imrahil 16.03.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Może nie w temacie, ale czy zamiast tych wszystkich zabawek nie zainwestować w jedną pompę ciepła do wszystkiego? też tak myślę. wyszłoby sporo taniej i prościej. kiedyś też tak miałem, ale mi przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Co sądzicie o takim rozstawie rurek oraz o kształcie pętli? Rozstaw co 10 cm? Przy takim domu to spokojnie wystarczy rozstaw 20cm, za wyjątkiem łazienki, oczywiscie. Gdybyś miał pompę ciepła, szczególnie powietrzną, to rozstaw 10cm miałby sens, ale przy kominku z PŁW i gazie to tylko niepotrzebne ładowana w rurki i pracę pompy kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ert 16.03.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Pompy ciepła nie brałem w ogóle pod uwagę. Kominek to coś co mam obecnie i w nowym domu także chcę mieć. Solary w przyszłości jak będę miał czas zrobić samemu Czy będzie aż tak dużo drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 ciekawy ten projekt, w garażu zaprojektowali rozstaw co 30cm a jest tam dokładnie takie samo obciążenie cieplne co w innych pomieszczeniach gdzie zaprojektowali rozstaw co 10cm kto bogatemu zabroni przy OZC 30W/m2 dawać co 10cm (przewymiarowanie wychodzi 5 razy) Bogatemu nikt, bogaty ma tę mozliwosc ze moze instalowac co tylko chce a efektywnosc ekonomiczna jest mało istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubiś 17.03.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Przepraszam, że wtrącę się w dyskusję ale patrząc na powyższy schemat podłogówki widzę (mam nadzieję że się nie mylę), że powierzchnia grzewcza niektórych pomieszczeń tworzona jest przez ruki doprowadzające ciepło do pętli w innych pomieszczeniach. W moim przekonaniu jest to bardzo niekomfortowa sytuacja ponieważ nie daje możliwości regulacji temperatury lub będzie powodowała tworzenie się rożnych stref temperaturowych na jednej podłodze. Oczywiście to co piszę to tylko moja teoria poparta małym doświadczeniem dlatego jeśli się mylę to przepraszam. Ja w każdym razie doprowadzenie ciepła do poszczególnych pętli puścuiłem "piętro niżej" (Pomiędzy pierwszą a trzecią warstwą styropianu) i dzięki temu mam badzo dużą możliwość regulacji wszystkich stref grzewczych a dodatkowo nie musiałem martwić się o zabezpieczanie rurek w dylatacjach ponieważ tam po prostu na wirzchu nic się nie znaduje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.03.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Przy takim domu to spokojnie wystarczy rozstaw 20cm, za wyjątkiem łazienki, oczywiscie. Przy deskach może bezpieczniej 15cm? U mnie tak to chyba wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Przy deskach może bezpieczniej 15cm? U mnie tak to chyba wychodzi. Przy drewnie to często 10 cm tak aby max temp zasilania była jak najniższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 U mnie temperaturę zasilania i tak determinuje łazienka, w której jest rozstaw 10cmŻeby uzyskac w niej 24°C przy -20°C poza domem muszę miec temp zasilania 39.5°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.03.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Przy drewnie to często 10 cm tak aby max temp zasilania była jak najniższa. Tak jak pisze @fotohobby, temp. dla łazienek wymusza pewną min. temp. zas. Poza tym chyba każde kolejnie 5cm zagęszczenia daje coraz mniej, prawda?Ja, jako uzupełnienie podłogówki na drewnie, robię kawałek ścianówki. A w tym załączanym wyżej "projekcie" to 10cm jest zarówno na dechach, pamelach, jak i terro-kocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Tak jak pisze @fotohobby, temp. dla łazienek wymusza pewną min. temp. zas. Poza tym chyba każde kolejnie 5cm zagęszczenia daje coraz mniej, prawda?Ja, jako uzupełnienie podłogówki na drewnie, robię kawałek ścianówki. A w tym załączanym wyżej "projekcie" to 10cm jest zarówno na dechach, pamelach, jak i terro-kocie Bo ten projekt jest wyjątkowo udany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.03.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Oj tam, oj tam - przecież wielu jest wyznawców że wszędzie po równo a potem na rotametrach wyreguluje. A że inwestor zapłaci dwa razy tyle to kogo to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 no ja mam 10 cm pod drewnem 15 mmszczerze mówiąc faktycznie jedynie z łazienką jest jakiś problem- niby ciepło ale komfortu nie ma nawet przy 23-24faktycznie mogłem rurki puścić po ścianach,mam taki byczy grzejnik w łazience i w niej grzałkę 500w kilka razy mi się tej zimy zdarzyło odpalić grzałkę-po 30 min czuć fajne ciepełko od niego,w sobotę i niedzielę to raptem 15 gr w tygodniu 33 grosze.żona stwierdziła że wtedy nie puszcza tyle ciepłej wody do wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 plus ja tak mam-te kilkaset złotych za te rurki dodatkowo był do przełknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.03.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Wiesz - kilka stówek za rurki, kilka za większe rozdzielacze, parę groszy za większe szafki i więcej szpilek. I tak ziarnko do ziarnka i się robią wczasy za granicą. Aczkolwiek nie neguję że w twoim przypadku przy drewnie ten rozstaw był zasadny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.03.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) E tam ruriszcza, pompiszcza, grzejniszcza i szafiszcza.A co wam się tak ziszcza:DSory, taki mamy klimat i nie mogłem się powstrzymać Edytowane 17 Marca 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 zyzolek spoko spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ert 17.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 No właśnie, zleciłem projekt firmie żeby uniknąć niepotrzebnych kosztów związanych z przewymiarowaniem. Instalator, który będzie robił mi kotłownię powiedział, że poniosła projektanta ułańska fantazja. Dlatego prosiłem o opinie na forum. Chcę uniknąć przewymiarowania bo bezpośrednio ma to przełożenie na koszty materiałowe, które nie są tanie. Otrzymałem informacje od projektanta, że takie zagęszczenie rurek jest spowodowane tym, że w przyszłości będę mógł założyć pompę ciepła Teraz zastanawiam się, czy OZC jest wykonane prawidłowo. Nie mam wiedzy żeby samemu to zweryfikować. Przenikalności które podałem w pierwszym swoim poście są oblczone przez firmę, która jest systemodawcą materiałów z których zbudowany jest dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.03.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 sam jestem ciekaw jak to z tą pompą ciepła i mieszczeniem się w drugiej taryfie. ja w jednym z pokoi mam zaprojektowany rozstaw co 30 cm dla zasilania 35*C, paneli na podłodze, temp. wewnętrznej 22*C i zewnętrznej -20*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Otrzymałem informacje od projektanta, że takie zagęszczenie rurek jest spowodowane tym, że w przyszłości będę mógł założyć pompę ciepła Zamiast tego uśmieszku ja bym dał ten:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.03.2014 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Jakbym słyszał TB: nie da się założyć pompy ciepła w domu z rozstawem rurek w podłogówce mniejszym jak 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts