Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planuję podłogówkę z powietrzną pompą ciepła. Latem, podczas większych upałów, chciałbym wykorzystywać podłogówkę do chłodzenia domu. Czy projekt podłogówki (np. od kolegi asolta) i zawarte w nim obliczenia uwzględniają chłodzenie czy tylko grzanie ? Podobno skuteczne chłodzenie podłogówką wymaga większego zagęszczenia pętli (np. rozstaw 10 cm po całości), czy to prawda ?

Planuję podłogówkę z powietrzną pompą ciepła. Latem, podczas większych upałów, chciałbym wykorzystywać podłogówkę do chłodzenia domu. Czy projekt podłogówki (np. od kolegi asolta) i zawarte w nim obliczenia uwzględniają chłodzenie czy tylko grzanie ? Podobno skuteczne chłodzenie podłogówką wymaga większego zagęszczenia pętli (np. rozstaw 10 cm po całości), czy to prawda ?

Chłodzenie domu podłogówką to śliski temat.;) Potrzebne będzie wyrafinowane sterowanie.

Pozdrawiam

Cezary

Planuję podłogówkę z powietrzną pompą ciepła. Latem, podczas większych upałów, chciałbym wykorzystywać podłogó

wkę do chłodzenia domu. Czy projekt podłogówki (np. od kolegi asolta) i zawarte w nim obliczenia uwzględniają chłodzenie czy tylko grzanie ? Podobno skuteczne chłodzenie podłogówką wymaga większego zagęszczenia pętli (np. rozstaw 10 cm po całości), czy to prawda ?

Chodzenie nawet latem po lodowatej podłodze to średnia przyjemność. Zamontuj klimę inverter. Polecam, sprawdza się i w lecie i zimie.

Chłodzenie domu podłogówką to śliski temat.;) Potrzebne będzie wyrafinowane sterowanie.

Są na forum osoby, które wykorzystują podłogówkę do schładzania wnętrza domu i nie stosują żadnego dodatkowego sterowania. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przesadzać z temperaturą zasilania podłogi (np. zasilanie w okolicach 15-16 stopni) i powinno być ok...tak sądzę :)

Chodzenie nawet latem po lodowatej podłodze to średnia przyjemność. Zamontuj klimę inverter. Polecam, sprawdza się i w lecie i zimie.

No właśnie nie cierpię wszelkiego rodzaju klimatyzacji, klimakonwektorów i innych urządzeń dmuchających zimnym powietrzem i/lub wysuszających powietrze. Dlatego skupiam się na chłodzeniu podłogówką. Nie chodzi mi o to, żeby jakoś maksymalnie schładzać wnętrze domu, chciałbym tylko utrzymywać względny komfort podczas długich, letnich upałów. Chłodzenie mógłbym włączać np. w godzinach nocnych, albo w ciągu dnia jak wszyscy domownicy są w pracy lub w szkole.

Cześć,

Powoli zabieram się za podłogówkę (w projekcie były grzejniki) w moim domku i mam kilka pytań dotyczących umieszczenia rozdzielacza.

Domek parterowy, poddasze nieużytkowe, powierzchnia ok. 150m2. Wiem, że optymalnie byłoby, żeby był gdzieś w miejscu umożliwiającym wykonanie w miarę równych pętli. Problem w tym, że w projekcie była kotłownia na groszek :oops: umieszczona w rogu budynku (teraz stanie tam pompa ciepła). Niestety jeśli umieszczę tam rozdzielacz zejdzie mi po 20-30 metrów samych dobiegów.

Wymyśliłem, że może zrobić rozdzielacz w szafie w sypialni - i tu pytanie do praktyków: czy mi się sypialnia/szafa nie ugotuje i czy coś z tego rozdzielacza może być słychać. Żona jest strasznie pod tym względem wyczulona i wiem, że żyć mi nie da jak będzie słychać szum wody.

Wyglądałoby to mniej więcej tak:

gdzie rozdzielacz..jpg

Następna sprawa to czy zrobić wszystko na jednym rozdzielaczu 14-obwodowym czy lepiej dwa mniejsze - jeden w szafie, drugi w "kotłowni"?

Wszelkie podpowiedzi mile widziane:rolleyes:

Cześć,

Powoli zabieram się za podłogówkę (w projekcie były grzejniki) w moim domku i mam kilka pytań dotyczących umieszczenia rozdzielacza.

Domek parterowy, poddasze nieużytkowe, powierzchnia ok. 150m2. Wiem, że optymalnie byłoby, żeby był gdzieś w miejscu umożliwiającym wykonanie w miarę równych pętli. Problem w tym, że w projekcie była kotłownia na groszek :oops: umieszczona w rogu budynku (teraz stanie tam pompa ciepła). Niestety jeśli umieszczę tam rozdzielacz zejdzie mi po 20-30 metrów samych dobiegów.

Wymyśliłem, że może zrobić rozdzielacz w szafie w sypialni - i tu pytanie do praktyków: czy mi się sypialnia/szafa nie ugotuje i czy coś z tego rozdzielacza może być słychać. Żona jest strasznie pod tym względem wyczulona i wiem, że żyć mi nie da jak będzie słychać szum wody.

Wyglądałoby to mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]378083[/ATTACH]

Następna sprawa to czy zrobić wszystko na jednym rozdzielaczu 14-obwodowym czy lepiej dwa mniejsze - jeden w szafie, drugi w "kotłowni"?

Wszelkie podpowiedzi mile widziane:rolleyes:

Zacznę od końca lepiej zrobić na dwóch mnieszych.

U mnie w domu mam wszystkie rozdzielacze w szafach (3 sztuki). Nie zaobserwowałem żadnych niepokojących Cię kwesti. Oczywiście nie mam mieszaczy, pompki obiegowe są w piwnicy.

@nass, w kotłowni masz tylko drzwi na zewnątrz? Ja rozdzielacza (ale 4 obwodowego), w pokoju raczej nie słyszę (jak już się odpowietrzył). W Ciebie bym nie dzielił tylko próbował w kierunku jednego rozdzielacza. Problem może być zmieścić w drzwiach 28 rurek w peszlach/oulinach, więc pod tym względem (i jeśli chodzi o dobiegi też) chyba hol byłoby najlepszy.

Z ugotowaniem szafy/sypialni mogłoby być różnie, zależy jak poizolujesz i rozłożysz rurki. Można to pewnie lepiej lub gorzej policzyć (i wykonać).

Edytowane przez grzeniu666

@nass, w kotłowni masz tylko drzwi na zewnątrz? Ja rozdzielacza (ale 4 obwodowego), w pokoju raczej nie słyszę (jak już się odpowietrzył). W Ciebie bym nie dzielił tylko próbował w kierunku jednego rozdzielacza. Problem może być zmieścić w drzwiach 28 rurek w peszlach/oulinach, więc pod tym względem (i jeśli chodzi o dobiegi też) chyba hol byłoby najlepszy.).

No tak wyszło z tą kotłownią, miał być piec a nie chciałem syfu w domu. Niestety za późno się zreflektowałem i powstała kotłownia, na szczęście komina już nie ma:D

Też wydaje mi się że hol byłby najlepiej, niestety nie mam pomysłu jak ładnie schować szafkę (byłaby na wprost wejścia z wiatrołapu), z drugiej strony kucie w silce...oj już mnie plecy bolą;)

@nass, to może w wiatrołapie (np. w jakiejś szafie tam)? PEXy 16 w otulinie 15/6 (lub 15/4) w ilości 28 nitek (+ 2x np. PEX32 w otulinie) w drzwiach powinny się zmieścić (wtedy wiatro bym może wogólnie nie grzał dedykowaną pętlą).

Albo zrób drzwi do kotłowni od wew. To wogóle mógłby być dobry pomysł (abstrachując od podłogówki).

gdyby nie odległość do kuchni i salonu zrobiłbym rozdzielacz w kotłowni nawet bez drzwi;)

Mam tam zaplanowane instalacje typu pompa, odkurzacz, rekuperator itp.a wejście musiałoby być przez którąś sypialnię. Chyba za szybko zacząłem budować:roll:

A są jakieś przeciwwskazania do dwóch rozdzielaczy? Może jakiś mały bym wcisnął tu

gdzie rozdzielacz.2.jpg

a drugi w kotłowni?

@nass, odległościami to ja bym się nie przejmował, moim zdaniem żaden problem. Ale co, walniesz 28 dziur przy podłodze aby wyjść PEXami z kotłowni (w sumie kilka wierteł do powiedzmy fi 24 i nie widzę przeszkód, też mam silkę)?

Skąd Ci się wzięło te 14 pętli? Co/gdzie chcesz kłaść na podłodze, płytki, deska, niedźwiedź?

Nie mam tylko pewności czy te 14 pętli to dostaniesz na jednym rozdzielaczu (i ew. taką szafkę, jeśli potrzebujesz), i czy przekrój samych belek rozdzielacza nie będzie wąskim gardłem. Ale np. KAN ma nowe rozdzielacze z nierdzewki o większej średnicy wew. belek, tylko widzę max 12 obwodów.

no, w sumie to chciałem wiercić. Wydaje mi się , że silki za bardzo to nie osłabi . 14 pętli wzięło mi się stąd że do salonu, holu i sypialni chcę parkiet przemysłowy i muszę to zasilić niską temperaturą - w salonie wychodzą mi trzy pętle po 70m plus dobiegi, w sypialni południowo wschodniej (narożna) jeden braknie albo będzie bardzo długi. Reszta pomieszczeń po jednej pętli (oprócz skrytki - tam nie będzie ogrzewania).

KAN-a rozdzielaczy nie widziałem większych niż 12, stąd pomysł o podziale.

w salonie wychodzą mi trzy pętle po 70m plus dobiegi, w sypialni południowo wschodniej (narożna) jeden braknie albo będzie bardzo długi. Reszta pomieszczeń po jednej pętli (oprócz skrytki - tam nie będzie ogrzewania).

KAN-a rozdzielaczy nie widziałem większych niż 12, stąd pomysł o podziale.

Witam

Jak już rozważasz system KAN, to zastanów się nad ich rurką BlueFloor 18-2.

Możesz wówczas bezkarnie wydłużyć pętle, nawet do 100m.

Powinno Ci to rozwiązać problem ilości pętli i zastosować standardowy rozdzielacz.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam. Wlasnie wylałem chudziaki, zdarzyłem przed mrozami. I teraz temat podłogówki. Pare pytań do tych co zrobili to sami bo taki mam zamiar.

1. Ile pętli robić na ok 30 m2

2. Jezeli jest termostat pokojowy to steruje 2 pętlami ?

3. Sterowanie tem bezprzewodowe czy przewodowe.

Wiele jest pytan ale narazie starczy.

Pozdrawiam k2adam