Jerry304 02.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Szukałem dużej działki z możliwością wykopania stawu. Znalazłem , zbudowałem dom (stan surowy zamknięty) i przyszła pora na staw. Załatwianie formalności trwało ok. 0,5 roku ,mapka działki , projekt inwestycji i wreszcie jest upragnione zezwolenie na wykopanie stawu. Z podziwem podglądałem staw sąsiada ,( mój zaplanowałem w tej samej linii) , staw latem wykorzystywany nawet do kąpieli - marzyłem o podobnym Dzisiaj zaobserwowałem, ku swojemu zdumieniu ,że w stawie sąsiada prawie nie ma wody Czy jest sens kopać staw? Czy to tylko chwilowy brak wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 02.03.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Trochę oczekujesz wróżenia ze szklanej kuli. Czy staw sąsiada jest jakoś zasilany? czy tylko woda gruntowa+opady? W tej chwili to raczej powinno być sporo wody, a czemu nie ma? Więcej danych albo wróżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Moze budowa twojego domu zaburzyla stosunki wodne w okolicy?O tej porze woda powinna sie przelewac a nie wysychac. Chyba ze sasiad wypompowal, bo na wiosne chce zrobic remont stawu (np. odmulic dno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 02.03.2009 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Staw sąsiada obserwuję od 2006r - wtedy kupiłem działkę,wcześniej nie było takiej sytuacji.Działka ma 55 arów a staw sąsiada oddalony jest od mojego domu o ok.150 m. Wiele osób, mających stawy w tej okolicy, przyczyn ich wysychania upatruje w wyjątkowo suchym poprzednim roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 02.03.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Miniony rok wybitnie suchy? Na wiosnę była susza, potem, raczej w normie, ale mniejsza o to. Nawet zakładając że susza była nieprzeciętna, to wody powinno ubywać w różnych momentach roku, ale nie teraz, w trakcie czy tuż po roztopach kiedy powinno być jej najwięcej. Jak rozumiem woda w stawach pochodzi po prostu z wód gruntowych i ich poziom się obniżył. Żadnej rzeczki strumienia itd. nie ma?Coś musiało się zmienić, jeśli to dotyczy kilku stawów w okolicy to nie może chodzić o wykopy pod budowę, domu. Nie powstał w okolicy nowy, kamieniołom, odkrywka, coś z tych rzeczy? To może być dosyć daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 02.03.2009 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Odkrywka jest i była od dziesięcioleci w odl. ok. 7km ,ale widziałem pełne stawy kilkadziesiąt metrów od krateru kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 03.03.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Poziom wód gruntowych ulega znacznym wahaniom w zależności od temperatury, ilości opadów etc. Jeśli się obawiasz o brak wody, wyłóż staw folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 03.03.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A folia nie działa w dwie strony? Uszczelnia staw ale i izoluje od wód gruntowych ? Mój staw nie będzie miał możliwości zasilania z zewnątrz (oczywiście oprócz deszczówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.03.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 a może by tak rozmowa z sąsiadem??To jego staw więc pewnie wie lub podejrzewa, dlaczego nie ma w nim wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 04.03.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Jasne, że folia izoluje w obydwie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.03.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Jasne, że folia izoluje w obydwie strony.I przy folii żaby się nie lęgną. Nie wiem co z rybkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 04.03.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Żaby się lęgną. Ryby też mogą, oczywiście jeśli stworzy im się warunki zbliżone do naturalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 04.03.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Folia fajnie, nie ma problemu mulistego dna, łatwiej utrzymać czystą wodę, ale widzę kilka problemów. Staw ma być kąpielowy, czyli dosyć spory, solidna folia + podkład, robią się z tego całkiem konkretne koszty. A drugie jak to zasilać skoro strumienia brak. Deszczówka z dachu? może być mało, a z kranu, czy to studnia czy wodociąg znowu spore koszty. BTW utrzymanie jakie takiej wody w stawie który nie ma przepływu wody to też będzie problem. Zwykle robi się buro zielona zupa o niezbyt miłym zapachu. Jak wyglądała woda u sąsiadów pod koniec lata? dało się do niej wejść?Jaki duży miał by być ten staw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 04.03.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Rozmawiałem z synem sąsiadów ,taka sytuacja wystąpiła po raz pierwszy.Nie znają przyczyny.Staw ma mieć 5 arów o kształcie "nerki"Latem często widziałem sąsiada kąpiącego się w swoim stawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 04.03.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Spory. Folia nawet licząc stosunkowo tanią to jest ponad 5000 zł chyba że chcesz eksperymentować z budowlaną, ale to też ze 2500 zł albo więcej wyjdzie. Do tego podkład 2000-3000 zł. No i pozostaje kwestia jak dostarczyć wodę. Z dachu na taka powierzchnię to za mało. Co do wód gruntowych to wyczytałem że w ostatnich latach w Wielkopolsce poziom wód gruntowych obniżył się średnio o 4 metry Nawet jakaś interpelacja poselska do ministra środowiska w sprawie gwałtownego obniżania się wód gruntowych i stepowienia terenów Wielkopolski była. Ogólnie marnie to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 06.03.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jeśli się nie spieszysz, zrób odkrywkę i obserwuj. Ja tak zrobiłem przed instalacją oczyszczalni ścieków. A staw mam bez folii, ale trzeba było wywieźć dużo ziemi. Dno jest około 3,5 m poniżej rzędnej terenu, staw 40 x 10 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 14.03.2009 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Chyba sobie odpuszczę (na razie).Zrobiłem wywiad środowiskowy i najbardziej prawdopodobną przyczyną opadania wód jest nowa odkrywka węgla brunatnego. Szkoda, poniesionych kosztów i niezrealizowanych marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 14.03.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Bentonit na dno i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 15.03.2009 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Masz jakieś doświadczenia z tym materiałem ? Jak by to mogło wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts