Zbigniew100 28.07.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Zrobić płytę betonową na folii ,gr 10 cm , zbrojenie fi 8 1x 10x10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 28.07.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Zrobić płytę betonową na folii ,gr 10 cm , zbrojenie fi 8 1x 10x10 cm Masz ci los.. ale to zart prawda? Bo jak ktoś tak jak ja nie zna się na tych sprawach, to nie wie czy Ty na poważnie czy dla żartu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 28.07.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 http://forum.muratordom.pl/domek-narzedziowy-jak-przygotowac-podloze,t159169.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 28.07.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Taki domek to z reguły konstrukcja samonośna (ma belki podwaloinowe lub coś podobnego). Wcale nie trzeba nic wcześniej przygotowywać. Stawiasz taki domek na ziemi lub na deskach, belkach, bloczkach itp. poziomując przy pomocy lewarka samochodowego. Następnie podkopujesz w miejscach przewidzianych do zakotwienia - narozniki itp. Przykręcasz kotwy najlepiej w kształcie L z drutenm karbowanym i taką wiszacą kotwę zalewasz betonem. Dołki głębokie na 50cm jeśli w piasku lub do strefy przemarzania jesli glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tur555 19.08.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Znalazłem takie oto szkice murowanych domków ogrodowych 35m2 co o nich myślicie ? Czy jak wybuduję coś takiego to czy nie runie mi na głowę ? szkice domków ogrodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 20.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 jeżeli masz pojęcie o odpowiednim przemurowaniu jak i w pracach ciesielskich ,zbrojarskich to możesz zacząc zbierać materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 25.08.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Też planuję robić domek narzędziowy z wiatą na drewno. Całość o wymiarach 3,5 x 2 m pod jednym dachem. W tym domek 2x2 m. Dach jednospadowy z płyty bitumicznej ONDULINE. Czy drewno powinno być strugane czy niekoniecznie ? Pytałem w składzie drewna w Łomiankach to cena krokwi 5 x 10 cm jest 700zł za m3, a desek calowych 450zł za m3. Czy lepiej kupić zaimpregnowane czy samemu impregnować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.08.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Drewno strugane mniej chłonie i lepiej się obrabia.Impregnację i tak sam zrobisz sobie pod kolor - będziesz małował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 31.08.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Oto projekt mojego domku z wiatą wykonany w Google SketchUp. Czy belki 5x10 cm nadadzą się ? Czy w części wiaty powinienem dodać zastrzały ? http://www.empikfoto.pl/albumy44/44181/1062377/previews/35954636_dom_narz2.jpg Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez mim zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.09.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 zastrzały ładnie wyglądaje. Na wszelki wypadek zrób je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.09.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Co do grubości belek to pewnie wystraczą. Ale liczy sie też efekt wizualny. i te 5 cm będzie kiepsko wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 01.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Co do grubości belek to pewnie wystraczą. Ale liczy sie też efekt wizualny. i te 5 cm będzie kiepsko wyglądać. Niestety okazało się, że potrzebne jest pozwolenie na budowę, bo chciałem toto postawić w granicy działki. Jest to narożnik - graniczy z dwoma sąsiadami. Chyba postawię bez pozwolenia, trudno. Nie mam zdrowia załatwiać projektu, map, warunków zabudowy z gminy dla małego domku 2 x 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.10.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 A co sąsiedzi na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 22.10.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Sąsiad się zgadza. Zresztą sam też postawił bez pozwolenia małą wiatę na drewno na granicy z innym sąsiadem. Drugi sąsiad to deweloper, który jeszcze nie sprzedał domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaczekm 22.10.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 (edytowane) Nie trzeba pozwolenia na budowę. Zgłaszasz tylko budowę (weź kopię) i po 30 dniach jak nic nie przyjdzie z urzędu oznacza, że masz zgodę i możesz budować. Nazwij to to ALTANKA lub WIATA. "Zgłaszam budowę altanki, nie związanej z gruntem o wymiarach... (max. 25m2 i wys. 4m w dachu dwustronnym)"Mapkę geodezyjną se z kseruj i na niej narysuj obraz altanki, dla pewności daj odległość 1,5m od ogrodzenia od sąsiadów. Odległości od siatki nie tyczą się tych budynków, ale lepiej dmuchać na zimne. Jak Twoja działka ma szer. mniejszą niż 16m to nawet budynek możesz wybudować na granicy działki. Zgłoszenie i oświadczenie o własności znajdziesz w necie lub pobierzesz ze starostwa lub gminy. PS. Ja się jednak nie odważyłem sam zbudować, wybrałem domek ECO-9 za 3,4 tyś. z podłogą (ostatnie zdjęcie ze szkicem tego domku - pozostałe to ECO-6)http://www.warbit.eu/main.php?fid=473&pg=4&type=full&id_lang=0&liid=10835 Do końca października mają mi go dostarczyć. Edytowane 22 Października 2010 przez misiaczekm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.10.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Tylko ten transport z Olsztyna do Wrocławia ... zabija całą ideę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaraczov 29.05.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam serdecznie, W ostatnim czasie wziąłem się za organizację ogrodu. Chciałbym na nim postawić domek ogrodowy, niestety ceny takich domków są przerażające... W związku z tym stwierdziłem, że wezmę się za to sam. Jako, że nie mam żadnej wiedzy na ten temat, a posiadam jakieś zdolności manualne i ambicję zwracam się do Was o pomoc. Domek ma wyglądać mniej więcej tak jak w linku http://www.delta-gartenholz.com/pl/produkty/domki-ogrodowe/domek-ogrodowy-360-300.htm Co do konstrukcji nie jestem pewny, na pewno chce to zrobić niskim kosztem. Tu proszę o pomoc w wyborze konstrukcji. Wszystkie domki jakie oglądałem mają ściany zrobione z desek na pióro-wpust. Ja chciałem zakupić w tartaku zwykłą calówkę. - Jaką konstrukcję ścian wybrać? (wieńcową, szkieletową, inną?) - Czy w przypadku wyboru desek bez pióra będą one jeszcze osiadać? - Czym najlepiej uszczelnić szpary między deskami? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.05.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) Wbrew pozorom nie jest łatwo tanio zrobic taki domek. Takie jak te z linka są stabilne własnie dzięki swojej konstrukcji. Wpust - wypust plus łączenie na wczepy. Jak bedziesz chciał sam takie cos zrobić nie mając maszyn to okaże się że koszt zlecenia plus materiał wyjdzie podobnie. Uszczelnianie styku desek to syzyfowa praca. Lepiej już porobić te wpusty i wypusty. Masz gwarancję że będzie to w miarę szczelne przez cały sezon. Deski w końcu pracują. Moim zdaniem najtańszy domek to szkielet obity płytami OSB. Nie wygląda tak ładnie (oczywiście jest to kwestia wykończenia) ale jest rzeczywiście tani. Edytowane 30 Maja 2012 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaraczov 30.05.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dziękuję za odpowiedź. Na szczęście mam znajomego stolarza, który może dokonać obróbki. Tartak, w którym zamierzam zakupić drewno wysłał mi ofertę myślę, że dość korzystną. Oferują podbitkę po suszeniu i struganiu o wymiarach 22x105 dowolnej długości w cenie 30 zł netto za 1 m2. Myślę, że to będzie najlepsza opcja. Drewno docinają na życzenie klienta. Możliwe, że będzie się dało również wyciąć wczepy. Wczoraj zacząłem wszystko liczyć i wstępnie materiały szacuję na około 2 tys. zł także nie jest to jakaś kosmiczna kwota. Tym bardziej, że za podobnych rozmiarów domek trzeba zapłacić minimum 8 tys. zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 30.05.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Jak kupisz deski w tartaku to będą one na 99% mokre więc po paru miesiącach bedziesz miał szpary centymetrowe pomiędzy przybitymi deskami. Więc albo pióro wpust, albo na deski calówki boazeria podbitkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts