darianus 10.03.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 A może wszystkie trzy zrobić na jednej pętli + dołożyć drabinkę w łazience zasilaną z ogrzewacza CWU? Też mam podobny dylemat, jak to połączyć. Na jednej pętli z podłogówką, bądź jako osobna pętla trochę bez sensu, ponieważ warto, żeby drabinka była niezależna i mogła grzać w okresach przejściowych, kiedy już podłogówka będzie wyłączona. Ostatnio skłaniam się ku temu, żeby zrezygnować z drabinek łazienkowych. Kupię wieszak łazienkowy na ręczniki i tyle. Mam nadzieję że nie będzie zimno w łazience z podłogówką bez drabinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Mam nadzieję że nie będzie zimno w łazience z podłogówką bez drabinek? Szczerze powiem, że nie wiem. Zakręcę na kilka dni drabinki nikomu nic nie mówiąc i zobaczymy reakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.03.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ja bym obstawiał puszczenie łazienki w pętli z jednym (ew. dwoma) innymi małymi poieszczeniami. Ta pętla może lepiej jakby była nieco (15-30%?) krótsza niż pozostałe pętle, no i łazienka najpierw (od strony zasilania). A drabinka z opcją zamontowania grzałki elektrycznej (może z jakimś prostym programatorem/timerem?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 10.03.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ja bym obstawiał puszczenie łazienki w pętli z jednym (ew. dwoma) innymi małymi poieszczeniami. Ta pętla może lepiej jakby była nieco (15-30%?) krótsza niż pozostałe pętle, no i łazienka najpierw (od strony zasilania). A drabinka z opcją zamontowania grzałki elektrycznej (może z jakimś prostym programatorem/timerem?). Taki mam plan, żeby łazienkę połączyć z korytarzem na poddaszu, tylko że jakby drabinka miałaby być wpięta pod tą pętle to chyba najlepiej na końcu? Drabinka może mocno wychłodzić rurkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 10.03.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ja bym obstawiał puszczenie łazienki w pętli z jednym (ew. dwoma) innymi małymi poieszczeniami. Ta pętla może lepiej jakby była nieco (15-30%?) krótsza niż pozostałe pętle, no i łazienka najpierw (od strony zasilania). A drabinka z opcją zamontowania grzałki elektrycznej (może z jakimś prostym programatorem/timerem?). Wczoraj był u mnie znajomy instalator i zaproponował aby wc puścić na osobnej pętli a połączyć wiatrołap i korytarz. Czy mogą wystąpić jakieś problemy w przypadku gdy pętla od wc będzie miała ok. 27m a reszta ok 80m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Wczoraj był u mnie znajomy instalator i zaproponował aby wc puścić na osobnej pętli a połączyć wiatrołap i korytarz. Czy mogą wystąpić jakieś problemy w przypadku gdy pętla od wc będzie miała ok. 27m a reszta ok 80m ? Tragedii nie będzie, ale woda na powrocie może szybciej osiągnąć wyższą temperaturę i dojdzie do częstszych załączeń systemu grzewczego. Najprawdopodobniej będziesz musiał te 27 metrów mocno przydławić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 10.03.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Kolejne pytanie. Jakie rozdzielacze do OP? Myślę o KAN tylko nie wiem którą serię zakupić. 55A czy 75A. Nie będę miał indywidualnego sterowania temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 10.03.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 75a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 10.03.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) Panowie/Panie , jak u Was sprawują się teraz, w tych wiosennych temperaturach wasze podłogówki (mam na myśli domy 100% podłogówki) . Nie ma spadku komfortu? Nie przegrzewa, nie dogrzewa? Podobno najgorsze są okresy przejściowe.... Też się wypowiem, bo mam sytuację inną niż, jak sądzę, osoby już się wypowiadające. W sezonie zimowym pojawiałem się w domu co około dziesięć dni. Cały styczeń i cały luty. mam wyłącznie podłogówkę i kominek z płaszczem + baniak buforowy 500dm3. Efekt? W tym roku zima jest łagodna, więc po 12 dniach tem w chacie spadała z 22 do 10-12*C. Podnoszenie ciepła podłogówką trwało około doby. Tak! Doby. Ale po osiągnięciu 16-18*C, innymi słowy w drodze do docelowej temperatury, już jest normalnie. Dzielę się tą dygresją z wami, bo moje doświadczenia z użytkowania 100%podłogówki, bez kaloryferów, są totalnie pozytywne nawet w wydaniu tak hardcorowym, jak systematyczne odbudowywanie temperatury w chacie. Mówi się że podłogówka jest leniwa. Niby jest, ale je jest zarazem do życia. Fajna jest bardzo. KALORYFEROM MÓWIMY ZDECYDOWANIE NIE! (przynajmniej tym na ścianach) Edytowane 10 Marca 2016 przez PeZet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 10.03.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) Kolejne pytanie. Jakie rozdzielacze do OP? Myślę o KAN tylko nie wiem którą serię zakupić. 55A czy 75A. Nie będę miał indywidualnego sterowania temp. hektor80 jeśli jesteś pewien że nie będziesz miał teraz jak i w przyszłości sterowania pokojowego wówczas wystarczy Ci rozdzielacz serii 55A (z samymi przepływomierzami na belce powrotnej). Natomiast automatycznie pozbawi Cię to możliwości zainstalowania w przyszłości jakiejkolwiek automatyki sterowania/różnicowania temp. w pomieszczeniach. Nie wiem co jest źródłem ciepła i jaka będzie temp. zasilania ale rozdzielacze serii 55A i 75A wymagają zasilania wodą o przygotowanym wcześniej parametrze (temperaturą) dla instalacji OP. Edytowane 10 Marca 2016 przez KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.03.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jak na dziś jest różnica (pomijając historię z przed 2-3 lat) pomiędzy rozdzielaczami Kan, a Capricorn.Potrzebuję rozdzielnię na 9 obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.03.2016 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Taki mam plan, żeby łazienkę połączyć z korytarzem na poddaszu, tylko że jakby drabinka miałaby być wpięta pod tą pętle to chyba najlepiej na końcu? Drabinka może mocno wychłodzić rurkę. Moim zdaniem łazienka powinna być na osobnych obwodach, bo przeważnie TAM właśnie brakuje ciepła. Jeśli ją połączysz (dasz wspólną pętlę) z innym pomieszczeniem możesz stracić kontrolę nad możliwością ustalania temperatury. Grzejniki drabinkowe podłączone do podłogówki??? Jeśli na zasilaniu to jeszcze odczujesz ich "działanie", jeśli na końcu to zapomnij o jakimkolwiek grzaniu. Według mnie BARDZO zły pomysł. Ale nie bierz tego zbyt poważnie... Wolnoć Tomku w swoim domku. Proponowałem kiedyś na maila zasilanie grzejników właśnie z zasobnika CWU na osobnej pompie jako osobny niezależny obwód, świetnie się to sprawdza i grzeje skutecznie. O każdej porze dnia, nocy i roku.Tylko nie z każdym zasobnikiem CWU... Tak na marginesie, sugerowałbym dołożenie w łazienkach (tam gdzie są większe straty ciepła) wymiennika ściennego oprócz podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.03.2016 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jak na dziś jest różnica (pomijając historię z przed 2-3 lat) pomiędzy rozdzielaczami Kan, a Capricorn. Potrzebuję rozdzielnię na 9 obwodów. Z KAN-em nigdy nie miałem problemów. Capricorn - chińszczyzna z badziewnym osprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 11.03.