Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

czy rozdzielacze parter - piętro można połączyć pexem (o większej średnicy od pętli) czy w grę wchodzi tylko miedź? jeden bezpośrednio nad drugim, tylko podłogówka, żadnych grzejników.

Można połączyć tylko pexa grubego tak nie wygniesz jak 16 i trzeba dołożyć kolanka a one dużo kosztują także jak to przeliczysz to miedź powinna wyjść taniej.

Witam

czy rozdzielacze parter - piętro można połączyć pexem (o większej średnicy od pętli) czy w grę wchodzi tylko miedź? jeden bezpośrednio nad drugim, tylko podłogówka, żadnych grzejników.

Cronin, możesz też zgrzewane robić. Jednak po moich ostatnich doświadczeniach ze zgrzewaniem, lutowaniem i skręcaniem - zdecydowanie najprościej i chyba nie najdrożej wychodzi miedź. Lutowanie naprawdę nie jest trudne. Kilka łuków więcej kup, poćwicz. Duża radość. Lut miękki.

Wersja extended. W tym też liczyłem i zdaje się - choć niespecjalnie pamiętam, że program zawyżył ilość rur o jakieś 30% w porównaniu z obliczeniami

i innymi programami, np. OVplan - tu go masz: http://www.oventrop.de/content.asp?contid=112&MM0=357

Witam

Siema przy odrobinie siły możesz spokojnie połączyć te rozdzielacze pexem, ja mam u siebie właśnie w taki sposób połączone rozdzielacze dwa na piętrze i jeden na dole, pex 26 jest głwóną nitką zasilającą rozdzielacze. Robiłem to zimą przy mrozach, nie powiem żeby było łatwo je powyginać ale dało radę, tym bardziej latem przy dodatnich temperaturach powinno być łatwiej.

A teraz ja ma pytanko bo się posrałem z deka, chodzi o ten bypas przy rozdzielaczu. U mnie podłogówka będzie właśnie sterowana termostatami, prawie wszystkie pomieszczenia, w sumie 16 siłowników które połączone będą z listwą, a ona z modułem sterującym pompą CO. I teraz z tego co czytam to wychodzi na to że musi być ten bypas, a u mnie go nie ma i co najgorsze nawet centa miejsca na niego w szafkach rozdzielaczy. Za pomoc z góry dzięki. Pozdro

A teraz ja ma pytanko bo się posrałem z deka, chodzi o ten bypas przy rozdzielaczu. U mnie podłogówka będzie właśnie sterowana termostatami, prawie wszystkie pomieszczenia, w sumie 16 siłowników które połączone będą z listwą, a ona z modułem sterującym pompą CO. I teraz z tego co czytam to wychodzi na to że musi być ten bypas, a u mnie go nie ma i co najgorsze nawet centa miejsca na niego w szafkach rozdzielaczy. Za pomoc z góry dzięki. Pozdro

Może opisz jak masz instalacje zrobioną i sterowanie, to można coś więcej doradzić. Pewnie chodzi ci o to że jak wszystkie siłowniki się zamkną to pompa nie będzie miała obiegu. Można pokombinować z sterowaniem siłownikami tak że jak ostatni siłownik się zamknie to pompa stanie, lub prościej na przekaźnikach dorobić dodatkowe wyłączenie pompy jak siłownik w najzimniejszym pomieszczeniu zamknie obwód.

Jak pompa na rozdzielaczu bez regulacji proporcjonalnej to ten bypass musi być

Jak masz sterowanie temp. centralne przy lub na kotle i pompa w lub przy kotle to bypass nic nie da. Nie potrzebny

Siema Gentonox, pompa tylko jedna na parter i piętro na rurce wychodzącej z bufora zaraz za zaworem 3D czyli tak jak piszesz sterowanie centralne. Ale i tak mam stresa bo jak się zdarzy że naprawdę wszystkie pętle się zamkną to może się pojawić problem. W sumie nie wierzę żeby cos takiego nastąpiło ale teoretycznie jest możliwe i co wtedy??????

@szwedii, za mnie żaden ekspert, ale może masz jakąś pętlę (na każdym rozdzielaczu) która się nagrzewa najwolniej i (prawie) nigdy nie zamyka, i tam dla pewności mógłbyś zdemontować siłownik?

Po co? jeśli już to nie tam, a jedną pętlę ze strefą brzegową jeśli już pozostawić bez siłownika - takie podcieranie doopy szkłem, ale działa.

Ale z wypowiedzi wynika:

Pisze że z listwy steruje siłownikami i pompą CO, tzn że przy braku zapotrzebowania na ciepło pompa zostanie wyłączona (termostat ostatni daje sygnał off, w sterowniku wiodącym można ustawić po jakim czasie od OFF pompa ma się wyłączyć, a siłowniki i tak nie zamykają się w ciągu ułamka sekundy - trwa to trochę - to po pierwsze primo :)

Po drugie primo :) nie wiem czy zauważyliście - pewnie nie, ale wszystkie siłowniki dostępne na rynku nie zamykają obiegów na "zero", zawsze zdziebko przelatuje (takie zabezpieczenie)

Po co? jeśli już to nie tam, a jedną pętlę ze strefą brzegową jeśli już pozostawić bez siłownika - takie podcieranie doopy szkłem, ale działa.

Ale z wypowiedzi wynika:

Pisze że z listwy steruje siłownikami i pompą CO, tzn że przy braku zapotrzebowania na ciepło pompa zostanie wyłączona (termostat ostatni daje sygnał off, w sterowniku wiodącym można ustawić po jakim czasie od OFF pompa ma się wyłączyć, a siłowniki i tak nie zamykają się w ciągu ułamka sekundy - trwa to trochę - to po pierwsze primo :)

Po drugie primo :) nie wiem czy zauważyliście - pewnie nie, ale wszystkie siłowniki dostępne na rynku nie zamykają obiegów na "zero", zawsze zdziebko przelatuje (takie zabezpieczenie)

Dzieki GENTOONOX, dokładnie tak jak napisałeś , termostaty-----siłowniki------listwa------moduł-------pompa, to ma się rozumieć że wszystko jak najbardziej ma ręce i nogi i nic nie powinno się podziać? Ulżyło mi z deka bo już w gaciach trochę było. Pozdro

Siema Gentonox, pompa tylko jedna na parter i piętro na rurce wychodzącej z bufora zaraz za zaworem 3D czyli tak jak piszesz sterowanie centralne. Ale i tak mam stresa bo jak się zdarzy że naprawdę wszystkie pętle się zamkną to może się pojawić problem. W sumie nie wierzę żeby cos takiego nastąpiło ale teoretycznie jest możliwe i co wtedy??????

Ja ten problem rozwiazałem za pomocą przekazników, układ działał juz jeden sezon, zero problemów.

Witam,

Właśnie u mnie w domu działają hydraulicy, póki co intensywnie się im przyglądam, pierwsze ich kroki nie wzbudziły mojego zaufania, no ale zobaczymy co będzie dalej.

w całym domu będzie podłogówka+drabinka w łazience..

Póki co chciałam się upewnić co do kilku spraw które mnie nurtują:

- jak gęsto powinni układać mi rurki pod płytki (łazienki, kuchnia, wiatrołap), a jak gęsto pod drewno? Mój parkieciarz powiedział mi że rozstaw meandryczny co 10-15 cm-czy to jest ok? I czy tego mam pilnować?

- czy pod meblami powinny iść jakieś pętle? że pod lodówką i kuchenką nie powinny to już doczytałam, co z łazienką?-wanna, brodzik...?

- i pytanie poza kategorią-czy pexy 10-16 mm wszędzie, tzn. podejścia do umywalek, prysznica, zlewu, zmywarki (w zasadzie to chyba wszędzie używają tych samych "cienkich" rurek) - czy to jest w porządku? Czy nie będzie słabe ciśnienie wody?

Może macie jeszcze jakieś złote rady pt. "czego nie wolno absolutnie zrobić przy kładzeniu podłogówki?" :)

Pozdrawiam!

absolutnie nie wolno robić "na oko", można "z doświadczenia

podłogówka = instalator

łączenie doopy z Wisłą = (ła)hydraulik + potem problemy

jak gęsto rurki - zgodnie z zapotrzebowaniem pomieszczeń

jak pod drewno - przy temp. obliczeniowej max temp. podlogi 27stC

Edytowane przez gentoonx

A to hydraulik nie może być instalatorem? :)

Kładą podłogowe od lat, ostatnimi czasy głównie podłogowe jako jedyny rodzaj ogrzewania w całym domu. Chyba mają doświadczenie...

Doswiadczenie nie zastąpi obliczeń, gdyby tak było nie byłoby projektantów a tylko wykonawcy. Jezeli wykonawca mówi ze ułożenie w meander jest ok, jest to prawda ale to ok jest dla niego bo meander sie szybko i łatwo układa. A to ze występują róznice temp. posadzki to nie jego problem.

Jezeli chodzi o rozstawy dla drewna to nie wyobrazam sobie jak mozna to sobie w pamieci szybko obliczyć, dobrać najnizsza mozliwą temp zasilania, zróznicować straty poszczególnych pomieszczeń, czyli ozc+projekt podłogówki w jednym, no ale się nie znam a oni maja "doswiadczenie", raczej minęli sie z powołaniem, tyle projektów na nich czeka, jedna sekunda i wszystkie parametry w głowie. Takie bezgraniczne zaufanie w fachowośc wykonawców czasami konczy sie w temacie "czarna lista...."

Edytowane przez asolt

Poza tym, nie dajmy się zwariować... Większość osób jakie znam, choćby z tego forum, miało układane podłogowe przez hydraulików. Nie instalatorów. O obliczeniach to już w ogóle możemy zapomnieć. Jak wiele osób samych sobie czyni takie instalacje w domu...? Czy to oznacza że ok. 80% ludzi ma źle?

Poza tym, nie dajmy się zwariować... Większość osób jakie znam, choćby z tego forum, miało układane podłogowe przez hydraulików. Nie instalatorów. O obliczeniach to już w ogóle możemy zapomnieć. Jak wiele osób samych sobie czyni takie instalacje w domu...? Czy to oznacza że ok. 80% ludzi ma źle?

Odpowiedziałem na PW

Podłogowe tak, drewno na podłogówce to nie tak często, rzekłbym dosc rzadko