Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe z powrotu grzejników ???

Recommended Posts

Witam.

Z góry przepraszam jeśli powielam temat, ale nie udało mi się nic sensownego na forum znaleźć.

Kilka pytań:

1)Co oznacza podłączenie podłogówki z powrotu z grzejników??

2)Czy to dobre rozwiązanie?

3)Czy może mógłby mi ktoś przybliżyć jakiś schemat takiej instalacji CO?

4)Jakie są jego zalety i wady?

no i najważniejsze!!

5)Jakie elementy, urządzenia będą się składać na taką instalację - schemat (poczynając od kotła gazowego z zasobnikiem)? Czy tu potrzebny jest mieszacz? Jakieś specjalne zawory? Jak to wygląda - schemat

Proszę wybaczyć za tendencyjne pytania, ale jestem laikiem w tej dziedzinie :cry:

Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam :D

Witam.

Z góry przepraszam jeśli powielam temat, ale nie udało mi się nie sensownego na forum znaleźć.

Kilka pytań:

1)Co oznacza podłączenie podłogówki z powrotu z grzejników??

2)Czy to dobre rozwiązanie?

3)Czy może mógłby mi ktoś przybliżyć jakiś schemat takiej instalacji CO?

4)Jakie są jego zalety i wady?

no i najważniejsze!!

5)Jakie elementy, urządzenia będą się składać na taką instalację - schemat (poczynając od kotła gazowego z zasobnikiem)? Czy tu potrzebny jest mieszacz? Jakieś specjalne zawory? Jak to wygląda - schemat

Proszę wybaczyć za tendencyjne pytania, ale jestem laikiem w tej dziedzinie :cry:

Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam :D

ad.1.

Problemy.

ad.2.

Nie

ad.3.

tak, powrót grzejnika zamiast do rozdzielacza jest podłączony do iluś tam metrów rurki biegnącej w podłodze a potem dopiero do rozdzielacza.

ad.4.

Zalety to chyba ciut mniejsze koszty, a najwiękasza wada to całkowity brak możliwości sterowania takiego układu, bo albo grzejnik będzie za gorący, albo podłogówka za zimna.

hm... niestety taka instalacja już była w domu...

teraz trzeba jakoś zrobić do tego instalacje Co i CWU w kotłowni (kocioł gazowy, zasobnik 100l i ..... właśnie co??)

dom 120m2 parterowy z poddaszem użytkowym, 13 grzejników (8-na parterze, 5- na poddaszu), ok 22 m2 podłogówki (m.in. holl, kuchnia)

Niby dlaczego nie dałoby się takim układem sterować?

Dobra regulacja hydrauliczna grzejników zapewni wejście na podłogę czynnika o odpowiedniej temperaturza !!!!

Powierzchnia podłogówki minimalna, pomijalna (22m2). Ma ona funkcję stabilizującą temp. w miejscach gdzie nie dało się zainstalować grzejników ( hol, kuchnia).

Posiadany zasobnik jest przecież do CWU?

W czym problem?

Instalacja źle działa?

Nie ma dość ciepłej wody?

tom_ek1 pisze:

Proszę wybaczyć za tendencyjne pytania, ale jestem laikiem w tej dziedzinie

Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam

Super odpowiedzi otrzymałeś od lee28 ............

Jaka głowica Mały? Po co głowica? Kto tu pisze coś o głowicach?

Zawory termostatyczne z wstępną nastawą zawsze posłużą wyśmienicie do regulacji hydraulicznej...

Tam, gdzie jest grzejnik przed podłogówką, raczej nikt nie założy głowicy termostatycznej... Chociaż w niektórych szczególnych wyjątkach jest to również możliwe...

taka instalacja nie jest poprawna, choć nie niedopuszczalna (często wykorzystują to hydraulicy jak oszczędzają na kosztach

Oszczędzać na kosztach może inwestor a nigdy hydraulik.......

Każdego fachowca obowiązuje działanie lege artis.

taka instalacji w domu który posiadam została już wcześniej zrobiona.

Pozostało tylko wyposażyć kotłownię. Muszę teraz dobrać co jest do tego potrzebne. Dlatego tyle pytam o te elementy. :)

Jedyne co puki co wiem to, bedzie kocioł gazowy kond. 1 funk. z zasobnikiem na ciepłą wodę, ale brak wiedzy co z CO :)

Wiem że można by też wynająć hydraulika i posostawić wszystko jemu, ale wtedy w razie czego nie mógłbym sie wdać z nim jakąkolwiek dykusje... Jak zaznaczyłem wcześniej nic o tym nie wiem :)