hektor80 13.04.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Przy skosach musisz zrobić rzadziej ze względu na kubaturę. Czyli jednak 25?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.04.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Może wreszcie będzie cię stać na płatny profil. No i może budowanie tak rozbudowanej twojej strony internetowej nie przekroczy roku. Będzie na pewno gdzie posurfować. Chcesz surfowac? tylko po co? nadmiar wolnego czasu czy kolejna okazju do hejtu. A przy okazji jak tam lista tych bez płatnego profilu którzy udzielają sie tu na forum dosc aktywnie. Czy naprawdę ich nie dostrzegasz? Moze jakies linki z twoimi komentarzami ich dotyczącymi? Chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Czyli jednak 25?? Raczej tak. Ale to nie apteka jak pisał grzeniu i możesz zrobić co 20, najwyżej przydławisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.04.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Czyli jednak 25?? Je czesto stosuję nawet 30 cm, jezeli straty są małe nie ma sensu zageszczac ponad miarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Chcesz surfowac? tylko po co? Chcę po prostu zobaczyć tą bardzo rozbudowaną stronę, która buduje się niemal od roku, i przez którą do dzisiaj nie możesz założyć PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Je czesto stosuję nawet 30 cm, jezeli straty są małe nie ma sensu zageszczac ponad miarę U siebie w domu? Raczej to inwestor stosuje za twoją namową. Przy jakiejś pomyłce w OZC najwyżej puści sobie w podłogę 50 stopni i po problemie. Będzie ciepło. O braku komfortu chodzenia po tak "rzadkich" pętlach gołą stopą podczas mrozów nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.04.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 U siebie w domu? Raczej to inwestor stosuje za twoją namową. Przy jakiejś pomyłce w OZC najwyżej puści sobie w podłogę 50 stopni i po problemie. Będzie ciepło. O braku komfortu chodzenia po tak "rzadkich" pętlach gołą stopą podczas mrozów nie wspomnę. Brak komfortu?, 50 oC w zasilaniu?, pomyłka ozc ?? nie wiem o czym piszesz. Problem dalej pozostaje, jestes przeciwnikiem obliczen, dziwne ze w obecnych czasach niektórzy mają awersje do wiedzy. Chcesz to dobieraj wszystko na oko, bedziesz miał dokładnie, inni jednak nie mają zaufania do takiego doboru. Był tu jeden taki co nie liczył, a wiedział, nie idz drogą TB, on na forum muratora marnie skonczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 13.04.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 @meczesiu, generalnie to nie apteka, policz jak Ci wyjdzie. Nie wiem gdzie będzie rozdzielacz. Np. dla pokoju 11m2 dla pętli 65mb z dobiegiem 2x4mb wyjdzie rozstaw 100/((65-2x4 )/11)=~20cm. wiem że to nie apteka, ale nie lubię kupować, albo robić dużo na zapas, mogę dać wszędzie podłogówkę co 10 cm, ale skoro 20 też by wystarczyło to po co przepłacać, U mnie liczy się każda złotówka, (oczywiście nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.04.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 wiem że to nie apteka, ale nie lubię kupować, albo robić dużo na zapas, mogę dać wszędzie podłogówkę co 10 cm, ale skoro 20 też by wystarczyło to po co przepłacać, U mnie liczy się każda złotówka, (oczywiście nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność) Masz rację, tyle ze na oko nie da sie tego dobrac. Mniejszy rozstaw to wieksza ilosc pexa, wieksze rozdzielacze, wieksze szafki, ogolnie wieksze koszty. Z drugiej strony masz pewnosc ze będzie działało prawidłowo bez obliczen. Wybór zawsze nalezy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Policz sobie trochę, a jeśli nie, to @Liwko Ci na pewno poleci @Asolta do obliczenia Widzisz grzeniu, chciałeś sobie zażartować, ale na hasło "asolt" zjawiła się od razu ta forumowa pijawka i rozpieprzyła merytoryczną dyskusję. Nie jestem żadnym przeciwnikiem obliczeń, jednak tobie asolt bym za nie nie zapłacił, szkoda pieniędzy. Za te pieniądze wolę wpakować w posadzkę więcej rurki, na pewno wyjdę na tym lepiej. I bujaj się, nie mam zamiaru kopać się dalej z koniem. A teraz starym zwyczajem jak zwykle możesz poskarżyć się adminowi. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 wiem że to nie apteka, ale nie lubię kupować, albo robić dużo na zapas, mogę dać wszędzie podłogówkę co 10 cm, ale skoro 20 też by wystarczyło to po co przepłacać, U mnie liczy się każda złotówka, (oczywiście nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność) Przy tak małej powierzchni zrób jednak nieco gęściej. Mniej wody w układzie może skutkować taktowaniem kotła. Ja przynajmniej tak bym zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.04.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Widzisz grzeniu, chciałeś sobie zażartować, ale na hasło "asolt" zjawiła się od razu ta forumowa pijawka i rozpieprzyła merytoryczną dyskusję. Nie jestem żadnym przeciwnikiem obliczeń, jednak tobie asolt bym za nie nie zapłacił, szkoda pieniędzy. Za te pieniądze wolę wpakować w posadzkę więcej rurki, na pewno wyjdę na tym lepiej. I bujaj się, nie mam zamiaru kopać się dalej z koniem. Teraz jak zwykle możesz poskarżyć się adminowi. Dobór na oko to jest dyskusja merytoryczna? Nie widziałem ze jestes taki zartownis, zgłaszac ciebie do admina? szkoda jego i mojego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.04.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 wiem że to nie apteka, ale nie lubię kupować, albo robić dużo na zapas, mogę dać wszędzie podłogówkę co 10 cm, ale skoro 20 też by wystarczyło to po co przepłacać, U mnie liczy się każda złotówka, (oczywiście nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność) Skoro kupujesz Victrixa 12 (zakładam że wersję ERP) z "mądrą" pompą, masz małą powierzchnię i nie masz drewna na podłodze, to ja na twoim miejscu (nie mając czasu/chęci na obliczenia) robiłbym tak jak pisałem: 3 rolki PEXa 200m, z tego zrobić 9 pętli (długości w przedziale max 50-90mb) i ułożyć łazienka/panele/płytki co 10/15/20). Średni wyjdzie ca. co 15. Powinno to chodzić na temperaturze (śr.) 30*, a w razie czego (długie mega mrozy, partackie ocieplenie) kocioł podbije trochę wyżej i też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 14.04.2016 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 ułożyć łazienka/panele/płytki co 10/15/20). Średni wyjdzie ca. co 15. Powinno to chodzić na temperaturze (śr.) 30*, A czy ktoś by podpowiedział ile wat oddaje metr kwadratowy takiego"grzejnika" ? Pod rurkami jest 12cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.04.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 A czy ktoś by podpowiedział ile wat oddaje metr kwadratowy takiego"grzejnika" ? Pod rurkami jest 12cm styropianu. około str 55: http://www.roth-polska.com/files/Katalog_ROTH_FHS30.03.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 27.04.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Witam kolegów po dłuższej nieobecności na FM.Po przeczytaniu wielu stron o ogrzewani podłogowym. Mam wykonać u siebie OP. na ok 100m2 domu.-powiedzmy ogólnikowo -średnio docieplonym-15 cm dobrego styro.Tak jak sugerują koledzy -planuję-obwody do 100mb-8 obwodów + drabinkaPex 16 Wavin -800mbŁazienka ok-10cm- reszta ok 15 odległości rurek.Mam pytanie dot. rozdzielacza -koledzy polecają min.-Capricorn Premium 1 - ale wybrać z belkami mosiężnymi czy stal nierdzewna ?Cena podobna rozdzielacz kpl.10 obw- ok. 600-700 złProszę o odpowiedz w sprawie rozdzielacza -Capricon- czy inny? [bez wywodów w sprawie projektu itp...]Gdzie kupowaliście materiał ?[ może być na priv- by nie robić reklamy]Pozdrawiam Zenon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.04.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Nie bierz Capricorna, dla mnie to syf (plastikowe, urywające się przepływomierze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.04.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Niestety muszę się zgodzić z przedmówcą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon1 28.04.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jaki rozdzielacz kupić by nie mieć problemów ?Capricorn Premium 1 - wydawał się dla mnie dobry- niby polska firma -kpl- zawory zasilania-odpowietrzniki,kraniki- przepływomierze na górnej belce-zawory termostatyczne na dolnej.Co proponujecie Kan czy inny?. Najlepiej kpl by zamontować samemu w szafce. Jaki model -odpowiednik Capricorn Premium 1Wydawało mi się że czytałem- obecnie nie mogę odszukać pozytywne opinie Asolta o rozdzielaczach Capricornin [może się mylę?- jak tak to przepraszam] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.04.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jak wybierzesz Kan, to dostaniesz w bonusie wsparcie forumowego kolegi, który reprezentuje Kan:yes: PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts