Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mowimy o szkieletowcu z minimalną akumulacją czy o tradycyjnym murowanym budynku z dużą bezwładnością, szkieletowców jest w Polsce mniej niż 5%.

Czy w murowanych tez bedzie 35% (dlaczego akurat tyle?, banalne do obliczeń to nie jest) Ja rozumiem ze te 35% ładnie się prezentuje, a ze ze rzeczywistościa ma niewiel wspólnego to inna rzecz

Mówimy o moim domu murowanym, budowanym 4 lata temu , myślę że na dobrym poziomie.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zasadzie jest to banalnie proste (oczywiści teoretycznie :rolleyes:) jeżeli mamy budynek 200m2 to życie w ciągu

dnia toczy się może w 30% pomieszczeń a tak mamy okresowe użytkowanie pomieszczeń np. sypialnie czy

łazienki(ogrzewamy 60m2 na poziomie komfortu a nie 200m2)w skali czasu są to ogromne oszczędności no i jaki komfort .

To ze niektóre pomieszczenia beda miały okresowo obnizoną temperaturę to jest komfort ??, jezeli tak to ja nie rozumiem co to znaczy komfort.

Obniżenie temp w pomieszczeniu skutkuje przepływem ciepła z pomieszczeń ogrzewanych, gdzie tu ogromna oszczędnośc ?

Chcesz reklamować to sie przygotuj teoretycznie z zakresu audytingu, teorii sterowania, a nie pisz głupot

Mam nadzieje że na pytanie jak to wyliczyłem dałem odpowiedz innej osobie na forum. Doświadczenie wynika z praktyki.

Dom był budowany 4 lata temu a Evo mam od 2 lat. Oczywiście że może być to inny system regulacji strefowej ale ja mam Evohome

a przerobiłem temat mocno i była to najlepsza oferta pod względem technologii do ceny .

Pozdrawiam

Czy ten opis jest tajny ?, moze go warto upublicznić. Skoro mieszkasz już 4 lata w tym 2 lata bez sterowania i 2 lata z nim to liczyc nie trzeba a wystarczy porównac.

Ale jak tu porównać pierwszy i drugi sezon gdzie z praktyki wiadomo ze ze zuzycie energii jest wyzsze do 30 % ze wzgledu na wilgoc technologiczną i nagrzewanie gruntu pod domem. Takie porównanie prowadzi do błednych wniosków

Pikadil już nie długo będę robił podłogówę. Umówmy się w ten sposób - przez pierwszy rok będzie chodziła z twoim wynalazkiem a przez drugi bez niego.

Jeśli faktycznie osiągniemy 35% oszczędności w zużyciu energii na ogrzewanie z nim to płacę ci trzykrotną wartość urządzenia ale jeśli nie to ty mi płacisz.

Najtaniej nie robić żadnej regulacji lub tylko termostat ale wtedy wspomnisz tego posta, może też za dwa lata .

Ja myślałem podobnie i zrobiłem system regulacji po dwóch lata a dom budowałem cztery lata temu.

Dzisiaj już bym tego błędu nie zrobił budując dom trzeba to zrobić na etapie budowania. Ale dobrze

że jest to system radiowy i nie było dużo szkód .

Pozdrawiam

Z pewnością nie jest to prymitywna nieuczciwa reklama, tylko zupełnym przypadkiem jakoś location @Pikadil zgadza się z adresem firmy od tego "cudownego" sterowania strefowego. Co za finezja, i to dyskretne przemycanie reklamowego bełkotu...

PS. nie cytujcie / wpisujcie nazwy tej firmy w postach bo chyba nabijacie jej raczej niezasłużone punkty w wyszukiwarkach.

To ze niektóre pomieszczenia beda miały okresowo obnizoną temperaturę to jest komfort ??, jezeli tak to ja nie rozumiem co to znaczy komfort.

Obniżenie temp w pomieszczeniu skutkuje przepływem ciepła z pomieszczeń ogrzewanych, gdzie tu ogromna oszczędnośc ?

Chcesz reklamować to sie przygotuj teoretycznie z zakresu audytingu, teorii sterowania, a nie pisz głupot

Rozumiem że teoria bardzo często rozmija się z praktyką jak w tym przypadku. Ja jestem praktykiem bo mam taki system

Pomimo że nie jestem fachowcem to jak widzę moja wiedza jest dużo większa na ten temat. Nie wiem czy Pan widział kiedyś

taki system pracujący , czy Pan coś na ten temat wie ?

Zachęcam do zgłębienia tematu , warto, jest już trochę ciekawych informacji dostępnych na ten temat.

Więcej otwartości a mniej zacietrzewienia

Pozdrawiam

Polemika dalej nie ma sensu

Z pewnością nie jest to prymitywna nieuczciwa reklama, tylko zupełnym przypadkiem jakoś location @Pikadil zgadza się z adresem firmy od tego "cudownego" sterowania strefowego. Co za finezja, i to dyskretne przemycanie reklamowego bełkotu...

PS. nie cytujcie / wpisujcie nazwy tej firmy w postach bo chyba nabijacie jej raczej niezasłużone punkty w wyszukiwarkach.

oj tam oj tam.. na pewno dlatego się zgadza że kolega miał do nich blisko.. pewnie przez ścianę ;)

Rozumiem że teoria bardzo często rozmija się z praktyką jak w tym przypadku. Ja jestem praktykiem bo mam taki system

Pomimo że nie jestem fachowcem to jak widzę moja wiedza jest dużo większa na ten temat. Nie wiem czy Pan widział kiedyś

taki system pracujący , czy Pan coś na ten temat wie ?

Zachęcam do zgłębienia tematu , warto, jest już trochę ciekawych informacji dostępnych na ten temat.

Więcej otwartości a mniej zacietrzewienia

Pozdrawiam

Polemika dalej nie ma sensu

Chciałoby się powiedziec ze tym gorzej dla teorii

Systemy regulacji strefowej nie tylko widziałem ale tez je montuję, równiez radiowe.

O jakim zacietrzewieniu jest mowa, kazdą wartośc, wynik mozna obliczyć, podac metodę porównań tak aby uzyskane wyniki były obiektywne a nie stanowiły materiałow reklamowych bez pokrycia. Zgadzam sie ze polemika nie ma sensu jezeli przedstawia sie nie potwierdzone cudowne wyniki działania tego systemu

Chciałoby się powiedziec ze tym gorzej dla teorii

Systemy regulacji strefowej nie tylko widziałem ale tez je montuję, równiez radiowe.

O jakim zacietrzewieniu jest mowa, kazdą wartośc, wynik mozna obliczyć, podac metodę porównań tak aby uzyskane wyniki były obiektywne a nie stanowiły materiałow reklamowych bez pokrycia. Zgadzam sie ze polemika nie ma sensu jezeli przedstawia sie nie potwierdzone cudowne wyniki działania tego systemu

Myślałem że na tym forum można ciekawymi doświadczeniami się podzielić w moim przypadku system regulacji strefowej ale to lipa

Za dużo zacietrzewionych ludzi szkoda.

Myślałem że na tym forum można ciekawymi doświadczeniami się podzielić w moim przypadku system regulacji strefowej ale to lipa

Za dużo zacietrzewionych ludzi szkoda.

podyskutować można ale operając się na czymś konkretnym, wpadasz z zerową liczbą posów i piszesz że jakie to nie jest system hiper super duper kuper wypasiony system bo go używasz..

nie piszesz nic konkretnego tylko ogólniki jak z folderu, zdjęcia jakieś byś dał itp. to by było wiadomo.. do tego jasna deklaracja że nie jesteś związany z firmą to sprzedającą w sposób inny niż ten że tego używasz itp. na pewno ułatwiłyby dyskusję.. a tak to sorry - ale wyglądasz jak gość co na deptaku psika perfumami za 10 zł za flakonik i wmawia że to Channel no 5 albo pod marketem rolexy sprzedaje..

podyskutować można ale operając się na czymś konkretnym, wpadasz z zerową liczbą posów i piszesz że jakie to nie jest system hiper super duper kuper wypasiony system bo go używasz..

nie piszesz nic konkretnego tylko ogólniki jak z folderu, zdjęcia jakieś byś dał itp. to by było wiadomo.. do tego jasna deklaracja że nie jesteś związany z firmą to sprzedającą w sposób inny niż ten że tego używasz itp. na pewno ułatwiłyby dyskusję.. a tak to sorry - ale wyglądasz jak gość co na deptaku psika perfumami za 10 zł za flakonik i wmawia że to Channel no 5 albo pod marketem rolexy sprzedaje..

Nie jestem związany z producentem , jestem tylko użytkownikiem .

Wydaje mi się że najcenniejsze to w ogrzewaniu komfort.i oszczędności i tym się kierowałem kupując ten system .

A co mam jeszcze napisać że mam podzielony budynek na 8 stref , pięć stref to podłogówka i trzy kaloryfery ,

a Evohome steruje jeszcze piecem. Przed zamontowaniem mieliśmy termostat pokojowy ale nie zdawał egzaminu,

nie można było zapanować nad podłogówką (niski komfort i rachunki były średnie ( mało satysfakcjonujące).

Zakup Evohome zrodził się z braku komfortu a nie z chęci obniżenia rachunków. Co prawda zapewniano nas

o niższych rachunkach ale nie taki był cel (komfort )jednak przy okazji rachunki znacznie spadły i to właśnie

mniej więcej o taka wartość jaką podałem.

Zerowa liczba postów oczywiście, nie jestem zawodowcem i nie kręcą mnie fora , jestem tu pierwszy raz

budując też nie odwiedzałem żadnego fora.

Pozdrawiam :bye:

Wytłumacz jaki jest to komfort jezeli mamy obnizone temperatury w niektórych pomieszczeniach, czy jest komfortowo gdy wchodzę do pomieszczenia w którym jest nizsza o kilka stopni temp. Komfort to jest raczej brak przegrzewania w okresie grzewczym a nie obnizone temp. Bo tylko dzieki takiemu obnizeniu mozemy uzyskac jakies oszczędności. Im wieksze obniżenia tym wiecej oszczędności, tylko co to ma wspólnego z komfortem ?. Rachunki i tak by spadły (choć moze nie w tym samym stopniu ) bo dom sie wysuszył. Reasumując jezeli chcemy utrzymac jednakową temp. w całym domu (a jednoczesnie komfort) przy sterowaniu strefowym czy tez przy sterowaniu jednopunkowym (pomieszczenie reprezentywne) róznice będą niewielkie rzedy kilku procent. Gdy bedziemy obnizać temp selektywnie to mozemy miec i 50% oszczedności ale z komfortem nie ma to nic wspólnego. Wszelkie porównania powinny być obiektywne.

Wytłumacz jaki jest to komfort jezeli mamy obnizone temperatury w niektórych pomieszczeniach, czy jest komfortowo gdy wchodzę do pomieszczenia w którym jest nizsza o kilka stopni temp. Komfort to jest raczej brak przegrzewania w okresie grzewczym a nie obnizone temp. Bo tylko dzieki takiemu obnizeniu mozemy uzyskac jakies oszczędności. Im wieksze obniżenia tym wiecej oszczędności, tylko co to ma wspólnego z komfortem ?. Rachunki i tak by spadły (choć moze nie w tym samym stopniu ) bo dom sie wysuszył. Reasumując jezeli chcemy utrzymac jednakową temp. w całym domu (a jednoczesnie komfort) przy sterowaniu strefowym czy tez przy sterowaniu jednopunkowym (pomieszczenie reprezentywne) róznice będą niewielkie rzedy kilku procent. Gdy bedziemy obnizać temp selektywnie to mozemy miec i 50% oszczedności ale z komfortem nie ma to nic wspólnego. Wszelkie porównania powinny być obiektywne.

Nie wiem czy mieszkasz w domu jednorodzinnym czy masz mieszkanie . W domu jednorodzinnym życie tak naprawdę

tocz się w kilku pomieszczeniach. Problem w moim przypadku wynikał właśnie z przegrzania i niedogrzania pomieszczeń,

nie można było zapanować nad podłogówką .Wykonawca kazał mi zakręcać na kolektorze zawory jak będzie za ciepło

i odkręcać jak będzie za zimno ( nieporozumienie )co powodowało raz przegrzanie pomieszczeń a raz niedogrzanie.

Po zamontowaniu [TU BYŁA REKLAMA PRODUKTU] problem całkowicie zniknął . Temperatury obniżamy do 3C w zależności o pomieszczenia i czasu

i zdaje to super egzamin a komfort jest bardzo wysoki

Co do suszenia budynku to prawda pierwszy rok to była masakra (1500 -1600zł) pod drugim roku koszty spadły o ok. 50%

Edytowane przez Elfir

Nie wiem czy mieszkasz w domu jednorodzinnym czy masz mieszkanie . W domu jednorodzinnym życie tak naprawdę

tocz się w kilku pomieszczeniach. Problem w moim przypadku wynikał właśnie z przegrzania i niedogrzania pomieszczeń,

nie można było zapanować nad podłogówką .Wykonawca kazał mi zakręcać na kolektorze zawory jak będzie za ciepło

i odkręcać jak będzie za zimno ( nieporozumienie )co powodowało raz przegrzanie pomieszczeń a raz niedogrzanie.

Po zamontowaniu Evohome problem całkowicie zniknął . Temperatury obniżamy do 3C w zależności o pomieszczenia i czasu

i zdaje to super egzamin a komfort jest bardzo wysoki

Co do suszenia budynku to prawda pierwszy rok to była masakra (1500 -1600zł) pod drugim roku koszty spadły o ok. 50%

Jezeli wykonuje się podłogówkę nie mając dokłądnych i rzetelnych obliczeń ozc i wynikającego z nich projektu podłogówki to takie sterowanie pomoże.

Dla scisłosci pomógł by kazdy inny system sterowania strefowego nie tylko Evohome, bo nie posiada on jakis unikalnych cech i kosmicznej technologii

Jezeli podłogówka jest prawidłowo zaprojektowana i wykonana to niedogrzania pomieszczen nie powinno byc, mogą jedynie wystąpic przegrzania i to raczej w okresach przejscowych. Co do wysuszenia budynku w pierwszym roku nie pomyliłem sie wcale, ale wnioskowanie o 35% oszczednosci nie uwzgledniającej suszenia budynku i poprawiającej działanie zle zaprojektowanej podłogówki jest co najmniej naduzyciem nie mogącym miec miejsca w normalnych warunkach.

PS. Mieszkam całe zycie w domu (ach) jednorodzinnych i korzystam raczej ze wszystkich pomieszczen nie jednakowo w czasie ale korzystam.

Edytowane przez asolt

Kolego Pikadil- warto by było zanim się coś napisze sprawdzić, czy masz rację. Ja sprawdziłem, dlatego pisałem o podłączaniu termostatu- widocznie nie wiesz, co masz zamontowane, więc polecam str.4: http://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/pdf/evotouch-k-pl01r1109.pdf

A poza tym, ogrzewam gazem od prawie 20 lat, nie "eko"-groszkiem... no ale tego wiedzieć nie mogłeś.

Kolego Pikadil- warto by było zanim się coś napisze sprawdzić, czy masz rację. Ja sprawdziłem, dlatego pisałem o podłączaniu termostatu- widocznie nie wiesz, co masz zamontowane, więc polecam str.4: http://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/pdf/evotouch-k-pl01r1109.pdf

A poza tym, ogrzewam gazem od prawie 20 lat, nie "eko"-groszkiem... no ale tego wiedzieć nie mogłeś.

Zapewniam że wiem co mam(odrobiłem zadanie domowe, a poza tym miałem dobrą ekipę która się na tym znała ),

Evohome to jest cały system regulacji sterowej a nie termostat .

To co jest pokazane na 1 str. to jest panel sterujący który się nazywa Evotouch i jest panelem zarządzającym

fabrycznie ma nie aktywny czujnik temperatury. W moim przypadku mam ogrzewanie podłogowe(pięć stref),

czujnik temperatury został uaktywniony i Evotouch pełni dodatkowo funkcję czujnika temperatury dla jednej strefy

ogrzewania podłogowego.

Gdybym sterował w strefach tylko kaloryferami czujnika temperatury się nie uaktywnia i Evotouch jest wtedy tylko

panelem zarządzającym , jest to opisane na karcie którą przysłałeś, ja mam dodatkowo obszerną instrukcję obsługi.

Co do ekogroszku to był żart. Ale jest taka tendencja, ten kto wymyślił to sformułowanie to trafił w dziesiątkę, co

eko węgiel brzmiałoby kiepsko .