Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje wykonanie podbitki

ewuniamiii

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Gombrowicz - jak za PCV to wydaje mi sie ze duzo wolaja. U mnie zawsze rozrozniali - jak drewno to drozej jak panel to taniej. I to nie kwestia ze materiał drozszy to trzeba klienta wykasowac tylko ze za drewno to juz byle pyprok sie nie wezmie bo trzeba troche umiec no i roboty wiecej - samo malowanie to juz ze 2-3 dni bo wyschnac musi. A tak nawiasem mowiac to radze jednak drewno. Jak Cie nie stac to zaloz rynny i deske czolowa a reszte ostaw na pozniej. Naprawde drewno trwalsze i ladniejsze. Zreszta pierwszego lepszego speca spytaj. Ja tak wlasnie zrobilem - rok bez podbitki ale we wrzesniu idzie drewno - moge dac namiar na niedrogie drewno kolo Kalisza.

lukas3339 napisał:
Gombrowicz - jak za PCV to wydaje mi sie ze duzo wolaja. U mnie zawsze rozrozniali - jak drewno to drozej jak panel to taniej. I to nie kwestia ze materiał drozszy to trzeba klienta wykasowac tylko ze za drewno to juz byle pyprok sie nie wezmie bo trzeba troche umiec no i roboty wiecej - samo malowanie to juz ze 2-3 dni bo wyschnac musi. A tak nawiasem mowiac to radze jednak drewno. Jak Cie nie stac to zaloz rynny i deske czolowa a reszte ostaw na pozniej. Naprawde drewno trwalsze i ladniejsze. Zreszta pierwszego lepszego speca spytaj. Ja tak wlasnie zrobilem - rok bez podbitki ale we wrzesniu idzie drewno - moge dac namiar na niedrogie drewno kolo Kalisza.

lukas3339 - zgadzam się, że drewno jednak ładniejsze. Ale u mnie jedna część okapu jest nad drugim niższym dachem od garażu i po montażu dachówki będzie tam utrudniony dostęp, bo trzeba by łazić po dachówkach. A drewno może jest zasadniczo trwalsze, ale wymaga przemalowania co jakiś czas i boję się tych problemów z malowaniem w niedostępnym miejscu. PCV trzeba będzie wymienić, mam nadzieję, jednak dużo później niż malować drewno.

Ta cena za montaż PCV też mi się wydaje dość wysoka, a może możesz kogoś polecić, kto zrobi taniej PCV?

• 3 months później...
Ja wykonuję i polecam podbitkę Gamrata lub jeżeli nie interesuje was podbitka o fakturze drewna to Boryszew jest tańszy a jakość ta sama. Wykonuję za 25 zł za m.b.Trójkąty (porczapy) oraz obróbkę belek(płatewek) wykonuję z blachy.

• 1 year później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Cisza?

To ja na swoim starym, rodzinnym "słupku" robiłem podbitkę. Niecałe 40mb (dom 9x9) na wysokości ok 9m nad ziemią Majster po sąsiedzku powiedział:drewno 30, PCV taniej. Inny "fachman" obejrzał, określił 12zł... oczywiście wygrał "mój przetarg" ;)

Dodam, że to ceny fachowców bez zaresjestrowanych firm.

Musiałem wszystko sam kupić (włącznie z wkrętami), materiał kazali dokupować w trakcie - w rezultacie zostało.. Ich była praca i rusztowania.

Po wszystkim usłyszałem "dasz z tysiąc pięćset i będzie dobrze". Czyli ponad 40zł/mb!

Tak to jest umawiać się bez umowy.. ech, tak mnie podrażnił ten temat, że napisałem o tym wpis na swojego bloga..

Witam!

Widzę, że tak naprawdę to trzeba zapłacić za wbicie każdego gwoździa. Mam i krokwie widoczne, i deseczki maskujące, i jakieś belki widoczne, no i chyba ponad 70mb podbitki. Jedyny plus to wysokość - dom parterowy.

Uważam, że podbitka drewniana jest ładniejsza. Nie wiem tylko czy trwalsza. Jakiej grubości deseczki dajecie na podbitkę?

Pozdrawiam.

Mammamija napisał:
Witam!

Widzę, że tak naprawdę to trzeba zapłacić za wbicie każdego gwoździa. Mam i krokwie widoczne, i deseczki maskujące, i jakieś belki widoczne, no i chyba ponad 70mb podbitki. Jedyny plus to wysokość - dom parterowy.

Uważam, że podbitka drewniana jest ładniejsza. Nie wiem tylko czy trwalsza. Jakiej grubości deseczki dajecie na podbitkę?

Pozdrawiam.

Najlepiej to uzgodnić cenę mb czy m2 i z góry ustalić jakie prace nie są w niej ujęte. Metoda listowania prac zawartych w cenie skutkuje właśnie tym co mnie spotkało czyli doliczeniem kosztów prac o których nie pomyślałem lub które dla mnie były zbyt oczywiste i których nie wymieniłem w ustaleniach z wykowawcą przy uzgadnianiu ceny.

Ja zastosowałem grubość deski 14mm, jak na razie żadnych problemów.