bowess 17.10.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Warunki zabudowy czy miejscowy plan zagospodarowania zwykle nie warunkują umieszczenie drzwi wejściowych do domu. Stosunkowo często pojawiają się za to zapisy o kształcie dachu, kącie nachylenia połaci i ustawieniu kalenicy w stosunku do drogi. Jeżeli w kwestii dachu nie będzie tego typu ograniczeń, to możesz dowolnie sytuować dom względem drogi i stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 17.10.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 O to w skrócie mi chodziło, Bowess pięknie rozwinęła temat.Ustawienie kalenicy względem drogi może być problemem. I pojawia się pytanie jak wizualnie będzie taki dom wyglądał. Piękna, szeroka działka, szkoda stawiac dom bokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.10.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Moim zdaniem wiele zależy od zagospodarowania działki. Znam sporo większych działek, na których elewacja frontowa domu jest mało widoczna albo wręcz wcale jej nie widać z ulicy, bo ogród przesłania (przodują w tym tuje nasadzane często wzdłuż ogrodzenia). Ważne, żeby dobrze ustawić dom względem stron świata (a akurat Sielanka moim zdaniem najlepiej pasuje z wejściem od wschodu, zachodnim tarasem i elewacją z dwoma oknami na południe). Przed domem fajny podjazd i goście będą oglądać elewację frontową po opuszczeniu samochodu. A żeby nie raziła duża szerokość działki - sad albo winnica na całej długości. Ważny jest dobry, atrakcyjny pomysł i opracowana przez architekta koncepcja wkomponowania domu w całość działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 17.10.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 No właśnie juz rózne koncepcje przerobiłam i akurat ta działka jest z wjazdem juz gotowym tak troche na srodku i jakbym ustawiła dom bokie to lekkim łukiem wjazd do garazu a dalej do budynku gospodarczego. Drzwi wejsciowe byłyby widoczne od strony przyjazdu, bo droga jest taka ze za moja działka sa domki 2 po obu stronach i koniec dalej pola i w oddali lasy. Takze najładniejsze strony domu byłyby wyeksponowane oczywiscie w głab działki zeby uniknac ciekawskich spojrzen. Działka posiada tez duzo starych drzew, ogród takze dom juz byłby czesciowo osłoniety zanim by tuje urosły. Nie mam za bardzo wyboru, bo sa inne projekty ale musiałabym troche w nich zmieniac, co kosztuje. Podoba mi sie tez projekt elian ps z garażem, a dokładnie te daszki: wejscie i taras i ta wneka na drzwi wejsciowe i sie zastanawiam czy nie dałoby sie tak zrobic w sielance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.10.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Uproszczenie konstrukcji zadaszeń (do takich jak w Elianie) - czemu nie, spokojnie się da. Jak dla mnie ładniej wygląda lekka drewniana konstrukcja niż ciężkawe kolumny pseudodworkowe.Wnęka przy drzwiach wejściowych bzmniejszyłaby wiatrołap. Zresztą nie ma po co dublować rozwiązań osłaniających wejście. Wnęka przy wejściu jest potrzebna tam, gdzie krawędź dachu leci prosto, nie ma konstrukcji zadaszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 17.10.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Dziekuje za cenne rady. No własnie w elianie swobodniej wygladaja te zadaszenia, poza tym te schody ich kształt jest ładniejszy, no i jest wyzej troszke dom. Ale mysle ze nie beda to duze koszty tych zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.10.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Moja rada co do schodów i tarasu - wykreślić wszelkie betonowe konstrukcje tego typu przy przygotowaniu projektu budowlanego. Można zrobić takie schody i taras z wykorzystaniem palisad, gazonów i kostki brukowej. Jak betonowe fikusy zostaną w projekcie budowlanym to trzeba będzie je koniecznie wykonać, żeby zakończyć budowę (bo geodeta robiąc inwentaryzację na koniec musi takie konstrukcje nanieść na mapkę, a ziemnych z kostki nie), a czasem mieszkać już by się chciało, a kasa na tarasy i podesty będzie na przykład dopiero w kolejnym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 18.10.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Widzę, że cenne rady tutaj dostae, więc może napiszę jak sprawa wygląda. Otóż mam działkę 54 metry szeroką a długą na 68 metrów. Jest ona czesciowo zabudowana. Podobaja mi sie projekty ELIAN PS Z GARAŻEM oraz SIELANKA Z GARAŻEM JEDNOSTANOWISKOWYM. Oba do 100 metrów powierzchni użytkowej. Chce sie zmieścić, żeby dostać zwrot z US oraz nie jest mi potrzebny duży dom, a poza tym nie sztuka taki postawic a utrzymac pózniej. Działka jest z wjazdem od południa, no tak lekko na południowy zachód. Zastanawiam sie własnie czy aby nie ustawic domu własnie bokiem tak posrodku około 20 metrów od drogi. Wtedy bedzie najlepsze doswietlenie domu, bo jak postawie frontem do drogi to salon i pokoje beda od pólnocy, a jestem ciepłolubna wiec musi byc dobrze doswietlone. Patrzyłam rowniez na inne projekty, ale zwracam uwage na dach, bo w tych projektach jest prosty i mysle ze nie drogi a juz czterospadowy byłby drozszy. W sielance sa juz otwory na okna w poddaszu, w razie pózniejszej adaptacji, a w elianie nie ma i tzreba by było zrobic przy adaptacji i na dole zrobic dwa okna zamiast jednego w kuchni i salonie, zeby od drogi ładnie wygladało. W elianie pokoje sa równiez bardziej ustawne, o kwadratowe i z tych dwoch z tyłu mogłabym sobie zrobic jeden z duza garderoba, a w sielance jakbym tak chciała to troche chyba by to niekształtne wyszło. Teraz sie zastanawiam, który projekt byłby tanszy w przeróbce w adaptacji i który wybrac. Dodaje plik z działka w załaczniku. Obrysowana kolorem czerwonym. Budynek z czerwona kropka w razie potrzeby do rozbiórki, a ten z numerem 119 chcielibysmy narazie zostawic. Reszty juz nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ATMU 27.10.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Drodzy forumowicze, zastanawiam się nad zakupem działki, której rysunek umieściłem w załączniku. Mam wątpliwości czy na tej działce da się ustawić dom tak aby był zwrócony w stronę południową (salon z wyjściem na taras). Dom, który chodzi mi po głowie to prosta bryła typu stodoła (ok 200m2), garaż dwustanowiskowy niekoniecznie w bryle. Działka ma 12~13a. Czy moglibyście mi coś doradzić? PS. Dom chciałbym umieścić w północnej częsci działki tak aby nie tracić ogrodu od południa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 ja bym wybrała tak: http://images67.fotosik.pl/325/1155fd1ae643e4cfgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts