Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiast trawnika: łąka - a co zamiast tuji ?

Recommended Posts

Dlaczego to musi byc zimozielone? Pokazcie mi naturalny krajobraz ze szpalerem zimozielonych cisów :) Przeciez na ogrodzie wypoczywa sie glownie w sezonie, gdy liscie na drzewach sa. Kto zima wypoczywa, zeby musiał robic zimozielony żywopłot? Kilka zimozielonych akcentow jest ok, ale czy potrzebna jest całośc?

Jedz do najblizszego nadleśnictwa i zakup sadzonki dla 1 rzędu: dereń jadalny, ałycza, świdośliwa, trzmielina europejska, wierzba purpurowa, leszczyna, suchodrzew tatarski i sadz po kilka sztuk, przeplatajac nawzajem. Co jakiś czas w rzędzie mozna posadzić: swierk, sosna, modrzew, jarzębina.

2 rzad, niższy zrobić z bardziej ozdobnych gatunków - np. wysokich jałowców Blue Alps, Hetzi, derenia białego, rozłogowego, róz botanicznych, niewysokich sosen (Satelit, Watereri), szczodrzeńca czerniejącego, zarnowca, tawuł, pęcherznicy, berberysów itd.

Przestać nawadniać i nawozić trawnik. Trawa w prawidłowo pielęgnowanym trawniku jest silna i bedzie ograniczac wzrost innych roslin. Prócz stokrotek w trawnik mozna wsiac koniczyne biala, a takze przejsc sie po okolicznych polach latem i zebrac owocostany wrotycza, wyki, maku, itd.

OK - nie nawozić i nie podlewać, ale nie bardzo sobie wyobrażam jak te nasiona miałyby się dostać do gleby. Może jakoś zagrabić przed albo po? Przewalcować? A może przedtem przykryć trawnik folią i pozwolić trawie zdechnąć?

A jakie gatunki na suche stanowisko, ale z gliniastą glebą?

jak sę przestanie dbać o trawnik to to co sie z nim dzieje potem nazywa sie sukcesją naturalną :D

Jeli w okolicy są pola i łak, chwasty same sie wsieją.

Jeśli chce sie przyspieszyc proce, to najlepiej zrobic wertkulacje - odkrywasz miejscowo glebę i wsiewasz nasiona.

W zeszłym roku znudzona koszeniem trawnika zostawiłam kawałek bez podlewania i koszenia. Skosiłam dopiero gdzies ok. sierpnia. Gleba jest dość piaszczysta i trawnik na tym kawałku nie był zbyt intensywnie rozrośnięty. Zostawiam na tym kawałku to co się samo wysieje i dosadzam nachyłki, które się zalęgły w innych miejscach ogrodu. Na początku taka łaka sprawia być może nie najlepsze wrażenie, ale po pierwszym koszeniu widać jak dużo roślin już tam się zadomowiło. Wysiałam nawet przeterminowane astry i parę urosło. Zebrałam też nasiona chwastów rosnących na nieużytkach (szczególnie podoba mi się zestawienie chaber driakiewnik, szałwia i cykoria podróżnik. Może dorobię się kiedyś do takiej łąki.

Wertykulacja - faktycznie, to powinno zadziałać.

Jest jeszcze jeden problem, jak to wszystko już się uda, to trzeba będzie gonić po ogrodzie te nasionka, żeby się wszędzie nie zrobiła łąka. Ja na przykłąd chciałbym mieć tylko kawałek łąkowy, a bliżej domu bardziej cywilizowany ogród. Rewnie trzeba będzie ze dwa razy skosić, zwłaszcza w połowie lata.

Dlaczego to musi byc zimozielone? Pokazcie mi naturalny krajobraz ze szpalerem zimozielonych cisów :) Przeciez na ogrodzie wypoczywa sie glownie w sezonie, gdy liscie na drzewach sa. Kto zima wypoczywa, zeby musiał robic zimozielony żywopłot? Kilka zimozielonych akcentow jest ok, ale czy potrzebna jest całośc?

Jedz do najblizszego nadleśnictwa i zakup sadzonki dla 1 rzędu: dereń jadalny, ałycza, świdośliwa, trzmielina europejska, wierzba purpurowa, leszczyna, suchodrzew tatarski i sadz po kilka sztuk, przeplatajac nawzajem. Co jakiś czas w rzędzie mozna posadzić: swierk, sosna, modrzew, jarzębina.

2 rzad, niższy zrobić z bardziej ozdobnych gatunków - np. wysokich jałowców Blue Alps, Hetzi, derenia białego, rozłogowego, róz botanicznych, niewysokich sosen (Satelit, Watereri), szczodrzeńca czerniejącego, zarnowca, tawuł, pęcherznicy, berberysów itd.

Proszę o podpowiedż w jakich odległościach posadzić wymienione przez Ciebie krzewy coby tworzyły żywopłot.Chodzi mi o te z 1 rzędu. Wymienione drzewa nie będę sadziła bo mam już inne nasadzenia. Męczę się nad żywopłotem jednorzędowym

Mam do obsadzenia 50m.Strona zachodnia.

Wybrałam :

1.Wierzbę purpurową gracilis - 3 szt

2.Leszczyna pld purpurea - 3 szt

3.Suchodrzew tatarski - 3 szt

4.Świdośliwa kanadyjska - 3 szt

5.Trzmielina europejska - 4 szt

6.Dereń jadalny mas - 3 szt

7.Dereń biały cornus alba - 4 szt

8.Tawuła van Houttea - 4 szt

Sadzić je grupami tak jak wymieniłam, czy przeplatać ale co z czym ?

Uprzejmie proszę o podpowiedż czy dobrze główkuje

Martwi mnie jeszcze czy wszystkie rośliny dostanę najlepiej w jednym miejscu. Może znasz miejsce w okolicach Poznania dobrze zaopatrzony punkt taniej sprzedaży :oops:

Policz ile tych krzewów chcesz zmieścić w jednym rzędzie (?) na tych 50 m!!!

Jesli to ma być żywopłot (grupa krzewów) nie formowany (sądząc z wyboru) to weź sobie zwykłą kartkę w kratkę odmierz w skali te 50 m i narysuj w skali kółka symbolizujące krzewy, np. przyjmując średnicę mniej więcej równą ich wysokości.

Ja po pierwsze wyrzuciłabym wierzbę.

Jeżeli lubisz układy rytmiczne, to np zdecydowane akcenty kolorystyczne (leszczyna) przeplatane innymi niższymi krzewami.

Ergy

Masz całkowitą rację. Z tymi odległościami odnośnie sadzenia coby był to żywopłot to są różne szkoły. Gdzie nie czytam to różnie piszą albo wcale. Szlag mnie już trafia, męczę się z tym już dwa lata. Najchętniej widziałabym u mnie projektanta ogrodów ale mąż nie chce o tym słyszeć/oszczędny jest/ i wymaga ode mnie żebym stworzyła cuda/funkcjonalnie,ładnie i tanio/ Chyba się z nim rozwiodę i zaproszą projektanta.Przepraszam że wkurzająco piszę ale już mnie siły opuszczają :evil:

Nie przejmuj się, dasz radę.

Co do gęstości sadzenia, to w żywopłocie nieformowanym z jednego rodzaju dużych krzewów można sadzić co ok. 2 m (co już było napisane wyżej); uzyskujesz żywopłot szerokości ok. 2 m. Przy mniejszych ta odległość jest mniejsza (jw.).

Jeżeli chcesz mieć grupę krzewów rosnącą wzdłuż ogrodzenia, weź przy planowaniu pod uwagę ich szerokość i wysokość.

Zauważ ze wybrałaś rosliny o znaczacej rożnicy wzrostu (dereń, leszczyna do 5m a tawuła - 2,5m). Posadzone w 1 rzedzie duze okazy moga zagłuszyć te mniejsze. Ale mozna zrobic to tak: Dereń - dłuższy rząd krzewow niższych (tawuła, irg pomarszczona) - świdośliwa - znów dłuższy rząd pęcherznicy - leszczyna, dereń - gęsto nasadzona trzmielina