Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to mogę zrobić to tak.

Kocioł w piwnicy. Rozdzielacz na piętrze.

Jak pompa z kotła nie będzie dawać rady to dołożyć za kotlem pompę. Tylko po co dwa rozdzielacze, piętro jeden i parter... Nie można rurek puszczać na kondygnację obok, bez rozdzielacza?

Nie wstawia się pompy za pompą. Jedna pompa jeden obieg czy to duży czy mały, ważne żeby pracowała sama dla siebie. Można zrobić jeden rozdzielacz i puścić rury na dwie kondygnację, ale trudno kupić 12 obiegowe rozdzielacze no i są drogie, max to 10 ewentualnie 11 zamiast odpowietrznika (sigmali ma takie). Poza tym 10 obiegów to i tak dużo, ciężko się takie reguluje, to jednak sporo wody w rurach i długie rury. Jak dla mnie jeden rozdzielacz to max 8 obwodów. Ja przy małym domu mam dwa rozdzielacze po 10 obwodów każdy i to jest na granicy wydajności pomp, spokojnie mogłbym dodać jeszcze jeden rozdzielacz i pompę. Dodatkowo trudno się puszcza rury na piętro bo jakoś trzeba przez strop i ściany przekuć, powiedzmy że musisz 6 obwodów puścic z parteru na poddasze to trzeba otwory w stropie plus otwory w ścianach na 12 rurek. Jak masz osobny rozdzielacz to tylko do niego dwie rurki a reszta idzie drzwiami.

• Like 1

Inaczej zrozumiałeś to, niż dołożenie drugiej pompy szeregowo?
odniosłem sie do tego
Tylko po co dwa rozdzielacze, piętro jeden i parter... Nie można rurek puszczać na kondygnację obok, bez rozdzielacza?
i napisałem, że obok - tak, wyżej - nie
na kondygnacje obok możesz, ale na kondygnacje wyżej już nie

Niestety, dla Janekk1234 "obok", to dokładnie to samo co "wyżej" lub "niżej"

natomiast nie sugeruje dawania pomp w szereg, bo to nie ten układ.

Edytowane przez Slawko123

• 1 month później...

Mam znajomego, do którego zawitał fachoFiec.

Będzie mu robić podłogówkę.

Co ciekawe, będzie miał pomieszczenia na jednym obiegu.

Np kuchnia z wiatrołapem. W sumie 3 obwody będą na więcej niż jedno pomieszczenie z drzwiami.

Może ja się nie znam.

Ale FachoFiec, to Fachowiec, a mnie olewa.

Da się coś zrobić?

Jakąś norme pokazać, albo coś w tym stylu?

Dom 120m2, parterówka. 9 obwodów po całości. Do tego garaż, gdzie obwód podłogówki w garażu jest w tej dziewiątce.

Wspomnę jeszcze, że w garażu na podłodze ma już wyłożone 15cm styro, bo jakby chciał czasem coś tam zrobić, to musi mieć ciepło.

No i ma 5cm na wylewkę w garażu przeznaczone.

Już to widzę, ile tam będzie pracować.

Chyba stracony przypadek. Lepiej nie ingerować... więcej...

Edit.

Dom 120 m2 plus garaż, w sumie około 150m2 po podłogach. 9 obiegów na całość. Ogrzewanie gazowe.

Edytowane przez klaudiusz_x

• 2 weeks później...

Cóż... życie. Nie ma ludzi, którzy się na wszystkim znają (poza takimi co tak myślą, ale to nie ma nic wspólnego z faktami) więc czasem pozostaje...rzucić monetą ;)

Ja mam projekt podłogówki, na którzy lokalni instalatorzy patrzą jak na UFO i twierdzą, że to działać nie będzie bo "jak można dawać rurki co 30cm w sypialni z panelami a w salonie z kuchnią co 10cm? Trzeba wszędzie co 10 albo co 15cm!"

Pójdziesz do jednego, drugiego, trzeciego.... i zaczynasz wątpić kto ma rację.

Mam znajomego, do którego zawitał fachoFiec.

Będzie mu robić podłogówkę.

Co ciekawe, będzie miał pomieszczenia na jednym obiegu.

Np kuchnia z wiatrołapem. W sumie 3 obwody będą na więcej niż jedno pomieszczenie z drzwiami.

Ja tez mam kuchnię z wiatrołapem na jednym obiegu ;)

Wiatrolap maly, ogrzewa go powrót z kuchni.

Moze to niefachowo, ale u mnie sie sprawdza - w wiatrolapie jest 2-3 stopnie chlodniej, tak, jak chcialem

Malo tego - małe WC mam w obiegu z korytarzem.

Też nie widzę minusów.

T

Macie jakis namiar na dobr ą hurtownie? Myślałem o systemie Kan therm , rury blue 18mm i rozdzielacze z niedzewki.

Też chcę zastosować rury 18mm. Mam dom piętrowy i powinno to obniżyć opory. Co do rozdzielacza z nierdzewki bym się nie upieral. Mosiądz przecież też jest dobry.

Aby uprościć układ myślę o rozdzielaczu bez rotametrow. Będzie mniej do zepsucia się.

Czy nie lepiej w pierwszych dniach pobawić się ustawieniem średnicy przepływu na powrocie każdej z pętli, tak aby wyrównać temperatury na tych powrotach? Prosty termomomentr i klucz imbusowy.

Macie jakis namiar na dobr ą hurtownie? Myślałem o systemie Kan therm , rury blue 18mm i rozdzielacze z niedzewki.

Z rozdzielaczami z nierdziewki to Cię zmartwię. Nie mają ich nawet w kanie... Czas oczekiwania to 4-6 tygodni wbrew temu co podają sklepy internetowe, bo one też ich nie mają i ściągają z kana. Sam je miałem brać i obdzwoniłem chyba wszystkie hurtownie w mazowieckim. Mieli w jednej, ale na miejscu się okazało, że mieli tylko w systemie, a na magazynie mosiądz :D

Stanęło na rozdzielaczach Tece z nierdzewki.

Też chcę zastosować rury 18mm. Mam dom piętrowy i powinno to obniżyć opory. Co do rozdzielacza z nierdzewki bym się nie upieral. Mosiądz przecież też jest dobry.

Aby uprościć układ myślę o rozdzielaczu bez rotametrow. Będzie mniej do zepsucia się.

Czy nie lepiej w pierwszych dniach pobawić się ustawieniem średnicy przepływu na powrocie każdej z pętli, tak aby wyrównać temperatury na tych powrotach? Prosty termomomentr i klucz imbusowy.

Jak już to zrób sobie wszystkie pętle równe i nie trzeba nic ustawiać jedną instalacjie tak zrobiłem i nie ma żadnych problemów ostatnią instalacjie która robiłem pętlę też wyszły podobnej długości wachania do5mb miedzy petlami rotametry wszystkie odkrecone na Max pokazują identyczny przepływ więc tu akurat są po to ze rozdzielacz ładniej wygląda z rotametrami nie żebym proponował takie rozwiązanie ale da się i może działać poprawnie.

W sumie rotametry to względnie nowy element rozdzielacza. I nie jest niezbędny więc można by uprościć system. Myślałem wyregulowanie systemu zrobić za pomocą regulacji przepływu obwodów, tak aby na powrocie każdy obwód miał tą samą temperature. Bo to chyba o temperature bardziej chodzi a nie o szybkość przepływu.

Po ładnych kilku latach od założenia wątku postanowiłem zajrzeć czy jeszcze żyje tu jakaś dyskusja i się mocno zdziwiłem jak aktywnie się udzielacie.

Pozwólcie, że odniosę się do kliku kwestii poruszonych na ostatniej stronie:

- jedna pętla na dwa różne pomieszczenia - mam, działa, nie widzę przeszkód (o ile oczywiście jest to przemyślane rozwiązanie)

- brak rotametrów i regulacja przepływem - jak najbardziej - co prawda mam rotametry, ale one nic nie wskazują (mam zbyt małe przepływy), regulowałem zaworami na powrocie

- warto skupić się na pętlach podobnej długości, dzięki temu łatwiej będzie uzyskać "samoregulację"

Podłogówka już ponad 9 lat działa fajnie, tanio i przyjemnie. Jeśli chcielibyście o co zapytać praktyka, zapraszam :)

• 2 weeks później...