teres1719510421 25.01.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Niech poprawi, przez drzwi przepuszczasz rurki na wprost, a nie w poprzek. Peszel / otulina obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.01.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 ja przez dylatacje ciągnąłem tylko zasilnie/powrót. Tak każe książka więc tak zrobiłem. W świetle drzwi nie mam pętli i to niestety skutkuje zimną (zimniejszą) posadzką w tym miejscu. Wygrzewam teraz wylewki i to zauważyłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 25.01.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Niech poprawi, przez drzwi przepuszczasz rurki na wprost, a nie w poprzek. Peszel / otulina obowiązkowo. tylko ze teraz by musial rozbierac cala petle prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 25.01.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 ja przez dylatacje ciągnąłem tylko zasilnie/powrót. Tak każe książka więc tak zrobiłem. W świetle drzwi nie mam pętli i to niestety skutkuje zimną (zimniejszą) posadzką w tym miejscu. Wygrzewam teraz wylewki i to zauważyłem.... No oni tym samym sie tlumacza jak mamy powiedzmy 2 pomieszczenia 10m2 i 5m2 i pomiedzy nie grzejace 0,1m2 (otwor dzwiowy) jaka to robi roznice? A jak gdzies taka petle w peszluz zostawic (częściowo w dylatacji) to cos sie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.01.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 No oni tym samym sie tlumacza jak mamy powiedzmy 2 pomieszczenia 10m2 i 5m2 i pomiedzy nie grzejace 0,1m2 (otwor dzwiowy) jaka to robi roznice? A jak gdzies taka petle w peszluz zostawic (częściowo w dylatacji) to cos sie stanie? Na temp. w pomieszczeniu na pewno to wpływu nie ma. To miejsce będzie po prostu chłodniejsze od reszty i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.01.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 No za pięknie to nie wygląda, ale IMHO nic się nie stanie. Przejście przez dylatacje skosem to nie dramat. Chyba ze 20cm peszla powinno być od dylatacji z każdą stronę (to info łatwo znaleźć, może w poradnikach KAN czy Roth). Jak mniejsze pola czy niższe temperatury w OP tym mniejsze "ruchy" w dylatacjach. Jakieś mikro-straty w temperaturach to żaden temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 25.01.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Te peszle i tak nic nie dają - chyba tylko dobre samopoczucie inwestora - nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby komuś rurka strzeliła na dylatacji - chyba że sam ją przewiercił montując listwę progową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 25.01.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Te peszle i tak nic nie dają - chyba tylko dobre samopoczucie inwestora - nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby komuś rurka strzeliła na dylatacji - chyba że sam ją przewiercił montując listwę progową. Ci moi twierdza tak samo to po co wszędzie o tym piszą? mozna wiedzieć ile juz takich podlogowek robiles/widziales i jaka byla najstarsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.01.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 tylko ze teraz by musial rozbierac cala petle prawda? E no nie wierzę, że nie da rady gdzieś tam dalej przeciągnąć tego kawałka rury. Te peszle i tak nic nie dają - chyba tylko dobre samopoczucie inwestora - nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby komuś rurka strzeliła na dylatacji - chyba że sam ją przewiercił montując listwę progową. Niemniej jednak takie są zalecenia do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 25.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ci moi twierdza tak samo to po co wszędzie o tym piszą? mozna wiedzieć ile juz takich podlogowek robiles/widziales i jaka byla najstarsza? czysty biznes - od producenta przez sklep, wykonawce do klienta końcowego - każdy nabija swoją marże. Peszel/otulinie gdzieś trzeba sprzedać - biznes się kręci - producent produkuje ludzie maja prace etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 25.01.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 czysty biznes - od producenta przez sklep, wykonawce do klienta końcowego - każdy nabija swoją marże. Peszel/otulinie gdzieś trzeba sprzedać - biznes się kręci - producent produkuje ludzie maja prace etc czy ja wiem te peszle kosztuja cennikowo 82 gr/za metr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 25.01.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 19zł za 50m 18/22, 82gr to drogo, pewnie w jakimś hipermarkecie budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 25.01.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 19zł za 50m 18/22, 82gr to drogo, pewnie w jakimś hipermarkecie budowlanym z cennika KANa. Ale i tak stosunkowo niewiele jak na argument ze ktos to daje tylko po to zeby zarobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.01.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Panowie, z rurą można zrobić (zmocować) w dwójnasób, zabetonować na sztywno, albo z luzem pozwalającym na jej ruchy termiczne. Jak z luzem, to rura nie może drzeć o beton bo się przetrze kiedyś, musi mieć otulinę. W dylatacji między płytami wylewki zachodzi to zjawisko bo płyty rozszerzają się i kurczą. Dodatkowo w dylatacjach mogą wystąpić siły ścinające rurkę (klawiszowanie). Otulina na rurze w dylatacji obowiązkowa i dodatkowo uszczelniona, aby jastrych w trakcie wylewania nie zapłynął do wnętrza otuliny. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 26.01.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Panowie, z rurą można zrobić (zmocować) w dwójnasób, zabetonować na sztywno, albo z luzem pozwalającym na jej ruchy termiczne. Jak z luzem, to rura nie może drzeć o beton bo się przetrze kiedyś, musi mieć otulinę. W dylatacji między płytami wylewki zachodzi to zjawisko bo płyty rozszerzają się i kurczą. Dodatkowo w dylatacjach mogą wystąpić siły ścinające rurkę (klawiszowanie). Otulina na rurze w dylatacji obowiązkowa i dodatkowo uszczelniona, aby jastrych w trakcie wylewania nie zapłynął do wnętrza otuliny. Ten instalator twierdzi ze ruchy posadzki w drzwiach są żadne jeśli jest siatka w posadzce tylko posadzka sie rozszerza bardzow kierunku scian dlatego wazna jest dylatacja brzegowa a peszle jego zdaniem są kompletnie niepotrzebne. A dylatacja Waszym zdaniem jaka powinna byc znaczy przerwa na całej głębokości plus ewentualnie profil dylatacyjny czy tylko nacięcie posadzki do głębokości rurek? Dla mnie to drugie rozwiązanie ma sens bo jesli te plyty pracuja wzgledem siebie to cos je trzyma razem i jedna sie nie podniesie wiecej wzglem drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.01.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Ten instalator twierdzi ze ruchy posadzki w drzwiach są żadne jeśli jest siatka w posadzce tylko posadzka sie rozszerza bardzow kierunku scian dlatego wazna jest dylatacja brzegowa a peszle jego zdaniem są kompletnie niepotrzebne. A dylatacja Waszym zdaniem jaka powinna byc znaczy przerwa na całej głębokości plus ewentualnie profil dylatacyjny czy tylko nacięcie posadzki do głębokości rurek? Dla mnie to drugie rozwiązanie ma sens bo jesli te plyty pracuja wzgledem siebie to cos je trzyma razem i jedna sie nie podniesie wiecej wzglem drugiej. Przyznam że ja z instalatorami specjalnie nie dyskutuję. Maja wykonać swoją pracę zgodnie z przewidzianą technologią. A w tym przypadku przewidziana jest otulina, peszel, odpowiedniej długości i szczelnie, na przecięciu płyt. Instalatorom mądrzejszym od instrukcji mówię stanowcze nie. W jastrychach cementowych nacinane są wstępnie dylatacje płyt grzewczych, a reszty dokonuje fizyka, czyli trochę jak przy cięciu szkła. Inaczej powstaną niekontrolowane pęknięcia w miejscach gdzie tego nie chcemy. Jak płyty pracują między sobą to rozciągają 20cm odcinki rurek op w peszlach. Jak brakuje dylatacji to płyty grzewcze rozciągają rurkę op z wielką siłą na długości 5mm. W jastrychach anhydrytowych, przynajmniej u mnie tak zrobiono, dylatacje występują tylko w progach między pomieszczeniami. W salonie mam trzy płyty grzewcze i one nie są zdylatowane między sobą. W trakcie wylewania jastrychu za dylatacje posłużyły paski płyty pilśniowej gr. 5 mm umocowane w pionie z pomocą patyczków do szaszłyków. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 29.01.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 E no nie wierzę, że nie da rady gdzieś tam dalej przeciągnąć tego kawałka rury. Niemniej jednak takie są zalecenia do wykonania. no miejscami tak "starannie" powchodzili w drzwi ze ciezko bedzie ale w kilku miejscach da rade bo to i tak recznie przypinali eh co za dziadostwo.. a same peszle cos izoluje cieplnie w ogole bo najpierw nie dali ich wcale a teraz za duzo ich nawalili wiec sie zastanawiam czy cos nie poskracac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 29.01.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Peszel coś tam izoluje. Spokojnie, to nie apteka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 29.01.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Peszel coś tam izoluje. Spokojnie, to nie apteka no wiem wiem ale i tak czesc musze troche przesunac bo ciezko dobrze zalozyc ja ksie ma nawet dylatacje na rysunku wskazane... a co powiesz na to bo chcialem zeby przy tym rozdzielaczu mi zaizolowali bo tam bedzie komoda to zeby to cieplo jej nie zalatwilo to tez zrobili tylko w peszlach wiec raczej one nie pomoga nie? jak to jeszcze do-izolowac najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.02.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 czy zalewaliście instalację wodą prosto z kranu czy użyliście np. zmiękczacza aby zmniejszyć twardość wody? Kurcze nie pomyślałem o tym wcześniej i zalałem wodą prosto z rurociągu a wodę mam dość twarda tj ok 280 CaCO3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts