Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pielęgnacja żywopłotu

Recommended Posts

W pierwszym roku, zaraz po posadzniu krzewy powinny byc przyciete bardzo krotko. W kolejnych latach tez trzeba skracać o połowe rocznego przyrostu, az do uzyskania docelowej wielkosci. Potem ciąc kazdy przyrost.

Proszę pamiętać, ze żywopłot nie moze być cięty w równy prostopadłościan! W przekroju zywopłot powinen mieć kształt ściętego lub zaokrąglonego stożka.

No chyba ze robi sie go z wyjątkowo cienioznośnej rośliny, np. cisa.

Dzieki za pomoc Nie cięłam jeszcze bo wydaje mi się że jest jeszcze za zimno Nie wiem tylko dlaczego ilu doradców tyle opinii. w jednym z numerów Działkowca wyczytałam że żywopłot z ligustra przycina się dopiero w trzecim roku od posadzenia. Myślę ze dostosuję się do waszych zaleceń. Jeszcze raz z ziemi wyrastająca jedna roślinka o trzech gałązkach czy przyciąć wszystkie trzy na równej wysokości ok 10 cm

Dzieki za pomoc Nie cięłam jeszcze bo wydaje mi się że jest jeszcze za zimno Nie wiem tylko dlaczego ilu doradców tyle opinii. w jednym z numerów Działkowca wyczytałam że żywopłot z ligustra przycina się dopiero w trzecim roku od posadzenia. Myślę ze dostosuję się do waszych zaleceń. Jeszcze raz z ziemi wyrastająca jedna roślinka o trzech gałązkach czy przyciąć wszystkie trzy na równej wysokości ok 10 cm

Pierwszym cięciem powinno się usunąć pędy cienkie i uszkodzone, a resztę skrócić równo, pozostawiając od 3 do 5 pączków. Ligustr w sezonie warto przycinać trzykrotnie, technika - jak opisano w powyższych postach

Pozdrawiam

Zrobiłam zdjęcia moim "krzaczkom". Pochodzą z dwóch różnych źródeł, więc jedne mają trochę więcej listków i są niższe.

http://img10.imageshack.us/img10/9169/ligustr1001.th.jpg

http://img10.imageshack.us/img10/6048/ligustr1002.th.jpg

Są niskie. Czy rzeczywiście powinnam je obcinać? Wtedy niewiele z nich zostanie.[/img]

Jolkak słuchaj. Dobrze ci radzą. Ogrodnikiem nie jestem, ale mój ligustrowy żywopłot ma 3 lata i jest tak gęsty, że tylko myszka się przeciśnie. Kupiłam tak jak ty, patyki krótsze, dłuższe. Po posadzeniu, ku rozpaczy męża ścięłam je do wysokości chyba 20 cm. Nie żałuję mu cięć. 3 razy do roku go przycinam. Postaram się odszukać fotki.