Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze suszarki kondensacyjnej

june1977

Recommended Posts

Mam wstępnie wybrane trzy modele - każdy ma jakiś plus wyróżniający go spośród innych...co ważniejsze??

1) -Electrolux EDI9717OW z systemem non-iron - używa wody z suszenia do wytworzenia pary, którą nastepnie rozprostowuje wysuszone tkaniny - podobno to działa! Na minus większe zuzycie energii (ponad 3,5 kWh).

http://www.electrolux.pl/node38.aspx?productId=10369

2) AEG Lavatherm 59840 - trochę mniejsze zużycie energii od

Electroluxa , ale brak funkcji z parą

http://www.electrohome.pl/go/_info/?user_id=LAVATHERM59840&partner_id=&code=b5fd12fd77e2b6142d2e8de9565fc

2d3

3) http://www.topmarket.pl/suszarki/SIEMENS_WT_46_W_560_BY.php

Ten Siemens ma najlepszą klasę, bo A+, w sumie programy też

różnorodne, ale bez użycia pary...

Ktoś może wypowiedzieć sie konkretnie na temat tych modeli

Wszystkie w przedziale cenowym ok. 3 tys - niemało, dlatego chcę wybrać dobrze

Monika

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki - Siemens jest na drugim miejscu wśród moich faworytów, skłaniam sie coraz bardziej ku Electroluxowi z funkcją Iron aid, tylko ta będzie droższa w eksploatacji :(

Podnoszę wątek ponownie - moze tym razem sie uda...

Ma ktoś w ogóle suszarkę??? Proszę o wszelkie opinie i spostrzeżenia...

Ja mam Hoover'a HNC 780BT dokładnie tego --> http://zakupy.wp.pl/Suszarka-HOOVER-HNC-780BT-79272-49309.html i jestem jak najbardziej zadowolona, kupiona przez Allegro za ok 1500 zł, kondensacyjna z opcją podłączenia.

Mam ją od ok. miesiąca, spisuje się wg mnie na medal zobaczymy co bedzie dalej. Od siebie mogę dodać że ważne są parametry takie jak: wielkość bębna czyli im większy tym lepszy bo więcej prania wysuszymy za jednym razem, zużycie energii niekoniecznie jest najważniejsze, ale warto brać ten parametr pod uwagę (oczywiście w relacji do ceny urządzenia).

Dzięki - Siemens jest na drugim miejscu wśród moich faworytów, skłaniam sie coraz bardziej ku Electroluxowi z funkcją Iron aid, tylko ta będzie droższa w eksploatacji :(

Kiedys gadałam z kolezanka na temat suszarek bo sama mysle o czyms takim i ona opowiadala, ze siostra ma tego electroluxie i faktycznie ten system dziela!- ubrania wiesza po wyjeciu na wieszak i do szafy i prasowac nie trzeba- nawet koszule!

Kiedys gadałam z kolezanka na temat suszarek bo sama mysle o czyms takim i ona opowiadala, ze siostra ma tego electroluxie i faktycznie ten system dziela!- ubrania wiesza po wyjeciu na wieszak i do szafy i prasowac nie trzeba- nawet koszule!

Dzięki :D

Moja znajoma też ma tego electroluxa i też go bardzo chwali, trochę zniechęcała mnie klasa energetyczna, zużywa prawie dwa razy więcej energii niż Siemens, ale może zaoszczędzę na mniejszej ilosci prasowania (choć ja należę do tych osób, które prasują wszystko oprócz skarpetek :D )

Witam, ja jestem zdecydowana w 100 proc.na zakup suszarki do nowego domu.Też zastanawiam się nad elektroluxem.Dla mnie jedyny minus to klasa energetyczna C.Mam zamiar używać suszarki często(2 dzieci).Myślałam też o Simensie i Miele.O ile mnie pamięć nie myli w jakichś sklepach interenetowych niemieckich natknełam się na Miele w klasie A.Jest jeszcze szwajcarska firma V ZUG, ma suszrkęw klasie A ale o ile pamiętam drogą.Ja jednak jestem w stanie oszczędzić na czyms innym ,suszrkę chciałabym mieć super-piorę b dużo i nie cierpię prasowania i wieszania prania!!Może ktoś jeszcze się wypowie?

Witam, ja jestem zdecydowana w 100 proc.na zakup suszarki do nowego domu.Też zastanawiam się nad elektroluxem.Dla mnie jedyny minus to klasa energetyczna C.Mam zamiar używać suszarki często(2 dzieci).Myślałam też o Simensie i Miele.O ile mnie pamięć nie myli w jakichś sklepach interenetowych niemieckich natknełam się na Miele w klasie A.Jest jeszcze szwajcarska firma V ZUG, ma suszrkęw klasie A ale o ile pamiętam drogą.Ja jednak jestem w stanie oszczędzić na czyms innym ,suszrkę chciałabym mieć super-piorę b dużo i nie cierpię prasowania i wieszania prania!!Może ktoś jeszcze się wypowie?

Ten electrolux, o którym piszę ma klasę B, zużycie energii przy programie do szafy (czyli do sucha) to ok. 3,9 kWh (siemens ok.2,4)

Ja mam trójeczkę maluchów w wieku 6 lat, niecałe 4 i 7 miesięcy :D Prania i prasowania wiecznie ogromna sterta. No i to rozwieszanie, którego nie cierpię :evil:

Już dawno kupiłabym suszarkę, gdyby nie problem z miejscem - do mieszkania juz nigdzie nie wcisnę... Ale jeszcze dwa miesiące do przeprowadzki :D

Witam, ja jestem zdecydowana w 100 proc.na zakup suszarki do nowego domu.Też zastanawiam się nad elektroluxem.Dla mnie jedyny minus to klasa energetyczna C.

Wg mnie klasa energetyczna C to już trochę za mało i ta suszarka jest już "lekko" przestarzała. Warto poszukać suszarkę z klasą minimum B (jeśli nie będzie się jej bardzo mocno eksploatować) a najlepiej jak będzie klasa A, bo wtedy relacja ceny do klasy energetycznej powinna być jeszcze do zaakceptowania.

tu jest zestawienie różnych suszarek z różnymi klasami enertetycznymi http://www.ceneo.pl/;004c362;017P1-23348-23350-30803P3-31587.htm i za klasę A to już się płaci słono, większość suszarek jest w klasie B.

Osobiście polecam suszarkę wszystkim mamom posiadającym dzieci, które są urobione po łokcie prasując pranie. w suszarce rzeczy super się wysuszą, będą dużo bardziej miekkie i "wyprasowane" tzn. ubranka odzyskują swój naturalny kształt i nie są "zmięte", wiele ubrań można po prostu założyć i już nie prasować. To jest niesamowita ulga i odjęcie niepotrzebnej pracy.

Witam, ja jestem zdecydowana w 100 proc.na zakup suszarki do nowego domu.Też zastanawiam się nad elektroluxem.Dla mnie jedyny minus to klasa energetyczna C.

Wg mnie klasa energetyczna C to już trochę za mało i ta suszarka jest już "lekko" przestarzała. Warto poszukać suszarkę z klasą minimum B (jeśli nie będzie się jej bardzo mocno eksploatować) a najlepiej jak będzie klasa A, bo wtedy relacja ceny do klasy energetycznej powinna być jeszcze do zaakceptowania.

tu jest zestawienie różnych suszarek z różnymi klasami enertetycznymi http://www.ceneo.pl/;004c362;017P1-23348-23350-30803P3-31587.htm i za klasę A to już się płaci słono, większość suszarek jest w klasie B.

Osobiście polecam suszarkę wszystkim mamom posiadającym dzieci, które są urobione po łokcie prasując pranie. w suszarce rzeczy super się wysuszą, będą dużo bardziej miekkie i "wyprasowane" tzn. ubranka odzyskują swój naturalny kształt i nie są "zmięte", wiele ubrań można po prostu założyć i już nie prasować. To jest niesamowita ulga i odjęcie niepotrzebnej pracy.

:D

Przeanalizuj jeszcze raz ten link z zestawieniem suszarek na Ceneo..

Po pierwsze NAJWIĘcej (aż 59) suszarek jest właśnie o dziwo w klasie C

Po drugie NAJDROŻSZE (prawie 6 tys.) modele (Miele, AEG) również mają klasę C... I to jest dla mnie dziwne... Czy to oznacza, że naprawdę dobra suszarka musi zużywać duzo prądu???

Suszarek w klasie A i A_+ jest tylko 8 modeli... i wcale nie są super drogie (siemens już za 3 tys.) - tylko żadna nie ma opcji parowego rozprostowywania tkanin, a w sumie tą opcją jestem najbardziej zainteresowana (o ile naprawdę działa.....) Jeśli działa słabo to wtedy bardziej opłaca mi sie kupic Siemensa w klasie A.

A informacji na temat suszarek jest jak na lekarstwo :(

No właśnie -ja mam ten sam dylemat.Czy mimo pożerania prądu przez Electroluxa kupić tą z funkcją pary, czy też inne w A klasie też są b dobre i nie trzeba będzie prasować a do tego jeszcze klasa A.Co robić??

Widzę, że mamy IDENTYCZNE dylematy :D

Moje dwie znajome mają te suszarki z funkcją pary i są zadowolone (jedna ma AEG w klasie C za prawie 4 tysiące, druga ww Electroluxa)

Obie stwierdziły, że jest spora różnica między rzeczami wysuszonymi z funkcja pary, a tymi suszonymi na zwykłym programie.

Jedna była maniaczką prasowania (tak jak ja :D ) no i twierdzi, że satysfakcjonuje ją teraz miękkość rzeczy i w zasadzie prasuje tylko koszule męża (które i tak są o niebo łatwiejsze do uprasowania)

Z drugiej strony w necie jest trochę opini osób posiadających prostsze suszarki, które też twierdzą, że rzeczy nie wymagają prasowania, ale wiadomo, że to co dla jednym jest super, dla innych i tak będzie wymagać prasowania...

ja w zasadzie przekonałam sie już prawie na 100 % do Electroluxa EDI 97170W

June1977 nie licz na to że Miele czy AEG kupisz za 2000 zł.. po prostu ten sprzęt jest uznawany za taki z najlepszej półki, od lat b.drogi i nie ma się co łudzić że będzie taniej. Parametry czasem są może trochę gorsze od innych marek ale co Miele to Miele..

Nie liczyłam suszarek z klasą B i klasą C więc nie będę się licytować ale tych z klasą B jest wiele we wstawionym we mnie linku i wg mnie stanowią one obecnie minimialny standard, klasa C to trochę nieekologicznie i będzie boleć na rachunkach za prąd.

June1977 nie licz na to że Miele czy AEG kupisz za 2000 zł.. po prostu ten sprzęt jest uznawany za taki z najlepszej półki, od lat b.drogi i nie ma się co łudzić że będzie taniej. Parametry czasem są może trochę gorsze od innych marek ale co Miele to Miele..

Nie liczyłam suszarek z klasą B i klasą C więc nie będę się licytować ale tych z klasą B jest wiele we wstawionym we mnie linku i wg mnie stanowią one obecnie minimialny standard, klasa C to trochę nieekologicznie i będzie boleć na rachunkach za prąd.

Ja też nie liczyłam :D ale jest zestawienie na dole po lewej stronie na ceneo- ile modeli w jakiej klasie, a jak zrobisz sortowanie pod względem cen - od najdroższych to wyskakują Miele po 6 tys. z klasą C. Miele nie produkuje żadnej w klasie A i to mnie zastanawia...dlaczego?

Na suszarkę przeznaczyłam 3000-3200 i chce dobrze wydać te pieniądze, stąd tyle wątpliwości.

• 2 weeks później...

WYBRAŁAM, KUPIŁAM!!!!!!

Podnoszę wątek, bo zdecydowam sie na zakup suszarki AEG Electrolux 59840 i jest SUPER!!!

Mam ją co prawda dopiero 3 dni, ale już suszyłam 7 razy - różne rodzaje rzeczy - ręczniki, jeans, kurtki, bawełnę i jestem bardzo zadowolona :-))

3/4 rzeczy składam od razu po wyjęciu - są mięciutkie, gładkie i wcale nie pogniecione, 1/4 odkładam do prasowania (np. z jeansowych rzeczy tylko dwie pary spodni męża wymagają prasowania, jeansy dzieci i moje od razu do szafy).

Poza tym pięknie usuwa wszystkie pyłki z tkanin, po każdym suszeniu filtr jest po prostu oblepiony (a ubrania idealne, widać to zwłaszcza na rzeczach ciemnych).

Cieszę sie, że wybrałam właśnie ten model, bo ma klasę A, a Electrolux, o którym pisałam wcześniej klasę B (a do opcji z parą można ładować max 3 kg, więc to mniej praktyczne na codzień)

Minus - chodzi dość głosno, efekt potęguje jeszcze stukanie np. guzików spodni o bęben - na razie to jest męczące, bo suszarkę stoi w mieszkaniu (w bloku), ale za miesiac sie przeprowadzamy i suszarka będzie zamknięta w specjalnej pralni - suszarni!

Żałuję, że kupiłam dopiero teraz, bo całą zimę męczyłam sie z rozwieszaniem i suszeniem gór prania (5-osobowa rodzina).

Aha - na suszarki electroluxa i AEG jest teraz promocja - SATYSFAKCJA gwarantowana albo zwrot pieniędzy!!!!!!

• 5 months później...

witam,

jaka suszarke moze ktos polecić ? chodzi mi o zreadukowanie prasowania czyli taka po ktorej trzeba jak naj mniej prasowac....

przypuszczam ze bedzie to kondensacyjna.

podobno electrolux wypuscil niedawno suszarke z funkcja iron aid - czy ktos probował ?

w sklepie powiedzieli ze albo siemens albo bosch...

mysle tak o koszcie 2-3tys.

Ja nieustannie jestem zachwycona swoją suszarką :-) Jest dla mnie o wiele bardziej przydatna i pomocna niż np. zmywarka.

Prawie 3 miesiące zastanawiałam sie jaki model wybrać (teraz żałuję, że tak długo, bo całą zimę męczyłam sie z rozwieszaniem prania...) - największy dylemat to to, czy wybrać suszarkę z opcją Iron aid czy bez.

Ostatecznie zrezygnowałam ponieważ program ten działa tylko przy załadunku 3 kg (a 3 kg mokrego prania to naprawdę niewiele - to np. 4-5 koszulek, koszul).

Ten model który wybrałam (AEG Electrolux 59840) jest świetny, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń i na dodatek ma klasę A, co jest rzadkie wśród suszarek (a suszę baaaardzo często więc każda oszczędność się liczy)

Jeśli chodzi o prasowanie po suszeniu to bardzo często sie zdaża, że całość składam i prawie nic nie odkładam do prasowania - warunek - rzeczy trzeba składać, gdy są jeszcze ciepłe, bezpośrednio po zakończeniu suszenia i warunek drugi - nie można przeładowywać suszarki - jak napcham prawie do pełna to owszem - wysuszy, ale więcej rzeczy jednak muszę wtedy prasować.

• 2 months później...
Ja nieustannie jestem zachwycona swoją suszarką :-) Jest dla mnie o wiele bardziej przydatna i pomocna niż np. zmywarka.

Prawie 3 miesiące zastanawiałam sie jaki model wybrać (teraz żałuję, że tak długo, bo całą zimę męczyłam sie z rozwieszaniem prania...) - największy dylemat to to, czy wybrać suszarkę z opcją Iron aid czy bez.

Ostatecznie zrezygnowałam ponieważ program ten działa tylko przy załadunku 3 kg (a 3 kg mokrego prania to naprawdę niewiele - to np. 4-5 koszulek, koszul).

Ten model który wybrałam (AEG Electrolux 59840) jest świetny, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń i na dodatek ma klasę A, co jest rzadkie wśród suszarek (a suszę baaaardzo często więc każda oszczędność się liczy)

Jeśli chodzi o prasowanie po suszeniu to bardzo często sie zdaża, że całość składam i prawie nic nie odkładam do prasowania - warunek - rzeczy trzeba składać, gdy są jeszcze ciepłe, bezpośrednio po zakończeniu suszenia i warunek drugi - nie można przeładowywać suszarki - jak napcham prawie do pełna to owszem - wysuszy, ale więcej rzeczy jednak muszę wtedy prasować.

Jak ja Cię rozumiem.

Zanabyłam niedawno pierwszą w zyciu suszarę elektryczną.

Jestem pod nieustannym wrazeniem tego cuda, wielbię ją bezgranicznie i nie oddam nikomu 8)

Z jednego prania może 2-3 rzeczy muszę uprasować.

wszelkiej maści t-shirty, dżinsy, bluzki, od razu do szafy

polary i ręczniki takie mięciutkie i puszyste 8)

w ogóle wszystko jest bardzo miłe w dotyku

czarne rzeczy nie wymagają rolowania z pyłków, zero paproszków

trochę mnie irytował brak zapachu, ale zamieniłam proszki do prania na płyn do prania Persil i to był strzał w dychę (ciuchy bardzo przyjemnie pachną po wyjęciu z suszary)

Polecam wszystkim to ustrojstwo :D