plusfoto 07.12.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Około 700m rury chcesz zamknąć 4 obwodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.12.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) .... Nie lepiej zrobić np. 5 obwodów? Pompka kotła wystarczy żeby to napędzić. Nie wiem jakie długości pętli ci wyszły, ale nie radził bym robić pętli dłuższych niż 100m. Optymalnie było by 80m. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1pepe 07.12.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Jak to wyliczyłeś ze 700m bierzacych tych rur potrzeba? A tak po za tym to ile tych rur metrow bierzących wyjdzie na pokój 4,50m x 4,00m przy rozstawie 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.12.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Około 120m plus dobiegówka do rozdzielacza czyli razem 130-140m a to trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.12.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Jak to wyliczyłeś ze 700m bierzacych tych rur potrzeba? A tak po za tym to ile tych rur metrow bierzących wyjdzie na pokój 4,50m x 4,00m przy rozstawie 15cm? co 15 cm to 100/15=6,67m/m2 x 18m2 = 120mb i już jesteś w czarnej d.. z jedną pętlą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1pepe 07.12.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 co 15 cm to 100/15=6,67m/m2 x 18m2 = 120mb i już jesteś w czarnej d.. z jedną pętlą. To tak w teorii wygląda jak napisałeś. Ale po co ciagnąć rurki pod scianą gdzie zawsze beda meble oraz tam gdzie bedzie kominek, wtedy mamy jakies 5m2 mniej i taki obwod wychodzi nam ok. 90mb. Tak samo wyjdzie w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 To tak w teorii wygląda jak napisałeś. Ale po co ciagnąć rurki pod scianą gdzie zawsze beda meble oraz tam gdzie bedzie kominek, wtedy mamy jakies 5m2 mniej i taki obwod wychodzi nam ok. 90mb. Tak samo wyjdzie w kuchni. Jeśli na 100% koncepcja Ci się nie zmieni to tak. Kominka nie ruszysz raczej, ale 'mebule' zawsze można przestawić w inne miejsce i wtedy lipa. No i pod warunkiem, że nie zagęścisz rurek w strefie brzegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.12.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 To tak w teorii wygląda jak napisałeś. Ale po co ciagnąć rurki pod scianą gdzie zawsze beda meble oraz tam gdzie bedzie kominek, wtedy mamy jakies 5m2 mniej i taki obwod wychodzi nam ok. 90mb. Tak samo wyjdzie w kuchni. witam tak jak koledzy ci doradzają zrób 5 a nawet lepiej 6 pętli pompa z kotła na pewno wydoli jednym termostatem możesz sterować jednocześnie klikoma siłownikami przymykającymi i otwierającymi grzanie pętlami w danym pomieszczeniu np. 2 pętle i tylko 1 termostat pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jendy 07.12.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 @ mar1973 dzięki serdeczne za odpowiedź , czyli jeden problem z głowy teraz tylko wymyślić/doczytać jak przez schody przeprowadzić rurki dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 08.12.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 witam możesz zrobić układ mieszany - ale to kosztowne, wg mnie nie potrzebne możesz spokojnie zrobić ytak jak mówisz - podepnij grzejnik do dodatkowego wyjścia z rozdzielacza, wybierz większy rozmiarowo grzejnik, dodatkowo może służyć do dosuszania reczników sam mam tak w 2 swoich łazienkach i zawsze tak robię u klientów, którzy sobie chwala takie rozwiązanie ewentualnie możesz zrobić ogrzewanie ścienne - ale grzejnik chyba będzie lepszy pozdrawiam Dzięki za podpowiedzi. Muszę tylko popatrzeć, czy uda mi się upchnąć większy grzejnik . Wertując internet znalazłem jakieś rozdzielacze 2w1, np Tecefloor. Czy sprawdzą się one w moim przypadku? Mam zaplanowanych 7 obwodów podłogówki. Dorzuciłbym 2 obwody grzejnika: łazienka i wiatrołap - na suszenie rękawiczej i czapek dzieciaków. Będzie to sensownie działało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.12.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jakie minimum ciśnienia musi dać pompa kotłowa, aby napędzić 18 równych pętli, po ca. 65mb pexa 18x2 (moc max 7.3kW, 80% panele reszta płytki). Patrzę za kotełkiem, wrzuciłem sobie (choć nie wiem czy to ma sens) na jeden obrazek charakterystyki pump, jak na obrazku. Jest szansa że Victrix12 wydoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 10.12.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dzięki za podpowiedzi. Muszę tylko popatrzeć, czy uda mi się upchnąć większy grzejnik . Wertując internet znalazłem jakieś rozdzielacze 2w1, np Tecefloor. Czy sprawdzą się one w moim przypadku? Mam zaplanowanych 7 obwodów podłogówki. Dorzuciłbym 2 obwody grzejnika: łazienka i wiatrołap - na suszenie rękawiczej i czapek dzieciaków. Będzie to sensownie działało ? Będziesz miał osobną pompkę do CWU? Jak tak to można pod nią podłączyć te 2 czy trzy grzejniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.12.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jakie minimum ciśnienia musi dać pompa kotłowa, aby napędzić 18 równych pętli, po ca. 65mb pexa 18x2 (moc max 7.3kW, 80% panele reszta płytki). Patrzę za kotełkiem, wrzuciłem sobie (choć nie wiem czy to ma sens) na jeden obrazek charakterystyki pump, jak na obrazku. Jest szansa że Victrix12 wydoli? to wykres charakterystyki pompy kPa od kg/h. W takich kotłach pompy nie przepychają więcej jak 1100kg/h A teraz u Ciebie 18x2l/min=36ltr x 60min = 2160l/h czy jak wolisz 2160kg/h czyli jesteś w czarnej d...ie i nie wydoli nawet jak spadek na instalacji 0kPa przy takim przepływie sprzęgło i odpowiednia pompa którą dobierzesz programem WebCaps na stronie Grundfoss'a rurka fi18 spadek na instalacji nie powinien przekroczyć 25 czy 30 kPa, ale to bez znaczenia - dla ciebie liczy się głównie przepływ, a z taką wartością to pewnie tylko Magna wydoli z akceptowalnym zużyciem energii - to zużycie też policzysz WinCaps'em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.12.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 @gentoonx, na forum często Junkers Smart daje radę z 1400mb podłogówki (jak nie więcej, pex16), może nie kilka tys. kg/h, ale działa, są zadowoleni, piszą że nie marzną. Rozumiem, nadzieja matką głupich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.12.2013 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 pytałeś - to odpowiedziałem jakby chodziło o warunki obliczeniowe ja nie twierdzę, że nie ma podłogówek które dają radę na przepływie 0,5l/min, ale bankowo nie w takie mrozy jak w zeszłym roku w lutym i tu podnoszenie temperatury nic nie daje. Jak nie masz projektu policzonego to pozostaje ci zamontować kocioł i jazda, a jak jazda nie będzie się podobała, to wtedy sprzęgło i pompa do dołożenia. Trza być dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 11.12.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam, mam rozdzielacz capricorn i wygląda na to, że padły mi dwa przepływomierze. Żaden z nich nic nie wskazuje, jak kręcę pompką to czasami ruszy się ten czarny bolec w środku ale czerwony "spodek" ani drgnie (jakby się oderwał). Jeśli chodzi o przepływ to jeden z nich prawie w ogóle nie przepuszcza wody, drugi ledwo,ledwo. Jakieś rady zanim rozkręcę to badziewie? pozdrawiam,memekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 18.12.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Fachowcem nie jestem w tej dziedzinie ale jak może być dobrze jak najpierw jest mniejsza średnica (pex 20) a potem łączy się z większą (pex25 - 32) i leci do rozdzielaczy. Ten pex 25-32 powinien zaczynać się od pieca i lecieć do rozdzielaczy (cały czas ta sama średnica). Weź tego hydraulika z sąsiedztwa niech wymieni Ci ten kawałek i zobaczysz że będzie różnica. Można by było policzyć ile m3 wody przez min może przepłynąć przez pex 20, a ile mieści się w całym układzie? Panowie wrócę do mojej sprawy. Pan instalator uważa, że wymiana tej rurki (zwężenie za piecem) w kotłowni nie jest konieczna, bo to przecież będą koszty DLA MNIE. Czy mi się wydaje, czy pan powinien to wymienić na własny koszt, bo przecież nie ja mu kazałam zrobić tak jak jest, a jest źle, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 18.12.2013 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 oliwkawawa, a może zrób tak - niech wymieni, jeśli okaże się, że wtedy będzie działać - nie ponosisz kosztu, bo to znaczyłoby, że wcześniej było źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 18.12.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Chciałam tak zrobić, ale dziś tak sobie pomyślałam, że chyba już więcej nie zaufam tym panom. Po prostu boję się że znów coś będzie zrobione nie tak A ja już nie mam siły i nerwów na to wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom5021 26.12.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witam. Mam takie pytanie. Jak sterowac temperatura tym z ecoala, rozdzielacz http://allegro.pl/rozdzielacz-2-mieszajacy-podlogowki-z-bypassem-i3816476564.html czy musze podpiac zawor 3d i wywalicz glowice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts