Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki poleciłbyś mi rozdzielacz do podłogówki stosunkowo cena/jakość - ogrzewanie będzie gazowe - piec VICTRIX 12 X, rozumiem, ze pompa z pieca uciągnie moją podłogówkę?

Twoja pompka spokojnie to ogarnie, a rozdzielacze weź najprostsze. Moje wyglądają tak.

SAM_0248.JPG

Wyregulowałem przepływy imbusem i od pięciu lat ich nie dotknąłem.

Dokładnie. Rozdzielacz z rotametrami. A pętle max. 100mb.

Liczę się z pieniędzmi, ale jeżeli miałbym kupować już rozdzielacz to wolę serce podłogówki, aby było dobrej jakości, mój brat ma problemy właśnie przez to, że kupił coś z allegro no name. Macie jakieś propozycje rozdzielaczy?

Liczę się z pieniędzmi, ale jeżeli miałbym kupować już rozdzielacz to wolę serce podłogówki, aby było dobrej jakości, mój brat ma problemy właśnie przez to, że kupił coś z allegro no name. Macie jakieś propozycje rozdzielaczy?

Ja niedawno zakupiłem dwa rozdzielacze z nierdzewki KAN....

20160411_153523.jpg

20160411_153523.jpg

Fakt, pętle najlepiej do 100mb, ale rotametry? Nie mam i żyję. O gównianych rotametrach też się tutaj naczytałem.

A gdybym zrobił np tak: w Salonie (27 m2) 2 pętle po 100 m (np ominąłbym miejsce gdzie będzie stał wypoczynek), w każdym z pokoi (14, 11, 11, m2) też takie pętle po 100 m2 i ominąłbym miejsca szaf wnękowych.

U mnie pętle są bardzo zbliżonej długości, ale rotametry zdecydowanie się przydają (nie wiem ile drożej wychodzą).

Jak mam rozdzielacze KAN 75A (8 obwodów 75080A to 670zł, plus jakis odpowietrznik). O tanich rozdzielaczach (Capricorna?) chyba coś tu było złego pisane, przyzwoite przy okazji raczej nie mają "gównianych rotametrów".

Nie wiem jak ocieplasz chatkę i dlaczego Liwko "zaprojektował" takie rozstawy (może chodzi o to aby można Ci było łatwiej pompę ciepła sprzedać), ale na mój gust łazienka OK co 10, ale panele co 15 a płytki co 20 (a i to raczej będzie na wyrost).

A gdybym zrobił np tak: w Salonie (27 m2) 2 pętle po 100 m (np ominąłbym miejsce gdzie będzie stał wypoczynek), w każdym z pokoi (14, 11, 11, m2) też takie pętle po 100 m2 i ominąłbym miejsca szaf wnękowych.

Lepiej zrób trzy krótsze pętle w salonie i niczego nie omijaj, wodna podłogówka i tak odda ciepło w najłatwiejszym dla niej miejscu. Osobiście podłogówkę mam też pod wanną a nawet pod lodówką.

Lepiej zrób trzy krótsze pętle w salonie i niczego nie omijaj, wodna podłogówka i tak odda ciepło w najłatwiejszym dla niej miejscu. Osobiście podłogówkę mam też pod wanną a nawet pod lodówką.

To jeszcze jedna zagłostka, czy robić podłogówkę w kibelku i pomieszczeniu gospodarczym, bo myślałem, żeby zrezygnować z tych dwóch miejsc.

Nie wiem jak ocieplasz chatkę i dlaczego Liwko "zaprojektował" takie rozstawy (może chodzi o to aby można Ci było łatwiej pompę ciepła sprzedać), ale na mój gust łazienka OK co 10, ale panele co 15 a płytki co 20 (a i to raczej będzie na wyrost).

Wprawdzie nie mam paneli, ale pod płytkami na parterze mam co 15cm a w łazience co 10 i jest bardzo dobrze. Dlatego skoro panele nieco gorzej przewodzą dałbym też co 10cm.

Podczas dużych mrozów wyczuwa się gołą stopą pętle co 15cm, a co 20 będzie tylko gorzej.

Przy tej powierzchni dużo więcej rurki nie pójdzie a komfort będzie większy i więcej wody w układzie, co też jest z zyskiem dla kieszeni i dla kociołka.