Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje wykonanie podbitki

ewuniamiii

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Gombrowicz - jak za PCV to wydaje mi sie ze duzo wolaja. U mnie zawsze rozrozniali - jak drewno to drozej jak panel to taniej. I to nie kwestia ze materiał drozszy to trzeba klienta wykasowac tylko ze za drewno to juz byle pyprok sie nie wezmie bo trzeba troche umiec no i roboty wiecej - samo malowanie to juz ze 2-3 dni bo wyschnac musi. A tak nawiasem mowiac to radze jednak drewno. Jak Cie nie stac to zaloz rynny i deske czolowa a reszte ostaw na pozniej. Naprawde drewno trwalsze i ladniejsze. Zreszta pierwszego lepszego speca spytaj. Ja tak wlasnie zrobilem - rok bez podbitki ale we wrzesniu idzie drewno - moge dac namiar na niedrogie drewno kolo Kalisza.

Gombrowicz - jak za PCV to wydaje mi sie ze duzo wolaja. U mnie zawsze rozrozniali - jak drewno to drozej jak panel to taniej. I to nie kwestia ze materiał drozszy to trzeba klienta wykasowac tylko ze za drewno to juz byle pyprok sie nie wezmie bo trzeba troche umiec no i roboty wiecej - samo malowanie to juz ze 2-3 dni bo wyschnac musi. A tak nawiasem mowiac to radze jednak drewno. Jak Cie nie stac to zaloz rynny i deske czolowa a reszte ostaw na pozniej. Naprawde drewno trwalsze i ladniejsze. Zreszta pierwszego lepszego speca spytaj. Ja tak wlasnie zrobilem - rok bez podbitki ale we wrzesniu idzie drewno - moge dac namiar na niedrogie drewno kolo Kalisza.

lukas3339 - zgadzam się, że drewno jednak ładniejsze. Ale u mnie jedna część okapu jest nad drugim niższym dachem od garażu i po montażu dachówki będzie tam utrudniony dostęp, bo trzeba by łazić po dachówkach. A drewno może jest zasadniczo trwalsze, ale wymaga przemalowania co jakiś czas i boję się tych problemów z malowaniem w niedostępnym miejscu. PCV trzeba będzie wymienić, mam nadzieję, jednak dużo później niż malować drewno.

Ta cena za montaż PCV też mi się wydaje dość wysoka, a może możesz kogoś polecić, kto zrobi taniej PCV?

• 3 months później...
Ja wykonuję i polecam podbitkę Gamrata lub jeżeli nie interesuje was podbitka o fakturze drewna to Boryszew jest tańszy a jakość ta sama. Wykonuję za 25 zł za m.b.Trójkąty (porczapy) oraz obróbkę belek(płatewek) wykonuję z blachy.

• 1 year później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Cisza?

To ja na swoim starym, rodzinnym "słupku" robiłem podbitkę. Niecałe 40mb (dom 9x9) na wysokości ok 9m nad ziemią Majster po sąsiedzku powiedział:drewno 30, PCV taniej. Inny "fachman" obejrzał, określił 12zł... oczywiście wygrał "mój przetarg" ;)

Dodam, że to ceny fachowców bez zaresjestrowanych firm.

Musiałem wszystko sam kupić (włącznie z wkrętami), materiał kazali dokupować w trakcie - w rezultacie zostało.. Ich była praca i rusztowania.

Po wszystkim usłyszałem "dasz z tysiąc pięćset i będzie dobrze". Czyli ponad 40zł/mb!

Tak to jest umawiać się bez umowy.. ech, tak mnie podrażnił ten temat, że napisałem o tym wpis na swojego bloga..

Witam!

Widzę, że tak naprawdę to trzeba zapłacić za wbicie każdego gwoździa. Mam i krokwie widoczne, i deseczki maskujące, i jakieś belki widoczne, no i chyba ponad 70mb podbitki. Jedyny plus to wysokość - dom parterowy.

Uważam, że podbitka drewniana jest ładniejsza. Nie wiem tylko czy trwalsza. Jakiej grubości deseczki dajecie na podbitkę?

Pozdrawiam.

Witam!

Widzę, że tak naprawdę to trzeba zapłacić za wbicie każdego gwoździa. Mam i krokwie widoczne, i deseczki maskujące, i jakieś belki widoczne, no i chyba ponad 70mb podbitki. Jedyny plus to wysokość - dom parterowy.

Uważam, że podbitka drewniana jest ładniejsza. Nie wiem tylko czy trwalsza. Jakiej grubości deseczki dajecie na podbitkę?

Pozdrawiam.

Najlepiej to uzgodnić cenę mb czy m2 i z góry ustalić jakie prace nie są w niej ujęte. Metoda listowania prac zawartych w cenie skutkuje właśnie tym co mnie spotkało czyli doliczeniem kosztów prac o których nie pomyślałem lub które dla mnie były zbyt oczywiste i których nie wymieniłem w ustaleniach z wykowawcą przy uzgadnianiu ceny.

Ja zastosowałem grubość deski 14mm, jak na razie żadnych problemów.