Gość elutek 07.03.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 O Boszesz a wychodzicie chociaż z tej kuchni na pokoje ??? a musimy? lubię przebywać w kuchni, mam tam nawet wersalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 07.03.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 przeczytałam wątek i teraz to już nie wiem co zrobić to rzut parteru naszego przyszłego domku - wjazd od wschodu http://images49.fotosik.pl/78/fc2e5647640c6ea0.jpg mam chęć zamienić miejscami kuchnię i pokój, wtedy kuchnia byłaby od ogrodu, ale i zachodu, nie będzie widać podjazdu, ale blisko na ogród, mniejszy pokój ma robić za sypialnio-gabinet- tak sobię myślę, że miło jak budzą pierwsze promyki słońca, co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 08.03.2009 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Żeby się dobrze wyspać, pierwsze promyki słońca nalezy zasłonić. a co do stron świata w wymarzonym domu, to po prostu jeszcze poszukaj innego projektu. Z wyborem nie warto się spieszyć. Zmiana kuchnia/pokój na parterze będzie się wiązała ze zmianą całej hydrauliki - również na piętrze - przeróbki gotowca będą już wtedy całkiem spore. Na pewno istnieje taki projekt, który uwzgledni wszystkie wasze potrzeby i marzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.03.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 przeczytałam wątek i teraz to już nie wiem co zrobić to rzut parteru naszego przyszłego domku - wjazd od wschodu mam chęć zamienić miejscami kuchnię i pokój, wtedy kuchnia byłaby od ogrodu, ale i zachodu, nie będzie widać podjazdu, ale blisko na ogród, mniejszy pokój ma robić za sypialnio-gabinet- tak sobię myślę, że miło jak budzą pierwsze promyki słońca, co o tym myslicie? Moim zdaniem dom jest fatalnie ustawiony na działce. Południowa strona przez którą słońce patrzy przez całą zimę jest zasłonieta garażem. Efekt jest taki że w domu przez całą zimę będzie ciemno i zimno. Z kolei pokoje po zachodniej stronie to bedzie masakra w lecie: słońce od 16 do 21 prosto w szybę. Przemyśl czy aby na pewno jest to najlepszy projekt do tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 08.03.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 przeczytałam wątek i teraz to już nie wiem co zrobić to rzut parteru naszego przyszłego domku - wjazd od wschodu mam chęć zamienić miejscami kuchnię i pokój, wtedy kuchnia byłaby od ogrodu, ale i zachodu, nie będzie widać podjazdu, ale blisko na ogród, mniejszy pokój ma robić za sypialnio-gabinet- tak sobię myślę, że miło jak budzą pierwsze promyki słońca, co o tym myslicie? Moim zdaniem dom jest fatalnie ustawiony na działce. Południowa strona przez którą słońce patrzy przez całą zimę jest zasłonieta garażem. Efekt jest taki że w domu przez całą zimę będzie ciemno i zimno. Z kolei pokoje po zachodniej stronie to bedzie masakra w lecie: słońce od 16 do 21 prosto w szybę. Przemyśl czy aby na pewno jest to najlepszy projekt do tej działki. ale południe jest od salonu(okno przy stole i chyba dodamy jeszcze jedno), garaż od północy, nie wiem może oglądałeś projekt na stronie mgprojekt, planujemy lustrzane odbicie, dokładnie tak jak wkleiłam w poście wyżej, a sypialnia może być jak pisałam albo od wschodu albo zachodu i tu się zastanawiam, wymiennie z kuchnią, na górze będą dwa pokoje na wschód i na zachód, jak dla mnie to był optymalny wybór, przy tak niedużym domu wcisnąć 3 sypialnie i żeby żadna nie była od północy, teraz mieszkamy w domu z kuchnią od pól.zach i brakuje mi słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 08.03.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Efekt jest taki że w domu przez całą zimę będzie ciemno i zimno. W końcu po coś wymyślono ogrzewanie Na upartego nawet żarówkami a wtedy i pierwszy argument o ciemności odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.03.