Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wiezby sa zawsze dobrej jakosci ?

Recommended Posts

Witam

Czy kupujac wiezbe musze mocno przypatrywac sie co biore, czy firmy ktore tym handluja od lat wiedza co sprzedaja i kitu nie wciskaja ? Nie chcialbym obudzic sie za 10 lat z jakimis robakami czy prochnem.

Tak swoja droga jakie metody dzisiaj sa stosowane w zabezpieczaniu drewna na wiezbe ? Zanurzeniowa ? Srodki praktycznie kazdy stosuje takie same ?

Reasumujac, czy kupuja wiezbe powinienm zadac pytania typu : jakim srodkiem jest zakonserwowana, jaka metoda, jaki gatunek drewna itp ?

Fantom

No nie zawsze takiej samej dobrej jakości.

Mogą być bardziej lub mniej wypaczone na przykład.

Co do impregnacji, to typowo stosowana jest zanurzeniowa, za sporą dopłatą w niektórych tartakach oferują lepszą - ciśnieniową.

Mi się zdarzyło brać więźbę z jednego tartaku, a jakieś drobiazgi, które musiałem w trakcie stawiania dokupić, z drugiego. Ostatnio heblowałem kilka słupów z jednego i drugiego, a głębokość na którą wniknął impregnat była ciut różna.

Najważniejsza i tak jest wytrzymałość, a tu już loteria. Co powinieneś mieć - masz w projekcie (CXX). Ja miałem założoną dość wysoką klasę wytrzymałości C30 i w trakcie googlania jak to sprawdzić okazało się, że niestety słabo z tym. Ilość tartaków ze sprzętem do selekcji wytrzymałościowej drewna jest minimalna. Dobrze jest jeśli znajdziesz tartak w którym stosują selekcję wizualną chociaż.

Pzdr

dlatego, ze w górach są marne warunki glebowe

drzewo wiec ma małe przyrosty /ale dzięki temu geste słoje/

jesli ma geste słoje - ma wieksza wytrzymałośc i jest mniej podatna na robaka /robal lubi to białe czyli biel/

niestety nie wszyscy o tym wiedza /a wrecz byłem wielokrotnie przekonywany na tym forum, ze decyduje wyłacznie gatunek - tj, ze jodła jest słabsza od sosny - bez uzglednienia tego gdzie rosło jedno drzewo, a gdzie drugie - ot takie ksiażkowe teorie ... :wink:/

• 3 weeks później...
a jak temat strugania, heblowania czy jak to tam sie nazywa ? Najczesciej sa zwykle nie strugane z zadnej strony ? A strugfanie czterostronne to duzo wiekszy koszt i raczej sie nie stosuje ?

Fantom

standard to jakosc powierzchni jak na tarcice przystalo. heblowane/strugane sa i owszem do tego impregnat cisnieniowy. dla mnie dach bajka ale szukaj takiego :(

ostatnio nawet z porzadnie wstawionym oknem ciezko trafic a co dopiero z tak przygotowanego drewna.

a jak temat strugania, heblowania czy jak to tam sie nazywa ? Najczesciej sa zwykle nie strugane z zadnej strony ? A strugfanie czterostronne to duzo wiekszy koszt i raczej sie nie stosuje ?

Fantom

standard to jakosc powierzchni jak na tarcice przystalo. heblowane/strugane sa i owszem do tego impregnat cisnieniowy. dla mnie dach bajka ale szukaj takiego :(

ostatnio nawet z porzadnie wstawionym oknem ciezko trafic a co dopiero z tak przygotowanego drewna.

A gdzie brales ? Jaka cena i jakosc ?

Fantom

Fantom

A gdzie brales ? Jaka cena i jakosc ?

Fantom

juz dawno nie trafil mi sie inwestor z taka wiezba. moze popatrz na belki kronopola bedzie chyba prosciej (moze taniej). i poszukaj wykonawcy.