szczukot 19.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 WitamCzy kupujac wiezbe musze mocno przypatrywac sie co biore, czy firmy ktore tym handluja od lat wiedza co sprzedaja i kitu nie wciskaja ? Nie chcialbym obudzic sie za 10 lat z jakimis robakami czy prochnem. Tak swoja droga jakie metody dzisiaj sa stosowane w zabezpieczaniu drewna na wiezbe ? Zanurzeniowa ? Srodki praktycznie kazdy stosuje takie same ? Reasumujac, czy kupuja wiezbe powinienm zadac pytania typu : jakim srodkiem jest zakonserwowana, jaka metoda, jaki gatunek drewna itp ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 to było omawiane 745 razy. weż skorzystaj z opcji "szukaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 19.02.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 No nie zawsze takiej samej dobrej jakości.Mogą być bardziej lub mniej wypaczone na przykład. Co do impregnacji, to typowo stosowana jest zanurzeniowa, za sporą dopłatą w niektórych tartakach oferują lepszą - ciśnieniową. Mi się zdarzyło brać więźbę z jednego tartaku, a jakieś drobiazgi, które musiałem w trakcie stawiania dokupić, z drugiego. Ostatnio heblowałem kilka słupów z jednego i drugiego, a głębokość na którą wniknął impregnat była ciut różna. Najważniejsza i tak jest wytrzymałość, a tu już loteria. Co powinieneś mieć - masz w projekcie (CXX). Ja miałem założoną dość wysoką klasę wytrzymałości C30 i w trakcie googlania jak to sprawdzić okazało się, że niestety słabo z tym. Ilość tartaków ze sprzętem do selekcji wytrzymałościowej drewna jest minimalna. Dobrze jest jeśli znajdziesz tartak w którym stosują selekcję wizualną chociaż. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 21.02.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Popytaj kolegów lub sąsiadów skąd brali i czy są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.02.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Sklad w Mierzynie jadac od centrum po lewej przed "MO" maja i dobry material i bardzo dobre ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Jedyne zadowolenie moze dzisiaj wynikac ze spraw przyzeimnych : cena, transport itp. A mi chodzi o wiezbe na lata Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 21.02.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Widzę ,że jesteś ze Szczecina. Weź z Wygonu-zarypiasta więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.02.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Jedyne zadowolenie moze dzisiaj wynikac ze spraw przyzeimnych : cena, transport itp. A mi chodzi o wiezbe na lata Fantom podjedz zobacz sprawdz. rozumiem Ciebie wiem co roznica wiezba a wiezba. oby wiecej takich inwestorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 21.02.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dodam tylko ,ża Wygon nie jest najtańszy , no ale jakość kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2009 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dodam tylko ,ża Wygon nie jest najtańszy , no ale jakość kosztuje. Gdzie jest ten Wygon ? Jaka cena tam byla, az tak duzo wiecej ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 21.02.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Tartak Wygon za Bierzwnikiem(Choszczeńskie).Ceny ci nie podam , bo brałem 1,5 roku temu , ale mam porównanie , bo na drugi budynek brałem gdzie indziej.Dane znajdziesz w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 No to jednak kawal drogi - Do Szczecna trocje km jest Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 22.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 No to jednak kawal drogi - Do Szczecna trocje km jest Fantom Wygon - chyba jest w ofercie extradachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.02.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A mi chodzi o wiezbe na lata konstrukcje drewniane na Swiecie najlepiej zachowaly sie w rejonach gorskich , ciekawe dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 dlatego, ze w górach są marne warunki glebowe drzewo wiec ma małe przyrosty /ale dzięki temu geste słoje/jesli ma geste słoje - ma wieksza wytrzymałośc i jest mniej podatna na robaka /robal lubi to białe czyli biel/niestety nie wszyscy o tym wiedza /a wrecz byłem wielokrotnie przekonywany na tym forum, ze decyduje wyłacznie gatunek - tj, ze jodła jest słabsza od sosny - bez uzglednienia tego gdzie rosło jedno drzewo, a gdzie drugie - ot takie ksiażkowe teorie ... :wink:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.03.2009 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 a jak temat strugania, heblowania czy jak to tam sie nazywa ? Najczesciej sa zwykle nie strugane z zadnej strony ? A strugfanie czterostronne to duzo wiekszy koszt i raczej sie nie stosuje ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 14.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 a jak temat strugania, heblowania czy jak to tam sie nazywa ? Najczesciej sa zwykle nie strugane z zadnej strony ? A strugfanie czterostronne to duzo wiekszy koszt i raczej sie nie stosuje ? Fantom standard to jakosc powierzchni jak na tarcice przystalo. heblowane/strugane sa i owszem do tego impregnat cisnieniowy. dla mnie dach bajka ale szukaj takiego ostatnio nawet z porzadnie wstawionym oknem ciezko trafic a co dopiero z tak przygotowanego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.03.2009 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 a jak temat strugania, heblowania czy jak to tam sie nazywa ? Najczesciej sa zwykle nie strugane z zadnej strony ? A strugfanie czterostronne to duzo wiekszy koszt i raczej sie nie stosuje ? Fantom standard to jakosc powierzchni jak na tarcice przystalo. heblowane/strugane sa i owszem do tego impregnat cisnieniowy. dla mnie dach bajka ale szukaj takiego ostatnio nawet z porzadnie wstawionym oknem ciezko trafic a co dopiero z tak przygotowanego drewna. A gdzie brales ? Jaka cena i jakosc ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 14.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 a jak temat strugania, heblowania czy jak to tam sie nazywa ? Najczesciej sa zwykle nie strugane z zadnej strony ? A strugfanie czterostronne to duzo wiekszy koszt i raczej sie nie stosuje ? Fantom standard to jakosc powierzchni jak na tarcice przystalo. heblowane/strugane sa i owszem do tego impregnat cisnieniowy. dla mnie dach bajka ale szukaj takiego ostatnio nawet z porzadnie wstawionym oknem ciezko trafic a co dopiero z tak przygotowanego drewna. A gdzie brales ? Jaka cena i jakosc ? Fantom juz dawno nie trafil mi sie inwestor z taka wiezba. moze popatrz na belki kronopola bedzie chyba prosciej (moze taniej). i poszukaj wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 ... A strugfanie czterostronne to duzo wiekszy koszt i raczej sie nie stosuje ? Fantom stosuje sie a koszt ... zalezy u kogo będziesz strugał .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts