Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może wreszcie będzie cię stać na płatny profil. No i może budowanie tak rozbudowanej twojej strony internetowej nie przekroczy roku. Będzie na pewno gdzie posurfować.

Chcesz surfowac? tylko po co? nadmiar wolnego czasu czy kolejna okazju do hejtu. A przy okazji jak tam lista tych bez płatnego profilu którzy udzielają sie tu na forum dosc aktywnie. Czy naprawdę ich nie dostrzegasz? Moze jakies linki z twoimi komentarzami ich dotyczącymi? Chętnie poczytam.

Je czesto stosuję nawet 30 cm, jezeli straty są małe nie ma sensu zageszczac ponad miarę

U siebie w domu?

Raczej to inwestor stosuje za twoją namową. Przy jakiejś pomyłce w OZC najwyżej puści sobie w podłogę 50 stopni i po problemie. Będzie ciepło. O braku komfortu chodzenia po tak "rzadkich" pętlach gołą stopą podczas mrozów nie wspomnę.

U siebie w domu?

Raczej to inwestor stosuje za twoją namową. Przy jakiejś pomyłce w OZC najwyżej puści sobie w podłogę 50 stopni i po problemie. Będzie ciepło. O braku komfortu chodzenia po tak "rzadkich" pętlach gołą stopą podczas mrozów nie wspomnę.

Brak komfortu?, 50 oC w zasilaniu?, pomyłka ozc ?? nie wiem o czym piszesz. Problem dalej pozostaje, jestes przeciwnikiem obliczen, dziwne ze w obecnych czasach niektórzy mają awersje do wiedzy. Chcesz to dobieraj wszystko na oko, bedziesz miał dokładnie, inni jednak nie mają zaufania do takiego doboru. Był tu jeden taki co nie liczył, a wiedział, nie idz drogą TB, on na forum muratora marnie skonczył.

@meczesiu, generalnie to nie apteka, policz jak Ci wyjdzie. Nie wiem gdzie będzie rozdzielacz. Np. dla pokoju 11m2 dla pętli 65mb z dobiegiem 2x4mb wyjdzie rozstaw 100/((65-2x4 )/11)=~20cm.

wiem że to nie apteka, ale nie lubię kupować, albo robić dużo na zapas, mogę dać wszędzie podłogówkę co 10 cm, ale skoro 20 też by wystarczyło to po co przepłacać, U mnie liczy się każda złotówka, (oczywiście nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność)

wiem że to nie apteka, ale nie lubię kupować, albo robić dużo na zapas, mogę dać wszędzie podłogówkę co 10 cm, ale skoro 20 też by wystarczyło to po co przepłacać, U mnie liczy się każda złotówka, (oczywiście nie ma co wpadać ze skrajności w skrajność)

Masz rację, tyle ze na oko nie da sie tego dobrac. Mniejszy rozstaw to wieksza ilosc pexa, wieksze rozdzielacze, wieksze szafki, ogolnie wieksze koszty. Z drugiej strony masz pewnosc ze będzie działało prawidłowo bez obliczen. Wybór zawsze nalezy do inwestora.

Policz sobie trochę, a jeśli nie, to @Liwko Ci na pewno poleci @Asolta do obliczenia :D

Widzisz grzeniu, chciałeś sobie zażartować, ale na hasło "asolt" zjawiła się od razu ta forumowa pijawka i rozpieprzyła merytoryczną dyskusję. :rolleyes:

Nie jestem żadnym przeciwnikiem obliczeń, jednak tobie asolt bym za nie nie zapłacił, szkoda pieniędzy. Za te pieniądze wolę wpakować w posadzkę więcej rurki, na pewno wyjdę na tym lepiej.

I bujaj się, nie mam zamiaru kopać się dalej z koniem.

A teraz starym zwyczajem jak zwykle możesz poskarżyć się adminowi.

Edytowane przez Liwko

Przy tak małej powierzchni zrób jednak nieco gęściej. Mniej wody w układzie może skutkować taktowaniem kotła. Ja przynajmniej tak bym zrobił.

Widzisz grzeniu, chciałeś sobie zażartować, ale na hasło "asolt" zjawiła się od razu ta forumowa pijawka i rozpieprzyła merytoryczną dyskusję. :rolleyes:

Nie jestem żadnym przeciwnikiem obliczeń, jednak tobie asolt bym za nie nie zapłacił, szkoda pieniędzy. Za te pieniądze wolę wpakować w posadzkę więcej rurki, na pewno wyjdę na tym lepiej.

I bujaj się, nie mam zamiaru kopać się dalej z koniem.

Teraz jak zwykle możesz poskarżyć się adminowi.

Dobór na oko to jest dyskusja merytoryczna? Nie widziałem ze jestes taki zartownis, zgłaszac ciebie do admina? szkoda jego i mojego czasu

Skoro kupujesz Victrixa 12 (zakładam że wersję ERP) z "mądrą" pompą, masz małą powierzchnię i nie masz drewna na podłodze, to ja na twoim miejscu (nie mając czasu/chęci na obliczenia) robiłbym tak jak pisałem: 3 rolki PEXa 200m, z tego zrobić 9 pętli (długości w przedziale max 50-90mb) i ułożyć łazienka/panele/płytki co 10/15/20). Średni wyjdzie ca. co 15. Powinno to chodzić na temperaturze (śr.) 30*, a w razie czego (długie mega mrozy, partackie ocieplenie) kocioł podbije trochę wyżej i też będzie dobrze.

• 2 weeks później...

Witam kolegów po dłuższej nieobecności na FM.

Po przeczytaniu wielu stron o ogrzewani podłogowym.

Mam wykonać u siebie OP. na ok 100m2 domu.-powiedzmy ogólnikowo -średnio docieplonym-15 cm dobrego styro.

Tak jak sugerują koledzy -planuję-obwody do 100mb-8 obwodów + drabinka

Pex 16 Wavin -800mb

Łazienka ok-10cm- reszta ok 15 odległości rurek.

Mam pytanie dot. rozdzielacza -koledzy polecają min.-Capricorn Premium 1 - ale wybrać z belkami mosiężnymi czy stal nierdzewna ?

Cena podobna rozdzielacz kpl.10 obw- ok. 600-700 zł

Proszę o odpowiedz w sprawie rozdzielacza -Capricon- czy inny? [bez wywodów w sprawie projektu itp...]

Gdzie kupowaliście materiał ?[ może być na priv- by nie robić reklamy]

Pozdrawiam Zenon

Jaki rozdzielacz kupić by nie mieć problemów ?

Capricorn Premium 1 - wydawał się dla mnie dobry- niby polska firma -kpl- zawory zasilania-odpowietrzniki,kraniki- przepływomierze na górnej belce-zawory termostatyczne na dolnej.Co proponujecie Kan czy inny?. Najlepiej kpl by zamontować samemu w szafce.

Jaki model -odpowiednik Capricorn Premium 1

Wydawało mi się że czytałem- obecnie nie mogę odszukać pozytywne opinie Asolta o rozdzielaczach Capricornin [może się mylę?- jak tak to przepraszam]