Slawko123 27.02.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Nie kładzie się więcej niż dwóch warstw styro na posadzce. Sam zaobserwowałeś róźnicę. a niby dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.02.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Swego czasu na FM było sporo postów na ten temat. Nie pamiętam dokładnie dlaczego, prawdopodobnie chodziło o klawiszowanie.Zapewne u Ciebie jest tych warstw kilka i jest wszystko ok?Sam po ówczesnym prześledzeniu tego tematu zbytnio się nad tym nie rozwodziłem i ułożyłem tylko dwie.Dodatkowo folię przeciw wilgociową pod styro tylko w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.02.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 tak, mam 3 warstwy i wszystko jest ok.a klawiszowanie szybciej wystąpi przy 1-2 warstwach grubego styro, no i jak podłoże będzie nie równe.A co do folii przeciwwilgociowej to jesli juz to tylko tam, gdzie podłoga styka się z podłożem. Po co na pietrze lub parterze nad piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.02.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 (edytowane) Też chciałbym to wiedzieć.Hydraulicy byli mocno zdziwieni gdy zabroniłem im kłaść folię na chudziaku.Twierdzili, że tak się robi.... Edytowane 27 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.02.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 tak, mam 3 warstwy i wszystko jest ok. a klawiszowanie szybciej wystąpi przy 1-2 warstwach grubego styro, no i jak podłoże będzie nie równe. A co do folii przeciwwilgociowej to jesli juz to tylko tam, gdzie podłoga styka się z podłożem. Po co na pietrze lub parterze nad piwnicą. Jak podłoże będzie nie równe to klawiszować będzie nawet jedna warstwa. Ja mam 2x10 i napisz mi proszę w czym lepsza jest warstwa np 4x5? U mnie chudziak idealny z miksa, kładzenie styropianu było czystą przyjemnością, strop już nie tak równy ale też dało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.02.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Też chciałbym to wiedzieć. Hydraulicy byli mocno zdziwieni gdy zabroniłem im kłaść folię na chudziaku. Twierdzili, że tak się robi.... Zapytam z ciekawości - jaki był cel nie kładzenia folii na chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.02.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 J...................i napisz mi proszę w czym lepsza jest warstwa np 4x5?może nie aż 4 warstwy, 3 zdecydowanie lepiej, dużo łatwiej pomieścić rury od cw i CO w środkowych warstwach, chociaż jak ja układałem, to gdybym miał miejsce do zdecydowanie dałbym 4 warstwy. Pierwsza warstwa całkowita izolacja od podłoża(podkład) i rury od zimnej wody, druga warstwa ciepła woda, trzecia warstwa instalacje CO i czwarta przykrywająca to wszystko. ja mam 3 warstwy 5-4-5 i dzięki temu bez zbędnych ceregieli w środkowej warstwie zmieściłem i cw i CO (choć miałem trochę mijanek i tu przydała by się 4 warstwa. Nie tyle lepsza, co łatwiej układać w nich instalacje. Jak podłoże będzie nie równe to klawiszować będzie nawet jedna warstwazgadza się, dlatego przy wiekszej ilości warstw łatwiej to zniwelować. nie kazdy robi chudziaka z mixa, spora cześć ludzi wylewa z gruchy, a wtedy podłoże nie zawsze jest idealnie równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 28.02.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 No nic...dziś będzie wylewkarz i pomierzy poziomy poziomicą wodną elektroniczną i zobaczymy co z tego będzie. Nie mam zbyt dużego zapasu na posadzkę więc zbyt grubo/nierówno ułożony styro trzeba będzie gubić na cieńszej wylewce, czyli coś czego bardzo nie chciałem robić. Tak to jest jak się człowiek bawi w aptekarstwo i planuje co do mm :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.02.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 ................. Tak to jest jak się człowiek bawi w aptekarstwo i planuje co do mm :(hehehe, skąd ja to znam Ja już się nauczyłem, ze zawsze trzeba dodać lub odjąć w zależności co się robi, nigdy co do mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.02.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Panowie, mam wątpliwości dotyczące wytrzymałości wylewki nad izolowanymi rurkami. W projekcie mam wylewkę 6,5 cm. Cześć rurek dobiegowych przechodzi po prawej stronie korytarza (załączone zdjęcie). Nad tymi rurkami zostanie pewnie 3-3.5 cm wylewki - czy tak gęsto poprowadzone rurki nie osłabią mi wylewki z prawej strony? Czy siatka nad rurkami coś da? Piotr [ATTACH=CONFIG]382533[/ATTACH] Czy to projekt od Asolta, podobnie jak: http://solterm.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/DSCF1277ok-768x1024.jpg http://solterm.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/DSCF3662ok-768x1024.jpg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 28.02.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Panowie, mam wątpliwości dotyczące wytrzymałości wylewki nad izolowanymi rurkami. W projekcie mam wylewkę 6,5 cm. Cześć rurek dobiegowych przechodzi po prawej stronie korytarza (załączone zdjęcie). Nad tymi rurkami zostanie pewnie 3-3.5 cm wylewki - czy tak gęsto poprowadzone rurki nie osłabią mi wylewki z prawej strony? Czy siatka nad rurkami coś da? Piotr [ATTACH=CONFIG]382533[/ATTACH] Mozna było zastosowac otuline w krązku 18x6, na zdjeciu otulina conajmniej 18x9, nie ma potrzeby takich stosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Czy to projekt od Asolta, podobnie jak: http://solterm.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/DSCF1277ok-768x1024.jpg http://solterm.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/DSCF3662ok-768x1024.jpg ? Tak to moje projekty i moje wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.02.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Tak to moje projekty i moje wykonanie No wiem, skojarzyłem u @kuusamo te dobiegi w kurtkach Mozna było zastosowac otuline w krązku 18x6, na zdjeciu otulina conajmniej 18x9, nie ma potrzeby takich stosowac. To nie było grubości otuliny w projekcie? Będzie dramat, nie dogrzeje pomieszczenia bo za gruba otulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 No wiem, skojarzyłem u @kuusamo te dobiegi w kurtkach To nie było grubości otuliny w projekcie? Będzie dramat, nie dogrzeje pomieszczenia bo za gruba otulina Jaki dramat??? dramat jest ale z durnymi emotikanami, otulina ma izolowac dobiegi i powroty pętli z innych pomieszczeń, rodzaje otuliny/peszla podane w projekcie, kilka razy miałem przypadki ze wykonawca nie zastosował zadnej izolacji na dobiegach i były problemy z regulacją i mocą grzejników w poszczegolnych pomieszczeniach. Poza tym zawsze udzielam porad gdy wykonawca ma wątpliwosci przy montazu instalacji, tyle tylko ze mało kto czyta czesc opisową projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.02.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 A co powiesz na dobiegi w środkowej warstwie styropianu (warstwy 5-4-5)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 A co powiesz na dobiegi w środkowej warstwie styropianu (warstwy 5-4-5)? Styropian jest wystarczajacy ale jest to bardziej kłopotliwe w układaniu, jak komus sie nie spieszy to czemu nie. Z drugiej strony dobiegi na 5 cm styro (tylko 5 cm) to zawsze wieksze straty do gruntu niz na 14 cm i to w otulinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.02.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 czas był, rury dodatkowo w otulinie i w piance, ale jeśli oprócz tych 5cm, nie ma uwag, to ok. Z reszta pytam dla spokoju sumienia, bo i tak juz wszystko zalane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 28.02.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Hydraulicy drapali się w głowę, gdy im pokazałem projekt, no ale rury zaizolowali jak było na projekcie....dziś drapał się wylewkarz po pomiarach. Stwierdził, że nie weźmie odpowiedzialności za wytrzymałość posadzki w tym miejscu i sobie poszedł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.03.2017 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Hydraulicy drapali się w głowę, gdy im pokazałem projekt, no ale rury zaizolowali jak było na projekcie....dziś drapał się wylewkarz po pomiarach. Stwierdził, że nie weźmie odpowiedzialności za wytrzymałość posadzki w tym miejscu i sobie poszedł.... Dobiegi mam zaizolowane otulina 6mm. Na poddaszu Wylewki mam 6cm a w jednym pomieszczeniu 5.5 cm . Po całości siatka zbrojeniowa. Na razie wszystko ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts