czym więcej czytam tym jestem głupszy. witam obie stosuję, obie b. dobre jak napisał Drogba: Obie to sprawdzone marki. Wavin tańszy wię... decyzja należy do Ciebie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 10.04.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 A co sądzicie o rurze Purmo Pert/Al/Pert ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro008 11.04.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Witammam pytanie czy do instalacji C.O. gdzie jest 100% podłogówki + dwie drabinki w łazienkach (zasilane również z rozdzielacza podłogówki) dodawaliście Inhibitor korozji ? Dodam że kotłownia to kocioł gazowy + kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.04.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 ,,,do instalacji C.O. gdzie jest 100% podłogówki,,,,,, dodawaliście Inhibitor korozji ?. Tak, bo inhibitor wiąże inne związki (nie osadza się kamień), zmienia temperaturę zamarzania wody, może i coś jeszcze ale nie wiem nie badałem wody krążącej w podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.04.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Witam mam pytanie czy do instalacji C.O. gdzie jest 100% podłogówki + dwie drabinki w łazienkach (zasilane również z rozdzielacza podłogówki) dodawaliście Inhibitor korozji ? Dodam że kotłownia to kocioł gazowy + kominek z płaszczem wodnym. witam warto stosować inhibitory korozji - ja stosusję, klientom polecam ale to oni decydują, przedłuża to żywotność, niektórzy producenci kotłów gazowych piszą jakie środki należy użyć fajny artykuł o inhibitorach korozji: http://www.e-instalacje.pl/a/3350,inhibitory-korozji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 11.04.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Zrobiłem projekt podłogówki. Z obliczeń wychodziły mi rozstawy rzędu 30cm, ale strach... strach, że za mało. Więc przyjąłem najgorsze możliwe warunki szczelności domu, jakości okien, wentylacji i efekt jest taki. Chałupa 120m2 podłogi Realne zapotrz na ciepło rzędu 4,5kW Podłogę policzyłem na jakieś 5,5kW W sumie 500mb rury Tz=38stC, tp=35stC Jakieś uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.04.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Czym będziesz grzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 11.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Czym będziesz grzał? Buforem. A bufor - jakimś piecem albo kominkiem. Nie mam gazu, a kotłownia na śmieciuch za mała. Może prądem. Może pompą ciepła, jak stanieją ze trzy razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts