Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli jak planowałem dać ESBE VTA 322 na 1" to spokojnie wystarczy? Patrzyłem na link i piszę że przepływ KVS jest przy maksymalnym otwarciu zaworu, ale przy zaworze 3D zawór nie jest zamykany tylko przymyka ciepłą wodę z zasilania i otwiera zimną wodę z powrotu czyli przepływ zawsze jest na maksymalnym poziomie.

Nie wiem czemu też piszą że ten zawór nadaje się tylko do 50m2:

http://allegro.pl/zawor-termostatyczny-mieszajacy-esbe-vta-322-20-43-i3635618459.html

Edytowane przez Maher

Czyli jak planowałem dać ESBE VTA 322 na 1" to spokojnie wystarczy? Patrzyłem na link i piszę że przepływ KVS jest przy maksymalnym otwarciu zaworu, ale przy zaworze 3D zawór nie jest zamykany tylko przymyka ciepłą wodę z zasilania i otwiera zimną wodę z powrotu czyli przepływ zawsze jest na maksymalnym poziomie.

Nie wiem czemu też piszą że ten zawór nadaje się tylko do 50m2:

http://allegro.pl/zawor-termostatyczny-mieszajacy-esbe-vta-322-20-43-i3635618459.html

Witam

W pełni otwarty zawór zawór da ci, przy przepływie 1,6 m3/h stratę ciśnienia 1 bara (10 m podnoszenia pompy). To bardzo dużo i w zwykłych domowych instalacjach, nie do przyjęcia.. Domyślam się, że niezbędny przepływ w instalacji twojej instalacji będzie jednak niższy, choć z twojego poprzedniego postu wynika, że planujesz przepływy na rotametrach 8 x 3 l/min.

Przelicz raz jeszcze, uwzględniając temp.zasilania i powrotu czynnika grzewczego oraz planowane obciążenie cieplne.

Pozdrawiam

Pratchawiec

A czy komuś udało się znaleźć odpowiedź na odwieczne pytanie....czy lepiej mieć włączoną podłogówkę non stop tak aby nie tracić na temperaturze czy lepiej ją wyłączać np. na dzień i włączać na wieczór/noc rozgrzewając od nowa?. Tak z ekonomicznego punktu widzenia.

Taniej raczej wyłączać na noc, a włączać rano (przed pobudką).

A co to da przy dobrze izolowanym domu i bezwładności podłogówki? W większości domów z podłogówką działa ona prze de wszystkim w 2 taryfie i wahania temp. są w okolicach 0,5 st.

Zapewne mniejsze zużycie energii na ogrzewanie niż takie samo wyłączanie przesunięte na dzień, oraz mniejsze niż grzanie non-stop. Zależy od domu.

Taryf nie uwzględniałem, skąd twierdzenie że większość podłogówek działa głównie w drugiej taryfie (prąd i PCi)???

Czy korzystał już ktoś z Was z programu Purmo SDG 2.0 lub podobnego klona dla KAN?

W projekcie budowlanym mam podane obciążenie cieplne dla każdego pomieszczenia ale zwiększyłem grubość ocieplenia oraz dodałem wentylację mechaniczną z odzyskiem więc podane w projekcie obciążenia nijak się mają do rzeczywistości a chciałbym obliczyć podłogówkę.

Nie mam niestety pełnego OZC dla poszczególnych pomieszczeń tylko dla całości po modyfikacjach z ociepleniem i reku.

Dlatego też ściągnąłem program dla KAN i Purmo ale widzę że dają trochę inne wyniki.

Np dla salonu 36m2 Purmo podaje obciążenie 1560W a KAN 1708W.

Przyjąłem zasilanie 45C i dT=10C. Rozstawy rur wyszły od 15cm łazienka do 30cm salon i pokoje (panele) ze strefą brzegową w rozstawie co 10cm.

Chciałbym zapytać czy na tych programach można do końca polegać jak chodzi o obliczenia podłogówki?

Wiem że najlepiej byłoby zrobić pełne OZC i dobrać rozstaw z Rotha ale trochę mi się nie chce :).

A poza tym pewnie trochę przewymiaruję.

Dopisałem:

Powyższe obliczenia są dla wentylacji naturalnej gdyż samą centralę zainstaluję już po zamieszkaniu i w bliżej nieokreślonej przyszłości.

Moja koncepcja sterowania powoli dojrzewa i na tą chwilę jeśli nie znajdę czegoś lepszego lub tańszego to wybrałbym zawór 4D 20-43C do kotła i sterownik pogodowy ARC345 do niego oraz 2 rozdzielacze z własną pompką, rotametrami i bez mieszaczy.

Czy ktoś z Was ma taki zestaw pogodowy? Jeśli tak to jak się sprawuje? Ewentualnie co sądzicie o takim zestawie oprócz tego że drogi? :)

Dla ścisłości: IV strefa, 210m2, ściana BK 24cm/600 + 15cm styropian grafit 0.031 Termonium Plus, skosy 25cm URSA 0,032, podłoga 10cm Termoorganika dach/podłoga 0.031.

Niestety nie mam gazu więc zostaje tylko kocioł na ekogroszek.

Edytowane przez krisgie
Zapomniałem dopisać.

olej temat, jeśli teraz wyszły ci rozstawy co 30cm dla 40W/m2, to szczegółowe obliczenia jeszcze obniżą moc czyli rozstawy wyjdą ci co 50cm, a to daje za dużą różnicę temperatury podłogi, czyli tak czy siak musisz pozostać z 30cm, i pogodzić się z co najmniej 100% przewymiarowaniem

No tak, tylko że kolega przyjął zasilanie 45 st. C a to prawie dwa razy za dużo ;)

Dokładnie, w projekcie instalacji pod gaz mam właśnie 55-33,6st

O duzo za duzo, z mojej praktyki temp zasilania waha sie od 33 oC do 38-39 oC w zaleznosci od od strat ciepła w poczegolnych pomieszczeniach. Analogicznie temp podłogi to ok. 24 do 29 oC (łazienki) Moim zdaniem projekt do wymiany lub powtórnego przeliczenia.