Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przyspieszyć rozkład pniaków?

Recommended Posts

Mam na małym areale ok 100 pniaków po wykarczowanych samosiejkach

(śliwki),

pniaki nie przekraczają 5cm średnicy, ale ich gestosc zatrważająca...

moze nawet jest ich z 200.

Nie mam siły na wykopywanie wszystkiego,

chcialbym pozbyc sie tego przez ...moze zgnicie?

jak zapobiec by pniaki nie puscily nowych łodyg?

i żeby szybko gniły? czyms polać?

załonić czarną folią?

Teren nie jest wodnisty, wysusza sie słońcem i wiatrem;

Zakładam ze na czas likwidacji moze to brzydko wygladac,

byle sie dało szybko [rok?dwa?] tego pozbyć

Widze w internecie jakieś środki biologiczne,

czego użyć, zeby nie spustoszyc otoczenia,

nie struć zwierzat co odwiedzają moje latyfundia?

Identyczna sytuacja była na mojej wsiowej działce. Posmarowaliśmy Roundapem ( bez rozcieńczania ) pendzelkiem każdziusieńki karcz. Trzeba to zrobić w czasie "kiedy się przyroda budzi"

W ciągu lata powtórzyliśmy zabieg raz jeszcze. Stan na jesień - suche pieńki jak się patrzy aż do dna bez odrostów. Po zimie - powinny być na granicy rozpadu samoczynnego.

Przy smarowaniu, żeby nam się nic nie zgubiło - zastosowaliśmy metodę znakowania starą farbą.

Identyczna sytuacja była na mojej wsiowej działce. Posmarowaliśmy Roundapem ( bez rozcieńczania ) pendzelkiem każdziusieńki karcz. Trzeba to zrobić w czasie "kiedy się przyroda budzi"

W ciągu lata powtórzyliśmy zabieg raz jeszcze. Stan na jesień - suche pieńki jak się patrzy aż do dna bez odrostów. Po zimie - powinny być na granicy rozpadu samoczynnego.

Przy smarowaniu, żeby nam się nic nie zgubiło - zastosowaliśmy metodę znakowania starą farbą.

Trzeba to robić, kiedy przyroda idzie spać.. :D

Akurat pniaki smaruje się jesienią? Dlaczego tak? Zwykle tego świństwa na "R" używa się, gdy przyroda się budzi... Możesz Mirku trochę dokładniej? Będę wdzięczna. Pozdrawiam.

Mogę... :D .. jeszcze :wink:

Jesienią składniki pokarmowe wycofywane z liści są transportowane do korzeni. Aplikacja Roundupu w tym terminie spowoduje jego szybkie przemieszczenie do strefy korzeniowej. Pamietaj, że Roundup działa na korzenie.

Wiosną zaczynają krażyć soki. W roślinie jest "nadciśnienie'. Rana po cięciu "płacze". Woda dąży do góry- jak preparat ma przemieścić się do korzeni?

Oczywiście zabieg ma sens tylko wtedy, gdy stosujemy bezpośrednio po cięciu. Malowanie starych pieńków jest bez sensu.

• 2 weeks później...
Mam podobny problem ,tyle że prawie 1 h wokół domu dzikie śliwy, głóg .Jesienią posmarowaliśmy Roundapem , ale widzę ,że sliwki puściły odrosty.Ziemię mamy gliniastą,ciężką.Jeśli chodzi o kopanie to tragedia, chyba pozostanie zamówić catapiler.Nam zależy o jak najszybsze usunięcie ,więc to chyba jedyne wyjście. :p