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Moim zdaniem łazienka powinna być na osobnych obwodach, bo przeważnie TAM właśnie brakuje ciepła. Jeśli ją połączysz (dasz wspólną pętlę) z innym pomieszczeniem możesz stracić kontrolę nad możliwością ustalania temperatury. Grzejniki drabinkowe podłączone do podłogówki??? Jeśli na zasilaniu to jeszcze odczujesz ich "działanie", jeśli na końcu to zapomnij o jakimkolwiek grzaniu. Według mnie BARDZO zły pomysł. Ale nie bierz tego zbyt poważnie... Wolnoć Tomku w swoim domku. Proponowałem kiedyś na maila zasilanie grzejników właśnie z zasobnika CWU na osobnej pompie jako osobny niezależny obwód, świetnie się to sprawdza i grzeje skutecznie. O każdej porze dnia, nocy i roku.Tylko nie z każdym zasobnikiem CWU... Tak na marginesie, sugerowałbym dołożenie w łazienkach (tam gdzie są większe straty ciepła) wymiennika ściennego oprócz podłogówki. Dziękuję za poradę Chyba najlepiej będzie, jak poczekam na wyniki OZC. Łazienki mam centralnie położone w domu, tylko jedna ściana jest zewnętrzną, być może obejdzie się bez drabinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 11.03.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) kolejne pytanie. Rozdzielacz z mosiądzu czy nierdzewka. Różnica w cenie ok 70zł. z tym że w przypadku 75080A (mosiądz) w zestawie nie ma spustu i odpowietrzacza a w N75080A (nierdzewka) jest. Tak więc po dodaniu tych elementów do mosiądzu. ceny się równają... jaki odpowietrznik, ręczny czy automatyczny? Edytowane 11 Marca 2016 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 11.03.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 hektor80 jeśli jesteś pewien że nie będziesz miał teraz jak i w przyszłości sterowania pokojowego wówczas wystarczy Ci rozdzielacz serii 55A (z samymi przepływomierzami na belce powrotnej). Natomiast automatycznie pozbawi Cię to możliwości zainstalowania w przyszłości jakiejkolwiek automatyki sterowania/różnicowania temp. w pomieszczeniach. Nie wiem co jest źródłem ciepła i jaka będzie temp. zasilania ale rozdzielacze serii 55A i 75A wymagają zasilania wodą o przygotowanym wcześniej parametrze (temperaturą) dla instalacji OP. kocioł kondensacyjny + 100% podłogówka. bez mieszacza oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 kocioł kondensacyjny + 100% podłogówka. bez mieszacza oczywiście Przy 140m2 sterowania też nie rób, nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 11.03.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Przy 140m2 sterowania też nie rób, nie ma sensu. nie będę. nawet nie ciągnąłem kabelków.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 11.03.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) Rozdzielacz z mosiądzu czy nierdzewka. Różnica w cenie ok 70zł. z tym że w przypadku 75080A (mosiądz) w zestawie nie ma spustu i odpowietrzacza a w N75080A (nierdzewka) jest. Tak więc po dodaniu tych elementów do mosiądzu. ceny się równają... jaki odpowietrznik, ręczny czy automatyczny? Rozdzielacze nierdzewne serii N75... posiadają większy rozmiar belki 11/4" a dodatkowo ściany profilu nierdzewnego z którego produkowany jest rozdzielacz są cieńsze niż w rozdzielaczu mosiężnym, powoduje to że rozdzielacz nierdzewny ma znacznie lepszą hydraulikę. Z tego tez powodu osobiście wybrałbym wersję nierdzewną. Odpowietrzniki stosowane w belkach rozdzielaczy są to wersje ręczne. Edytowane 11 Marca 2016 przez KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.03.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Rozdzielacze nierdzewne serii N75... posiadają większy rozmiar belki 11/4" a dodatkowo ściany profilu nierdzewnego z którego produkowany jest rozdzielacz są cieńsze niż w rozdzielaczu mosiężnym, powoduje to że rozdzielacz nierdzewny ma znacznie lepszą hydraulikę. Z tego tez powodu osobiście wybrałbym wersję nierdzewną. Odpowietrzniki stosowane w belkach rozdzielaczy są to wersje ręczne. To jaki konkretnie rozdzielacz byś polecił na 9 w miarę równych obwodów o łącznej długości ok. 600 metrów. Do tego zawór 3D z siłownikiem. Zasilanie wodą o różnej temp. która pochodzi z bufora. Do sterowania planuję wybrać Sterownik ST-431N Najważniejsze gdzie taki zestaw kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts