Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie też instalator założył pompy na rozdzielaczach, które na dodatek trzepią kW aż furczy :(

Mała pompka na piecu jest w tanie przepchnąć wodę bez wspomagania?

U mnie pompka w kotle Immergasa spokojnie daje radę... W podłodze mam jakieś 1100m + drabinka + jeden grzejnik, wszystko idzie z jednego rozdzielacza

Mnie też instalator założył pompy na rozdzielaczach, które na dodatek trzepią kW aż furczy :(

Mała pompka na piecu jest w tanie przepchnąć wodę bez wspomagania?

U mnie pompka 67W zamontowana w pompie chodząc na 50-60% tłoczy wode do 3 rozdzielaczy w tym jeden na piętrze. Delta 5 stopni, moc grzewcza ok 10kW. Wszystko śmiga

Zastanawiam się czy zaznaczony na niebiesko obszar nie będzie najlepszą lokalizacją - ale trzeba zauważyć, że będzie on połączony z wiatrołapem bez przegrody.?

osobiście, też brałbym głównie pod uwagę obszar zaznaczony na niebiesko. Rozważyłbym także wstawienie drzwi między wiatrołapem a przedpokojem.

kiepska decyzja ......ale to tylko moje zdanie, jednak oparte na doświadczeniu.

Wiem, że nie jest to dobra decyzja ale zamknięty wiatrołap był tak mały, że nijak nam nie pasował.

Więc albo rybki albo akwarium. Długo nad tym myśleliśmy...

Pół ściany zostawiamy aby zabudować szafę wiec kiedyś ewentualnie postawi się taką karton-gips i zamkniemy jakby co :)

Wiem, że nie jest to dobra decyzja ale zamknięty wiatrołap był tak mały, że nijak nam nie pasował.

Więc albo rybki albo akwarium. Długo nad tym myśleliśmy...

Pół ściany zostawiamy aby zabudować szafę wiec kiedyś ewentualnie postawi się taką karton-gips i zamkniemy jakby co :)

spoko, kotarę albo jakiś koc powiesisz sobie na zimę, a wiosną ściągniesz ;)

Zrób drzwi otwierane na przedpokój. U siebie będę tak miał. Drzwi na szafę.

@przemty

Wiatrłop z drzwiami obowiązkowy, jak ktoś ich nie zamknie to w zime robi się w salonie lodówka. Ja mam wiatrołap ~2x2 i jest wystarczający tylko wszystkie drzwi(3) otwierane na zewnątrz, w przeciwnym wypadku będzie ciasno.

Czujnik koło telewizora lub przy schodach obok łazienki

Potrzebuję jeszcze jednej rady ,czy do rur PE-RT dokładnie chodzi o Kan-therma blue floor potrzebne są jakieś specjalne złączki (eurokonusy) do podłączenia do rozdzielacza czy mogą być zwykłe. Bo trafiłem na dedykowane właśnie do PERT ale nie dość że są 2x droższe to tylko znalazłem je na jednej aukcji. Dlatego zastanawiam się czy specjalnie zamawiać czy można kupić zwykłe do rur wielowarstwowych.