wg39070 17.10.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Liwko, Ty jednak dobrze stałeś z polskiego ...ale za drzwiami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.10.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Dziękuję, nie mam pytań. Pieniądze wywalone w błoto. Więc nie pisz więcej, że pompki prze rozdzielaczu to oczywistość, BO TAK NIE JEST! To że ty je łyknąłeś jak owieczka, nie znaczy, że inni powinni to robić. Pogadamy za kilka lat baranku, jak te max obciążone pompy kotłów gazowych zaczną siadać. Oczywiście po gwarancji, bo tak umiłowany przez Polaków viessman daje tylko 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Pogadamy za kilka lat baranku, jak te max obciążone pompy kotłów gazowych zaczną siadać. Oczywiście po gwarancji, bo tak umiłowany przez Polaków viessman daje tylko 2 lata. Żałosny argument. Moja pompa kosztuje około 100zł, więc mógłbym sobie ich pięć w tym czasie wymienić. Na razie moja pracuje 7 lat, jak pierwsza padnie to obiecuję cię o tym poinformować. Jeszcze raz to powiem. NIE PISZ GŁUPOT!, ŻE PRZY ROZDZIELACZACH DODATKOWE POMPKI TO OCZYWISTOŚĆ, BO TAK NIE JEST! Owszem, czasami są potrzebne, ALE NIE ZAWSZE! Drukowanymi dotarło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.10.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Żałosny argument. Moja pompa kosztuje około 100zł, więc mógłbym sobie ich pięć w tym czasie wymienić. Na razie moja pracuje 7 lat, jak pierwsza padnie to obiecuję cię o tym poinformować. Jeszcze raz to powiem. NIE PISZ GŁUPOT!, ŻE PRZY ROZDZIELACZACH DODATKOWE POMPKI TO OCZYWISTOŚĆ, BO TAK NIE JEST! Owszem, czasami są potrzebne, ALE NIE ZAWSZE! Drukowanymi dotarło? Coś Ty się chłopie czepił tej oczywistości. Napisałem ot tak a Ty zrobileś z tego wielkie halo. Nikt tylko Ty. Drukowanymi nie musisz pisac, ja bylem dobry z polskiego. A pompy przy rozdzielaczach polecam każdemu nie chytremu inwestorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.10.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Napisz jeszcze Liwko, która to pompa i do jakiego kotła kosztuje stówę oraz ile metrów podłogówki owa napędza. Może się wtedy wiele wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Czyli to nie jest już oczywistość? Uff... Moja pompka o mocy 45W ogarnia podłogówkę na 133m2. Co tu chcesz więcej wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.10.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Czyli to nie jest już oczywistość? Uff... Moja pompka o mocy 45W ogarnia podłogówkę na 133m2. Co tu chcesz więcej wiedzieć? Rozumiem, że te 45 watów pobiera pompa zamontowaa w kotle, bo innej "oczywiscie" nie masz. Napisz jaki to kocioł gazowy posiada tak tanią w kupnie pompę obiegową i ile metrów rurki tkwi w posadzce na tych 133 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Rozumiem, że te 45 watów pobiera pompa zamontowaa w kotle, bo innej "oczywiscie" nie masz. Napisz jaki to kocioł gazowy posiada tak tanią w kupnie pompę obiegową i ile metrów rurki tkwi w posadzce na tych 133 m2. Przytocz mi jakąś moją wypowiedź, o jakimś kotle. Czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 17.10.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 instaltechnic to co można rozkładać czy poczekać? można rozkładać i rozumiem wykonać potem od razu szlichtę. Zrób próbę ciśnieniową i potem przez czas wylewania i kilka dni wiązania jastrychu trzymaj ciśnienie. Nie będziesz miał rur pozaginanych podczas prac i będzie ok. PS. Skoro dom ma przemarzać i nie będzie ogrzewany nie lepiej poczekać do wiosny? Wtedy i tak w okolicach zera stopni nie będziesz płytek układał. Szlichta bez grzania będzie sporo schła w tych temperaturach i dobrze jak by mokra nie zamarzała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.10.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Przytocz mi jakąś moją wypowiedź, o jakimś kotle. Czekam. W innym wątku poucza o czytaniu ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 W innym wątku poucza o czytaniu ze zrozumieniem Kojarzę gościa z różnych wypisywanych bzdur, chyba niepotrzebnie tracę czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.10.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Kojarzę gościa z różnych wypisywanych bzdur, chyba niepotrzebnie tracę czas. Może nie tak całkiem niepotrzebnie, mniejsza szansa że ktoś te bzdury weźmie na serio. Jednak mi by się nie chciało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.10.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 U mnie jedna pompa obiegowa obsługuje podłogówkę w piwnicy i na parterze, kolejna poddasze. Wszystkie znajdują się w kotłowni. Pompy przy rozdzielaczach są nie potrzebne. Zbędny koszt zakupu, dodatkowe zużycie prądu, dla niektórych uciążliwy odgłos pracy- zwłaszcza w przypadku rozdzielaczy umieszczonych w sypialniach.Cyrkulację poganiam 4W pompką i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 18.10.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Jeden z wykonawców zaproponował mi podłogówkę na systemie i rurkach firmy Empur. http://www.empur.com/heatingpipes.html Czy ktoś z was spotkał sie z takim systemem? U nas kompletnie nieznany bo szukałam na internecie, za to dość popularny w Niemczech i chyba tylko tam. Firma robiła tam przez kilka lat i próbują to też zaszczepić u nas. Cenowo wychodzi 30% mniej niż na alupexach. Na muratorze nie znalazłam ani jednego tematu o tym systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.10.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Przytocz mi jakąś moją wypowiedź, o jakimś kotle. Czekam. Napisałem, że mam dwa rozdzielacze z pompami to gadasz po co te pompy. Ty masz jedną pompę obiegową i tą w kotle (chyba że nie grzejesz gazem) czyli ja mam tylko o jedną więcej niż Ty. O co ten raban. Dobrze ktoś napisał żeby Ci napisać, że dostalem te pompy gratis to wtedy padł by inny zestaw pytań. Ja włączam kocioł i w mgnieniu oka woda dociera w najdalsze zakątki a wy na pompach z kotła ile czekacie i na jakich obrotach zapyla ta kotlowa. Na maxa ile fabryka dała. Powodzenia. Ludzie rozsądnie myślący nie będą żałować kasy na dodatkową pompę dlatego, gdyż są ...rozsądni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.10.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 A ludzie głupi będą powielać, że pompa przy rozdzielaczu to rzecz oczywista. Tak jest, czy nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Napisałem, że mam dwa rozdzielacze z pompami to gadasz po co te pompy. Ty masz jedną pompę obiegową i tą w kotle (chyba że nie grzejesz gazem) czyli ja mam tylko o jedną więcej niż Ty. O co ten raban. Dobrze ktoś napisał żeby Ci napisać, że dostalem te pompy gratis to wtedy padł by inny zestaw pytań. Ja włączam kocioł i w mgnieniu oka woda dociera w najdalsze zakątki a wy na pompach z kotła ile czekacie i na jakich obrotach zapyla ta kotlowa. Na maxa ile fabryka dała. Powodzenia. Ludzie rozsądnie myślący nie będą żałować kasy na dodatkową pompę dlatego, gdyż są ...rozsądni. Liwko grzeje pompą ciepła, nie gazem i jak pisał, ma jedną pompę, a nie dwie. Co to tego tekstu że u Ciebie woda "w mgnieniu oka" dociera w "najdalsze zakątki" to znów dajesz popis swej indolencji... Możesz powiedzieć, jakie masz przepływy w instalacji, że u Ciebie jest w "mgnieniu oka" ? Może jeszcze pokusisz się o stwierdzenie, że Twoja podłogówka grzeje szybciej.... Edytowane 18 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 18.10.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Też mam 2 rozdzielacze i pcha to wszystko pompka z pieca immergas na 1 biegu. Rury w sumie jest ponad kilometr w 16 obiegach. W domu grzane od 9 dni, wszędzie ciepło 23 pokazuje na sterowniku od pieca. Woda na podłogę idzie od 25-28stopni. Gazu poszło 24metry /9dni czyli 2,66 na dobę minus ciepła woda 0,87 ( tyle miałem średnio na dobę z sierpnia i września). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 18.10.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Też mam 2 rozdzielacze i pcha to wszystko pompka z pieca immergas na 1 biegu. Rury w sumie jest ponad kilometr w 16 obiegach. W domu grzane od 9 dni, wszędzie ciepło 23 pokazuje na sterowniku od pieca. Woda na podłogę idzie od 25-28stopni. Gazu poszło 24metry /9dni czyli 2,66 na dobę minus ciepła woda 0,87 ( tyle miałem średnio na dobę z sierpnia i września). Czyli samo grzanie 1, 79.[/quoteCzyli samo grzanie 1, 79. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.10.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Też mam 2 rozdzielacze i pcha to wszystko pompka z pieca immergas na 1 biegu. Rury w sumie jest ponad kilometr w 16 obiegach. W domu grzane od 9 dni, wszędzie ciepło 23 pokazuje na sterowniku od pieca. Woda na podłogę idzie od 25-28stopni. Gazu poszło 24metry /9dni czyli 2,66 na dobę minus ciepła woda 0,87 ( tyle miałem średnio na dobę z sierpnia i września). Jaka powierzchnia ogrzewana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts