Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - drzewko pomarańczowe

Recommended Posts

W zeszłym roku dostałam malutkie drzewko pomarańczowe z hipermarketu. Przesadziłam je do dużej donicy i rosło pięknie. Miało duzo owoców i liści. Stało na dworzu dopóki nie zrobiło się chłodno. Na zimę przestawiłam do domu. Wszystko było ok.

W domu mamy temp. ok. 24 stopni.

W grudniu wyjechaliśmy na 2 tygodnie. Dom zostawiliśmy całkowicie zaciemniony roletami zewn. W mieszkaniu utrzymywała się temp. ok. 20st. Przed wyjazdem drzewko nie miało owoców.

Po powrocie drzewko było całe w owocach i miało pełno liści. Jednak z każdym tygodniem było coraz gorzej. Myslałam, że to przejściowe ale teraz drzewko nie ma żadnych owoców i nie ma już prawie liści :(

RATUNKU - CO ROBIĆ!!!!!!!!!!

Czy przyczyną tego może być zbyt wysoka temp. Po przyjezdzie znów mieliśmy ok. 24st.

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jak podlewać? Może wynieść do piwnicy ale tam będzie pewnie nie więcej niż 10st.

Pomóżcie. To było takie ładne drzewko ale ja nie mam daru do roślin, każda mi pada i myślalam, ze z tą będzie inaczej :(

Cytrusy wymagaja duzej ilosc swiatla , dosc sporej wilgotnosci powietrza (w porownaniu z mieszkaniami) i chłodu w okresie spoczynku. Zwykła, owocowa pomarańcza znosi nawet lekkie przymrozki. Kalamondynka jest bardziej wymagajaca jesli chodzi o temperatury.

Widzisz - było ciemno. Dośc długo. Drzewko wyprodukowało fitohormon zwany kwasem abscysynowym (produkowany przy ograniczonej ilości światła) który doprowadził do powstania w ogonkach liści i szypułkach owoców tzw. warstwy odcinającej. Wróciliście, z drzewkiem niby wszstko ok - ale warstwa odcinająca juz była i sprawiła, że liście i owoce opadły.

Teraz drzewko ma światło, więc kwas absysynowy zostaje zastąpiony giberelinami - hormonami wzrostu. Gdy ich stężenie będzie odpowiednio wysokie, rozpocznie sie intensywny rozwój liści.

Daj pomarańczy szansę. podlewaj (nie przelej!), powinna odbić.

• 4 months później...