Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja przez dylatacje ciągnąłem tylko zasilnie/powrót. Tak każe książka więc tak zrobiłem. W świetle drzwi nie mam pętli i to niestety skutkuje zimną (zimniejszą) posadzką w tym miejscu. Wygrzewam teraz wylewki i to zauważyłem....

No oni tym samym sie tlumacza jak mamy powiedzmy 2 pomieszczenia 10m2 i 5m2 i pomiedzy nie grzejace 0,1m2 (otwor dzwiowy) jaka to robi roznice?

A jak gdzies taka petle w peszluz zostawic (częściowo w dylatacji) to cos sie stanie?

No oni tym samym sie tlumacza jak mamy powiedzmy 2 pomieszczenia 10m2 i 5m2 i pomiedzy nie grzejace 0,1m2 (otwor dzwiowy) jaka to robi roznice?

A jak gdzies taka petle w peszluz zostawic (częściowo w dylatacji) to cos sie stanie?

Na temp. w pomieszczeniu na pewno to wpływu nie ma. To miejsce będzie po prostu chłodniejsze od reszty i tyle...

No za pięknie to nie wygląda, ale IMHO nic się nie stanie. Przejście przez dylatacje skosem to nie dramat. Chyba ze 20cm peszla powinno być od dylatacji z każdą stronę (to info łatwo znaleźć, może w poradnikach KAN czy Roth). Jak mniejsze pola czy niższe temperatury w OP tym mniejsze "ruchy" w dylatacjach. Jakieś mikro-straty w temperaturach to żaden temat.

Te peszle i tak nic nie dają - chyba tylko dobre samopoczucie inwestora - nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby komuś rurka strzeliła na dylatacji - chyba że sam ją przewiercił montując listwę progową.

Ci moi twierdza tak samo to po co wszędzie o tym piszą? mozna wiedzieć ile juz takich podlogowek robiles/widziales i jaka byla najstarsza?

tylko ze teraz by musial rozbierac cala petle prawda?

E no nie wierzę, że nie da rady gdzieś tam dalej przeciągnąć tego kawałka rury.

Te peszle i tak nic nie dają - chyba tylko dobre samopoczucie inwestora - nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby komuś rurka strzeliła na dylatacji - chyba że sam ją przewiercił montując listwę progową.

Niemniej jednak takie są zalecenia do wykonania.

Ci moi twierdza tak samo to po co wszędzie o tym piszą? mozna wiedzieć ile juz takich podlogowek robiles/widziales i jaka byla najstarsza?

czysty biznes - od producenta przez sklep, wykonawce do klienta końcowego - każdy nabija swoją marże. Peszel/otulinie gdzieś trzeba sprzedać - biznes się kręci - producent produkuje ludzie maja prace etc

Panowie, z rurą można zrobić (zmocować) w dwójnasób, zabetonować na sztywno, albo z luzem pozwalającym na jej ruchy termiczne. Jak z luzem, to rura nie może drzeć o beton bo się przetrze kiedyś, musi mieć otulinę. W dylatacji między płytami wylewki zachodzi to zjawisko bo płyty rozszerzają się i kurczą. Dodatkowo w dylatacjach mogą wystąpić siły ścinające rurkę (klawiszowanie).

Otulina na rurze w dylatacji obowiązkowa i dodatkowo uszczelniona, aby jastrych w trakcie wylewania nie zapłynął do wnętrza otuliny.

Pozdrawiam

Cezary

Panowie, z rurą można zrobić (zmocować) w dwójnasób, zabetonować na sztywno, albo z luzem pozwalającym na jej ruchy termiczne. Jak z luzem, to rura nie może drzeć o beton bo się przetrze kiedyś, musi mieć otulinę. W dylatacji między płytami wylewki zachodzi to zjawisko bo płyty rozszerzają się i kurczą. Dodatkowo w dylatacjach mogą wystąpić siły ścinające rurkę (klawiszowanie).

Otulina na rurze w dylatacji obowiązkowa i dodatkowo uszczelniona, aby jastrych w trakcie wylewania nie zapłynął do wnętrza otuliny.

Ten instalator twierdzi ze ruchy posadzki w drzwiach są żadne jeśli jest siatka w posadzce tylko posadzka sie rozszerza bardzow kierunku scian dlatego wazna jest dylatacja brzegowa a peszle jego zdaniem są kompletnie niepotrzebne.

A dylatacja Waszym zdaniem jaka powinna byc znaczy przerwa na całej głębokości plus ewentualnie profil dylatacyjny czy tylko nacięcie posadzki do głębokości rurek? Dla mnie to drugie rozwiązanie ma sens bo jesli te plyty pracuja wzgledem siebie to cos je trzyma razem i jedna sie nie podniesie wiecej wzglem drugiej.

Ten instalator twierdzi ze ruchy posadzki w drzwiach są żadne jeśli jest siatka w posadzce tylko posadzka sie rozszerza bardzow kierunku scian dlatego wazna jest dylatacja brzegowa a peszle jego zdaniem są kompletnie niepotrzebne.

A dylatacja Waszym zdaniem jaka powinna byc znaczy przerwa na całej głębokości plus ewentualnie profil dylatacyjny czy tylko nacięcie posadzki do głębokości rurek? Dla mnie to drugie rozwiązanie ma sens bo jesli te plyty pracuja wzgledem siebie to cos je trzyma razem i jedna sie nie podniesie wiecej wzglem drugiej.

Przyznam że ja z instalatorami specjalnie nie dyskutuję. Maja wykonać swoją pracę zgodnie z przewidzianą technologią. A w tym przypadku przewidziana jest otulina, peszel, odpowiedniej długości i szczelnie, na przecięciu płyt. Instalatorom mądrzejszym od instrukcji mówię stanowcze nie.:)

W jastrychach cementowych nacinane są wstępnie dylatacje płyt grzewczych, a reszty dokonuje fizyka, czyli trochę jak przy cięciu szkła. Inaczej powstaną niekontrolowane pęknięcia w miejscach gdzie tego nie chcemy. Jak płyty pracują między sobą to rozciągają 20cm odcinki rurek op w peszlach. Jak brakuje dylatacji to płyty grzewcze rozciągają rurkę op z wielką siłą na długości 5mm.

W jastrychach anhydrytowych, przynajmniej u mnie tak zrobiono, dylatacje występują tylko w progach między pomieszczeniami. W salonie mam trzy płyty grzewcze i one nie są zdylatowane między sobą. W trakcie wylewania jastrychu za dylatacje posłużyły paski płyty pilśniowej gr. 5 mm umocowane w pionie z pomocą patyczków do szaszłyków.

Pozdrawiam

Cezary

E no nie wierzę, że nie da rady gdzieś tam dalej przeciągnąć tego kawałka rury.

Niemniej jednak takie są zalecenia do wykonania.

no miejscami tak "starannie" powchodzili w drzwi ze ciezko bedzie ale w kilku miejscach da rade bo to i tak recznie przypinali eh co za dziadostwo..

a same peszle cos izoluje cieplnie w ogole bo najpierw nie dali ich wcale a teraz za duzo ich nawalili wiec sie zastanawiam czy cos nie poskracac?

Peszel coś tam izoluje. Spokojnie, to nie apteka ;)

no wiem wiem ale i tak czesc musze troche przesunac bo ciezko dobrze zalozyc ja ksie ma nawet dylatacje na rysunku wskazane...

a co powiesz na to bo chcialem zeby przy tym rozdzielaczu mi zaizolowali bo tam bedzie komoda to zeby to cieplo jej nie zalatwilo to tez zrobili tylko w peszlach wiec raczej one nie pomoga nie? jak to jeszcze do-izolowac najlepiej?

peszle rozdzielacz.jpg