Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kumulacyjny-projekt i budowa ;)

pit79

Recommended Posts

Witajcie!

Bogusław w takim razie czekamy na zdjęcia. Wojtek,Ciebie jeśli można proszę o taki sam numer jak ostatnio bo nie widzę szkicu.

Trochę dziś pomurowałem , no i troszkę tez podemolowałem ścianę za wkładem- masakra , wiatru dziś tyle co na lekarstwo i nie chciało to cholerstwo wylatywać. Jutro dokończe demolkę ;)

Powiedzcie mi po jakim czasie od położenia sklepienia moge puszczać przez to spaliny- narazie podłaczyłbym kozę.

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O raju :) Zdjęcia dostałem dzięki. Czuje niestety że bez rysunku Wojtek to się nie obędzie. Jeśli dobrze rozumiem to co napisał Bogusław to podwyższamy jeszcze kanał zbiorczy? Czyli bedzie miał 4 cegły na romb czy jak?

Poddaje sie. :oops:

Dojdę jutro mam nadziej w okolice daszków albo lepiej, dobrze by było żebym wiedział co dalej robić :)

Teraz wróćmy do obudowy:

Od tylnej ścianki robimy przerwę dylatacyjną 8cm czy dajemy mniej z racji tego że bedzie magnezyt?

Załóżmy damy te 8 cm przerwy potem magnezyt 114mm i mogę zastosować wełnę do wkładów kominkowych taką z warstwą aluminium? ma ona chyba 3cm.

Teraz prawy bok:

rdzeń akumulatora, 3mm dylatacja, magnezyt 114mm , 8cm dylatacja, kaseta?

I teraz to co mnie interesuje- mianowicie - narożnik w miejscu zejścia się magnezytu. Czy ma tam powstać pusty kwadrat 114x114mm iść w stronę wełny i zazębić cegły magnezytowe?

Pytam bo jutro chciałbym dokończyc demolkę ;)

W tej ostatniej warstwie akumulatora, tak jak pisałem, widziałbym magnezyt.

W sprawie obudowy.

Ściany magnezytowe oczywiście poprzewiązuj, nie zostawiaj pustych narożników. Myślałem, że ścianę obudowy od strony akumulatora będziesz chciał zrobić na 64 mm, tak przedtem pisałeś, - jeżeli może być grubsza to oczywiście lepiej.

Odległość wkładu od ścian magnezytowych dałbym minimalną zalecaną przez producenta. Chociaż, jeżeli mieli na myśli wełnę, to faktycznie możnaby dać mniej - ale niewiele.

Przemyślałeś sprawę DGP - grubość izolacji, tzn. tej wełny zależy od tego, jak będziesz rozładowywał zakumulowane ciepło.

Do końca jeszcze nie przemyslałem przyznam się :oops:

Ale chciałbym dać te 3cm na ta ściane suporeksu.

Wogóle chyba podstawę pod wkład też zrobie z suporka, tylko popielnik i podstawę pod lewa stronę zrobię z cegieł.

Co do raozładowywania to myslałem by były na górze kratki i jedna kratka w kuchni. Kratki oczywiście zamykane.

U dołu włotów kominka chyba nie muszę zatykać, jak góra bedzie zamknięta to i tak nie bedzie krążyc tam powietrze.

Zastanawiałem sie jeszcze czy jest mozliwość( napewno jest , ale czy jest sens?) wstawić jakiś termometr by mierzył temp miedzy wkładem a obudową coby łatwiej mozna było tymi kratkami operować. Lub moze mierzyc temp w środku obudowy.

Co do rozładowywania tej obudowy poprzez DGP to fajny pomysł, ale niezbyt mam koncepcję , (juz pisaliśmy o tym na poprzednich stronach) jak zgrabnie obudować rure od DGP by wchodziła w okolicach komina i była pod podciągiem z drewna :(

Jeszcze jeden detal:

akumulator oddalony jest od ściany o te 12cm. i teraz idzie nam ta cegła magnetyzowa w strone narożnika który bedzie zagłębiony w scianie . Narożnik chciałem obłozyc wełną, a magnezyt między akumulatorem a scianę obmurować szamotem w grubosci 5,5cm

Pozdrawiam

Mierzenie temperatury wewnątrz obudowy ma oczywiście sens i to wielki. Nie chciałem Ci tym wcześniej zawracać głowy i dobrze, że sam o tym pomyślałeś.

Pisząc o DGP miałem na myśli ogólnie sprawę ogrzanego powietrza, w tym oczywiście kratki na obudowie.

Z tym narożnikiem obudowy to zrób tak jak napisałeś.

Pozdrawiam

Bogusław kanał zbiorczy musi byc az tak duży?

Można zrobić niższy,tak na dwie warstwy jak rysował Wojtek,ale wtedy pierwszą przegrodę od kasety trzeba obniżyć o dwie cegły a następną o jedną.

Te daszki trzeba ściąć maksymalnie,bo na nich będzie zbierać się popiół.

Grubość dekla już wg upodobania.

Temperaturę trzebaby mierzyć pod sklepieniem obudowy. Dzięki akumulacji temperatura nie będzie tam gwałtownie rosnąć, kratki nie muszą być więc jakoś szczególnie wielkie.

Jeżeli dasz kratki na obudowie, to możesz zastosować tę grubszą matę, dzięki temu ilość zakumulowanego ciepła nawet się zwiększy.

Bogusław- prosze powiedz bo testowałes różne warianty. Jak ze sprawnością? Czy zmniejszenie kanału zbiorczego obniży znacznie sprawność? Jakie będą tego konsekwencje?

Moze to wypośrodkować i zrobić np na 3 cegly?

Wojtek - Rozumiem ,że mówimy cały czas o wełnie między magnezytem a suporeksem. Jaką warstwę Ty byś tam widział?

Magnezyt układać chyba należy nie od spodu tylko od jakichś 6,5 cm jak sądzę.

Co do tytułu to jaki proponujesz, mam taką moc :)

Mówimy o izolacji całej zewnętrznej powierzchni obudowy, z wyjątkiem miejsca styku z akumulatorem. Magnezyt musisz zaizolować, bo zbyt mocno przewodzi ciepło, ścianka z szamotu nie wystarczy. Niezaizolowana obudowa może być zbyt gorąca z zewnątrz, poza tym będzie miała mniejszą pojemność.