Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek narzedziowy, gospodarczy, altana na narzędzia - jak wykonać? Wątek Zbiorczy

Gość Karol N.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taki domek to z reguły konstrukcja samonośna (ma belki podwaloinowe lub coś podobnego). Wcale nie trzeba nic wcześniej przygotowywać. Stawiasz taki domek na ziemi lub na deskach, belkach, bloczkach itp. poziomując przy pomocy lewarka samochodowego. Następnie podkopujesz w miejscach przewidzianych do zakotwienia - narozniki itp. Przykręcasz kotwy najlepiej w kształcie L z drutenm karbowanym i taką wiszacą kotwę zalewasz betonem. Dołki głębokie na 50cm jeśli w piasku lub do strefy przemarzania jesli glina.

• 1 year później...

Też planuję robić domek narzędziowy z wiatą na drewno. Całość o wymiarach 3,5 x 2 m pod jednym dachem. W tym domek 2x2 m. Dach jednospadowy z płyty bitumicznej ONDULINE.

Czy drewno powinno być strugane czy niekoniecznie ? Pytałem w składzie drewna w Łomiankach to cena krokwi 5 x 10 cm jest 700zł za m3, a desek calowych 450zł za m3. Czy lepiej kupić zaimpregnowane czy samemu impregnować ?

• 4 weeks później...
Co do grubości belek to pewnie wystraczą. Ale liczy sie też efekt wizualny. i te 5 cm będzie kiepsko wyglądać.

Niestety okazało się, że potrzebne jest pozwolenie na budowę, bo chciałem toto postawić w granicy działki. Jest to narożnik - graniczy z dwoma sąsiadami. Chyba postawię bez pozwolenia, trudno. Nie mam zdrowia załatwiać projektu, map, warunków zabudowy z gminy dla małego domku 2 x 3 m.

• 3 weeks później...

Nie trzeba pozwolenia na budowę. Zgłaszasz tylko budowę (weź kopię) i po 30 dniach jak nic nie przyjdzie z urzędu oznacza, że masz zgodę i możesz budować. Nazwij to to ALTANKA lub WIATA.

"Zgłaszam budowę altanki, nie związanej z gruntem o wymiarach... (max. 25m2 i wys. 4m w dachu dwustronnym)"

Mapkę geodezyjną se z kseruj i na niej narysuj obraz altanki, dla pewności daj odległość 1,5m od ogrodzenia od sąsiadów. Odległości od siatki nie tyczą się tych budynków, ale lepiej dmuchać na zimne. Jak Twoja działka ma szer. mniejszą niż 16m to nawet budynek możesz wybudować na granicy działki.

Zgłoszenie i oświadczenie o własności znajdziesz w necie lub pobierzesz ze starostwa lub gminy.

PS.

Ja się jednak nie odważyłem sam zbudować, wybrałem domek ECO-9 za 3,4 tyś. z podłogą (ostatnie zdjęcie ze szkicem tego domku - pozostałe to ECO-6)

http://www.warbit.eu/main.php?fid=473&pg=4&type=full&id_lang=0&liid=10835

Do końca października mają mi go dostarczyć.

Edytowane przez misiaczekm

• 1 year później...

Witam serdecznie,

W ostatnim czasie wziąłem się za organizację ogrodu. Chciałbym na nim postawić domek ogrodowy, niestety ceny takich domków są przerażające... W związku z tym stwierdziłem, że wezmę się za to sam. Jako, że nie mam żadnej wiedzy na ten temat, a posiadam jakieś zdolności manualne i ambicję :) zwracam się do Was o pomoc.

Domek ma wyglądać mniej więcej tak jak w linku http://www.delta-gartenholz.com/pl/produkty/domki-ogrodowe/domek-ogrodowy-360-300.htm

Co do konstrukcji nie jestem pewny, na pewno chce to zrobić niskim kosztem. Tu proszę o pomoc w wyborze konstrukcji.

Wszystkie domki jakie oglądałem mają ściany zrobione z desek na pióro-wpust. Ja chciałem zakupić w tartaku zwykłą calówkę.

- Jaką konstrukcję ścian wybrać? (wieńcową, szkieletową, inną?)

- Czy w przypadku wyboru desek bez pióra będą one jeszcze osiadać?

- Czym najlepiej uszczelnić szpary między deskami?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Wbrew pozorom nie jest łatwo tanio zrobic taki domek. Takie jak te z linka są stabilne własnie dzięki swojej konstrukcji. Wpust - wypust plus łączenie na wczepy. Jak bedziesz chciał sam takie cos zrobić nie mając maszyn to okaże się że koszt zlecenia plus materiał wyjdzie podobnie. Uszczelnianie styku desek to syzyfowa praca. Lepiej już porobić te wpusty i wypusty. Masz gwarancję że będzie to w miarę szczelne przez cały sezon. Deski w końcu pracują. Moim zdaniem najtańszy domek to szkielet obity płytami OSB. Nie wygląda tak ładnie (oczywiście jest to kwestia wykończenia) ale jest rzeczywiście tani. Edytowane przez perm

Dziękuję za odpowiedź.

Na szczęście mam znajomego stolarza, który może dokonać obróbki. Tartak, w którym zamierzam zakupić drewno wysłał mi ofertę myślę, że dość korzystną. Oferują podbitkę po suszeniu i struganiu o wymiarach 22x105 dowolnej długości w cenie 30 zł netto za 1 m2. Myślę, że to będzie najlepsza opcja. Drewno docinają na życzenie klienta. Możliwe, że będzie się dało również wyciąć wczepy. Wczoraj zacząłem wszystko liczyć i wstępnie materiały szacuję na około 2 tys. zł także nie jest to jakaś kosmiczna kwota. Tym bardziej, że za podobnych rozmiarów domek trzeba zapłacić minimum 8 tys. zł...