Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja bym tam nie robił.

Salon trzy pętle, pokoje małe po jednej, większy+hol dwie (łącznie), łazienka jedna, kuchnia jedna.

Pętle po ca. 1/3 rolki 200m. Razem 3 rolki. I heja.

@Liwko, a ja mam pod panelami co 25cm, i też jest bardzo dobrze...

Co do płytek OK, moim zdaniem można je traktować trochę jak "grzejniczki", mam np. w salonie litą dechę, więc płytka w holu (6m2, otwarty na salon) ma trochę taką funkcję.

Edytowane przez grzeniu666

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

grzeniu, te 25cm to masz może na poddaszu??

Piętro (bez skosów, wyżej poddasze nieużytkowe, GK zasypane celulozą chyba coś 35-40cm).

Ale poczekaj, zerknę do fot żeby nie skłamać z tym rozstawem...

OK, pokój od południa 25, dwa od północy co 20.

Zaworem przy drabince.

Osobiście mam dwa zawory w drabince. Na wejściu i na wyjściu. A to dlatego że mam zamontowaną dodatkowo grzałkę i kiedy chcę nią grzać zakręcam obydwa zawory.

@Liwko zasilanie i powrót masz na dole drabinki, a grzałkę włożoną od góry? Czy może inaczej to zrobiłeś?

Piętro (bez skosów, wyżej poddasze nieużytkowe, GK zasypane celulozą chyba coś 35-40cm).

Ale poczekaj, zerknę do fot żeby nie skłamać z tym rozstawem...

OK, pokój od południa 25, dwa od północy co 20.

pytam. bo mi tak wlasnie wychodzi z OZC ale trochę boję sie dać co 25cm. Więc pewnie stanie na 20cm. Pokój nad garażem (8cm styro na suficie garażu i 7cm na podłodze pokoju) daje co 15cm chociaż z obliczeń wynika ze 20cm wystarczy ale wole dmuchać na zimne

Ja bym tam nie robił.

Salon trzy pętle, pokoje małe po jednej, większy+hol dwie (łącznie), łazienka jedna, kuchnia jedna.

Pętle po ca. 1/3 rolki 200m. Razem 3 rolki. I heja.

@Liwko, a ja mam pod panelami co 25cm, i też jest bardzo dobrze...

Co do płytek OK, moim zdaniem można je traktować trochę jak "grzejniczki", mam np. w salonie litą dechę, więc płytka w holu (6m2, otwarty na salon) ma trochę taką funkcję.

To jakie odstępy zachować w poszczególnych pomieszczeniach, bo już się trochę zakręciłem. Dom będę miał ocieplony następująco:

- Posadzka 12 cm, Ściany 20 cm, strop 35 cm.

Jeszcze co z grzejnikiem łazienkowym (drabinką), bo myślałem, żeby zamontować duży i puścić wodę z rozdzielacza.

Link do projektu jeszcze raz: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kornel

@meczesiu, generalnie to nie apteka, policz jak Ci wyjdzie. Nie wiem gdzie będzie rozdzielacz. Np. dla pokoju 11m2 dla pętli 65mb z dobiegiem 2x4mb wyjdzie rozstaw 100/((65-2x4 )/11)=~20cm.

Powierzchnie masz małą, więc w sumie może bez paranoi z tymi identycznymi długościami pętli, tylko wtedy (przy rozrzucie długości pętli typu 60-100mb) tym bardziej rotametry wskazane.

Policz sobie trochę, a jeśli nie, to @Liwko Ci na pewno poleci @Asolta do obliczenia :D

Jeśli chodzi o drabinkę, to ja tam jestem za drabinką elektryczną (bez podłączania do OP).

@hektor, ja swoje rozstawy mam dla założeń jak pamiętam:

- niska temp. (średnia chyba 30*, m.in. przez te dechy która mam)

- zew. -20* wew. 21*

- i do tego z chyba 10-20% naddatkiem.

Uznałem że to wystarczająco bezpieczne.

Ja ustawiłem temp. zasilania na 36, powrót 26 czyli średnia 31. Mieszkasz już?

Wbrew pozorom Liwko jest dobrym marketingowcem i mam sporo zlecen dzieki jego wypowiedziom, ale jakos tak nie było okazji zeby mu podziekowac

Może wreszcie będzie cię stać na płatny profil. No i może budowanie tak rozbudowanej twojej strony internetowej nie przekroczy roku. Będzie na pewno gdzie posurfować.