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Kama! Mój błąd! Z przeniesienim kuchni na zachód a pokoi na wschód to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.03.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Efekt jest taki że w domu przez całą zimę będzie ciemno i zimno. W końcu po coś wymyślono ogrzewanie Na upartego nawet żarówkami a wtedy i pierwszy argument o ciemności odpada Jeszcze jest coś takiego jak somopoczucie przy ciągłym braku słońca - tego żarówką nie nadgonisz. Zresztą sprawa wyjaśniona post wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 08.03.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Kama! Mój błąd! Z przeniesienim kuchni na zachód a pokoi na wschód to dobry pomysł. Kama wejdź do mojego dziennika i zobacz jaki mamy projekt. My będziemy mieli właśnie kuchnię tam gdzie ty chcesz mieć. Wjazd też mamy od wschodu i kuchnia będzie od zachodu. Tam gdzie masz salon mymamy jadalnie, a tam gdzie chcesz mieć gabinet my będziemy mieli salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 09.03.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ładny ten Wasz Cedryk, tylko za duży jak dla nas , i zależało mi na pokoju na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 09.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ładny ten Wasz Cedryk, tylko za duży jak dla nas , i zależało mi na pokoju na parterze Hej Kama ja nie chciałam, żebyście go budowali tylko żebyś zobaczyła jak to wygląda, że inni tak mają i jest ok. Tzn. my na razie mamy tylko na rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 09.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ja mam teraz kuchnię od południa i wcale nie narzekam a w nowym domu będę miała od wschodu i zobaczymy osobiście nie lubię kuchni z tyłu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 25.03.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 widok na podjazd z kuchni? naprawdę bardzo ważny. Jak goście mają przyjechać, zawsze do ostatniej chwili robimy coś właśnie w kuchni, jak wracam do domu, to żona kończy szykować obiad, jak dzieciaki wracają - dobrze je zobaczyć znad patelni z naleśnikiem. Tak samo z listonoszem czy sąsiadem, który wpada niezapowiedziany - dobrze zobaczyć ich zanim zadzwonią do drzwi. w kuchni spędza sie dużo czasu, pewnie więcej niż w innych częściach domu... Tu się zgadzam w 100%. Najlepiej, żeby z kuchni było widać jeszcze podwórko-ogród, gdzie dzieci się bawią i mąż coś majsterkuje. Ale od południa? NIGDY NIGDY NIGDY Mam tak teraz i to jest koszmar (chciałam mieć podwórko i dzieci na oku) słońce zagląda mi do garów od 10-16. Kuchnia ma 10m2 okno120x140. Jak smażę te naleśniki, metr od okna, to przy upale 35 stopni nawet bikini i zasłonięte okno nie pomaga . Termometr za oknem wskazywał (na oko, bo skala się kończyła na 53)jakieś 56 stopni- rtęć na full. Rekord Moja mama w bloku ma kuchnię od północy i teściowa obok też i uważam,że to najlepsza wersja (od gotowania i tak jest cieplej) Okno 120x120 przy 6m2-mama, daje taką jasność, że na prawdę nic więcej nie potrzeba. Teściowa-140x140 przy 20m2 ale ujdzie. Ja niestety będę miała kuchnię od zachodu i drogi, będzie ciepło zwłaszcza wieczorem, kiedy trzeba będzie coś upichcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola1719501112 31.03.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ja mam Libre z dobrych domów czyli Twoją Kaliope tylko z 4 spadowym dachem i jestem zachwycona kuchnią. Też zawsze marzyłam żeby mieć wyjście z kuchni na taras, a taras koniecznie od południowej strony bo uwielbiam słońce i to rozwiązanie jest super. Tym bardziej, że kuchnia jest jasna ale słońce nie dociera tam latem nigdy. Właśnie dlatego, że jest ten zadaszony tarasik (nawet tam nie ma słońca) I w żadnym wypadku nie jest tam za gorąco zwłaszcza że najdłuższy bok kuchni jest od wschodu. I naprawdę polecam takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 05.04.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Mam dokładnie taki sam układ pomieszczeń, poza łazienką, która jest na miejscu Twojej kotłowni ale dom Tereska II (IGN Projekty Domów) i nigdy w życiu nie dałabym kuchni od południa ani od zachodu. Mam kuchnię od wschodu i jak chcę to widzę wejście, podjazd ale także ogród i dzieci tam bawiące się poprzez zrobienie dodatkowego "okna" z kuchni na salon, przez który wszystko widać. Ty nie musisz tego robić, bo masz bezpośrednie przejście do dużego pokoju. Zajrzyj na stronę z moim projektem - może Ci się spodoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesolutki 16.04.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Uparcie od pół roku wybieramy projekt. Marzy mi się wyjście z kuchni na taras - i znalazłam - projekt Kaliope z prac. Dobre Domy - taras zadaszony. U nas południe wypada akurat na tym słupie na tarasie, dokładnie z samego rogu. Mój mąż twierdzi, że kuchnia będzie się nagrzewać i on by ją jednak widział w innym miejscu. Ja mówię, że zadaszony taras będzie chronił kuchnię przed nadmiernym słońcem i nie będzie tak żle, pewnie podobnie, jakby była bliżej wschodu. I co wy na to? Ja bym bardzo chciała wybiegać prosto z kuchni po marchewkę i szybko podawać do stołu na tarasie - przy tak ustawionych meblach jak na rysunku byłoby to łatwe i przyjemne. Jak myślicie, może mieć moja połowa rację? Padnę latem z gorąca? Moja kuchnia jest od południa mam z niej wyjscie na taras i oczywiscie z salonu też ale jaka to wygoda jak sie robi np grila nie trzeba zasuwac naokoło albo przez salon zeby przyniesć musztarde.to był pomysł mojej żony i chyba jedyny trafiony dotyczący przeróbek w projekcie.Taras mamy zadaszony słonko zagląda ale my mieszkamy w Polsce a nie na Majorce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 17.04.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 My mamy kuchnię od zachodu i od ogrodu. Na początku bardzo mi się ten pomysł nie podobał ale później było już coraz lepiej. Teraz jak czytam wasze posty to jestem coraz bardziej przekonana i zadowolona z kuchni od ogrodu. A jak będzie w rzeczywistości to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 12.12.2009 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witam,Co sadzicie o takim ustawieniu domu??? Chcielibysmy miec salon jak najbardziej nasłoneczniony,czy taras nie wchodzi zbyt na północną stronę ???http://img683.imageshack.us/img683/794/1521rzut1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 12.12.2009 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 A ja proponuje, żeby zobaczyć sobie projekt Archonu "dom w werbenach 3". Wejście mam od północy,kuchnie zresztą też. Boczne okienko kuchenne to zachód. Wybrałam ten proekt bo : -kuchnia się w lecie nie będzie nadrzewać - z kuchni mam widok na drogę z przodu domu i z boku -z bocznego okna i jadalni (tu mam duże tarasowe) widzę ogród i dzieci. Generalnie zależało mi na tym, żebym dom i otoczenie miała na patelni Jakś taka kontrolująca jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 12.12.2009 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 A ja proponuje, żeby zobaczyć sobie projekt Archonu "dom w werbenach 3". Wejście mam od północy,kuchnie zresztą też. Boczne okienko kuchenne to zachód. Wybrałam ten proekt bo : -kuchnia się w lecie nie będzie nadrzewać - z kuchni mam widok na drogę z przodu domu i z boku -z bocznego okna i jadalni (tu mam duże tarasowe) widzę ogród i dzieci. Generalnie zależało mi na tym, żebym dom i otoczenie miała na patelni Jakś taka kontrolująca jestem taki układ pomieszczeń - garaż, wejście, kuchnia od północy, salon wychodzący na południowy zachód jest pożądany. Troszkę gorzej sytuacja ma się na piętrze, gdzie pokój 8 (czyli sypialnia rodziców) jest słabo doświetlony, a w dodatku ma balkon od strony północnej - co moim zdaniem jest stratą pieniędzy, gdyż można tam co najwyżej wystawić wiadro z mopem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts