Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podepnę się do tematu:

Podłoga na gruncie - 12 cm styro 0,036 wylewka miksokret 7 cm + 12 cm styro

Ocieplenie ścian 20 cm - 0,035 + 25 cm cegła ceramiczna

ocieplenie stropu drewnianego wełna 20 cm 0,035

Temperatura 21 stopni

zasilanie ogrzewanie gazowe 35 stopni.

W twoim przypadku jak sądzę dla 35oC rozstaw co 10cm może być za mały. Lub inaczej nie dasz rady utrzymać 21oC przy tak niskim zasilaniu.

Wiem to, bo mam prawie 2 razy lepsze ocieplenie.

Edytowane przez St@nley

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A samo zapotrzebowanie nie wystarczy? Dodam, że liczone przez Ciebie. :)

Temperatura wewnątrz standard 20oC, zasilanie tak jak wspomniałem dla powietrznej pompy ciepła, więc najlepiej 35oC.

Podłoga panele.

Nie skojarzyłem nicka z obliczeniami, jest tego tak duzo ze po prostu nie pamiętam.

Przypomnij sia na maila.

Podepnę się do tematu:

Podłoga na gruncie - 12 cm styro 0,036 wylewka miksokret 7 cm + 12 cm styro

Ocieplenie ścian 20 cm - 0,035 + 25 cm cegła ceramiczna

ocieplenie stropu drewnianego wełna 20 cm 0,035

Temperatura 21 stopni

zasilanie ogrzewanie gazowe 35 stopni.

Niestety bez strat ciepła dla konkretnego pomieszczenia nic nie policzę.

Niestety bez strat ciepła dla konkretnego pomieszczenia nic nie policzę.

Zrobiłem wyliczenie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/19h5 wystarczy? oczywiście w łazience będzie cieplej. Chciałem zastosować piec 12 Kw z modulacją od 3 Kw. Czy przy domku do 90 m2 powierzchni użytkowej pompa pieca uciągnie mi taką instalację podłogową? czy muszę jeszcze stosować dodatkową pompę? Piec jednofunkcyjny + jakiś zbiornik na cwu.

Edytowane przez meczesiu

Zrobiłem wyliczenie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/19h5 wystarczy? oczywiście w łazience będzie cieplej. Chciałem zastosować piec 12 Kw z modulacją od 3 Kw. Czy przy domku do 90 m2 powierzchni użytkowej pompa pieca uciągnie mi taką instalację podłogową? czy muszę jeszcze stosować dodatkową pompę? Piec jednofunkcyjny + jakiś zbiornik na cwu.

Nie, nie wystarczy, cieplowlasciwe nie liczy (wlasciwie to tylko szacuje) strat dla poszczegolnych pomieszczeń, wskaznik to tylko srednia, a srednia zniekształca wyniki. Jedna pompa wystarczy. Lepszy kocioł z modulacją od 1,9 kW (mniejszej nie ma)

Nie, nie wystarczy, cieplowlasciwe nie liczy (wlasciwie to tylko szacuje) strat dla poszczegolnych pomieszczeń, wskaznik to tylko srednia, a srednia zniekształca wyniki. Jedna pompa wystarczy. Lepszy kocioł z modulacją od 1,9 kW (mniejszej nie ma)

Może możesz polecić jakieś kotły, które można byłoby polecić w rozsądnej cenie właśnie z taką modulacją.

Zacząłem czytać ten temat od początku, bo mam pewne wątpliwości.

Tyle było mowy o tym, że większość partaczy robi wszędzie rozstaw rurek co 10cm, a mi licząc z tabel Kisana nie chce wyjść inaczej.

Dom mam dosyć dobrze ocieplony, OZC policzone ale jak chce policzyć dla zasilania 35oC (będzie PW) to innej opcji nie ma.

Salon z jadalnią ma ΦHL 1550W przy powierzchni 38m2.

Niech mnie ktoś poprawi czy coś źle liczę?

Na bank źle liczysz, skoro ja dla kuchni+salon (38m2 i obciążenia 1639W) mam rozstaw 20cm i 15cm w strefie brzegowej - pod ścianami zewnętrznymi.

Połowa tej powierzchni to gres, połowa panel 12mmm

Obliczono dla 36C

Do zrobienia podlogowki na pex-al-pex potrzeba jakiś sprzęt? Czy same rurki wystarcza i noc do nich.

Znajony mi powiedział ze są potrzebne jakieś sprężyny do wyginania rurek.

Faktycznie są potrzebne, ile to mniej więcej kosztuje?

Same rurki + sprężyna wystarczą, ja raczej nie będę potrzebny:stirthepot:. Chyba, że będziesz chciał miłe przerwy robić przy "kawie z pianką"? Ale to dla mnie za daleko:( .

Sorry za Off top, trudno się powstrzymać!

Ja tam bez sprężyny układałem. Fakt że nie robiłem ostrych zakrętów, ale czy to źle...? (może jak przy wentylacji, ostrzejsze zakręty = większe opory?) No może na zdjęciach nie wygląda tak ładnie.

Tacker się przydał, i wiadro spinek, i pare innych pierdół (folia, taśmy itp..., wiadomo).

rozstaw rurek co 10cm, ... dla zasilania 35oC (będzie PW) to innej opcji nie ma.

Salon z jadalnią ma ΦHL 1550W przy powierzchni 38m2.

Niech mnie ktoś poprawi czy coś źle liczę?

A napisz jak liczysz (i daj te tabele). Wg. mnie co ca. 20cm (nie wiem jaką temp. wew. chcesz i co na podłodze).

Edytowane przez grzeniu666

Ja tam bez sprężyny układałem. Fakt że nie robiłem ostrych zakrętów, ale czy to źle...? (może jak przy wentylacji, ostrzejsze zakręty = większe opory?) No może na zdjęciach nie wygląda tak ładnie.

Tacker się przydał, i wiadro spinek, i pare innych pierdół (folia, taśmy itp..., wiadomo).

Ja rozumiem ze trzeba oszczedzac, ale załowac te marne 20 zł na sprezyne to przesada i to gruba. Poza tym układanie rozstawu 10 cm bez sprezyny to jakies hardcore.

Ja mam 8-10 cm w łazience, sprężyny nie widziałem, mówcie mi die hard

Nie znam się, tyle co mi dzisiaj to powiedział ten znajomy.

Że przy większych zakrętach, rurka się załamie i traci 30% "światła" zwiększając opory dla całej pętli, stąd też mi wspomniał o tych sprężynach (o których wcześniej nie wiedziałem).

Nie znam się, tyle co mi dzisiaj to powiedział ten znajomy.

Że przy większych zakrętach, rurka się załamie i traci 30% "światła" zwiększając opory dla całej pętli, stąd też mi wspomniał o tych sprężynach (o których wcześniej nie wiedziałem).

Oczywiscie ze zaginając bez spręzyny niepotrzebnie zwiekszamy opory, ale niektórzy oszczędzają na kosztach do absolutnego minimum, ale czy warto

http://allegro.pl/sprezyna-zewnetrzna-do-pex-rur-pex-al-pex-16-i5530095992.html