Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić by płacić mniej podatku gruntowego za działkę.

Wakmen

Recommended Posts

Mam działkę letniskową (rekreacyjną) z możliwością adaptacji budynku do celów mieszkaniowych. Problem w tym, że działka jest dość spora bo troszkę ponad 2,5 tyś m2 i moje zobowiązanie podatkowe za ten rok wynosi ponad 830 zł.

Problem w tym, że geodeta w pomiarze po wykonawczym działki zrobił całą działkę jako letniskową. Pani od podatków w gminie podpowiedziała mi, że można byłoby to zrobić troszeczkę inaczej. Mianowicie z 1500 m2 pozostawić jako rekreację a pozostałą "inaczej określić".

Wiem, że będzie to się wiązało z wezwaniem geodety ale jeżeli mi to pozwoli na zaoszczędzenie pieniążków to w perspektywie długoterminowej będzie się opłacało.

Proszę o wszelkie sugestie w tej sprawie.

Myślę, że powyższa propozycja nie wchodzi w grę. Mi bardziej się rozbiega by ustanowić jakieś podjazdy, miejsca parkingowe, tarasy czy nawet miejsce posadowienia budynku wyłączyć z podatku dla gruntów rekreacyjnych bo przecież jak pod budynkiem mogę "uprawiać" rekreacje?

Czy tak można?

"Zabudowane" grunty są droższe (stawka za m2).

Sprawdź za co i ile płacisz, bo moim zdaniem:

- jeden podatek jest wyliczany od powierzchni budynku "innego" (stawka około 6 zł/m2 - różnie naliczana)

- drugi podatek od gruntu - tu około 0,25/m2

Można znacznie obniżyć kwoty podatku.

1. Przekwalifikując dom letniskowy na mieszkalny (okolo 0,6zł/m2)

2. Stając się rolnikiem - duuzo nizszy podatek od gruntów.

Ps. Innej możliwosci nie ma, a za grunt i tak płacisz stawke minimalną.

Można znacznie obniżyć kwoty podatku.

1. Przekwalifikując dom letniskowy na mieszkalny (okolo 0,6zł/m2)...

To jest sprawa prostą bo jak dobrze pójdzie i na początku przyszłego tygodnia uprawomocni się zgłoszenie budynku letniskowego całorocznego do użytkowania to wszczynam procedurę zmiany statusu użytkowania budynku i za niego będę płacił juz ponad 12 krotnie niższy podatek.

... 2. Stając się rolnikiem - duuzo nizszy podatek od gruntów.

Ps. Innej możliwosci nie ma, a za grunt i tak płacisz stawke minimalną.

Co do stania się rolnikiem to chyba jest troszeczkę niemożliwe a jeżeli nie ma innej opcji to cóż. Nic innego mi nie pozostaje jak tylko płacić i płakać, że mam tak dużą działkę.

Nawet przez chwilę nie myślałem, by na mojej działeczce prowadzić działalność gospodarczą. To, że wymieniłem miejsca parkingowe, podjazdy to tylko dlatego, że cały garaż mam zawalony różnistymi narzędziami a dwa auta stoją przed domem. Plac przed domem przeznaczony na "miejsca postojowe" ma ponad 200m2 i w związku z tym się zastanawiałem, czy może to coś pomóc bo rekreacja to nijaka.

Nawet przez chwilę nie myślałem, by na mojej działeczce prowadzić działalność gospodarczą.

Ależ to nic wstydliwego. Przy działalności gospodarczej podatek byłby obliczany wg innych stawek. Dlatego też moje pytanie.

To, że wymieniłem miejsca parkingowe, podjazdy to tylko dlatego, że cały garaż mam zawalony różnistymi narzędziami a dwa auta stoją przed domem. Plac przed domem przeznaczony na "miejsca postojowe" ma ponad 200m2 i w związku z tym się zastanawiałem, czy może to coś pomóc bo rekreacja to nijaka.

To, że na działce zamierzasz zrobić miejsca postojowe dla Swoich samochodów to jest jak najbardziej "rekreacja" - trzymając się Twojej terminologii. Na Swojej działce trzymasz Swój samochód, którym przywiozłeś Swoją rodzinę, by wypocząć.

• 6 years później...
  • 5 years później...

Jeśli cała działka w MPZP jest na cele budowlane, to geodeta postąpił prawidłowo. Dawno już była taka wykładnia, że zapis w MPZP określa status działki i nawet pozostawienie reszty działki jako użytek R, Ł lub Ps nie ma nic do rzeczy. Podatek za budowlankę gmina naliczy od całości.

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Dla gminy. Wiesz jak wyglądał budżet twojej gminy na przestrzeni ostatnich kilku/kilkunastu lat? Zainteresuj się, a wiele zrozumiesz.

Edytowane przez Bertha

• 3 weeks później...

Zobacz co masz napisane w decyzji o WZ. Kiedyś można było zrobić część działki B a resztę zostawić R/Ł/Ps. Teraz tak nie przechodzi. Inne przepisy lub inna wykładnia czyli komentarz na szkoleniach.

Jeśli bardzo cię serduszko boli lub masz wielki ból tam gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę, to napisz do gminy, że "nie wiem czy to ważne, ale Kowalski ma niższy podatek od gruntu." Buuuuuu... Walniesz sobie punkta u sąsiadów:lol2::no::lol2: