ma 27.02.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 nie mam dylatacji na 45 metrach gresu z podlogówką i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.02.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 W miarę myślenia o OP, nasunęły mi się kolejne pytania: 1) Czy wyginając rurki stosować sprężynę? Oczywiście da radę tylko zewnętrzną. Ale czy praktykuje się jej stosowanie, czy nie? ja nie stosowalem. Reka gnie sie latwo, przynajmniej 16mm. 2) Mam pokój 25 mkw - kwadrat prawie. Będą tam 2 obiegi po ok 85 mb. Czy pola grzewcze mają być osobne, zdylatowane, czy niekoniecznie. Chętnie zrobiłbym jedno pole z dwiema wężownicami. Tez sie nad tym zastanawialem. W koncu nie ma dylatacji - salon 40m2. Zobaczymy jak bedzie 3) Pompa z kotła raczej z 1600m rurki będzie miała ciężko. Czy nie ma błędu w dołożeniu pompy na powrocie do kotła. Ta z kotła by wodę tłoczyła, a ta na powrocie wspomagająco "ciągnęła"? Ja dokladam jeszcze 1 pompe, a mam mniej rury. Jaki masz dom? 4) Obecnie mam w domu temp ok. 5 st. Boję się, że w tych warunkach rurka może być za sztywna do wyginania... ??? Jak ja robilem nie bylo chyba wiele cieplej (przed swietami) i dalem rade 5) Czy różnica w grubości wylewki (miejscami 6 cm, miejscami 8 cm) jest ważna czy wpływa jedynie na różną bezwładność różnych pomieszczeń? Rozumiem, że po "rozbujaniu się" nie powinno to mieć istotnego znaczenia. Podlug mnie nie ma to wiekszego znaczenia Jakby ktoś był tak miły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 27.02.2009 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Depi, dzięki za Twoje odpowiedz, dom mam ok 220 m (w na początku wątku rzuty).Ocieplony bardzo dobrze, ale wolę dać gęściej rurki niż tak jakby wyszło z projektu. Wolę dać niższą temp. na kotle niż wyższą. Na razie kombinuję tak, że wszystkie 16-17 obwodów ma pętle tej samej długości. Acha, przy podejściu do rozdzielacza, przy większym zagęszczeniu rurek, dawać otulinę, peszel?? Przy założeniu, że tam mi akurat zbyt ciepła podłoga nie będzie przeszkadzać. Jeżeli chodzi o wyginanie zimnych rurek bez sprężyny to nie tego się boję, że będzie ciężko, ale o to, że obawiam się, że rurka może się złamać wewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.02.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ja na podejsciu dalem otuline (pianke) na zasilaniu, peszel na powrocie. Tez by mi goraca woda nie przeszkadzala, ale z kolei po co wywalac cieplo w miesjcu, gdzie nie jest potrzebe? Rurki do grzejnikow lazienkowych zaizolowalem pianka na calej dlugosci. Nie wydajce mi sie, zeby rura miala peknac - przynajmniej nic takiego nie zaobserwowalem. Byly ladnie plastyczne. A powierzchnie mamy praktycznie takie same, ale mi wyszlo mniej rury - chyba jakies 1300mb, o ile dobrze pamietam. Mam tez troche mniej obwodow - na podlogowke chyba 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alkatraz 27.02.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Jeżeli chodzi o wyginanie zimnych rurek bez sprężyny to nie tego się boję, że będzie ciężko, ale o to, że obawiam się, że rurka może się złamać wewnątrz... Jak zachowasz minimalny promień gięcia 10cm, czyli nawrót z rurą po 20 cm to nie złamie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertD69 04.03.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzień dobry Z zaciekawieniem czytam powyższe posty, bo sam za miesiąc chcę rozpocząc rozkładanie rurek podłogówki. Mam więc pytanie. Czy poniższe rozdzielacze nadają się?Dzięki za odpowiedzi http://www.allegro.pl/item568352150_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_reg_przepl_cd_473_3ob.html http://www.allegro.pl/item554677819_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_przeplywomierzami_7ob.html http://www.allegro.pl/item572380747_rozdzielacz_do_podlogowki_zobacz_sam.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 04.03.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 http://www.allegro.pl/item561539466_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.html Ja się zastanawiam nad tym, dodatkowo termometry zasilania i powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ja mam te z Kusmetu (pierwszy link). Dobre i tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.03.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ja zapytam o cos innego.Z obliczeń (na postawie Kisana) wychodzą mi różne długości pętli. Aby wyszło ok 100 mb rurki z jednej petli musze zsumować kilka pomieszczeń, np łazienkę z sypialnią lub sypialnia+garderoba+przedpokój. Czy też tak łączyliście ze sobą? Czy lepiej robić petle obejmujace jedno pomieszczenie?Dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.03.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ja sumowalem. Najpierw obskakiwalem to pomieszczenie, gdzie ma byc cieplej (lazienka) z resztki robilem np. garderobe czy cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.03.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzieki.Kolejna rzecz.Czy długości wszystkich pętli powinny być w miarę jednakowe? Czy nie ma to większego znaczenia? Czy przy "przechodzeniu" przez ścianki dawać peszle ochronne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 04.03.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Też się przymierzam do podłogówki, ale nurtuje mnie jedno zagadnienie. Na poddaszu mam już wszystkie okna powstawiane, łącznie z drzwiami balkonowymi. W tej chwili podłoga ma się podnieść jeszcze o 8cm, z czego 1,5cm liczę na warstwę wykończeniową. I teraz pytanie: Czy na poddaszy też powinienem dać styropian pod podłogówkę, czy jest on tylko wymagany przy podłodze stykającej się z gruntem? Jeśli nie, to jak mocować rurki do foli? Jeszcze jedno pytanie bo różne rzeczy się czyta: Czy papa termozgrzewalna na chudziaku oddzielona od styropianu czarną folią budowlaną może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na późniejsze użytkowanie podłogówki(ewent. smród lepiku)? Wydaje mi się, że to głupie, ale ostatnio bardzo mocno byłem o tym przekonywany Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.03.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy na poddaszy też powinienem dać styropian pod podłogówkę, czy jest on tylko wymagany przy podłodze stykającej się z gruntem? Styropian sie daje sie m.in. po to, aby wygłuszyc poddasze (co by tupania nie było bardzo słychać). W projekcie mam 4 cm styro i tyle dam. Czy papa termozgrzewalna na chudziaku oddzielona od styropianu czarną folią budowlaną może mieć jakikolwiek negatywny wpływ na późniejsze użytkowanie podłogówki(ewent. smród lepiku)? Wydaje mi się, że to głupie, ale ostatnio bardzo mocno byłem o tym przekonywany Pozdrawiam Tez bedę miał pape termozgrzewalna modyfikowaną (tak to sie chyba zwie). Nic nie powinno sie "pachnieć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 04.03.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy na poddaszy też powinienem dać styropian pod podłogówkę, czy jest on tylko wymagany przy podłodze stykającej się z gruntem? Styropian sie daje sie m.in. po to, aby wygłuszyc poddasze (co by tupania nie było bardzo słychać). W projekcie mam 4 cm styro i tyle dam. No tak, tylko jak dam styropian, to wylewka wraz z rurkami będzie miała mniej niż 6,5cm , które jest zalecane jako min. grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.03.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy na poddaszy też powinienem dać styropian pod podłogówkę, czy jest on tylko wymagany przy podłodze stykającej się z gruntem? Styropian sie daje sie m.in. po to, aby wygłuszyc poddasze (co by tupania nie było bardzo słychać). W projekcie mam 4 cm styro i tyle dam. No tak, tylko jak dam styropian, to wylewka wraz z rurkami będzie miała mniej niż 6,5cm , które jest zalecane jako min. grubość. a ile max styro możesz dac? Możę chociaz z 2cm z folia aluminiową (ten systemowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.03.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 1. petle - u mnie wiekszosc jest w granicach 90-100m, ale nie da sie absolutnie wszysktich wyrownac. nie jest to wielki problem - po to sa te przeplywomierze i zaworki, zeby potem ew. wszystko wyregulowac 2. styropian na podlodze poddasz musi byc. to nie jest tylko kwestia mocowania (bo mozesz rzucic siatke stalowa i do niej wiazac rurki drutem - upierdliwe ale da sie), ale tez efektywnosci ogrzewania. Jesli nic nie blokuje przeplywu ciepla w dol, to mniej stosunkowo jest oddawane w gore. Oczywisie teoretycznie w dlugim okresie strop bedzie mial temperature rowna otoczeniu, ale ja bym mimo wszystko tak nie robil. Na pewno obnizy to sprawnosc ogrzewanie na pietrze. Daj choc troche, dobrze Ci radze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Depi chodzi Ci to już? Bo rzeczywiście tanie To jest dokładnie to co ma Njerzy (link podał RadziejS ) a tańsze o ok. 200 zł! Fakt, nie ma termometrów ale to chyba mało istotne ,,, Właśnie kupuje rozdzielacz i wolałbym ten tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 No ja wlasnie od NJerzego zmalpowalem Ja sobie dokupilem termometry przylgowe ekstra za 10,90/szt Jeszcze nie bangla - jestem zarobiony no i nie mam jeszcze pradu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Biorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 05.03.2009 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 po to sa te przeplywomierze i zaworki, zeby potem ew. wszystko wyregulowac a jak myślisz zamiast regulować może by założyć termostat grzejnikowy danfosa ?? albo taki http://europe.hbc.honeywell.com/poland/pdf/hr20-k-pl01r0206.pdf Ale gdzie taki termostat założyć? W skrzynce z rozdzielaczem?? Przecież on bierze temp. z otoczenia i wedle niej ustawia zawór w grzejniku. A w rozdzielaczu podłogówki trochę nie o to bangla chiba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts