Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planuje drabinki w łazienkach podłączyć jako osobną pętlę w rozdzielaczu do podłogówki. Odległość rozdzielacza od drabinki w jednej łazience to ok 6m. Jakie problemy mogą z tego wyniknąć? Jak to ewentualnie wyregulować?

Zaworem przy drabince.

Osobiście mam dwa zawory w drabince. Na wejściu i na wyjściu. A to dlatego że mam zamontowaną dodatkowo grzałkę i kiedy chcę nią grzać zakręcam obydwa zawory.

Zaworem przy drabince.

Osobiście mam dwa zawory w drabince. Na wejściu i na wyjściu. A to dlatego że mam zamontowaną dodatkowo grzałkę i kiedy chcę nią grzać zakręcam obydwa zawory.

Czym to wiem ale bardziej mi chodzi o ustawienie takiego przepływu aby cała para nie szła właśnie w ten grzejnik. Po zrobieniu projektu podłogówki wiem +/- jakie przepływy mam ustawić na poszczególnych pętlach. Ale głównym wyznacznikiem w danym pomieszczeniu i tak jest docelowa temperatura. Jak za zimno-zwiększam przepływ, za gorąco-zmniejszam. Drabinka podłączona do podłogówki udział w grzaniu pomieszczenia ma znikomy o po czym poznam że przepływ jest za silny czy za słaby...

Pytanie drugie. Jak połączyć dwa rozdzielacze (parter-poddasze)? Szeregowo czy trójnik przy kotle i rozejście na poszczególne rozdzielacze?

Tak. Liczysz pętlę z największym oporem, a później sumujesz przepływ ze wszystkich petli.

.

1. Największy opór w pętli: 21520 [Pa] tj. 21.52 [kPa]

2. Po zsumowaniu przepływu ze wszystkich pętli: 30 l/min

Wychodzi z tego, że 220 m2 podłogówki dwupiętrowej będzie działać na 2 biegu pompki ?

2016_03_21_11_35_28_EU_AQUAREA.jpg

Gość Arturo72
Arturo72 możesz sie odnieść do wczorajszego pytania?

Jeśli podlogowka jest zaprojektowana pod wyliczone straty czy zyski ciepła i po regulacji podlogowki sterowniki w każdym pomieszczeniu będą zbędne. Robotę załatwi regulacja.

Masz kominek,zrób DGP,tez w lazience a będzie cieplutko.

Edytowane przez Arturo72

Drabinka podłączona do podłogówki udział w grzaniu pomieszczenia ma znikomy o po czym poznam że przepływ jest za silny czy za słaby...

Nie ma znikomego udziału, czasem jak to wynika z obliczen i praktyki udział grzejnika dochodzi do 50%, kazdy przypadek jest inny i inne są straty na m2 w łazience. Na ogół (ponad 90%) dla utrzymania temp normowej w łazience czyli 24o C moc podłogowki przy sensownej (najmniejszej mozliwej Tz) jest za mała i konieczne jest zastosowanie grzejnika drabinkowego dla uzupelnienia mocy. Jak ustawic przepływ? jezeli nie ma obliczonego przepływu to pozostaje metoda prób i błedów az sie dojdzie do szukanego przepływu. Co do rozdzielaczy to zawsze łaczymy je równolegle.

1. Największy opór w pętli: 21520 [Pa] tj. 21.52 [kPa]

2. Po zsumowaniu przepływu ze wszystkich pętli: 30 l/min

Wychodzi z tego, że 220 m2 podłogówki dwupiętrowej będzie działać na 2 biegu pompki ?

[ATTACH=CONFIG]350713[/ATTACH]

Na to by wychodziło, swoją drogą 20kPa na pętli to już taka górna granica. Aż jestem lekko zdziwiony, że do pomp ciepła dają takie mocne pompy.

Nie ma znikomego udziału, czasem jak to wynika z obliczen i praktyki udział grzejnika dochodzi do 50%, kazdy przypadek jest inny i inne są straty na m2 w łazience. Na ogół (ponad 90%) dla utrzymania temp normowej w łazience czyli 24o C moc podłogowki przy sensownej (najmniejszej mozliwej Tz) jest za mała i konieczne jest zastosowanie grzejnika drabinkowego dla uzupelnienia mocy. Jak ustawic przepływ? jezeli nie ma obliczonego przepływu to pozostaje metoda prób i błedów az sie dojdzie do szukanego przepływu. Co do rozdzielaczy to zawsze łaczymy je równolegle.

Jaka srednica jest wystarczajaca do polaczenia rozdzielaczy? Miedz 22 wystarczy?

Jaka srednica jest wystarczajaca do polaczenia rozdzielaczy? Miedz 22 wystarczy?

Do trójnika od strony urządzenia grzewczego cu28, po rozdziale w zaleznosci od wielkosci rozdzielaczy, dla rozdzielaczy powyzej 7 obw. zawsze stosuję cu 28 ponizej moze byc cu22. Nie warto oszczedzac i zwiekszac niepotrzebnie oporów.

Do trójnika od strony urządzenia grzewczego cu28, po rozdziale w zaleznosci od wielkosci rozdzielaczy, dla rozdzielaczy powyzej 7 obw. zawsze stosuję cu 28 ponizej moze byc cu22. Nie warto oszczedzac i zwiekszac niepotrzebnie oporów.

Tak na marginesie, jest sens zwiekszac srednice skoro z pieca wychdzi 3/4 cala ?

Bo SDG tego nie liczy, to mozna wyliczyc w Audytorze CO (moc grzejnika podłogowego) i OZC (przepływ i moc grzejnika drabinkowego)

SDG podaje szacunkowe przepływy tylko dla grzejnika podłogowego - nie ma możliwości obliczania przepływów w instalacji grzejnikowej.

Moc dla łazienek została przypisana w 100% dla wydajności OP - zobacz jak wyszło, masz deficyt lub nadmiar.

Będe miał dwa rozdzielacze 8-obwodowe więc zgodnie z Twoją sugestią do trójnika zastosuje cu28 a od trójnika do rozdzielaczy cu25

SDG podaje szacunkowe przepływy tylko dla grzejnika podłogowego - nie ma możliwości obliczania przepływów w instalacji grzejnikowej.

Moc dla łazienek została przypisana w 100% dla wydajności OP - zobacz jak wyszło, masz deficyt lub nadmiar.

Z 10% rezerwą mam teoretycznie 30W zapasu....

Ps.

Nigdzie nie mogę dostać Waszego rozdzielacza ze stali nierdzewnej N75080A... Na 9 obwodów mam ale 8 żadna hurtownia nie ma. Podobno Wy też nie macie. Co się dzieje?

Kolejne z serii pytań...

Większość pętli na dobiegu będzie w otulinie (zasilanie, powrót berz otuliny) żeby nie tracić niepotrzebnie energii zanim dotrze do docelowego pomieszczenia. Otuliny są różne, planuje użyć 6mm. czyli łączna grubość pex16 będzie wynosiła 28mm. Wylewki mam mieć ok 6.5 cm. Czy nie będzie pękało w tym miejscu? Chyba że zastosować otulinę 4mm..