karolek75 30.10.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Teraz z innej beczki. Jak posiadacze WM mający w domu instalację gazową przechodzą opinię kominiarską, skoro przy gazie wymuszona wentylacja jest niedopuszczalna? Miałem niedawno wizytę kominiarza w związku z odbiorem budynku i powiedział jasno, że w kuchni zasilanej gazem nie wolno montować żadnych wentylatorów elektrycznych w kanale wentylacyjnym. I widzisz w tym absurd? Latem nie działa ale wentyla niet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Teraz z innej beczki. Jak posiadacze WM mający w domu instalację gazową przechodzą opinię kominiarską, skoro przy gazie wymuszona wentylacja jest niedopuszczalna? Miałem niedawno wizytę kominiarza w związku z odbiorem budynku i powiedział jasno, że w kuchni zasilanej gazem nie wolno montować żadnych wentylatorów elektrycznych w kanale wentylacyjnym. Kominiarza masz z epoki Króla Ćwieczka Przeczytaj o urządzeniach gazowych klasy C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 30.10.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Kominiarza masz z epoki Króla Ćwieczka Przeczytaj o urządzeniach gazowych klasy C. Ok, kuchnia gazowa nie jest urządzeniem gazowym klasy C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.10.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Kominiarza masz z epoki Króla Ćwieczka to chyba standard w tym zawodzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) No fakt, jeśli kominiarz myślał o kuchni gazowej, to można go rozgrzeszyć (choć nie wiem, czy wentylacja nawiewno-wywiewna zrównoważona nie jest czasem dopuszczalna), ale nadal kol wg39070 powinien poczytać o urządzeniach klasy C, żeby nie zastanawiać się : Jak posiadacze WM mający w domu instalację gazową przechodzą opinię kominiarską, skoro przy gazie wymuszona wentylacja jest niedopuszczalna EDIT: Poza tym nawet użytkownicy FM potwierdzają" orko: Ja jestem po odbiorze kominiarskim przez Mistrza Kominiarskiego (zwykłego kominiarza nawet nie warto wpuszczać do domu). Kuchnię z kuchenką gazową mam połączoną z salonem. W salonie dwa nawiewy, w kuchni wywiew. Okap pracuje w trybie pochłaniacza. Zero problemów z odbiorem. Podtrzymuję więc swą opinię: kominiarz z średniowiecza.... Edytowane 30 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 30.10.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 pytanie do Kan-therm lub innych którzy mogą mi to wyjasnić oglądałem ostatnio tabele w pradnikach (strona internetowa) kan-therm 1. tabela szybki dobór roztawu rur 2.wydajności ogrzewanie podłogowe dla Fm 35stC i teraz pytanie z tabeli 1 przy założeniu zasil/pow 35/25 dla roztawu 0,10m i R 0,00 q=55-60 W/m2 - 20stC w tabeli 2 dla tych samych parametrów tylko pojawia się TFm 35st C q=90 w/m2 skąd wynika ta rozbieżność? chyba że TFm to średni (35+25)/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 30.10.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Panowie u nas na piętrze złożyło się tak że ukladamy styropian na podłodze w dwóch warstwach, niestety ta górna warstwa jest bardzo cieńka tj ma 1 cm lub 2 cm. Czy istnieją jakieś przeciwskazania żeby tą górną warstwe przyklejać do tej dolnej np klejem w piance do styropianu? Mąż obawia sie że ta górna warstwa będzie sie podnosić razem z rurkami podłgówki i spinkami. Wszyscy tu piszą o układaniu styropianu w warstwach na zakładke ale nikt nie wspomniał o ich sklejeniu razem jesli są bardzo cieńkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 30.10.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Po co chcecie je kleić ?Styropian układa się na zakładkę od gruntu, żeby kłaść w drugiej warstwie instalacje i nie było mostków do chudziaka.To na pewno styropian na podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.10.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Po co chcecie je kleić ? Styropian układa się na zakładkę od gruntu, żeby kłaść w drugiej warstwie instalacje i nie było mostków do chudziaka. To na pewno styropian na podłogę ? Po to chociazby aby uszczelnic wszystkie szczeliny które wynikają z niedokladnego przycięcia, szczegolnie przy rurach instalacji elektrycznej, odkurzacza, ciezko jest super dokładnie przyciąc styropian, niektórzy uzupelniają to piaskiem ktorzy z izolacyjnoscia ma niewiele wspolnego, oraz jak Aaricia słusznie zauwazyła aby rurki nie podnosiły wierzchniej warstwy styropianu. Widziałem nieraz takie wynalazki jak dociskanie rurek deskami i pustakami Edytowane 30 Października 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 30.10.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) No właśnie, głowną przyczyną tego pomysłu jest możliwość unoszenia sie tej cienkiej warstwy styropianu. Po sklejeniu nie ma takiej szansy. Jakieś przeciwskazania ? Między rurki sypią nam perlit chociaż dziadostwo to, strasznie sie pyli i wszedzie wchodzi. I chyba nie wyjdzie taniej niż pianka. Edytowane 30 Października 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.10.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 No właśnie, głowną przyczyną tego pomysłu jest możliwość unoszenia sie tej cienkiej warstwy styropianu. Po sklejeniu nie ma takiej szansy. Jakieś przeciwskazania ? Między rurki sypią nam perlit chociaż dziadostwo to, strasznie sie pyli i wszedzie wchodzi. I chyba nie wyjdzie taniej niż pianka. Jak najbardziej klej, wszędzie gdzie unoszenie może szkodzić, tylko dociskaj płyty (czymś, mi zostałą sporo silikatów 8cm których do tego używałem) na czas wiązania pianki, aby się pustki nie robiły między warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.10.2016 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 pytanie do Kan-therm lub innych którzy mogą mi to wyjasnić oglądałem ostatnio tabele w pradnikach (strona internetowa) kan-therm 1. tabela szybki dobór roztawu rur [ATTACH=CONFIG]371507[/ATTACH] 2.wydajności ogrzewanie podłogowe dla Fm 35stC [ATTACH=CONFIG]371508[/ATTACH] i teraz pytanie z tabeli 1 przy założeniu zasil/pow 35/25 dla roztawu 0,10m i R 0,00 q=55-60 W/m2 - 20stC w tabeli 2 dla tych samych parametrów tylko pojawia się TFm 35st C q=90 w/m2 skąd wynika ta rozbieżność? chyba że TFm to średni (35+25)/2 Chyba taki musi być, t_Fm to średnia (i to by pasowało), sama temp zasilania lub powrotu byłaby przecież niewystarczająca (od obu zależy wydajność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.10.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Najlepiej by było gdy: -wszystkie pomieszczenia miały oddzielne pętle (jedna lub kilka w zaleznosci od obliczen) ... -izolowanie dobiegów na całej długosci od rozdzielacza do początku petli otuliną np. 18/6 Polimeryzowałbym... Po co np. korytarz otwarty na salon otwarty na kuchnię mają mieć osobne pętle? Dlaczego "ślepo" nie grupować np. mikrych sąsiadujących pomieszczeń? Przykłady (całkiem zwyczajne jak sądzę): - od rozdzielacza jest do małej (4m2) łazienki 2mb, a do małego (4m2) wiatrołapu 4mb, można oba spokojnie obskoczyć pętlą <70mb (oczywiści łazienka po stronie zasilania). Dlaczego nie? Aby móc sterować osobno (po co?)? - od rozdzielacza korytarzem (podłużnym holem) szerokim ca. 1,5m, rury idą do salonu (3 pętle bo deska), pętla do kuchni, dodatkowo do wiatrołapu, razem 10 nitek (robi się rozstaw 15cm, podłoga płytki). Upychać dla idei je po otulinach i dawać gdzieś między tymi otulinami osobną pętelkę dla samego korytarza? Na mój gust bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Polimeryzowałbym... .... Upychać dla idei je po otulinach i dawać gdzieś między tymi otulinami osobną pętelkę dla samego korytarza? Na mój gust bezsens. Na swoje porady dajesz gwarancje i w przypadku mieprawidłowego działania pokrywasz koszty przeróbki?. Mozna radzic na forum bez zadnej odpowiedzialnosci za poradę.U siebie mozesz zrobic jak uwazasz, ale innym chyba juz nie, podpiszesz sie pod projektem, przyjmniesz odpowiedzialnosc za zła doradę. Zasady które podałem są ogolne, to czy w danym przypadku zastosujemy zalezy od konkretnego przypadku. Nad kazdym przypadkiem trzeba sie zastanowic, mozliwe są pewne odstepstwa, zawsze jest potrzebny zdrowy rozsadek i wynikajaca z niego sztuka kompromisu pomiedzy poszczegolnymi zasadami. Jak rozumiem zaprojektowałes juz wiele instalacji i je zrealizowałes, wiec masz wyniki obserwacji, ja równiez wiele instalacji zaprojektowałem i wykonałem (moze nie osobiscie) wiele regulowałem hydraulicznie i wszystkie działają prawidłowo pomimo jak twierdzisz bezsensownych rozwiązan. Wracajac do tych otulin, to miałem wiele zapytan jak wyregulowac podłogówke w korytarzu przez który przechodzą dobiegi petli do wszystkich pomiesczen, który to korytarz jest notorycznie przegrzewany bo zaoszczedzono/posłuchano doradców i nie zastosowano otulin na dobiegach. Przy okazji w takich przypadkach wychodza czasem niedogrzania pomieszczen co wymaga z kolei albo podniesienia biegu pompy lub Tz, a co dodatkowo wzmaga przegrzanie korytarza który notabene ma stosunkowo małe straty i (błedne) koło sie zamyka. Czekam na Twoją doradę co nalezy zrobic w takim przypadku, skoro tak ochoczo krytykujesz to poradz. Edytowane 31 Października 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 31.10.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Polimeryzowałbym... Po co np. korytarz otwarty na salon otwarty na kuchnię mają mieć osobne pętle? Dlaczego "ślepo" nie grupować np. mikrych sąsiadujących pomieszczeń? Przykłady (całkiem zwyczajne jak sądzę): - od rozdzielacza jest do małej (4m2) łazienki 2mb, a do małego (4m2) wiatrołapu 4mb, można oba spokojnie obskoczyć pętlą <70mb (oczywiści łazienka po stronie zasilania). Dlaczego nie? Aby móc sterować osobno (po co?)? - od rozdzielacza korytarzem (podłużnym holem) szerokim ca. 1,5m, rury idą do salonu (3 pętle bo deska), pętla do kuchni, dodatkowo do wiatrołapu, razem 10 nitek (robi się rozstaw 15cm, podłoga płytki). Upychać dla idei je po otulinach i dawać gdzieś między tymi otulinami osobną pętelkę dla samego korytarza? Na mój gust bezsens.Ja wszystkie dobiegi dałem w otulinie w środkowej warstwie styro(5-4-5), inaczej miałbym problem z łazienką i korytarzem, przez które to pomieszczenia idą wszystkie dobiegi. Każde pomieszczenie ma swoją pętle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 31.10.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Na swoje porady dajesz gwarancje i w przypadku mieprawidłowego działania pokrywasz koszty przeróbki?. Mozna radzic na forum bez zadnej odpowiedzialnosci za poradę.U siebie mozesz zrobic jak uwazasz, ale innym chyba juz nie, podpiszesz sie pod projektem, przyjmniesz odpowiedzialnosc za zła doradę. Zasady które podałem są ogolne, to czy w danym przypadku zastosujemy zalezy od konkretnego przypadku. Nad kazdym przypadkiem trzeba sie zastanowic, mozliwe są pewne odstepstwa, zawsze jest potrzebny zdrowy rozsadek i wynikajaca z niego sztuka kompromisu pomiedzy poszczegolnymi zasadami. Jak rozumiem zaprojektowałes juz wiele instalacji i je zrealizowałes, wiec masz wyniki obserwacji, ja równiez wiele instalacji zaprojektowałem i wykonałem (moze nie osobiscie) wiele regulowałem hydraulicznie i wszystkie działają prawidłowo pomimo jak twierdzisz bezsensownych rozwiązan. Wracajac do tych otulin, to miałem wiele zapytan jak wyregulowac podłogówke w korytarzu przez który przechodzą dobiegi petli do wszystkich pomiesczen, który to korytarz jest notorycznie przegrzewany bo zaoszczedzono/posłuchano doradców i nie zastosowano otulin na dobiegach. Przy okazji w takich przypadkach wychodza czasem niedogrzania pomieszczen co wymaga z kolei albo podniesienia biegu pompy lub Tz, a co dodatkowo wzmaga przegrzanie korytarza który notabene ma stosunkowo małe straty i (błedne) koło sie zamyka. Czekam na Twoją doradę co nalezy zrobic w takim przypadku, skoro tak ochoczo krytykujesz to poradz. Nie twierdzę że otuliny na dobiegachj są zawsze zbędne (napisałeś "Najlepiej by było gdy"), lecz że mogą być zbędne (na mój nos częściej). To jest temat "Podłogówka samemu", zaprojektowałem i użytkuję dla siebie (rodziny). Zaobserwowałem również że to zdecydowanie (przynajmniej u mnie) jak to się mówi "nie apteka" (z różnych względów czasowo zmieniałem ustawienia, żadnych sensacji nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Nie twierdzę że otuliny na dobiegachj są zawsze zbędne (napisałeś "Najlepiej by było gdy"), lecz że mogą być zbędne (na mój nos częściej). To jest temat "Podłogówka samemu", zaprojektowałem i użytkuję dla siebie (rodziny). Zaobserwowałem również że to zdecydowanie (przynajmniej u mnie) jak to się mówi "nie apteka" (z różnych względów czasowo zmieniałem ustawienia, żadnych sensacji nie było. Czy podłogowka samemu czy nie to nie ma znaczenia, zawsze powinna byc zaprojektowana i wykonana najlepiej jak to mozliwe, jak mówi przysłowie "lepsze jest wrogiem dobrego" Co do Twojego nosa to obawiam sie ze akuat nos niewiele ma do powiedzenia jesli to tak mozna okreslic w sprawie stosowania otulin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 31.10.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Czy podłogowka samemu czy nie to nie ma znaczenia, zawsze powinna byc zaprojektowana i wykonana najlepiej jak to mozliwe Pytaie o sens, a zawsze można jeszcze lepiej. Po prostu uważam że kapkę przesadzasz z tą dokładnością, ale to nic złego, troche lepiej i drożej, też zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.10.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Pytaie o sens, a zawsze można jeszcze lepiej. Po prostu uważam że kapkę przesadzasz z tą dokładnością, ale to nic złego, troche lepiej i drożej, też zadziała W projektowaniu nie mozna nie przesadzac z dokładnoscią, albo sie cos liczy i wykonuje zgodnie z projektem albo wg własnego widzimisię. Jak wczesniej napisałem kazdy u siebie moze zrobic po swojemu i pretensje bedzie miał tylko do siebie. Jak na takie rozwiązanie nie przystanę, tym bardziej ze sie ono sprawdza w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 31.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Wczesniej gadaliscie na temat garazu wiec jeszcze ja zapytam.. chce miec 8-10stopni co lepsze rurki co 30-40cm czy grzejnik?Jakies argumenty za jednym albo drugim rozwiazaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts