Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swego czasu na FM było sporo postów na ten temat. Nie pamiętam dokładnie dlaczego, prawdopodobnie chodziło o klawiszowanie.

Zapewne u Ciebie jest tych warstw kilka i jest wszystko ok?

Sam po ówczesnym prześledzeniu tego tematu zbytnio się nad tym nie rozwodziłem i ułożyłem tylko dwie.

Dodatkowo folię przeciw wilgociową pod styro tylko w piwnicy.

tak, mam 3 warstwy i wszystko jest ok.

a klawiszowanie szybciej wystąpi przy 1-2 warstwach grubego styro, no i jak podłoże będzie nie równe.

A co do folii przeciwwilgociowej to jesli juz to tylko tam, gdzie podłoga styka się z podłożem. Po co na pietrze lub parterze nad piwnicą.

Jak podłoże będzie nie równe to klawiszować będzie nawet jedna warstwa. Ja mam 2x10 i napisz mi proszę w czym lepsza jest warstwa np 4x5? U mnie chudziak idealny z miksa, kładzenie styropianu było czystą przyjemnością, strop już nie tak równy ale też dało radę.

J...................i napisz mi proszę w czym lepsza jest warstwa np 4x5?
może nie aż 4 warstwy, 3 zdecydowanie lepiej, dużo łatwiej pomieścić rury od cw i CO w środkowych warstwach, chociaż jak ja układałem, to gdybym miał miejsce do zdecydowanie dałbym 4 warstwy.

Pierwsza warstwa całkowita izolacja od podłoża(podkład) i rury od zimnej wody, druga warstwa ciepła woda, trzecia warstwa instalacje CO i czwarta przykrywająca to wszystko.

ja mam 3 warstwy 5-4-5 i dzięki temu bez zbędnych ceregieli w środkowej warstwie zmieściłem i cw i CO (choć miałem trochę mijanek i tu przydała by się 4 warstwa.

Nie tyle lepsza, co łatwiej układać w nich instalacje.

Jak podłoże będzie nie równe to klawiszować będzie nawet jedna warstwa
zgadza się, dlatego przy wiekszej ilości warstw łatwiej to zniwelować.

nie kazdy robi chudziaka z mixa, spora cześć ludzi wylewa z gruchy, a wtedy podłoże nie zawsze jest idealnie równe.

No nic...dziś będzie wylewkarz i pomierzy poziomy poziomicą wodną elektroniczną i zobaczymy co z tego będzie. Nie mam zbyt dużego zapasu na posadzkę więc zbyt grubo/nierówno ułożony styro trzeba będzie gubić na cieńszej wylewce, czyli coś czego bardzo nie chciałem robić. Tak to jest jak się człowiek bawi w aptekarstwo i planuje co do mm :( :(

Panowie, mam wątpliwości dotyczące wytrzymałości wylewki nad izolowanymi rurkami. W projekcie mam wylewkę 6,5 cm. Cześć rurek dobiegowych przechodzi po prawej stronie korytarza (załączone zdjęcie). Nad tymi rurkami zostanie pewnie 3-3.5 cm wylewki - czy tak gęsto poprowadzone rurki nie osłabią mi wylewki z prawej strony? Czy siatka nad rurkami coś da?

Piotr

[ATTACH=CONFIG]382533[/ATTACH]

Czy to projekt od Asolta, podobnie jak:

http://solterm.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/DSCF1277ok-768x1024.jpg

http://solterm.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/DSCF3662ok-768x1024.jpg

?

Panowie, mam wątpliwości dotyczące wytrzymałości wylewki nad izolowanymi rurkami. W projekcie mam wylewkę 6,5 cm. Cześć rurek dobiegowych przechodzi po prawej stronie korytarza (załączone zdjęcie). Nad tymi rurkami zostanie pewnie 3-3.5 cm wylewki - czy tak gęsto poprowadzone rurki nie osłabią mi wylewki z prawej strony? Czy siatka nad rurkami coś da?

Piotr

[ATTACH=CONFIG]382533[/ATTACH]

Mozna było zastosowac otuline w krązku 18x6, na zdjeciu otulina conajmniej 18x9, nie ma potrzeby takich stosowac.

Tak to moje projekty i moje wykonanie

No wiem, skojarzyłem u @kuusamo te dobiegi w kurtkach :)

Mozna było zastosowac otuline w krązku 18x6, na zdjeciu otulina conajmniej 18x9, nie ma potrzeby takich stosowac.

To nie było grubości otuliny w projekcie? Będzie dramat, nie dogrzeje pomieszczenia bo za gruba otulina :D

No wiem, skojarzyłem u @kuusamo te dobiegi w kurtkach :)

To nie było grubości otuliny w projekcie? Będzie dramat, nie dogrzeje pomieszczenia bo za gruba otulina :D

Jaki dramat??? dramat jest ale z durnymi emotikanami, otulina ma izolowac dobiegi i powroty pętli z innych pomieszczeń, rodzaje otuliny/peszla podane w projekcie, kilka razy miałem przypadki ze wykonawca nie zastosował zadnej izolacji na dobiegach i były problemy z regulacją i mocą grzejników w poszczegolnych pomieszczeniach. Poza tym zawsze udzielam porad gdy wykonawca ma wątpliwosci przy montazu instalacji, tyle tylko ze mało kto czyta czesc opisową projektu.

A co powiesz na dobiegi w środkowej warstwie styropianu (warstwy 5-4-5)?

Styropian jest wystarczajacy ale jest to bardziej kłopotliwe w układaniu, jak komus sie nie spieszy to czemu nie. Z drugiej strony dobiegi na 5 cm styro (tylko 5 cm) to zawsze wieksze straty do gruntu niz na 14 cm i to w otulinie.

Hydraulicy drapali się w głowę, gdy im pokazałem projekt, no ale rury zaizolowali jak było na projekcie....dziś drapał się wylewkarz po pomiarach. Stwierdził, że nie weźmie odpowiedzialności za wytrzymałość posadzki w tym miejscu i sobie poszedł....:confused:

Dobiegi mam zaizolowane otulina 6mm. Na poddaszu Wylewki mam 6cm a w jednym pomieszczeniu 5.5 cm . Po całości siatka zbrojeniowa. Na razie wszystko ok...