Gość Karol N. 04.11.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Przymierzam sie do wybudowania domku narzedziowego w ogrodzie, a ze jestem leniwy to chetnie postawilbym domek wstepnie sprefabrykowany przez jakas firme (taki do samodzielnego montazu)albo zamowil gotowca. Jak to wyglada ma ktos jakies namiary, ceny, doswiadczenia?. Woj. lubuskie.Czy mimo wszystko lepiej szukac odpowiedniego drewna podwinac rekawy i do roboty. Pozdr Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.11.2003 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Takich domków narzędziowych do damodzielnego składania jest sporo, na pewno widzieliśmy w "Obi" ale poszukaj też w internecie. Oferta jest olbrzymia! Zobacz tutaj:http://republika.pl/bongrunt/wyposazenie/zabudowa/domki_ogrodowe.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemes 07.03.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 witam wszystkich mam pytanie odnosnie domku (altanki) ogrodowejchcial bym cos takiego zbudowac z drewna ale nie wiem na jaki koszt sie przygotowac. chcialem zbudowac domek okolo 2,5x2m2,5m z weranda okolo 2mx2.5 czy ktos moze robil cos takiego i orjetuje sie w wydatkach???nie chce gotowego z marketu bo sa liche i wydaje mi sie ze drogie jak na taki badziew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 07.03.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ja kupiłam gotowy domek ogrodowy "Nevada" (m.in. do kupienia w OBI). Uważam, że materiał - drewno - było OK jak chodzi o jakość. Wymiary 3 x 3 m, bez werandy kosztował 5088 zł. Za gont bitumiczny do pokrycia dachu zapłaciłam 360 zł, za impregnaty do drewna, lakierobejcę, gwoździe, pędzle, folię, papę podkładkową i płyty OSB na podłogę w sumie ok. 550 zł. Do tego dołożyłam pustaki (dostałam gratis) jaki zostały znajomym po budowie, z których był fundament. Zdjęcie domku na moim awatarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 07.03.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Oczywiście 100% robocizna własna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemes 08.03.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 no mi wlasnie sie wydaje ze 5tys to sporo za takie cos mysle ze jak kupi sie 1m3 desek i do tego troche czegos grobszego na skielet to wyjdzie wiele taniej dodajac oczywiscie 100% robocizny wlasnej.ale moze sie myle i dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 09.03.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeżeli tylko masz pomysł na konstrukcję i wiesz jakich desek i ile potrzebujesz to trzeba przejechać się po składach i tartakach. Myślę, że na pewno będzie taniej - tylko oczywiście roboty o wiele więcej. Ja kupiłam domek w firmie DOLTAR-BUDEKOR Na ich stronie internetowej są do pobrania instrukcje montażu domków i tam jest też wykaz materiałów (wymiary desek) http://www.doltar-budekor.pl/strony/docs/doc_nevada_pl.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemes 09.03.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 kurcze jak patrze na tom instrukcje montarzu to powiem ci ze jak sie kupi deski to wcale nie bedzie duzo wiecej roboty. sama to skladalas??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 10.03.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 hmm... ja sama to tylko malowałam impregnatem deski No a wcześniej wkopywaliśmy bloczki w ziemię jako fundament i na to daliśmy folię. Samą konstrukcję składał mąż z teściem - ja bym nie dała rady... Ale papę na dachu i gont to już układałam razem z małżonkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 21.04.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jak w temacie - robił może ktoś? Mam problem jak zrobić dach tzn. konstrukcję a planuje taki wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 22.04.2009 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 a moze cos wiecej jaki ma byc dach dwu spadowy kopertowy czy inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 24.04.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Powiem szczerze, że do domku o powierzchni 2 w porywach do 3 m2 - jeszcze nie wiem dach musi być najprostszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 24.04.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Mam taki domek ogrodowy - patrz mój awatar. Pisałam o moim domku w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/post3164132.htm?highlight=#3164132 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 26.04.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 najprostszy to by byl jednospadowy ale ladniejszy to dwu spadowy pisz dlaej to cos wymyslimy a 3m2 to 1.75 na 1.75 i ty chcesz tam cos wstawic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 19.07.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Pomóżcie proszę bo już mam mętlik w głowie a do końca tygodnia musimy zrobić robotę. Domek jest mały, założmy, że taka większa szopa na narzędzia jaką macie na budowach Słupki betonowe odpuścilismy sobie (z paru powodów), wyszło na to, że robimy jak w instrukcji czyli kopiemy dół i w to wsypujemy kruszywo i zagęszczamy (nie sami oczywiście ). Początkowo miało być na ok 35cm (w instrukcji 40-50cm tłucznia plus 5cm grysu/piasku, ale to chyba gruba przesada) pod sam domek i 15cm pod resztę. Wyszły jakies gigantyczne tony kruszywa. Przemyśleliśmy sprawę i zmieniliśmy trochę 'projekt'. Wykopaliśmy już dół pod domek na głebokość humusu, pod humusem jest piasek, ktory tam był od dawien dawna i zdaje się, że jest naturalnie zagęszczony (??). I pytanie: 1. Czy dwudziestoparocentymetrowa warstwa ubitego kruszywa na takim naturalnie ubitym piasku wystarczy jako 'fundament' pod mały domek ogrodowy (taki niecałe 13m2). Czy ten piasek trzeba dodatkowo zagęszczać? 2. Czy jest sens od razu wysypywać tym kryszywem miejsca na niewielki taras i zaplecze za domkiem? Generalnie chciałabym jak najwięcej załatwić za jednym razem ale nie wiem czy te 20 parę cm kruszywa to nie armata na muchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.07.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Piasek nie trzeba dodatkowo zagęszczać.20 cm kruszywa wystarczy.Konstrukcja domku powinna być taka aby przeniosła nierównomierne podnoszenie, w przeciwnym przypadku należy wykonać zbrojoną płytę betonową.Wszelkie prace ziemne dobrze i taniej jest wykonać razem. Oczywiście 20 cm jest wystarczające, tylko czy nawierzchnia z kruszywa jest praktyczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.07.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Jak sam piszesz instrukcja podaje technologię posadowienia, ale świadomie robisz inaczej. Jeśli tak, to może nawet odpuścisz sobie to kruszywo i domek postawisz na klockach betonowych zasypując resztę piaskiem?Piasku pod humusem jeślin nie był wzruszony to oczywiście nie ma sensu ubijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 26.07.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Jak sam piszesz instrukcja podaje technologię posadowienia, ale świadomie robisz inaczej. Jeśli tak, to może nawet odpuścisz sobie to kruszywo i domek postawisz na klockach betonowych zasypując resztę piaskiem? Piasku pod humusem jeślin nie był wzruszony to oczywiście nie ma sensu ubijać. Dzieki Panowie za odpowiedz. Zbigmor - ale, ale.. zrezygnowac w ogóle z kruszywa i postawić bloczki betonowe wprost na trawie? Czy bloczki betonowe w tym wykopanym dole..? Tylko czy to aby się nam jakoś nie rozjdzie..? Czy to raczej tak delikatna sugestia, że błąd robie, że rezygnuję z tej min 40cm warsty kruszywa..? Jam kobita więc nie wiem Na słupkach betonowych (tzn. takich wierconych w ziemi dołkach, zalewanych betonem) nie chcę, bo wyszło mi, ze domek musiałby stać na 35! (lub 28) a nie mam zielonego pojęcia jak dwójka lewusów takich jak my (małż by rzecz jasna współrobił) byłaby w stanie zrobić to równo w poziomie, zeby się potem nie gimnastykowac z poziomem bloczków betonowych a później legarów. Jakoś to kruszywo wydawało się łatwiejszym i trwalszym rozwiązaniem. Bo ten domek to tak chcialabym, żeby postał przynajmniej parę lat bezawaryjnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.07.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jak sam piszesz instrukcja podaje technologię posadowienia, ale świadomie robisz inaczej. Jeśli tak, to może nawet odpuścisz sobie to kruszywo i domek postawisz na klockach betonowych zasypując resztę piaskiem? Piasku pod humusem jeślin nie był wzruszony to oczywiście nie ma sensu ubijać. Dzieki Panowie za odpowiedz. Zbigmor - ale, ale.. zrezygnowac w ogóle z kruszywa i postawić bloczki betonowe wprost na trawie? Czy bloczki betonowe w tym wykopanym dole..? Tylko czy to aby się nam jakoś nie rozjdzie..? Czy to raczej tak delikatna sugestia, że błąd robie, że rezygnuję z tej min 40cm warsty kruszywa..? Jam kobita więc nie wiem Trzeba by znać konstrukcję tej budy, ale mi się to kojarzy z domkami w lesie w ośrodkach wypoczynkowych. Te mniejsze, drewniane z regułu stoją na kilku lub kilkunastu bloczka betonowych po prostu na piasku. Musiałoby być trzęsienie ziemii, aby temu zaszkodzić. Ważne jednak, aby konstrukcja pozwalała na takie podparcie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 28.07.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Trzeba by znać konstrukcję tej budy, ale mi się to kojarzy z domkami w lesie w ośrodkach wypoczynkowych. Te mniejsze, drewniane z regułu stoją na kilku lub kilkunastu bloczka betonowych po prostu na piasku. Musiałoby być trzęsienie ziemii, aby temu zaszkodzić. Ważne jednak, aby konstrukcja pozwalała na takie podparcie podłogi. Buda jest z Obi, taka 3.6x3.6. Raczej typowy domek ogrodowy (= ładna budka na narzędzia). Obawiam się, że konstrukcja nie jest taka jak poważnych domków letniskowych, bo od paru osób spadły mi na głowę gromy, że takie g.. kupuję (a nam przez następne lata nic większego nie będzie potrzebne, bo spać tam nie będziemy a potem to raczej murowany) Konstrukcja budki podobna do drewnianego kompostownika, na dole 7 legarków jak zapałki . Ale podoba mi się, podoba Już czeka do odbioru, więc musimy się sprężyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts