Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oszcz?dzanie wody

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość pikuś
U mnie z samodyscypliną kiepsko.Nie dość,że leję wodę przy tej czynności to na dodatek lubię sobie pośpiewać takie tam różne kawałki. Golenie w moim przypadku jest czynnością przykrą i uciążliwą więc w ramach kompensowania przykrych doznań sobie śpiewam. Kosztuje to niestety. A tak na serio to za zachodnią granicą widziałem instalacje wody gospodarczej wykorzystującą deszczówkę do podlewania/banał/ mycia samochodu, spłukiwania WC, sprzątania pomieszczeń. Wymaga to wykonania dodatkowej instalacji w domu /budującym łatwiej/ ale oszczędności oczywiste. Nic tylko zrobić biznesplan i podjąć decyzję . Golenie przy otwartym kranie, ze śpiewem na ustach pomaga zdecydowanie :lol: Pozdrowienia.

Ja zastanawialam się ( do czasu aż poznałam cenę ) nad zastosowaniem w umywalce, z której będzie korzystał mąż baterii z fotokomórką. Dotyczasowa metoda golenia się mojego męża "wymaga" :-? by woda podczas całej golarskiej celebry leciała z kranu. Nie muszę chyba dodawać, że tak jest co rano. Nie mierzyłam i nie liczyłam ale może trzeba ... :wink:

Przykład na oszczedność nie goilć się!!!

Czyli jestem jako "brodacz" całkowicie niezamierzenie - oszczędny!!! :wink:

Marbo, nie ma sensu.. u mnie golenie trwa - góra - 3 minuty, i nie jest to jakiś wielki strumień... myślę, że max. 3 litry - jedno oszczędnościowe spuszczenie wody... z tym że jest to woda ciepła - (przyzwyczajenie z żyletek Polsilver - mniej bolało :evil: )

A że golić się nie lubię, to raz na 3 dni... nie ma problemu :D no, może jak będę o tym myślał, to zacznę zamykać na te paręnaście sekund..

Ewunia, współczuję :(

Wakmen, przecież to Twoje lustro... O, sole mio... :D

Ja co prawda nie z powodu oszczędnośi a zwykłego komfortu przestałem golić się na mokro i golę się maszynka elektryczną. Poprostu mniej podrażnia. Co do oszczędzania wody to można dodatkowo zmniejszyc ilość wody w spłuczce poprzez wsadzenie do niej plastikowej butelki z wodą. Dotyczy to oczywiście tycz spłuczek które w naszym odczuciu zbyt wylewnie obchodzą się z wielkim uchem.

co do pytania odnośnie baterii termostatycznych i przepływowych podgrzewaczy to może pojawić się problem przy ich współpracy. U mnie np. bateria prysznicowa grohe niezbyt dobrze działała z takim piecykiem. Wynika to z bezwładności podgrzewacza przepływowego. Ja rozwiązałem ten problem poprzez obniżenie temp cwu tak aby przy bateri ustawionej na 40C woda praktycznie ciepła nie mieszała się z wodą zimna. Niestety przy małym poborze i zadaniu na baterii niższej temp. piec co chwila włącza się i wyłącza co skutkuje tym iż od czasu do czasu z baterii leci chłodniejsza woda. Ostatecznym rozwiązaniem tego problemu okazało się zainstalowanie w łazience bufora ciepłej wody w postaci małej termy elektrycznej o poj15l.

Może wiele osób uzna za nieetyczne to co napiszę.kiedyś kupiłem sobie licznik wodny,potem go rozebrałem,obejrzałem i teraz zatrzymuję go wtedy kiedy chcę nie naruszając plomb.

Pozdrawiam.

Nie mieszaj do tego etyki. Jesteś po prostu pospolity złodziej.

A ty frajer,który daje się wszędzie golić..

czy mozna prosic redakcje o zdjecie powyzszych postow?

jakos nie pasuja do tego Forum.

Ja natomiast proszę o nie zdejmowanie tegoż powyżej.

Tak jestem frajerem, podobnie jak i inni. Zgadza się - daję się golić wszystkim. Płace za wodę którą Ja zużyłem. Płacę za prąd, który także Ja zużyłem. Płacę i za gaz i za wiele rzeczy. Ale płacę za siebie. Zarabiam wystarczająco duzo, żeby zyć na odpowiednio wysokim poziomie. Kupuję materiały budowlane i też za nie płacę, jeżdżę nowym samochodem, który kupiłem w salonie za gotówkę. Jak bym nie był frajer to bym w nocy wyjechał takim samym bez płacenia. Tak pod tym względem jestem frajerem. I dobrze mi z tym. Nie chcę i nie muszę rozkręcać wodomierza, żeby walnąć w rogi sąsiada, który zapłaci za wodę, którą Ja zużyłem.