Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Kupiłem taką szafkę podtynkową do rozdzielacza https://sklepekogrzanie.pl/szafka-podtynkowa-do-rozdzielacza-6-9-sekcji-tece-duplikat-1-1678.html

Pytanie do którego poziomu powinien sięgać beton posadzki? Czy ta dolna część/maskownica powinna być nad podłogą czy przykryta betonem? jak ustawić zaznaczony wymiar?

[ATTACH=CONFIG]386579[/ATTACH]

Pomoże ktoś, dzisiaj muszę ją zamontować:rolleyes:

z góry dzięki

jak potrzebuje odciac zupelnie jedna petle (zeby nie grzala) bo sa świerzo położone płytki w lazience a chcialbym jeszcze dogrzac troche reszte domu przed podlogami to wystarczy ze zakrecilem doplyw rotametrem na zasilaniu - plywak na zero? bo tak troche zwatpilem i dla pewnosci zakrecilem ten bialy zawor na powrocie - to nic nie szkodzi?

Cześć,

Kupiłem taką szafkę podtynkową do rozdzielacza https://sklepekogrzanie.pl/szafka-podtynkowa-do-rozdzielacza-6-9-sekcji-tece-duplikat-1-1678.html

Pytanie do którego poziomu powinien sięgać beton posadzki? Czy ta dolna część/maskownica powinna być nad podłogą czy przykryta betonem? jak ustawić zaznaczony wymiar?

[ATTACH=CONFIG]386579[/ATTACH]

Dolna część powinna być na równi z wylewką lub ciut w wylewce (przynajmniej my tak ustawiamy), wtedy dołożeniem płytki minimalnie zakrywasz ją z dołu.

Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników podłogówki . Zazwyczaj najwyższe zapotrzebowanie na ciepło ma łazienka i tam dajemy rurki co 10cm plus ewentualne grzejnik łazienkowy u mnie najwięcej potrzebuje salon 1860W a łazienki niecale 500W. Kilka danych salonu wysokość koło 6m

Pow 47m2

Kabatura 176m3

Wskaźnik doniesiony do pow 30W/m2

Wskaźnik odniesiony do kabatury 11W/m3

Zasilanie podłogówki pompa ciepła Tz 35C strefa klimatyczna -20

Wykończenie podłogi płytki

Pytanie może głupie czy 47m2 podłogi rozstaw rurek co 10cm zasilanych 35C przy -20na zew wystarczy do ogrzania wysokiego salonu do 22C? Co prawda będzie jeszcze kominek, ale jestem przed tynkami i zastanawiam się czy nie rzucić rurek na ścianę jak by mi sie na starość w kominku nie chciało rozpalić?

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Na dniach będę prowadził zasilanie i powrót z/do rozdzielaczy. Wszystko na stabilizowanych rurach PP. W domu będą 3 rozdzielacze, prawdopodobnie 8, 12 i 14 obwodowe. Zakładam długość pętli ok. 70-80 m (rury fi 16, 17 lub 18 mm, raczej 17 mm), ogrzewanie pompą ciepła powietrze-woda. Podejścia i powroty będą poprowadzone z kotłowni do każdego rozdzielacza oddzielnie. Czy na podejścia i powroty wystarczające będą rury PP o średnicy fi 32 (średnica wewn. 23,2 mm) ? Czy taka rura zapewni odpowiednie przepływy ?

Na dniach będę prowadził zasilanie i powrót z/do rozdzielaczy. Wszystko na stabilizowanych rurach PP. W domu będą 3 rozdzielacze, prawdopodobnie 8, 12 i 14 obwodowe. Zakładam długość pętli ok. 70-80 m (rury fi 16, 17 lub 18 mm, raczej 17 mm), ogrzewanie pompą ciepła powietrze-woda. Podejścia i powroty będą poprowadzone z kotłowni do każdego rozdzielacza oddzielnie. Czy na podejścia i powroty wystarczające będą rury PP o średnicy fi 32 (średnica wewn. 23,2 mm) ? Czy taka rura zapewni odpowiednie przepływy ?

14 obw. pex17 zasilane pp32 (23.2 mm) to bedą duze opory juz lepiej byłoby pex32 lub cu28

14 obw. pex17 zasilane pp32 (23.2 mm) to bedą duze opory juz lepiej byłoby pex32 lub cu28

Podobno w pexie wąskim gardłem (dosłownie) są złączki, które mają dużo mniejsze średnice niż sama rura.

Mam zgrzewarkę do PP, dlatego wstępnie zaplanowałem podłączenie rozdzielaczy na PP (chociaż rur jeszcze nie kupiłem, więc się nie upieram).

A dla rozdzielacza 12 obwodowego PP 32 będzie ok ? Czy po prostu lepiej dać wszędzie PP fi 40 (średnica wewn. 29 mm), tylko czy w takim przypadku nie będzie problemów z podpięciem takiej rury do rozdzielacza ?

Podobno w pexie wąskim gardłem (dosłownie) są złączki, które mają dużo mniejsze średnice niż sama rura.

Mam zgrzewarkę do PP, dlatego wstępnie zaplanowałem podłączenie rozdzielaczy na PP (chociaż rur jeszcze nie kupiłem, więc się nie upieram).

A dla rozdzielacza 12 obwodowego PP 32 będzie ok ? Czy po prostu lepiej dać wszędzie PP fi 40 (średnica wewn. 29 mm), tylko czy w takim przypadku nie będzie problemów z podpięciem takiej rury do rozdzielacza ?

Tak zgadza sie i dlatego nie daje sie złaczek innych niz koncowe tzn zadnych kolanek gdyz one mają przewezenia. Przewezenia powstają tez przy klejeniu PP, zaden problem z podpieciem pp40, przeciez są odpowiednie złaczki.

Tak zgadza sie i dlatego nie daje sie złaczek innych niz koncowe tzn zadnych kolanek gdyz one mają przewezenia. Przewezenia powstają tez przy klejeniu PP, zaden problem z podpieciem pp40, przeciez są odpowiednie złaczki.

Ok, czyli po prostu zastosować redukcję z PP fi 40 do bodajże 1 cala przy samym rozdzielaczu, zgadza się ? A do rozdzielacza 12 obwodowego PP fi 32 może być, czy też będą za duże opory ?

Ok, czyli po prostu zastosować redukcję z PP fi 40 do bodajże 1 cala przy samym rozdzielaczu, zgadza się ? A do rozdzielacza 12 obwodowego PP fi 32 może być, czy też będą za duże opory ?

Nie stosowac redukcji pp a tylko redukcje na zlaczkach mosieznych czyli zakonczamy rure tym:

http://allegro.pl/mufa-zlaczka-pp-40x11-4-gw-zgrzewana-i6705789788.html

i redukujemy tym:

http://allegro.pl/nypel-mosiezy-redukcyjny-5-4x1-gwint-zewnetrzny-i6666107085.html

oczywiscie mogą to byc kształtki w innych konfiguracjach

Rozdzielacz 12 obw tez pp40, 8 obw. pp32

Nie stosowac redukcji pp a tylko redukcje na zlaczkach mosieznych czyli zakonczamy rure tym:

http://allegro.pl/mufa-zlaczka-pp-40x11-4-gw-zgrzewana-i6705789788.html

i redukujemy tym:

http://allegro.pl/nypel-mosiezy-redukcyjny-5-4x1-gwint-zewnetrzny-i6666107085.html

oczywiscie mogą to byc kształtki w innych konfiguracjach

Rozdzielacz 12 obw tez pp40, 8 obw. pp32

Dzięki wielkie, już wszystko wiem :)

Jeszcze zapytam o ogrzewanie garażu oraz pomieszczenia technicznego za garażem (garaż ok. 35 m2, pom. tech. ok. 15 m2, połączone z budynkiem). W OZC, które dla mnie obliczałeś jakiś czas temu, założyliśmy w tych pomieszczeniach temperaturę ok. 12 stopni. Instalator od pompy ciepła twierdzi, że garaż lepiej dogrzewać grzejnikiem niskotemperaturowym, bo ogrzewanie podłogowe za bardzo będzie wychładzać wodę na powrocie pętli z podłogówki. Garaż będzie tak samo izolowany jak część mieszkalna (25 cm styro na elewacji, 10 cm XPS pod i 10 cm EPS na płycie fundamentowej), dodatkowo 10 cm styro na ścianie łączącej garaż i pom. tech. z częścią mieszkalną.

Czy instalator ma rację i lepiej zastosować grzejnik dosyć mocno skręcony na termostacie ?

A jeśli nie ma racji i lepiej puścić tam 2-3 pętle o rozstawie 20-30 cm to co w sytuacji jeśli np. chciałbym po jakimś czasie zrezygnować z ogrzewania garażu ? Czy mogę np. kompresorem wypompować wodę z tych pętli (na pewno podczas dużych mrozów temperatura w garażu spadnie poniżej 0 stopni) i po prostu zakręcić te pętle na rozdzielaczu ?

• 3 weeks później...

Panowie, taka pilna sprawa. gdzieś tu się przewinął temat rozdzielaczy do podłogowego ogrzewania. nie mogę tego znalezć.

Mam 14 pętli OP. Wszystkie podobnej długości. 85-95 metrów na jednym poziomie.

Czy dobrym rozwiązaniem jest jeden rozdzielacz na wszystkie obwody? Czy dwa np. obok siebie lub jeden nad drugim?

Muszę szybko zdecydować bo pózniej bedzie problem ze zmianą położenia wejść i wyjść pętli.

Nie wiem czy ta duże rozdzielacze są dostępne na rynku jako gotowy wyrób.

W naszej ofercie największy rozmiar rozdzielacza do OP, w wykonaniu z nierdzewki, to 12 obwodów.

Dlatego polecam zainstalowanie 2 rozdzielaczy po 7 obwodów - seria N75A lub N75E

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/ogrzewanie-plaszczyznowe-cennik-kan-therm-pl.pdf