Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje wykonanie podbitki

ewuniamiii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do leszeq - czy ta cena obejmuje obłożenie matariałem podbitkowym deski czołowej, czy też /jak podejrzewam/ liczone jest to osobno ? A malowanie ? Dodatkowe pytanie trochę nie w temacie - a jak to wygląda przy użyciu PCV ?

Włąśnie dlatego podaję taki przdział cenowy. Generalnie cenę podaje się za mb, oznacza to, że każda płaszczyzna jest rozliczana osobno. Często wykonawcy liczą sobie właśnie w ten sposób obłożenie teski czołowej, czyli osobno podbitkę po długości a osobno deskę czołową. Wynika to z tego, że w załamanie podbitki trzeba włożyć więcej pracy np. przy docinaniu desek pod kątem 45 stopni lub zakładanie narożników i listw maskujących. Z drugiej strony jednak wykonawcy często na tym zarabiają, bo w praktyce na deskę czołową trzeba czasami położyć tylko 2 deski i to po długości co zajmuje tylko chwile, a mb nalatuje. Osobiście staram się osiągnąć pewnien kompromis przy wycenianiu takiej podbitki poprzez ustalenie z inwestorem jakiejś rozsądnej ceny za tego typu pracę satysfakcjonującej obie strony. Malowanie podbitki jest wliczone w cenę.

Cena za panel PCV to około 30 zł/mb

• 2 weeks później...

Ja mam ustalone 50zł mb robocizna za mb

Policzyłem i wyszło mi ok 100mb czyli ok 5tyś zł ale wykonawca w dzisiejszej rozmowie wspomniał że całość wyjdzie ok 10tyś zł.

u mnie oprucz spodniej warstwy też dędzie podbitka zasłaniała zewnetrzną krokwie (w sumie 3szt bo to dwa dachy dwuspadowe) czyżby on liczył ten odcinek 16cm po 50zł mb? to chyba była by przesada.

• 1 month później...
Ładne ceny... fiu fiu, jednak pozostanę przy tym, ze sam zrobię podbitkę drewnianą. Koszt materiału około 1500 zeta.

ja juz pobejcowalam podbitke dzis przyszły dechy wykonczeniowe ...i robimy sami. :wink: .koszt 1700 zł wraz z bejca i deskami czołowymi ...robocizna zero...dzieki temu bedzie elewacja w lipcu ... 8) :D

chwila ..., jaka elewacja?

• 1 month później...
Ładne ceny... fiu fiu, jednak pozostanę przy tym, ze sam zrobię podbitkę drewnianą. Koszt materiału około 1500 zeta.

ja juz pobejcowalam podbitke dzis przyszły dechy wykonczeniowe ...i robimy sami. :wink: .koszt 1700 zł wraz z bejca i deskami czołowymi ...robocizna zero...dzieki temu bedzie elewacja w lipcu ... 8) :D

Nam właśnie robią elewację, a podpitkę potem.

Nie dajcie sie naciagac, mnie cene oferuja w okolicach 15zl/mb podbitki.

Nie daje namiarow bo jeszcze nie zdecydowalem sie na wykonawce ale ceny 30-40zl/mb to jest totalne przegiece paly. Szukaja frajerow ktorych mozna "doic". Tyle to biora za wykonanie elewacji ze styropianu z siatka i tynkowanie

40zl/mb to z materialem sredniej klasy moze kosztowac -lepsze kosztuja rzedu 30zl/m2

Pzdr.

• 2 weeks później...