Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysychanie stawu - sprawa okresowa ?

Recommended Posts

Szukałem dużej działki z możliwością wykopania stawu. Znalazłem , zbudowałem dom (stan surowy zamknięty) i przyszła pora na staw. Załatwianie formalności trwało ok. 0,5 roku ,mapka działki , projekt inwestycji i wreszcie jest upragnione

zezwolenie na wykopanie stawu. Z podziwem podglądałem staw sąsiada ,( mój zaplanowałem w tej samej linii) , staw latem wykorzystywany nawet do kąpieli - marzyłem o podobnym :wink:

Dzisiaj zaobserwowałem, ku swojemu zdumieniu ,że w stawie sąsiada prawie nie ma wody

:evil:

Czy jest sens kopać staw? Czy to tylko chwilowy brak wody?

Miniony rok wybitnie suchy? Na wiosnę była susza, potem, raczej w normie, ale mniejsza o to. Nawet zakładając że susza była nieprzeciętna, to wody powinno ubywać w różnych momentach roku, ale nie teraz, w trakcie czy tuż po roztopach kiedy powinno być jej najwięcej. Jak rozumiem woda w stawach pochodzi po prostu z wód gruntowych i ich poziom się obniżył. Żadnej rzeczki strumienia itd. nie ma?

Coś musiało się zmienić, jeśli to dotyczy kilku stawów w okolicy to nie może chodzić o wykopy pod budowę, domu.

Nie powstał w okolicy nowy, kamieniołom, odkrywka, coś z tych rzeczy? To może być dosyć daleko.

Folia fajnie, nie ma problemu mulistego dna, łatwiej utrzymać czystą wodę, ale widzę kilka problemów. Staw ma być kąpielowy, czyli dosyć spory, solidna folia + podkład, robią się z tego całkiem konkretne koszty. A drugie jak to zasilać skoro strumienia brak. Deszczówka z dachu? może być mało, a z kranu, czy to studnia czy wodociąg znowu spore koszty.

BTW utrzymanie jakie takiej wody w stawie który nie ma przepływu wody to też będzie problem. Zwykle robi się buro zielona zupa o niezbyt miłym zapachu.

Jak wyglądała woda u sąsiadów pod koniec lata? dało się do niej wejść?

Jaki duży miał by być ten staw?

Spory. Folia nawet licząc stosunkowo tanią to jest ponad 5000 zł chyba że chcesz eksperymentować z budowlaną, ale to też ze 2500 zł albo więcej wyjdzie. Do tego podkład 2000-3000 zł. No i pozostaje kwestia jak dostarczyć wodę. Z dachu na taka powierzchnię to za mało. Co do wód gruntowych to wyczytałem że w ostatnich latach w Wielkopolsce poziom wód gruntowych obniżył się średnio o 4 metry :o Nawet jakaś interpelacja poselska do ministra środowiska

w sprawie gwałtownego obniżania się wód gruntowych i stepowienia terenów Wielkopolski
była.

Ogólnie marnie to widzę

• 2 weeks później...